Ook in Kenia zijn de gevolgen van corona groot. De uitbraak van het Covid-19 virus heeft onder andere geleid tot een tijdelijk inreisverbod dat intussen weer opgeheven is. Op deze pagina vindt u de actuele stand van zaken omtrent reizen naar Kenia in en na de coronacrisis. Laatste update: 10-06-2021.

Wat is de situatie omtrent corona in Kenia?

Op het moment van schrijven (10-06-2021) zijn er in Kenia officieel 173.661 coronabesmettingen gemeld. Daarvan zijn 3.345 personen overleden aan het coronavirus. Tot op heden zijn in Kenia 1.005.509 doses van coronavaccins gezet, wat er bij een bevolking van 52,57 miljoen op neerkomt dat ongeveer 1,9 % van de bevolking ingeënt is.

Sinds maart 2021 neemt het aantal besmettingen in Kenia snel toe, met name in de districten Nairobi, Machakos, Kiambu, Nakuru, Kajiado, Mombasa en Kisumu. Sinds 9 april zijn passagiersvluchten tussen Kenia en het Verenigd Koninkrijk opgeschort. De Keniaanse overheid heeft ingrijpende maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus af te remmen. Deze bestaan onder andere uit:

  • Een avondklok tussen 22:00 en 04:00 uur
  • Bars en restaurants sluiten meestal om 19:00 of om 20:30
  • De verplichting om op openbaar terrein, in auto’s en het openbaar vervoer een mondkapje te dragen.
  • Een verbod om meer dan 60% van de stoelen van vervoersmiddelen te gebruiken.

Kan ik momenteel een visum aanvragen voor een reis naar Kenia?

Het inreisverbod in Kenia voor buitenlandse reizigers is opgeheven. Het is dus weer mogelijk om een visum voor Kenia aan te vragen voor een vakantie of zakenreis. Aanvragen worden net als voor de coronacrisis gemiddeld na 8 dagen en vaak duidelijk sneller verwerkt.
Lees alles over het visum voor Kenia

Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod.Corona (Covid-19) heeft in Kenia geleid tot een tijdelijk inreisverbod dat inmiddels weer opgeheven is.

Wanneer kan ik weer naar Kenia reizen?

Sinds 1 augustus 2020 zijn internationale vluchten naar Kenia weer hervat. Er gelden wel strenge voorwaarden voor het reizen naar Kenia: reizigers ouder dan 5 jaar die in Kenia aankomen moeten een officiële uitslag van een PCR-test bij zich hebben die maximaal 96 uur voor vertrek is uitgevoerd, ook als zij alleen een tussenstop maken in Kenia en het vliegveld niet verlaten. Deze testuitslag moet voor vertrek geverifieerd worden door het Trusted Travel-systeem van de Afrikaanse Unie. Reizigers kunnen een Trusted Travel-certificaat ontvangen door hun testresultaat op de website van het Afrikaanse Centre for Disease Control and Prevention te uploaden. Omdat veel reizigers problemen ervaren met deze verificatie, wordt verwacht dat voorlopig ook testuitslagen zonder certificaat nog geaccepteerd worden.

Reizigers mogen daarnaast geen hogere lichaamstemperatuur dan 37,5° C hebben en er mag geen sprake zijn van aanhoudend hoesten, ademhalingsproblemen of andere griepachtige verschijnselen. Reizigers moeten voor vertrek online op de website van de Keniaanse Civil Aviation Authority een Travelers Health Surveillance Form invullen. Na het verzenden van dit formulier krijgt de reiziger een e-mail met een QR-code die bij aankomst in Kenia door een douanemedewerker wordt ingescand. Bij aankomst moet een app gedownload worden (Jitenge MoH Kenya). Via deze app kan de Keniaanse overheid reizigers om updates over hun gezondheid vragen.

