Om naar Kenia te mogen reizen met uw visum moet u voldoen aan alle voorwaarden die zijn verbonden aan het visum Kenia; controleer dit voordat u vertrekt. Als u niet voldoet aan deze voorwaarden kunt u worden tegengehouden bij aankomst, kunt u het land worden uitgezet en kan dit resulteren in toekomstige weigeringen van nieuwe visumaanvragen voor Kenia.

Voorwaarden aan de reis naar Kenia

Het reguliere elektronische visum voor Kenia dat via deze website aangevraagd kan worden mag alleen worden gebruikt voor toeristische en zakelijke doeleinden (vakanties en zakenreizen). Zowel het toeristenvisum Kenia als het zakenvisum hebben een bepaalde geldigheidsperiode. Meer informatie over de manier waarop deze termijn wordt berekend is te vinden op de pagina over de geldigheid van het visum Kenia.

Opgelet

Eerst de vluchten en een accommodatie boeken, daarna het visum aanvragen
Aanvragen voor het visum Kenia die worden ingediend door Nederlandse en Belgische reizigers worden uiterst zelden afgekeurd, al kan dit vooraf nooit worden gegarandeerd. Het is daardoor geen groot risico om voor het aanvragen van het visum al vluchten en (minimaal één) overnachting te boeken. Dit is ook noodzakelijk, aangezien de exacte dag van aankomst en vertrek uit Kenia, alsmede de adresgegevens van de eerste overnachting al moeten worden ingevuld in het aanvraagformulier van het visum.


Opgelet

Minimaal zeven dagen voor aankomst indienen
Het visum voor Kenia kan enkele dagen tot ongeveer een week op zich laten wachten vanaf het moment dat de aanvraag is ingediend en de betaling is voldaan. Zorg daarom dat u de aanvraag minimaal zeven of indien mogelijk nog eerder indient.


Voorwaarden aan het paspoort

Alleen reizigers met een geldig paspoort kunnen een visum voor Kenia aanvragen; het is niet mogelijk een aanvraag in te dienen op basis van een verblijfsvergunning of ander soort reisdocument. Het paspoort dient bovendien nog minimaal zes maanden geldig zijn op het moment van aankomst in Kenia om aan de voorwaarden van het visum te voldoen. Daarnaast moet het nog minimaal één lege pagina te bevatten, zodat bij aankomst en vertrek een stempel kan worden geplaatst door de immigratiebeambte.

Voorwaarden aan werken en zakenreizen

Werken in Kenia met het visum dat online kan worden aangevraagd op deze website is alleen toegestaan indien het een zakenreis betreft waarbij de reiziger niet in dienst treedt van de te bezoeken organisatie in Kenia. Reizigers die dit wel willen, moeten hiervoor een specifieke werkvergunning aanvragen.

Voorwaarden aan de aankomstlocatie

Een van de voorwaarden die zijn verbonden aan het visum voor Kenia is dat reizigers alleen in het land mogen arriveren op een locatie waar een controlepost is gestationeerd. Dit is bij de meeste vliegvelden, havens en grensovergangen het geval. Het is zeer aan te raden om te controleren of uw aankomstlocatie hier onder valt.

Toegestane aankomstlocaties per vliegtuig

  • Eldoret International Airport (EDL)
  • Garisa Airstrip (GAS)
  • Jomo Kenyatta Airport (NBO)
  • Kisumu Airport (KIS)
  • Lamu Airport (LAU)
  • Lokichogio Airport (LKG)
  • Malindi Airport (MYD)
  • Moi Airport Mombasa (MBA)
  • Wajir International Airport (WJR)
  • Wilson Airport, Nairobi (WIL)

Toegestane aankomstlocaties over zee

  • Kilindini Sea Port, Mombasa
  • Kisumu
  • Kuinga
  • Lamu
  • Malindi
  • Mbita Point, Nyanza
  • Muhuru Bay, Nyanza
  • Old Port, Mombasa
  • Shimoni
  • Vanga

Toegestane aankomstlocaties via de weg

  • Busia
  • Isebania
  • Liboi
  • Loitokitok
  • Lungalunga
  • Malaba
  • Mandera
  • Moyale
  • Nadapal
  • Namanga
  • Taveta

Masai (volk)Masai; nomadisch volk in Kenia

Meenemen op reis

Om aan de voorwaarden van het visum Kenia te voldoen moeten reizigers enkele documenten bij zich hebben tijdens hun reis. Deze moeten worden bewaard in de handbagage, zodat ze op elk moment tijdens de reis kunnen worden overhandigd aan medewerkers van de immigratiedienst en andere autoriteiten. Het gaat hierbij om de volgende documenten:

Het paspoort van de reiziger
Dit moet hetzelfde paspoort zijn als dat is gebruikt bij het aanvragen van het visum Kenia; de visumcontrole vindt plaats op basis van het paspoortnummer. Is het paspoort niet lang genoeg geldig voor de reis? Als er een nieuw paspoort in gebruik wordt genomen moet ook een nieuwe visumaanvraag worden ingediend.

Boekingen van de vluchten
Reizigers dienen alle boekingen van vluchten naar, binnen en vanuit Kenia uit te printen en mee te nemen op reis.

Boeking van de eerste overnachting
Het is niet noodzakelijk alle hotels of andere accommodaties al geboekt te hebben voor vertrek. Wel moet in elk geval de eerste overnachting geboekt zijn. De bevestiging van deze boeking moet worden uitgeprint en meegenomen naar Kenia.

Uitzonderingen

Drie groepen reizigers zijn uitgezonderd van de visumplicht van Kenia. Zij kunnen het land daardoor inreizen door enkel een paspoort bij zich te hebben dat voldoet aan de voorwaarden zoals hierboven omschreven. Het gaat hierbij om:

  • Reizigers die 15 jaar of jonger zijn
  • Reizigers met een paspoort dat is uitgegeven door enkele uitgezonderde landen *
  • Reizigers die alleen een overstap maken in Kenia en daarbij het vliegveld tussentijds niet verlaten

* Bezitters van een paspoort van een van de volgende landen hebben geen visum nodig om Kenia in te mogen reizen: Barbados, Malawi, Belize, Maleisië, Botswana, Mauritius, St. Lucia, Brunei, Namibië, Swaziland, Burundi, Nauru, Tanzania, Cyprus, Nieuw-Guinea, de Bahama’s, Papua, Dominica, Rwanda, Tonga, Fiji, Samoa, Trinidad, Ghana, Seychellen, Tuvalu, Sierra Leone, Uganda, Jamaica, Singapore, Vanuatu, Solomon eilanden, Zambia, Lesotho, Zuid-Afrika en Zimbabwe.

Voldoet u aan de voorwaarden?

Reizigers die voldoen aan alle voorwaarden die op deze pagina zijn vermeld mogen gebruikmaken van het visum Kenia en kunnen hun aanvraag eenvoudig online indienen middels het digitale aanvraagformulier:Nu het visum Kenia aanvragen