De meeste toeristische trekpleisters van Kenia zijn veilig voor reizigers. Ook kunnen zakenreizigers over het algemeen zonder problemen naar Nairobi en andere Keniaanse steden afreizen. Helaas is de veiligheidssituatie niet overal stabiel. Op deze pagina leest u onder andere welke regio’s van Kenia u moet vermijden en met welke veiligheidsmaatregelen u rekening moet houden in de relatief veilige gebieden.

Dit reisadvies voor Kenia bevat geen specifieke informatie over het coronavirus. Alles wat u moet weten over de huidige maatregelen omtrent COVID-19 vindt u op deze pagina.


De informatie op deze pagina is samengesteld op basis van verschillende officiële Europese overheidsbronnen, waaronder het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd op actualiteit om u te voorzien van de beste reisadviezen. VisumBuitenland.nl stelt zich niet aansprakelijk voor het incorrect opvolgen van de reisadviezen of voor eventuele problemen die tijdens de reis ontstaan ondanks het correct opvolgen van de adviezen op deze pagina.

Actueel reisadvies

Reisadvies voor Kenia: deels toegankelijk met inachtneming van veiligheidsmaatregelen.

Er is een officiële waarschuwing uitgegeven voor aangekondigde politieke demonstraties. Oppositieleider Odinga heeft aangekondigd elke maandag te gaan demonstreren tegen een volgens hem oneerlijk verloop van de verkiezingen. Demonstraties kunnen uit de hand lopen en uitlopen op geweld. Vanaf 20-03-2023 moeten reizigers daarom extra op hun hoede zijn, met name in de hoofdstad Nairobi. Vermijd drukke plekken en samenscholingen. Let op uw omgeving, houd het lokale nieuws goed in de gaten en ga demonstraties koste wat het kost uit de weg.

Vermijd Oost-Kenia. De hele oostkant van Kenia is onveilig gebied. Het gaat om de regio’s Garissa, Mandera, Wajir (exclusief het vliegveld van Wajir) en het vasteland van Lamu met het eiland Kiwayu. Het betreft de gebieden binnen een straal van 60 km met de grens van Somalië, vanuit waar vluchtelingen in groten getale Kenia binnenkomen. De gebieden worden geteisterd door aanslagen, overvallen en zelfs ontvoeringen.

Vermijd achterstandswijken in Nairobi en Mombasa. Met name de wijk Pangani en Eastleigh in Nairobi, evenals alle sloppenwijken in en rondom de hoofdstad. Ook in Mombasa kunt u beter wegblijven uit de sloppenwijken en de wijken Kisauni, Changamwe en Majengo.

Andere gebieden waar het wordt afgeraden om een toeristische reis naartoe te maken zijn Marsabit en delen van Elgeyo Marakwet, Baringo en West Pokot. In deze gebieden is sinds februari 2023 een avondklok van kracht tussen 18:00 uur en 06:00 uur vanwege een hogere dreiging op aanslagen en criminele activiteiten.


Reisadvies KeniaReisadvies Kenia per 17-03-2022

Toelichting over conflicten in Kenia

Zowel intern als van buitenaf heerst er onrust in Kenia. Politieke spanningen zorgen voor verdeeldheid onder de bevolking. Presidentskandidaat Odinga beweert dat de verkiezingen gestolen zijn en dat de stemmen van de armere bevolking niet mee worden geteld. Hier worden regelmatig protesten om gehouden.

Toenemende droogtes doen steeds vaker oogsten mislukken. De voedseltekorten die hierop volgen, maken het niet makkelijker voor de Keniaanse bevolking die, op graan na, altijd volledig zelfvoorzienend is geweest. Het is voornamelijk de arme bevolking die hieronder lijdt.

Daarnaast wordt met name het noordoosten van het land al jarenlang getormenteerd door terroristische activiteiten vanuit Somalië. Terreurorganisatie Al-Dahab opereert regelmatig in dit gebied met ernstige gevolgen van dien. Kenia is al jaren een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit Somalië en Zuid-Soedan. De interne conflicten maken dat Kenia echter moeite heeft met het opvangen van de honderdduizenden vluchtelingen.

Veilig op reis naar Kenia

De reisadviezen zoals deze zijn geformuleerd, kunnen reizigers afschrikken om naar Kenia te reizen. Toch kan een reis naar Kenia de moeite waard zijn en zonder problemen verlopen. Er zijn tot op heden geen aanslagen gepleegd in nationale parken en reservaten en de kans dat dit wel gebeurd is zeer klein. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus het lezen van het reisadvies op deze pagina is een goede eerste stap. U leest hier ook alles wat u moet weten over het aanvragen van een visum voor Kenia.

Reisdocumenten en het visum Kenia
Visum verplicht vanaf 16 jaar Alle reizigers ouder dan 16 jaar hebben een visum nodig om naar Kenia te reizen. Voor toeristische reizen (vakantie of familiebezoek) en zakenreizen moet u online een e-visum aanvragen. Er bestaat geen mogelijkheid om bij aankomst in Kenia een visum te verkrijgen.

