Het visum Kenia kan met een online formulier aangevraagd worden. Het hele aanvraagproces duurt niet langer dan enkele minuten en u hoeft uw huis daarvoor niet te verlaten. U kunt uw gegevens en documenten via een online-aanvraagformulier indienen. Nadat uw aanvraag is voltooid en verwerkt, ontvangt u het visum in pdf-formaat. Dit artikel legt de aanvraagprocedure voor het visum Kenia uit.

Het visum voor Kenia

Voor reizen naar Kenia is een visum verplicht. De enige uitzondering geldt voor kinderen tot en met 15 jaar. Zij hebben geen eigen visum nodig, maar hun gegevens moeten bij de visumaanvraag van een van de meereizende ouders worden toegevoegd. Begin 2021 heeft Kenia een nieuw visumsysteem ingevoerd en sindsdien kan het visum uitsluitend online worden aangevraagd. Hierdoor is de aanvraagprocedure beduidend overzichtelijker en eenvoudiger geworden. Het e-visum Kenia kan gemakkelijk via een online-formulier worden aangevraagd en u hoeft voor de aanvraag niet naar een consulaat of ambassade te gaan.

De kosten van het e-visum Kenia bedragen € 89,95 en het heeft een geldigheid van 90 dagen. Wilt u zeker weten dat u in aanmerking komt voor het e-visum voor Kenia? Controleer dan de voorwaarden voordat u een visumaanvraag indient.
Vraag nu uw visum Kenia aan

Op Safari in KeniaOp Safari, een populaire activiteit in Kenia

De aanvraagprocedure

De aanvraagprocedure voor het visum Kenia is redelijk eenvoudig. In de meeste gevallen kan de aanvraag binnen 10 minuten vanuit thuis voltooid worden. Het bestaat uit drie onderdelen: het invullen van het aanvraagformulier, de betaling van de kosten en het aanleveren van de benodigde documenten. In de volgende alinea’s wordt voor elk van deze drie onderdelen een uitleg gegeven.

1. Het aanvraagformulier invullen

Voordat u het aanvraagformulier opent, is het handig als u alvast enkele gegevens heeft verzameld. Deze gegevens moet u in het aanvraagformulier aanleveren:

  • Uw contactgegevens
  • Uw verwachte aankomstdatum
  • Informatie over uw eerste overnachting in Kenia
  • De paspoortgegevens van iedere reiziger voor wie u een aanvraag indient
  • Beroepsinformatie en huwelijkse staat van iedere reiziger
  • Informatie over eerdere reizen naar Kenia en overige buitenlandse reizen in de afgelopen 3 maanden

Als u alle bovenstaande informatie heeft verzameld voor alle personen waarvoor u een visum Kenia wilt aanvragen, kunt u het aanvraagformulier openen. Loop het formulier rustig door en vul alle gegevens zorgvuldig in, met bijzondere aandacht voor de paspoortgegevens. Heeft u het visum op korte termijn nodig? Kies dan voor een spoedaanvraag.
Open het aanvraagformulier visum Kenia

Heeft u een vraag? Als u met de muis over een antwoordveld in het aanvraagformulier komt, krijgt u verdere informatie over de benodigde gegevens. Als dit uw vraag niet beantwoord, controleer dan de veelgestelde vragen over het visum voor Kenia. Wilt u reizigers aan uw aanvraag toevoegen? Druk dan op de blauwe knop “Voeg een reiziger toe” onderaan het formulier. Wilt u de aanvraag op een later moment voltooien? Sla uw huidige gegevens op door boven het formulier op “opslaan” te drukken.

2. De gegevens controleren en de betaling voldoen

Heeft u alle gegevens in het aanvraagformulier ingevuld? Druk dan op de groene knop “Visum aanvragen” om de aanvraag in te dienen. Op de volgende pagina krijgt u een overzicht over enkele belangrijke gegevens die u heeft ingevuld. Controleer op dit moment nog een keer goed of alle gegevens juist zijn ingevuld. Het is op een later tijdstip vaak niet meer mogelijk om wijzigingen voor te nemen.

