Ook in Kenia zijn de gevolgen van corona groot. De uitbraak van het Covid-19 virus heeft onder andere geleid tot een tijdelijk inreisverbod dat intussen weer opgeheven is. Op deze pagina vindt u de actuele stand van zaken omtrent reizen naar Kenia in en na de coronacrisis. Laatste update: 15-10-2020.

Wat is de situatie omtrent corona in Kenia?

Op het moment van schrijven (15-10-2020) zijn er in Kenia officieel 42.541 coronabesmettingen gemeld. Daarvan zijn 797 personen overleden aan het coronavirus. Hoewel het aantal besmettingen in Kenia aanvankelijk relatief laag bleef, nemen de aantallen in de laatste weken sterk toe. De Keniaanse overheid heeft dan ook ingrijpende maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus af te remmen. Deze bestaan onder andere uit:

  • Een avondklok, tussen 23:00 en 04:00 uur
  • Bars en restaurants sluiten om 22:00 uur
  • De verplichting om op openbaar terrein een mondkapje te dragen
  • Een verbod om meer dan 50% van de stoelen van vervoersmiddelen te gebruiken

Kan ik momenteel een visum aanvragen voor een reis naar Kenia?

Het inreisverbod in Kenia voor buitenlandse reizigers is opgeheven. Het is dus weer mogelijk om een visum voor Kenia aan te vragen voor een vakantie of zakenreis. Aanvragen worden net als voor de coronacrisis gemiddeld na 8 dagen of zelfs sneller verwerkt.
Lees alles over het visum voor Kenia

Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod.Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod dat inmiddels weer opgeheven is.

Wanneer kan ik weer naar Kenia reizen?

Sinds 1 augustus worden internationale vluchten naar Kenia weer hervat. Er gelden wel strenge voorwaarden voor het reizen naar Kenia: Reizigers die in Kenia aankomen moeten een PCR-test bij zich hebben die maximaal 96 uur voor de aankomst in Kenia is doorgevoerd. Reizigers mogen geen hogere lichaamstemperatuur dan 37,5° C hebben en er mag geen sprake zijn van aanhoudend hoesten, ademhalingsproblemen of andere griepachtige verschijnselen. Reizigers moeten voor vertrek online op de website van de Keniaanse Civil Aviation Authority een Travelers Health Surveillance Form invullen. Dit formulier bevat een QR-code die bij aankomst in Kenia door een douanemedewerker wordt ingescand.

Reizigers uit bepaalde landen moeten na aankomst 14 dagen in quarantaine doorbrengen. Reizigers uit landen waarvan het risico op verspreiding van het coronavirus volgens de Keniaanse autoriteiten laag tot gemiddeld is, hoeven niet in quarantaine. Onder andere inwoners van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn vrijgesteld van de verplichte quarantaine - zolang ze een negatieve PCR-test kunnen overleggen en geen symptomen van corona hebben. Het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid maakt iedere dag een nieuwe inschatting van het risicoprofiel van deze landen. Houd er dus rekening mee dat de verplichting voor quarantaine dagelijks kan wijzigen. Reizigers die bij aankomst in Kenia symptomen van het coronavirus hebben of in het vliegtuig in de 2 rijen voor of achter een persoon met symptomen zaten moeten 14 dagen in quarantaine.

Houd ook het reisadvies van de Rijksoverheid in gaten. Momenteel wordt vanwege corona afgeraden om naar Kenia te reizen. Wanneer dat advies zal veranderen is nog niet bekend.

Kan en/of moet ik terugkeren naar Nederland?

De Keniaanse immigratiedienst heeft de amnestie opgeheven voor reizigers die langer dan de toegestane 6 maanden in het land blijven. Sinds 14 september 2020 moeten reizigers die langer dan toegestaan in Kenia zijn binnen twee weken het land verlaten hebben of een verblijfsvergunning aangevraagd hebben.

Voor reizigers die vanuit Kenia naar Nederland terugkeren, geldt het dringende advies in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Waar kan ik de financiële schade van corona verhalen?

Als uw geplande reis naar Kenia niet door kan of kon gaan vanwege Corona, heeft u wellicht financiële schade. Als uw vlucht is geannuleerd kunt u, afhankelijk van uw luchtvaartmaatschappij, meestal een volledige vergoeding krijgen voor de kosten van het vliegticket. Sommige luchtvaartmaatschappijen werken momenteel met vouchers, omdat corona zoveel schade voor ze heeft opgeleverd dat ze niet in staat zijn iedereen terug te betalen. Met een voucher kan op een later moment een andere vlucht worden geboekt.

Het coronavirus kan naast een ongebruikt vliegticket ook in ander financieel nadeel hebben geresulteerd. Vanwege corona kunnen geboekte en vooruitbetaalde accommodaties in Kenia mogelijk niet worden bezocht. En wellicht had u al een visum Kenia aangevraagd dat weliswaar was toegekend, maar dat u vanwege corona niet kunt gebruiken. Deze schade kunt u mogelijk bij uw reisverzekering verhalen. De overheid van Kenia vergoedt deze kosten in elk geval niet.

Disclaimer: dit artikel is met grote zorg samengesteld uit beschikbare informatie. Er kan echter geen garantie worden gegeven dat het te allen tijde up-to-date is en een volledig en correct beeld schetst van de huidige situatie van corona in Kenia. Informeer bij uw luchtvaartmaatschappij of uw vlucht doorgang vindt voordat u het visum Kenia aanvraagt.