Nieuwsbericht | | 02-09-2019 | ±4 minuten leestijd

Veel Nederlandse en Belgische reizigers kiezen Cuba als bestemming voor hun vakantie. Cuba is een magisch land en het is dan ook de favoriete vakantiebestemming van velen. Hoe dan ook, aangezien een aantal dingen in Cuba anders gaan dan in Nederland en België, is het goed te weten waar men rekening mee moet houden om goed voorbereid op reis te gaan.

Het is bijvoorbeeld nodig geld te wisselen, maar ook het gebruik van internet werkt anders. In dit artikel beschrijven we een aantal praktische zaken die goed zijn om te weten voordat men op reis gaat naar Cuba.

Praktische informatie

Dit artikel beschrijft een aantal praktische zaken die belangrijk zijn om te weten als men op reis gaat naar Cuba. Alvorens naar Cuba te reizen is het ten eerste belangrijk een visum Cuba aan te vragen. Dit kan gemakkelijk via onze website. Pas nadat het visum is toegekend kan men naar Cuba reizen, zorg er dus voor dat de aanvraag op tijd binnen is bij de Cubaanse overheid.

Geld wisselen

Het spreekt voor zich dat het zonder geld moeilijk wordt om door Cuba te reizen. Het is belangrijk te weten dat euro’s moeten worden ingewisseld voor de lokale munteenheid van Cuba, de CUC. Dit is een munteenheid die speciaal voor toeristen ontworpen is. De waarde van 1 CUC staat ongeveer gelijk aan de waarde van één Amerikaanse dollar.

Het is verstandig geld te wisselen bij de wisselkantoren op het vliegveld, dit zijn namelijk de officiële wisselkantoren die door de overheid zijn goedgekeurd, de zogenaamde Cadeca wisselkantoren. Soms kunnen er lange rijen staan om geld te wisselen op het vliegveld, in dat geval is het een idee om de taxichauffeur te vragen je naar een ander wisselkantoor te brengen.

Vaak is het ook mogelijk geld te wisselen bij het hotel. Dit is echter niet aan te raden, aangezien je dan vaak minder dan de echte waarde krijgt. Wissel nooit geld op straat, de kans op oplichting is dan groot.

Update: sinds 1 januari 2021 kan er in Cuba niet meer worden betaald met de CUC, de toeristenpeso. Het systeem waarin Cuba twee munten hanteerde is hiermee na 26 jaar ten einde gekomen. Toeristen kunnen nu betalen in dezelfde munteenheid als de lokale bevolking. Dat is de Cubaanse peso; de CUP.


Internet

Het gebruik van internet in Cuba gaat net iets anders dan wij gewend zijn. Doorgaans dient men een internetkaart te kopen, welke recht geeft op gebruik van internet. Houd rekening met een prijs van 2 CUC per uur. In Cuba is de ontvangst echter niet altijd even goed, waardoor het vaak alsnog alleen mogelijk is internet te gebruiken in het hotel.

Accommodatie

Het is mogelijk in een hotel of in een appartement te verblijven. Wie graag wat meer contact heeft met de Cubaanse inwoners, kan het beste in een appartement verblijven. De lokale bevolking verhuurt regelmatig kamers om zo wat extra te kunnen verdienen. De meeste huizen in Cuba hebben hun eigen badkamer en airconditioning en doen wat dat betreft niet onder voor een hotel. Wie toch graag wat meer comfort en privacy wil, kan het beste kiezen voor een hotel.

Vervoer

Veruit de meeste reizigers die naar Cuba gaan, kiezen ervoor gebruik te maken van de taxi’s op Cuba. De officiële taxi's hebben een blauw nummerbord en behoren toe aan de Cubaanse staat. Er zijn ook de oude taxi’s, die doen denken aan de klassiekers op foto’s. Deze zijn niet van de Cubaanse staat en ze zijn vaak niet geschikt voor lange afstanden, maar in ruil daarvoor kan hier (bij goede beheersing van het Spaans) vaak over de prijs onderhandeld worden.

Het is uiteraard ook mogelijk te kiezen voor busvervoer, in veel gevallen is het dan wel nodig een aantal dagen voor vertrek al een plaats in de bus te boeken. De meeste bussen zijn voorzien van airconditioning. Het is een veel gevallen erg gewikkeld om een auto te huren.

Niet vergeten: visum Cuba

Alvorens de reis kan beginnen, is het belangrijk niet te vergeten dat Nederlandse en Belgische reizigers een visum Cuba aan moeten vragen. Het visum Cuba is verplicht, ook voor minderjarige kinderen. Het is een papieren visum dat men bij het paspoort dient te bewaren. Het aanvragen van een visum Cuba voor een toeristische reis kan gemakkelijk online en kost € 44,95 per persoon.

Visum Cuba aanvragen

Het visum Cuba is een groene papieren kaart met een scheurlijn in het midden. Zowel op de linker- als op de rechterzijde moeten de persoonlijke gegevens worden ingevuld. Bij aankomst wordt één deel ingenomen en bij vertrek het andere deel, bewaar het visum Cuba daarom altijd los bij het paspoort.

Een voorwaarde voor het reizen met het toeristenvisum is dat het paspoort bij aankomst nog minstens zeven maanden geldig moet zijn. Het visum is niet geschikt voor reizigers die vanuit Amerika naar Cuba vliegen, in dat geval is een speciaal roze visum nodig. Bovendien mag men met het visum Cuba alleen per vliegtuig Cuba binnenreizen.

Met spoed een visum Cuba aanvragen

Wie al op korte termijn een visum Cuba nodig heeft, kan een spoedaanvraag indienen. Hiervoor geldt een meerprijs, maar wanneer een spoedaanvraag voor 12:00 op een werkdag wordt ingediend en betaald, wordt de aanvraag nog dezelfde dag verwerkt en wordt het visum Cuba per post toegestuurd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cuba is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cuba.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (17 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 17 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.