Lees op deze pagina meer over Kenia om u voor te bereiden op uw vakantie. Algemene informatie over het land, reistips, de beste reistijd in verband met het klimaat, het tijdsverschil, veiligheidstips en andere nuttige informatie die tijdens uw reis naar Kenia van pas kan komen.


Feiten en cijfers

Officiële talenEngels en Swahili
Inwoners39 miljoen
HoofdstadNairobi
ValutaKeniaanse Shilling (KES)
Tijdsverschil2 uur (1 uur in zomertijd)
Vliegtijd8 uur
Stroom240 Volt, 50 Hz
StekkersType G (reisstekker is nodig)
LeidingwaterNiet veilig om te drinken
VisumVisum Kenia is vereist

Geschiedenis van Kenia

Kenia wordt al minimaal 2.000.000 jaar bewoond. Oorspronkelijk vooral door jagers die in groepen het land doorkruisten. Zo’n tweeduizend jaar geleden ontstonden handelsroutes met Arabische landen, alsmede India en Indonesië. Arabische handelaars stichtten zo’n vijftienhonderd jaar geleden verschillende steden langs de kust. Hierdoor werd de Islam later snel de belangrijkste godsdienst in het land. Zo’n vijfhonderd jaar geleden zetten de Portugezen voet aan wal in Mombassa. Ze werden echter vrij snel weer verdreven door onenigheid met de Arabieren uit Oman die in die regio de scepter zwaaiden. In het jaar 1887 lukte het de Britten wel om het kustgebied van Kenia over te nemen en te koloniseren. In het decennium daarna werd de kolonie uitgebreid tot het gehele huidige Kenia.

Reizen per trein in Kenia

Het belang van het spoor in Kenia
In 1895 werd een spoorlijn aangelegd van Mombassa naar Nairobi. Hierdoor werd het mogelijk in 12 uur het land te doorkruisen. In de loop der tijd werd dit spoor zo verwaarloosd dat het afleggen van dezelfde verbinding in 2016 maar liefst 24 uur in beslag nam. Een investering van de Chinese staatsbank van 3.6 miljard dollar zorgde ervoor dat de spoorverbinding in 2017 volledig kon worden vervangen. Hierdoor werd de reistijd verkort tot vijf uur. Dit spoor is een belangrijke levensader van het land. De verbinding wordt (tevens gefinancierd door China) in de komende jaren uitgebreid tot een netwerk dat geheel Oost-Afrika zal verbinden. De haven van Mombassa speelt daarin een grote rol; dit startpunt van de treinverbinding opent de handel tussen Oost-Afrika en de rest van de wereld. Ook diverse Nederlandse fabrieken en kwekerijen die gevestigd zijn in Kenia profiteren van deze nieuwe verbinding.


Onafhankelijkheid van Kenia
In de Tweede Wereldoorlog werden veel Kenianen gedwongen namens de Britten mee te vechten. Dit droeg bij aan een toenemende aversie tegen de kolonisator. Tijdens een vier jaar durende opstand van de oorspronkelijke Keniaanse bevolking, vanaf 1952, doodden de Britten meer dan vierduizend opstandelingen. Als gevolg van aanhoudende inspanningen van de onafhankelijkheidsbeweging werd Kenia in 1960 desondanks een onafhankelijk land. Jomo Kenyatta, aanvoerder van de opstand, werd de eerste president. Momenteel is zijn zoon, Uhuru Kenyatta, de president van Kenia. Zowel vader als zoon werden vaak in verband gebracht met corruptie en verkiezingsfraude.

Recente ontwikkelingen in Kenia
Kenia is een land dat een grote ontwikkeling doormaakt. Er wordt hard gewerkt aan een betere infrastructuur, meer werkgelegenheid, beter onderwijs en betere gezondheidszorg. In 2005 was het gemiddelde bruto inkomen in Kenia 520 dollar per jaar, in 2017 was dat al 1440 dollar. Het aantal Kenianen met toegang tot elektriciteit is in de afgelopen zes jaar verdubbeld van 30% naar 60%. De vooruitgang is ook terug te zien in de levensverwachting. In 2005 was die in Kenia nog 51 jaar; in 2018 was dat al 67 jaar (ter vergelijk: 81 jaar in Nederland). Dat is vooral te danken aan de afname van kindersterfte van kinderen tot vijf jaar; van 10% in 2000 naar 5% in 2017 (ter vergelijk: 0,3% in Nederland). Ook is het aantal kinderen met HIV de afgelopen tien jaar gehalveerd. Dat het de goede kant opgaat wil niet zeggen dat Kenia er al is; in de hoofdstad, Nairobi, is bijvoorbeeld de grootste sloppenwijk van geheel Afrika te vinden (die kunt u ook bezoeken tijdens uw vakantie). Veel Kenianen leven dan ook nog in bittere armoede.

