Kenia is een van de bekendste landen van Afrika, vooral vanwege de prachtige natuur. Het land is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland en telt zeker 54 miljoen inwoners. Lees hier meer over de geschiedenis, cultuur en toeristische attracties van Kenia.


Feiten en cijfers

Officiële talenEngels en Swahili
Inwoners54 miljoen (2022)
HoofdstadNairobi
ValutaKeniaanse Shilling (KES)
Tijdsverschil2 uur (1 uur in zomertijd)
Vliegtijd8 uur
Stroom240 Volt, 50 Hz
StekkersType G (reisstekker is nodig)
LeidingwaterNiet veilig om te drinken
VisumVisum Kenia is vereist

Kaart

Kenia ligt aan de oostkust van Afrika, omringd door een vijftal landen: Somalië in het oosten, Ethiopië in het noorden, Zuid-Soedan in het noordwesten, Oeganda in het westen en Tanzania in het zuiden. Ook grenst Kenia aan het Victoriameer, het grootste zoetwatermeer van Afrika en het op een na grootste zoetwatermeer van de wereld. Aangezien het noordoosten van het land voornamelijk uit woestijn en droge gebieden bestaat, woont het overgrote deel van de bevolking in het zuiden en zuidwesten van het land. De belangrijkste steden van Kenia zijn Nairobi in het zuiden en de havenstad Mombasa in het zuidoosten.


Geschiedenis

De prehistorie van Kenia

Kenia behoort tot het deel van de aarde dat het langst door mensen bewoond is. Fossiele resten gevonden in het noorden van het land, gedateerd op wel vier miljoen jaar oud, duiden op een populatie van de vroegste mensachtigen. Deze vroegste bewoners hebben ook veel indirecte sporen nagelaten, zoals de oudste begraafplaats (ca. 80.000 jaar oud) en het oudste handelsnetwerk (ca. 300.000 jaar oud). De eerste grotschilderingen in Kenia dateren van ongeveer 2000 voor onze jaartelling. Al deze overblijfselen zijn natuurlijk niet afkomstig van een homogene groep. Het prehistorische Kenia werd waarschijnlijk bewoond door honderden, al dan niet duizenden verschillende stammen met elk hun eigen taal en gebruiken. De migratie van de bantoevolkeren rond 1000 voor onze jaartelling zorgde echter voor een grote culturele omwenteling. Veel oorspronkelijke bewoners werden verdreven of geassimileerd door de bantoe, die ook in het huidige Kenia nog de dominante bevolkingsgroep zijn.

De opkomst van de Swahili

De Portugese ontdekkingsreizigers waren de eerste Europeanen die de kust van Kenia aandeden. In 1505 begon een prille kolonisatie van Oost-Afrika toen de Portugezen het eiland Kilwa voor de kust van het moderne Tanzania innamen. In 1593 vestigden ze zich op het Keniaanse vasteland met de bouw van het Fort Jesus in de stad Mombasa. Vooral Arabieren afkomstig uit Oman verzetten zich hiertegen, aangezien hun handelsbelangen bedreigd werden door de Europese inmenging.

De Omani’s verdreven de Portugezen in de eerste helft van de 18e eeuw. Hierop volgend zetten ze handelsroutes op tot diep in het Afrikaanse binnenland, waardoor meer mensen verbonden werden met de mondiale economie. Hoewel controle over het binnenland begrensd was, kwamen de kuststreken steeds meer onder de directe heerschappij van de Omaanse sultans te staan. Deze verrijkten zich dankzij nieuw-opgezette plantages en de handel in slaven, die ze aan Europeanen doorverkochten. De kuststeden van Kenia werden sterk door de architectuur en cultuur van Oman beïnvloed en nog steeds beweren veel Swahili-bewoners van het huidige Kenia verwant te zijn aan deze vroege Arabische kolonisten.

