Kenia is in Nederland en België vertegenwoordigd met ambassades in Den Haag en in Brussel. De Keniaanse ambassade in Den Haag voert ook ambassadetaken voor Tsjechië uit en de ambassade in Brussel ook voor Luxemburg en de Europese Unie. Toeristen en zakenreizigers hoeven geen bezoek te brengen aan de ambassade, omdat zij hun visum Kenia ook volledig online kunnen aanvragen.

Taken van de ambassade

De Keniaanse ambassades in Den Haag en Brussel hebben een breed takenpakket. Hiertoe behoren onder andere het behartigen van de belangen van Kenia in Nederland, België, Luxemburg en Tsjechië, het verlenen van consulaire diensten aan Kenianen in deze landen, het bevorderen van de handel en de bilaterale betrekkingen tussen Kenia en Nederland, België, Luxemburg, Tsjechië en de EU. Reizigers hoeven echter niet naar de ambassade, maar kunnen hun visum Kenia eenvoudig online aanvragen. De taken en verantwoordelijkheden van de Keniaanse ambassades in Den Haag en Brussel zijn:

Consulaire diensten
Kenianen kunnen bij de ambassades van Kenia in Den Haag en Brussel terecht voor consulaire aangelegenheden, waaronder het aanvragen van een verklaring van goed gedrag, nood-reisdocumenten, het legaliseren van documenten, het herwinnen of afstand doen van de Keniaanse nationaliteit en de registratie van Kenianen in het buitenland. De ambassade kent bovendien licenties toe aan individuen en filmploegen die in Kenia willen filmen en aan personen die dieren uit Kenia willen importeren. Paspoortaanvragen kunnen niet bij de ambassade in Den Haag ingediend worden. Kenianen die een nieuw paspoort willen aanvragen dienen dat online te doen of dienen contact op te nemen met de Keniaanse ambassade in Berlijn of Parijs.

Economische betrekkingen
De Europese Unie is na de Afrikaanse landen de grootste afzetmarkt van Kenia. In 2004 ging 27,9% van de Keniaanse export naar de Europese Unie. Omgekeerd komt het grootste gedeelte van de Keniaanse import uit de Europese Unie. Nederland is een belangrijke handelspartner van Kenia. Nederland is samen met Frankrijk de grootste importeur van groente en fruit uit Kenia. Bovendien voert Nederland veel bloemen uit Kenia in die vervolgens naar andere landen geëxporteerd worden. Enkele grote Nederlandse bedrijven die in Kenia zaken doen zijn Heineken en Philips.

Bilaterale betrekkingen
De ambassade houdt zich ook bezig met het onderhouden van de betrekkingen tussen de Keniaanse en de Nederlandse overheid. Nederland heeft in de loop van de jaren de ontwikkelingshulp aan Kenia geïntensiveerd. Nederland is onder andere betrokken bij projecten voor het tegengaan van droogte, het ontwikkelen van watervoorzieningen, stedelijke ontwikkeling, ontwikkeling van de infrastructuur en landbouwkundig onderzoek. De ambassade vertegenwoordigt Kenia bij verschillende internationale instanties in Den Haag, zoals de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), het Internationaal Strafhof (ICC) en het Internationale Gerechtshof in Den Haag (ook wel Permanent Court of Arbitration genoemd). De ambassade werkt ook nauw samen met instellingen van de EU, zoals de Europese Commissie, de Europese Raad, het Europees Parlement, de Europese Investeringsbank en het Technisch Centrum voor Landbouwsamenwerking en Plattelandsontwikkeling (CTA).

Visum niet bij de ambassade, maar online aanvragen

De Keniaanse ambassade in Den Haag verwerkt geen visumaanvragen meer. Alle visa voor Kenia moeten sinds 2021 online worden aangevraagd, ook het East African Visa (het visum waarmee men zowel naar Kenia als naar Rwanda en Oeganda mag reizen), multiple-entry visa en visa voor personen met de nationaliteit van een van de volgende landen: Afghanistan, Armenië, Irak, Kosovo, Libanon, Libië, Noord-Korea, Palestina, Somalië, Syrië, Tadzjikistan en Jemen.

Voor toeristen en zakenreizigers die maar een keer in Kenia arriveren, voldoet over het algemeen het eTA (electronic Travel Authorisation). Dit visum kan eenvoudig online worden aangevraagd via deze website. Het eTA Kenia wordt na toekenning elektronisch gekoppeld aan het paspoort van de aanvrager. Dit betekent dat het eTA niet geprint hoeft te worden.

Contact met de ambassades in Den Haag en Brussel

De Keniaanse ambassade in Den Haag is telefonisch en per e-mail of fax bereikbaar. Een persoonlijk bezoek aan de ambassade is alleen op afspraak mogelijk. De ambassade is geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 13:00 en 14:00 en 17:00 uur (let op: in de winter tussen 14:00 en 16:00 uur). De consulaire afdeling van de ambassade in Brussel is van maandag tot en met vrijdag tussen 9:30 en 13:00 en tussen 14:00 en 15:30 geopend. Ook bij de ambassade in Brussel moet een afspraak gemaakt worden voor een persoonlijk bezoek.

De Keniaanse ambassade in Nederland
Adres Nieuwe Parklaan 21, 2597 LA Den Haag
Telefoon +31 70 350 42 15
Fax +31 70 355 35 94
E-mail hague@mfa.go.ke

Adres van de Keniaanse ambassade in Den HaagAdres van de Keniaanse ambassade in Nederland


De Keniaanse ambassade in België
Adres Winston Churchilllaan 208, 1180 Brussel (Ukkel)
Telefoon +32 2 340 10 40
Fax +32 2 340 10 50
E-mail info@kenyabrussels.com

Adres van de Keniaanse ambassade in BrusselAdres van de Keniaanse ambassade in België

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via www.etakenya.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 16,84 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.