Een Cheeta in de Masai MaraVeel toeristen gaan op zoek naar de Big Five, waarvan alle leden in Kenia te vinden zijn.


Hoogtepunten van Kenia

De meeste toeristen die op rondreis naar Kenia gaan, bezoeken de Masai Mara. Dit is het bekendste natuurreservaat van het land en tevens de enige plek in het land waar alle leden van de ‘Big Five’ gevonden kunnen worden. Wel zijn vooral het luipaard en de neushoorns vaak lastig te vinden. Een ideale plek om neushoorns te bekijken is Lake Nakuru. Zowel de Masai Mara als Lake Nakuru zijn in enkele uren per auto vanaf Nairobi te bezoeken.

Behalve de flora en fauna wordt tijdens een rondreis in Kenia ook vaak het strand bezocht. De meest populaire plek hiervoor is Diani Beach. De resorts staan bekend om hun witte palmstranden. Behalve een ideale plek om te luieren is dit strand ook een prachtige uitvalsbasis om te scubadiven of kitesurfen. Wie Kenia echt wil ontdekken doet er verstandig aan een auto te huren en het land op eigen gelegenheid of met een gids te doorkruisen. Lees daarover meer op de pagina ‘Wat te doen in Kenia?’.

Hells Gate in KeniaHellʼs Gate is het enige nationale park in Kenia dat per fiets te doorkruisen is. Pas op voor de leeuwen!


De kaart van Kenia

Wie op de kaart van Kenia kijkt zal allereerst opvallen dat het land op de evenaar ligt. Het grootste deel van de bewoners van het land woont in het zuidelijke deel, vooral ten zuiden van de evenaar. Dat komt vooral doordat het noorden te droog is om gewassen te kunnen verbouwen. Van de 29 miljoen inwoners wonen er ongeveer 6,5 miljoen in en rondom Nairobi en 3 miljoen in en rondom Mombassa.


Klimaat en beste reistijd

Als je naar het klimaat van Kenia kijkt, kun je drie verschillende zones onderscheiden. Aan de kust is het warm en vochtig. In het zuidwesten is het klimaat gematigd. En in het noorden en oosten van Kenia (behalve aan de kust) is het klimaat warm en droog. Waar de klimaatgrenzen lopen is goed te zien op de topografische kaart hierboven. Het bruine gebied is de warme, droge zone, die de vochtige zone aan de kust splitst van de gematigde zone in het zuidwesten.

Beste reistijd voor een vakantie naar de kust van Kenia
Voor de beste reistijd naar de kust, bijvoorbeeld voor een heerlijke strandvakantie, hoeft niet naar de verschillen in temperatuur door het jaar heen gekeken te worden. De temperatuur is hier namelijk zeer constant. De maxima liggen tussen de 27 graden Celsius in juli en 31 graden in januari. Ook de minima zijn met variaties tussen 22 en 24 graden Celsius enorm constant. Wel verschilt de regenval per maand enorm in dit gebied. Het regenseizoen is van april tot en met juni. Op het hoogtepunt, in mei, valt dagelijks gemiddeld een centimeter neerslag. Augustus tot en met maart zijn de droogste maanden, het regent dan gemiddeld niet meer dan vier à vijf dagen per maand en vrijwel nooit de hele dag.

Beste reistijd voor het zuidwesten van Kenia (en de nationale parken)
De meeste Nederlandse toeristen gaan tijdens onze zomer op vakantie naar Kenia. Het is dan in het zuidwesten echter de koudste periode. Met een gemiddeld dag-maximum van 21 graden Celsius is het desondanks nog een prima temperatuur om bijvoorbeeld op safari te gaan. In februari/maart is het in de nationale parken het warmst, gemiddeld 26 graden. Het verschil tussen zomer en winter blijft daarmee ook in dit deel van Kenia beperkt.