Britse heerschappij en de onafhankelijkheidsstrijd

In de 19e eeuw trokken vele Europese ontdekkingsreizigers het Afrikaanse binnenland in met als doel nieuwe gebieden op te kaart te zetten, maar ook om de bevolking tot het Christendom te bekeren. In 1895 namen de Engelsen een groot deel van Oost-Afrika op in het Britse Rijk. De Riftvallei en de omliggende hooglanden van Kenia werd tot een gesegregeerd gebied verklaard waar alleen blanken mochten wonen. De Britten lieten vervolgens een spoorweg in het binnenland naar het moderne Oeganda aanleggen, met behulp van voornamelijk Indische gastarbeiders.

Verzetsbewegingen tegen de Europeanen doken al op aan het begin van de 20e eeuw. In de jaren 20 en 30 van deze eeuw verboden de Britse autoriteiten verschillende antikoloniale organisaties. In de Tweede Wereldoorlog werden duizenden Kenianen voor het britse leger opgetrommeld. Na hun dienst eisten ze meer politieke vertegenwoordiging op, wat langzaam leidde tot een roep op Afrikaanse onafhankelijkheid. Tijdens de Mau Mau-opstand tussen 1952 en 1956 nam een deel van de Keniaanse bevolking de wapenen op tegen de Europese overheersers. De opstand werd echter bruut neergeslagen. Veel van de opstandelingen werden in concentratiekampen opgesloten, waar ze systematisch werden gemarteld. Ondanks de militaire nederlaag bleven Keniaanse lokale politici zich voor de onafhankelijkheid van het land inzetten. Uiteindelijk scheidde Kenia zich in 1963 officieel af van het Britse Rijk.

Het moderne Kenia

Geleid door president Jomo Kenyatta ontwikkelde het land zich als een grootmacht in oostelijk Afrika. Kenyatta poogde de relaties tussen de zwarte- en blanke bevolking te verbeteren, de verzorgingsstaat uit te bereiden en kapitalistisch beleid uit te voeren. Hij verbood concurrerende politieke partijen, waardoor Kenia vanaf 1969 Kenia feitelijk als een eenpartijstaat functioneerde. De regering werd veelvuldig van corruptie en nepotisme beschuldigd. Vanaf 1992 werden meerdere partijen weer toegelaten.

Het politieke systeem van Kenia wordt gekenmerkt door de grote etnische diversiteit van het land. Verschillende bevolkingsgroepen hebben altijd al om de invloed gestreden. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2007 stond het Keniaanse politieke systeem op losse schroeven. Door onregelmatigheden bij de verkiezingen was de winnaar niet meteen duidelijk, waarna er over het hele land rellen uitbraken. Nog steeds kunnen verkiezingen voor politieke onzekerheid zorgen in het land, maar desondanks heeft Kenia een redelijk functionerende democratie.

Cultuur

Kenia telt meer dan 100 verschillende etnische groeperingen. Het grootste deel behoort tot de Bantoe-volkeren afkomstig uit gebieden ten zuiden van Afrika, maar er zijn genoeg groepen met een andere herkomst, zoals de zuidelijk Nijlregio. Ook zijn er minderheden van Europese-, Indische- of Arabische komaf. Hierdoor is er niet zozeer sprake van één gelijkvormige cultuur, maar eerder van een mengelmoes.

Een van de bekendste groepen van Kenia zijn de Masai, waarschijnlijk omdat ze rondom natuurgebieden wonen die populair zijn onder toeristen. Deze bevolkingsgroep woont in het midden en zuiden van Kenia en wordt gekenmerkt door hun karakteristieke kledij, oorringen en hun eenvoudige manier van leven.

Hoewel veel mensen in Kenia in de loop van de middeleeuwen langzamerhand tot de Islam werden bekeerd, veranderden de Europese machthebbers dit proces radicaal. Door Britse en Duitse missionarissen werden vele Kenianen tot het Christendom geconverteerd. Nu hangt zeker 85% van de bevolking het Christelijke geloof aan, is ongeveer 10% van de Kenianen moslim en zijn er nog tal van traditionele natuurgodsdiensten.

Het onofficiële nationale gerecht van Kenia is Nyama choma, wat meestal bestaat uit gegrild geiten- of schapenvlees. Het wordt met de hand gegeten, vooral als traditionele maaltijd tijdens kerst.

