Ook in Kenia zijn de gevolgen van corona groot. De uitbraak van het Covid-19 virus heeft onder andere geleid tot een tijdelijk inreisverbod. Ook voor reizigers die al een visum hadden ontvangen. Op deze pagina vindt u de actuele stand van zaken omtrent reizen naar Kenia in en na de coronacrisis. Laatste update: 25-05-2020.

Wat is de situatie omtrent corona in Kenia?

Op het moment van schrijven (25-05-2020) zijn er in Kenia officieel 1.214 coronabesmettingen gemeld. Daarvan zijn 51 personen overleden aan het coronavirus. Deze aantallen zijn vergeleken met veel andere landen in de wereld vrij laag. Ook lijkt de verspreiding van het virus al in een relatief vroeg stadium gestabiliseerd te zijn. Dit is mede te danken aan erg ingrijpende maatregelen door de Keniaanse overheid. Deze bestaan onder andere uit:

  • Een avondklok, tussen 19:00 en 05:00 uur
  • Een verbod van reizen tussen een aantal binnenlandse steden en regio’s
  • De verplichting om op openbaar terrein een mondkapje te dragen
  • Een verbod om meer dan 50% van de stoelen van vervoersmiddelen te gebruiken

Kan ik al een visum aanvragen voor een geplande reis naar Kenia?

Het is mogelijk om alvast een visum voor Kenia aan te vragen voor een geplande vakantie of zakenreis. Nieuw ingediende aanvragen blijven echter in de wacht staan totdat het huidige inreisverbod is opgeheven. Het is nog niet bekend wanneer dit precies zal gebeuren. Dit zal geheel afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van corona in Kenia en de rest van de wereld. Luchthavens in Kenia blijven in ieder geval nog tot en met 5 juni gesloten. Lees alles over het visum voor Kenia

Kan mijn visum Kenia nog gebruiken gedurende de coronacrisis?

Op het visum staat een geldigheidstermijn. Als deze termijn nog niet is verlopen op het moment dat het inreisverbod is opgeheven, kan het visum naar alle waarschijnlijkheid alsnog worden gebruikt. Dit is echter nog niet officieel bevestigd door de Keniaanse overheid, dus hierover kunnen nog geen garanties worden gegeven. Houd deze pagina over de stand van zaken omtrent corona in Kenia regelmatig in de gaten om hierover op de hoogte te blijven.

Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod.Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod.

Wanneer kan ik weer naar Kenia reizen?

U kunt weer naar Kenia reizen zodra het corona-inreisverbod is opgeheven, uw luchtvaartmaatschappij weer operationeel is en uw visum is toegekend. Houd echter ook het reisadvies van de Rijksoverheid in gaten. Momenteel wordt vanwege corona afgeraden om naar Kenia te reizen. Of dat advies direct verandert wanneer de overheid en luchtvaartmaatschappijen groen licht geven, is nog niet bekend.

Kan en/of moet ik terugkeren naar Nederland?

De Nederlandse overheid raadt aan om terug te keren als dat mogelijk is. Vanwege alle corona-maatregelen kan dat echter een onmogelijke opgave blijken. Vrijwel alle internationale vluchten van en naar Kenia zijn vanwege corona geschrapt. Wel zijn er nog af en toe repatriëringsvluchten. Als u nog in Kenia bent en terug wilt keren naar Nederland, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade. De ambassade heeft inzicht in de repatriëringsvluchten en kan tevens advies geven over het resterende verblijf in Kenia indien terugkeren niet mogelijk is. Ga bij de lokale autoriteiten na of u uw visum kunt verlengen als u het land niet kunt verlaten.

Waar kan ik de financiële schade van corona verhalen?

Als uw geplande reis naar Kenia niet door kan of kon gaan vanwege Corona, heeft u wellicht financiële schade. Als uw vlucht is geannuleerd kunt u, afhankelijk van uw luchtvaartmaatschappij, meestal een volledige vergoeding krijgen voor de kosten van het vliegticket. Sommige luchtvaartmaatschappijen werken momenteel met vouchers, omdat corona zoveel schade voor ze heeft opgeleverd dat ze niet in staat zijn iedereen terug te betalen. Met een voucher kan op een later moment een andere vlucht worden geboekt.

Het coronavirus kan naast een ongebruikt vliegticket ook in ander financieel nadeel hebben geresulteerd. Vanwege corona kunnen geboekte en vooruitbetaalde accommodaties in Kenia mogelijk niet worden bezocht. En wellicht had u al een visum Kenia aangevraagd dat weliswaar was toegekend, maar dat u vanwege corona niet kunt gebruiken. Deze schade kunt u mogelijk bij uw reisverzekering verhalen. De overheid van Kenia vergoedt deze kosten in elk geval niet.

Disclaimer: dit artikel is met grote zorg samengesteld uit beschikbare informatie. Er kan echter geen garantie worden gegeven dat het te allen tijde up-to-date is en een volledig en correct beeld schetst van de huidige situatie van corona in Kenia. Informeer bij uw luchtvaartmaatschappij of uw vlucht doorgang vindt voordat u het visum Kenia aanvraagt.