Beste reistijd voor het noorden van Kenia
Het noorden (en een deel van het oosten) van Kenia, geel op de topografische kaart, is erg warm en droog. Het regent hier erg weinig, alleen in maart tot en met mei komt lichte regen af en toe voor. De temperatuur in dit deel van het land is het gehele jaar constant en ligt op een minimum van 22 graden Celsius (’s nachts) en een maximum van 36 graden (overdag). De zon schijnt het hele jaar door, dus een beste reistijd kan hiervoor niet gegeven worden. Houdt er overigens wel rekening mee dat het deel van Kenia dat noordelijk van de evenaar ligt soms niet veilig is. Vooral de grens met Somalië kan beter vermeden worden. Ook zijn de wegen hier van erbarmelijke kwaliteit, al zijn er plannen de hoofdwegen de komende jaren geheel te renoveren.

Beste reistijd: als de zon schijnt
Gaat u een safari of andere activiteit plannen in Kenia? Doordat Kenia op de evenaar ligt hoeft u niet al te veel rekening te houden met het moment in het jaar. Wel is het verstandig na te denken over het moment op de dag. Een ander gevolg van de ligging op de evenaar is namelijk dat de zon heel snel op- en onder gaat. En dat dit al erg vroeg gebeurt. De zon gaat in Kenia altijd ongeveer om zes uur ’s morgens op en om half zeven ’s avonds onder. Doordat het heel kort schemert, in combinatie met de waarschuwingen om niet in het donker over straat te gaan, is het verstandig hier rekening mee te houden als u een activiteit plant. Let op: vanwege de ligging bij de evenaar kan een ‘lekker zonnetje’ soms al in een half uurtje zorgen voor een hevig verbrande huid. Smeer u goed in met zonnebrand, het gaat hier een stuk sneller dan dat u in Nederland gewend bent!

Een Olifant in de Masai MaraNiet moeilijk te vinden; de olifanten in de Masai Mara.


Keniaans geld: betalen met de Keniaanse Shilling (KES)

In Kenia wordt betaald met de Keniaanse Shilling. Soms wordt door lokale reisbureaus (safari touroperators en resorts) gevraagd om dollars. Dat gebeurt vooral als de eigenaar geen Keniaan is, wat regelmatig voorkomt. Door hier rekening mee te houden kunt u soms goedkoper uit zijn. Desondanks kunt u hier vrijwel altijd ook met Keniaanse Shillings betalen.

De goedkoopste manier om in Kenia te betalen is door bij een ATM (geldautomaat) in één transactie de grootst mogelijke hoeveelheid Keniaanse Shillings op te nemen (het maximum is meestal ongeveer €400). Doe dit bij voorkeur met een bankpas (pinpas) en niet met een creditcard. Indien er wordt gevraagd of u de transactie met of zonder ‘conversion’ wilt uitvoeren, kies dan altijd voor ‘without conversion’. Al deze zaken zorgen ervoor dat u zo min mogelijk transactiekosten aan de lokale Keniaanse bank alsmede uw Nederlandse of Belgische bank betaalt. Pinautomaten zijn relatief schaars, vooral buiten Nairobi. Het is daarom verstandig voldoende contant geld op zak te houden, zeker als u uw overnachtingen nog niet vooruit heeft betaald. Bewaar echter niet teveel geld in uw portemonnee, in verband met uw veiligheid. U kunt het beste een deel van het geld bewaren in uw handbagage, hoofdbagage, accommodatie en/of huurauto.

Vergeet niet uw pinpas voor vertrek te deblokkeren voor gebruik in Kenia. Om fraude te voorkomen wordt gebruik van uw bankpas buiten Europa door de meeste banken standaard geblokkeerd. Deblokkeren kan doorgaans eenvoudig via de website of app van uw bank.


Internetten en bellen in Kenia

Een goede internet- en telefonieverbinding is in Kenia minder vanzelfsprekend dan in Europa. Ook hotels die wifi aanbieden beschikken niet zelden over zeer matig internet. Ook mobiele providers bieden vaak matige dekking buiten drukbevolkte gebieden in Kenia. De mobiele provider met de beste dekking in Kenia is Safaricom. Op de vliegvelden in Nairobi en Mombassa kunt u eenvoudig en relatief goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Een lokale Keniaanse simkaart met 500 belminuten en 20 GB internet voor gebruik binnen 30 dagen kost ongeveer €25. Veel Kenianen hebben geen bankrekening en betalen in winkels met hun beltegoed. Het opwaarderen van beltegoed is daarom vrijwel overal mogelijk. Zelfs, misschien wel juist, in de afgelegen gebieden.