Natuur en klimaat

Kenia is een enorm land en het klimaat is dus ook veelzijdig. In het westen heerst er een subtropisch klimaat, aan de kust is het heet en vochtig en in het noordoosten is er woestijn. De evenaar loopt midden door het land, dus er is van traditionele seizoenen geen sprake. Wel zijn er specifieke regenseizoenen tussen laat oktober tot december en van maart tot mei. Vooral in het westen en zuiden kan het rond deze tijd flink regenen, dus het wordt aangeraden op een ander moment deze plekken te bezoeken.

Het landschap van centraal- en West-Kenia wordt door de Grote Riftvallei gekenmerkt. Dit unieke landschap is miljoenen jaren geleden ontstaan als gevolg van drie botsende aardplaten. De bergen hier variëren in hoogte tussen ongeveer 400 en 1800 meter. Tussen de bergen zijn tientallen meren en bossen te vinden, elk met hun unieke ecosysteem. Dit gebied wordt bewoond door honderden verschillende diersoorten, waarvan leeuwen, olifanten, neushoorns, giraffen en zebra’s. In het westen, in de buurt van de grens met Oeganda, ligt het Kakamega-woud, het grootste bosgebied van Oost-Afrika. Hier valt in het regenseizoen wel 22 centimeter water per maand. Het noorden en noordoosten wordt door een groot droog gebied bedekt. In het noorden bevindt zich de Chalbi Woestijn, waar een aanzienlijke populatie Afrikaanse olifanten voorkomt.

Deze veelzijdigheid is de grootste aantrekkingskracht van Kenia, maar de natuur wordt ook ernstig bedreigd door de intensieve landbouw, ontbossing en industriële vervuiling. Dieren als de olifant, giraffe en zwarte neushoorn zijn de afgelopen decennia flink in aantallen afgenomen. Toch is er ook goed nieuws. Door het anti-stroperbeleid van de overheid van de laatste jaren is het gelukt de vele diersoorten beter in bescherming te nemen.


Een Cheeta in de Masai MaraVeel toeristen gaan op zoek naar de Big Five, waarvan alle leden in Kenia te vinden zijn.

Gemiddelde temperatuur in Nairobi door het jaar heen

Maand
Gemiddelde max. temperatuur in °C
Gem. max. temp in °C
Gemiddelde min. temperatuur in °C
Gem. min. temp in °C
Januari2512
Februari2612
Maart2613
April2414
Mei2313
Juni2211
Juli2110
Augustus2110
September2411
Oktober2513
November2313
December2413

Toeristische hoogtepunten van Kenia

Kenia heeft ontzettend veel te bieden: woestijn in het noorden, parelwitte stranden in het zuidwesten en de spectaculairste natuurreservaten van de wereld in het binnenland. Hier volgen vijf van de populairste attracties van Kenia.


Het Masai Mara-natuurreservaat

Dit is een van de bekendste natuurreservaten ter wereld. Het behoort tot de zeven natuurwondereren van Afrika, vooral vanwege de grote migratie van ongeveer twee miljoen dieren (vooral gnoe’s). Deze trekken in oktober vanwege de droogte in het noorden naar het zuiden. In april migreren ze weer terug naar het noorden. Als toerist is het mogelijk (onder begeleiding van een gids) met een jeep door het landschap te touren. Ook behoort het overnachten bij het lokale Masai-volk tot de mogelijkheid.

Nakurumeer

Het Nakurumeer werd in 2011 tot werelderfgoed verklaard. Doordat er een grote hoeveelheid algen in het meer zit, trekt het een populatie van meerdere duizenden flamingo’s aan. Er zijn hier ook andere dieren te bewonderen, van bavianen tot een gezonde populatie van zwarte- en witte neushoorns. Bij Babboon Cliff is het zelfs mogelijk de bavianen van dichtbij te zien.