Volwassenen die reizen met minderjarigen (tot 18 jaar) moeten dit aangeven in het aanvraagformulier en vervolgens de paspoortgegevens van de minderjarige(n) toevoegen aan hun eigen aanvraag. Dit betekent dat reizigers van 16 en 17 jaar oud zowel een eigen visum nodig hebben, als dat ze op het visum van de meereizende volwassene(n) komen te staan.
Paspoort Elke reiziger moet beschikken over een paspoort dat bij aankomst in Kenia nog minimaal 6 maanden geldig is. Reizigers van de leeftijd van 16 en ouder moeten ditzelfde paspoort gebruiken om hun visum voor Kenia aan te vragen. Als de geldigheid het paspoort eerder dan 6 maanden na uw aankomst in Kenia verloopt, moet u uw paspoort vernieuwen. Vervolgens vraagt u met het nieuwe paspoort een visum aan.

U moet zich in Kenia altijd kunnen identificeren als u hierom gevraagd wordt. Bewaar zowel een papieren kopie in uw bagage als een digitale kopie op uw telefoon. U mag zich in Kenia identificeren met een duidelijke kopie van het paspoort. U kunt uw originele paspoort veilig bewaren op uw accommodatie.
Reisverzekering Controleer of u voldoende bent verzekerd in het buitenland. Een basisverzekering dekt meestal niet alle kosten van ziekenhuisopnames of repatriëring. Ook voor bepaalde sportactiviteiten buiten Europa heeft u een aanvullende verzekering nodig.
Ambassaderegistratie Het is belangrijk om tijdens uw verblijf in Kenia op de hoogte te blijven van alle risico’s. Naast dat u zelf het lokale nieuws kunt volgen, kunt u ook belangrijke updates ontvangen van de Nederlandse ambassade in Kenia. Als u kiest voor de ambassaderegistratie bij uw visumaanvraag op VisumBuitenland.nl, zult u in geval van nood pushberichten ontvangen. Door de huidige wankele veiligheidssituatie in Kenia, wordt een ambassaderegistratie sterk aanbevolen.

Noodnummers en ambassades

Zorg ervoor dat u voor vertrek de volgende telefoonnummers en gegevens noteert in uw telefoon en op papier in uw bagage:

Algemeen alarmnummer
Politie
Brandweer
Ambulance OF
Nederlandse amabssade in Nairobi Block B, Keystone Park, 95 Riverside Drive
Nairobi, Kenia
Bel of via whatsapp:
Belgische ambassade in Nairobi Limuru Road, Muthaïga
Nairobi, Kenia
Telefonisch bereikbaar via
Reisverzekering Noteer deze in uw contactenlijst en op papier.
Uw bank Noteer deze in uw contactenlijst en op papier.

Gezondheidssituatie in Kenia

De ziekenhuizen in Nairobi voldoen aan een internationale standaard. Hier wordt over het algemeen goede zorg verleend. In kleinere steden zijn ziekenhuizen van mindere kwaliteit en in buitengebieden zijn vaak geen ziekenhuizen.

Op 10 maart 2022 werd een uitbraak van gele koorts vastgesteld. Reizigers afkomstig uit een gele-koortsgebied zijn verplicht zich hiertegen te vaccineren. Alle adviezen over vaccinaties zijn echter persoonsgebonden en dienen enkel met een zorgprofessional besproken te worden. Dit geldt ook voor andere vaccinaties: Hepatitis A en B, DTP, Tuberculose, Rabies, Meningokokken, of Mazelen.

Reisadviezen voor de relatief veilige regio’s

De volgende reisadviezen zijn enkel van toepassing op de gebieden met een geel reisadvies. Hier is de veiligheidssituatie anders dan in bijvoorbeeld Nederland of België. Voor alle gebieden met een oranje of rood reisgebied luidt enkel het advies: reis hier niet heen.

Regels en wetten

 • Er is een verbod op plastic tasjes in Kenia. Als u wordt betrapt op het bezitten van plastic tasje, kunt u een hoge geldboete krijgen of zelfs een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar.
 • Homoseksualiteit wordt in Kenia niet geaccepteerd en kan wettelijk worden bestraft. Er is geen algemene acceptatie voor mensen uit de LHBTIQ+ groep. Dit geldt ook voor buitenlandse reizigers.
 • Er staan zware straffen op het gebruiken en bezitten van drugs, inclusief wiet.
 • Roken mag alleen op de daarvoor aangewezen rookplekken. Er staat een forse boete op het roken op straat of andere openbare plekken.
 • Het fotograferen of filmen van de president, overheidsinstanties of militaire instanties wordt gezien als een misdaad. Ook vliegvelden, politiebureaus en politieagenten mogen niet gefotografeerd of gefilmd worden.
 • Wilt u inheemse stammen fotograferen of filmen, zoals de Masai? Vraag dan eerst toestemming aan de mensen zelf.