Op de controlepagina kunt u ook uw betaalmethode kiezen. U heeft de keuze uit iDeal, Bancontact, creditcard, PayPal of Trustly. Alle methodes zijn even veilig en er wordt nooit een toeslag berekend. Heeft u uw betaalmethode gekozen? Druk dan op “Aanvraag bevestigen” en u kunt de betaling voldoen. Vervolgens ontvangt u een bevestiging per e-mail.

3. Benodigde documenten aanleveren

Vertrekt u over meer dan 30 dagen? Dan wordt uw aanvraag nog in de wacht gehouden. U kunt de benodigde documenten alvast verzamelen, maar u kunt ze pas 30 dagen voor uw vertrek naar Kenia aanleveren. U ontvangt een e-mail zodra dit mogelijk is. Vertrekt u al binnen 30 dagen? Dan kunt u de documenten direct aanleveren. U kunt ze ook pas later aanleveren, maar uw visumaanvraag kan pas verwerkt worden als alle gegevens en documenten volledig zijn aangeleverd. Daarom is het advies om de documenten zo snel mogelijk aan te leveren. In de bevestigingsmail die u na de betaling ontving staat een link naar de aanleverpagina. U moet de volgende documenten voor iedere reiziger (behalve meereizende kinderen) uploaden.

Een pasfoto: Dit kan een officiële pasfoto of een zelfgemaakte foto zijn. Het is belangrijk dat de foto scherp, de gezichtsuitdrukking neutraal en de achtergrond egaal is.

Een foto of een scan van het paspoort: Let erop dat alle tekst op het paspoort zichtbaar en goed leesbaar is. Als de foto onscherp is, wordt hij afgekeurd. U moet ook een foto/scan van het paspoort van eventueel meereizende kinderen aanleveren.

Een foto of een scan van de voorkant (de omslag) van uw paspoort: Het gaat hierbij om de buitenkant van het paspoort en niet om de informatiepagina waarop uw foto en paspoortgegevens staan.

Overnacht u in een geboekte accommodatie? Lever dan een boekingsbevestiging aan: De boekingsbevestiging van één accommodatie voldoet. Deze moet de naam en het adres van uw accommodatie bevatten. Verder moeten er de datums op staan wanneer u daar overnacht. Ook moet de naam van minstens een reiziger uit uw aanvraagformulier vermeld staan.

Overnacht u bij vrienden of familie? Dan moet u een uitnodigingsbrief en een foto of scan van een identiteitsbewijs aanleveren: De uitnodigingsbrief moet door de persoon geschreven zijn bij wie u overnacht. Het kan een formele uitnodiging zijn, maar ook informele, handgeschreven brieven, e-mails of zelfs sms-berichten zijn toegestaan. Hierin moet ten minste het adres, de datums van uw verblijf en de naam van uw gastheer of gastvrouw staan. Verder moet een foto of een scan van de ID-kaart, het paspoort of het Foreigner Certificate van de persoon worden aangeleverd bij wie u in Kenia verblijft. Let op: uw gastheer of gastvrouw moet de Keniaanse nationaliteit hebben of een Foreigner Certificate (ook wel Alien Card genoemd) bezitten.

De aanvraag voltooien en het visum ontvangen

Zodra u alle documenten heeft geüpload, kunt u ze via de groene knop onderaan de pagina indienen. Vervolgens worden uw documenten van de visumspecialisten van VisumBuitenland.nl gecontroleerd. Houd de komende dagen uw e-mails in de gaten, want u wordt geïnformeerd als de documenten goedgekeurd zijn of als ze niet aan de voorwaarden voldoen. Als u een bevestiging ontvangt dat uw documenten zijn goedgekeurd, hoeft u verder niks te ondernemen en is uw visumaanvraag in behandeling genomen.

Als uw aanvraag voor het visum Kenia is goedgekeurd, ontvangt u een e-mail en een sms-bericht. In de e-mail staat duidelijk aangegeven hoe u het visum kunt downloaden en uitprinten. Neem altijd een geprinte versie van het visum mee op uw reis. U beschikt nu over een geldige reisvergunning voor Kenia.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via dis.ecitizen.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 41,27 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.