Mount Kenya

Mount Kenya is te vinden in het hart van Kenia en ligt precies op de evenaar. Het is de hoogste berg van het land en na de in Tanzania gelegen Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. De meeste toeristen komen hier om de berg te beklimmen, maar de omgeving van de berg is tevens een nationaal park, dus ook geschikt voor een safari. In het geval dat een bergbeklimming wel op het programma staat, wordt aangeraden dit over een tijdspanne van minstens drie dagen te doen, zodat het lichaam aan het hoogteverschil kan wennen en hoogteziekte kan worden voorkomen.

Malindi

Malindi is een stad aan de oostkust van Kenia. Het is de plek waar de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama in 1498 aan land ging, waarna de Portugezen voor anderhalve eeuw de stad in bezit hadden. Tegenwoordig is Malindi vooral bekend door zijn stranden en de koraalriffen in de buurt van de kust. Toeristen zoeken hier dus hun rust aan de zee op of gaan snorkelen om het koraal te bewonderen.

Nairobi

De hoofdstad van Kenia mag natuurlijk niet ontbreken. Nairobi is een waarachtig safari-knooppunt. Waar de reis ook heen gaat, meestal wordt ze in de hoofdstad georganiseerd. Verder heeft de stad ook op cultureel vlak veel te bieden. Zo zijn er tal van musea die de geschiedenis van Kenia belichten. Ook staan er nog talloze historische gebouwen uit de koloniale tijd.

Hells Gate in KeniaHellʼs Gate is het enige nationale park in Kenia dat per fiets te doorkruisen is. Pas op voor de leeuwen!


Economie van Kenia

Kenia is de op twee na grootste economie ten zuiden van de Sahara. Er is een actieve industrie met veel buitenlandse investeringen. Zo werd in 2017 de belangrijkste spoorverbinding van het land (die in Mombasa begint en tot diep in het binnenland voert) met behulp van Chinese investeringen gerenoveerd. Hierdoor wordt de haven van Mombasa met een breed achterland aangesloten en heeft Kenia nog meer kansen zich economisch te ontwikkelen. Toch is 75% van de bevolking nog werkzaam in de landbouwsector. Verder is naast industrie en landbouw toerisme een belangrijke inkomstenbron voor veel Kenianen. Desalniettemin leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens.

De munteenheid van Kenia is de Keniaanse shilling. De laagste muntwaarde in gebruik is 50 cent, verder zijn er munten van 1, 5, 10, 20 en 40 shilling. Papiergeld is er in de vorm van 50, 100, 200, 500 en 1000 shilling. Op sommige toeristische plekken in Kenia is het ook mogelijk met dollars of zelfs euro’s te betalen, maar een voorkeur wordt aan shilling gegeven. Het wordt daarom aangeraden bij een geldautomaat een grote hoeveelheid shilling op te nemen, omdat pinautomaten buiten de hoofdstad schaars zijn.


Veiligheid en gezondheid

Kenia is over het algemeen een veilig land, maar toch bestaan er veiligheidsrisico’s. Politieke bijeenkomsten of demonstraties kunnen het best vermeden worden. Ook is het oosten van het land, nabij de grens met Somalië, geen veilig gebied. Verder wordt afgeraden na donker de straat op te gaan, veel contant geld op zak te hebben of dure kleding te dragen. Hierdoor ontloopt u het risico slachtoffer van een overval te worden. Als u deel uitmaakt van de LGBTQ+-gemeenschap, kunt u dit beter niet uiten, aangezien dit strafbaar is in Kenia.

Een Olifant in de Masai MaraNiet moeilijk te vinden; de olifanten in de Masai Mara.


Visum Kenia

Reizigers met een Nederlandse- of Belgische nationaliteit dienen een geldig visum bij zich te hebben bij aankomst in Kenia. Kinderen tot en met 15 jaar kunnen echter een gratis visum ontvangen bij de paspoortcontrole. Het visum Kenia kan via het online aanvraagformulier op deze website eenvoudig worden verkregen. Vraag het visum op tijd aan, het liefst een week voor vertrek.
Direct het visum Kenia aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via dis.ecitizen.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 29,79 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.