Quarantaine meestal niet verplicht

Reizigers uit bepaalde landen moeten na aankomst 14 dagen in quarantaine doorbrengen in een inrichting (hotel, etc.) die door de Keniaanse overheid als quarantaine-inrichting goedgekeurd is. Reizigers uit landen waarvan het risico op verspreiding van het coronavirus volgens de Keniaanse autoriteiten laag tot gemiddeld is, hoeven niet in quarantaine. Onder andere inwoners van Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zijn vrijgesteld van de verplichte quarantaine - zolang ze een negatieve PCR-test kunnen overleggen en geen symptomen van corona hebben. Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk moeten 14 dagen op eigen kosten in een geaccrediteerde faciliteit in quarantaine.

Inwoners van landen die volgens de Keniaanse overheid een hoog risicoprofiel hebben moeten 24 uur voor vertrek een accommodatie boeken, die door de Keniaanse overheid als quarantainefaciliteit erkend wordt. De Keniaanse luchtvaartautoriteit KCAA maakt iedere dag een nieuwe inschatting van het risicoprofiel van deze landen. Houd er dus rekening mee dat de verplichting voor quarantaine dagelijks kan wijzigen. Reizigers die bij aankomst in Kenia symptomen van het coronavirus hebben of in het vliegtuig in de 2 rijen voor of achter een persoon met symptomen zaten, moeten 14 dagen in quarantaine.

Houd ook het reisadvies van de Rijksoverheid in gaten. Momenteel wordt vanwege corona afgeraden om naar Kenia te reizen. Wanneer dat advies zal veranderen is nog niet bekend.

Wilt u een e-mail ontvangen zodra u weer normaal naar Kenia kunt reizen?
Vul hier uw e-mailadres in en blijf op de hoogte

Kan en/of moet ik terugkeren naar Nederland?

De Keniaanse immigratiedienst heeft de amnestie opgeheven voor reizigers die langer dan de toegestane 6 maanden in het land blijven. Sinds 14 september 2020 moeten reizigers die langer dan toegestaan in Kenia zijn, binnen twee weken het land verlaten hebben of een verblijfsvergunning aangevraagd hebben.

Om vanuit Kenia naar Nederland terug te reizen heeft u een negatieve Covid-19-testuitslag van een NAAT-test (PCR-, RT PCR-, LAMP-, TMA- of mPOCT) nodig. Deze test moet maximaal 24 uur voor het boarden voor de vlucht in Kenia afgenomen zijn. Als de NAAT-test langer dan 24 uur voor het boarden is afgenomen is ook een sneltest verplicht, die maximaal 24 uur voor het boarden voor de vlucht is afgenomen. De NAAT-test mag echter niet langer dan 72 uur voor aankomst in Nederland zijn doorgevoerd. Wie corona heeft gehad en positief blijft testen, moet een positieve testuitslag (2 tot 8 weken oud) en een artsenverklaring voorleggen, waaruit blijkt dat hij of zij niet besmettelijk is. Reizigers die vanuit Kenia naar Nederland terugkeren gaan in Nederland in thuisquarantaine.

Waar kan ik de financiële schade van corona verhalen?

Als uw geplande reis naar Kenia niet door kan of kon gaan vanwege corona, heeft u wellicht financiële schade. Als uw vlucht is geannuleerd kunt u, afhankelijk van uw luchtvaartmaatschappij, meestal een volledige vergoeding krijgen voor de kosten van het vliegticket.

Het coronavirus kan naast een ongebruikt vliegticket ook in ander financieel nadeel hebben geresulteerd. Vanwege corona kunnen geboekte en vooruitbetaalde accommodaties in Kenia mogelijk niet worden bezocht. En wellicht had u al een visum Kenia aangevraagd dat weliswaar was toegekend, maar dat u vanwege corona niet kunt gebruiken. Deze schade kunt u mogelijk bij uw reisverzekering verhalen. De overheid van Kenia vergoedt deze kosten in elk geval niet.

Disclaimer: dit artikel is met grote zorg samengesteld uit beschikbare informatie. Er kan echter geen garantie worden gegeven dat het te allen tijde up-to-date is en een volledig en correct beeld schetst van de huidige situatie van corona in Kenia. Informeer bij uw luchtvaartmaatschappij of uw vlucht doorgang vindt voordat u het visum Kenia aanvraagt.