Kenia doorkruisen per huurauto, vliegtuig of trein

Reist u alleen tussen Nairobi en Mombassa? Dan kunt u gebruikmaken van de gloednieuwe spoorverbinding tussen die steden. Waar die route per auto ongeveer acht tot elf uur in beslag zal nemen, doet de trein er slechts vijf uur over. Reist u tussen Nairobi, Mombassa en/of Masai Mara? Dan kunt u ook het vliegtuig nemen. Toch is het huren van een auto misschien wel de mooiste manier van reizen door Kenia.

Een auto huren in Kenia
Veel toeristen maken gebruik van een lokale gids, maar avonturiers kunnen er ook voor kiezen zelf plaats te nemen achter het stuur. Huur wel altijd een auto die hoog op de wielen staat, dus geen sedan of hatchback. De wegen laten op veel plaatsen te wensen over, vooral buiten Nairobi. Vierwielaandrijving is echter niet noodzakelijk. Vooral in en rond Nairobi en Mombassa kan autorijden frustrerend zijn, doordat het verkeer erg druk en chaotisch is. Vrachtwagens rijden vaak 20 tot 50 kilometer per uur over de snelweg en inhalen is soms lastig en gevaarlijk. Ergert u zich in Nederland vaak aan asociaal weggedrag of snelheidsdrempels? Dan kunt u een auto huren in Kenia beter achterwege laten. Verder van Nairobi (in alle richtingen) wordt het beter; daar biedt een gehuurde auto een geweldige mogelijkheid om te genieten van de adembenemende landschappen en de gebaande paden te verlaten.

Autoverzekering en internationaal rijbewijs
Gaat u zelf autorijden in Kenia? Zorg er dan voor dat uw auto goed verzekerd is. De eenvoudigste manier om dit te regelen is door uw auto te huren bij een bedrijf dat in Nederland of België gevestigd is. Soms wordt de daadwerkelijke verhuur door hen uitbesteed aan een lokale autoverhuurder in Kenia, maar u weet dan wel zeker dat juridisch alles klopt. Er kan door het verhuurbedrijf gevraagd worden naar zowel uw Nederlandse (of Belgische) als een internationaal rijbewijs. Heeft u geen internationaal rijbewijs in Kenia? Dan is dat in de meeste gevallen alsnog geen probleem.

Controleer voor vertrek of er een goede reserveband en krik in de auto aanwezig zijn. Krijgt u onderweg een lekke band? Wissel deze dan direct om en laat de lekke band bij het eerstvolgende tankstation repareren (dit kost meestal niet meer dan twee tot vijf euro). Weet u niet hoe u een band vervangt? Er is in Kenia eigenlijk altijd wel iemand in de buurt die u daarbij wil helpen. Dat geldt overigens voor vrijwel alles waarbij u in Kenia hulp nodig heeft; over het algemeen is de bevolking bijzonder vriendelijk. Wel wordt er vanuit gegaan dat er een kleine beloning wordt betaald, als dank voor de hulp. Wordt u onderweg staande gehouden door de politie? Bel dan altijd eerst het verhuurbedrijf en laat hen het woord voeren met de politie.

Een neushoorn in KeniaVanuit een huurauto kun je in Kenia erg dichtbij de witte neushoorn komen, maar wijk niet van paden af.


Tijdsverschil

In de Europese zomertijd (maart tot en met oktober) is het tijdsverschil tussen Nederland en Kenia 1 uur. In onze wintertijd is het tijdsverschil 2 uur. In Kenia is het later dan in Nederland en België. U hoeft dan ook niet te vrezen voor een jetlag na aankomst.


Veiligheid en gezondheid

Om veilig naar Kenia te reizen is het verstandig enkele zaken goed voor te bereiden. Het gaat hierbij vooral om inentingen, malariapreventie (pillen) en het vermijden van risicovolle delen van Kenia. Zorg ook dat u altijd voldoende schoon drinkwater bij u heeft, het kraanwater kan niet worden gedronken. Maakt u deel uit van de LGBT gemeenschap? Let dan goed op; het uiten hiervan is strafbaar in Kenia.


Visum Kenia

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit worden in Kenia alleen toegelaten indien ze een geldig visum bezitten. Kinderen tot en met 15 jaar ontvangen echter bij de paspoortcontrole een gratis visum. Het visum Kenia kan eenvoudig online worden verkregen, via het online visumformulier op deze website. Vraag het visum tijdig aan om problemen te voorkomen; bij voorkeur minimaal een week voor vertrek.
Direct het visum Kenia aanvragen