Verkeer en openbaar vervoer

 • In Kenia rijdt men aan de linkerkant van de weg.
 • U mag autorijden met uw Europese rijbewijs, maar u kunt voor de zekerheid voor vertrek een internationaal rijbewijs aanvragen.
 • Verkeer in Kenia is onvoorspelbaar. Zowel op als naast wegen ontbreekt signalering en het wegdek verkeert op veel plaatsen in slechte staat.
 • Pas op voor roekeloos rijgedrag van andere weggebruikers. In Kenia wordt veel gereden onder invloed van alcohol. Vooral in weekenden zorgt dit voor verkeersoverlast en ongelukken.
 • Reis enkel met betrouwbare taxi’s en spreek voor vertrek een prijs af voor uw rit. Raadpleeg lokale gidsen of hotelpersoneel voor het bestellen van een veilige taxi. Ondanks de groeiende populariteit van Bolt en Uber taxi’s, zijn deze niet 100% verifieerbaar.
 • Tussen Nairobi en Mombasa en Nairobi en Kisumu kunt u met de trein reizen. De treinverbinding tussen Mombasa en Nairobi is vergelijkbaar met Europese standaarden. Houd in de trein en op het station uw eigendommen goed bij u.

(Online) oplichting

 • Ontmoet liever geen mensen die u via het internet heeft leren kennen, zoals een datingapp. Er zijn veel criminelen actief op online-datingplatforms die het gemunt hebben op uw geld en bezittingen
 • Koop geen diamanten of goud in Kenia. De kans dat ze u namaakproducten aansmeren is groot.
 • Wilt u vrijwilligerswerk uitvoeren in Kenia? Doe dit alleen bij in Nederland/België aangeschreven vrijwilligersorganisaties. Wees alert voor vrijwilligersorganisaties die volledig zelfstandig en zonder tussenpersonen opereren.
 • Vrijwilligerswerk in weeshuizen wordt over het algemeen afgeraden. De kans dat deze organisaties betrokken zijn bij illegale activiteiten zoals mensenhandel en kindermishandeling is groot.

Algemene veiligheidsmaatregelen

 • Drink alleen water uit flessen of gekookt water. Bestel drankjes aan een bar zonder ijsklontjes, omdat ijsklontjes meestal van kraanwater gemaakt zijn.
 • Vermijd afgelegen hotels of accommodaties, met name aan de kust. De kans op overvallen is hier groter.
 • Blijf in de buurt van toeristische plekken en activiteiten. Hier zijn over het algemeen de beste veiligheidsmaatregelen getroffen. Wilt u naar een afgelegen plek reizen? Doe dit nooit alleen, maar zorg voor een betrouwbare gids en begeleid vervoer.
 • Neem geen eten of drinken aan van vreemden. Hier kunnen verdovende middelen in zijn gedaan.
 • Laat waardevolle sieraden thuis en neem geen grote hoeveelheden contant geld mee over straat. Bewaar uw telefoon en portemonnee niet in een losse tas, maar in uw broekzak, jaszak of buiktas.
 • Met name in buitengebieden moeten toeristen voorzichtig zijn met het plotseling benaderen van kinderen, of het fotograferen hiervan. Doordat kindontvoeringen niet ongewoon zijn in risicogebieden, kunnen omstanders uit voorzorg hard ingrijpen.

In geval van diefstal

In het geval dat u overvallen of bestolen wordt, is het advies om geen weerstand te bieden. Hiermee voorkomt u dat het uitloopt op geweld. Ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen van uw gestolen spullen. In het geval dat uw paspoort is gestolen, heeft u een bewijs van aangifte nodig om een noodpaspoort of laissez-passer aan te vragen bij de Nederlandse of Belgische ambassade in Kenia. Zonder nooddocument is het niet toegestaan om te reizen.

Vergeet uw visum Kenia niet

Zoals eerder vermeld op deze reisadviespagina, is het verplicht om voor vertrek een visum voor Kenia aan te vragen. Deze visumplicht geldt voor alle reizigers van 16 jaar en ouder. Met het e-visum mogen reizigers tot 90 dagen in het land verblijven. De geldigheid van het visum kan eenmalig verlengd worden met 90 dagen.

U moet het visum voor Kenia aanvragen via het online aanvraagformulier. Zodra u het visum via de mail heeft ontvangen, dient u deze te printen en mee te nemen op reis. Let op: het visum moet worden aangevraagd met het paspoort dat u meeneemt op reis. Heeft u een nieuw paspoort aan moeten vragen, omdat deze niet lang genoeg meer geldig was? Dan moet u een visum aanvragen met het nieuwe paspoort.

Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor Kenia is met zorg samengesteld. Desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Kenia en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Kenia, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Kenia reist, is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Kenia te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in Kenia en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Kenia. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,53 USD per visum, via dis.ecitizen.go.ke). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,53 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,97 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Kenia is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.