Nieuwsbericht | | 02-09-2019 | ±4 minuten leestijd

Op vakantie naar Cuba? Veel Nederlandse en Belgische reizigers kiezen Cuba als bestemming. Cuba is een magisch land, maar het is vaak lastig om er te reizen. Toch is het zeker niet onmogelijk en wanneer de reiziger zich eenmaal heeft aangepast, zal Cuba een favoriete vakantiebestemming voor velen worden.

Omdat het in Cuba lastig kan zijn om als toerist te wennen aan bijvoorbeeld het wisselen van geld, het reizen of het gebruik van internet, hebben we een korte gids opgesteld.

Praktische zaken over Cuba

Deze korte gids gaat over een aantal praktische zaken waar men aan moet denken als hij naar Cuba reist. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van lokale valuta, zoals de CUP en de CUC. Hoe men het beste een creditcard kan gebruiken of hoe optimaal te reizen door Cuba.

Alvorens naar Cuba te reizen, dient men eerst een visum Cuba aan te vragen. Dit kan gemakkelijk via onze website. Wanneer het visum is toegekend, kan men naar Cuba reizen. Zorg ervoor dat de aanvraag ruim op tijd binnen is bij de Cubaanse overheid.

Geld wisselen

Ten eerste het geld. Zonder geld wordt het moeilijk om door Cuba te reizen. Daarom moeten euro’s worden ingewisseld voor de lokale munteenheid van Cuba. Het gaat hier om de CUC, een munteenheid die speciaal voor toeristen ontworpen is. Over het algemeen staat de waarde van 1 CUC ongeveer gelijk aan de waarde van een Amerikaanse dollar.

Om aan deze munteenheid te komen, kan men gebruikmaken van de wisselkantoren op het vliegveld. Op het vliegveld zijn de officiële wisselkantoren te vinden die door de overheid zijn goedgekeurd. Dit is vaak een zogenaamd Cadeca wisselkantoor. Soms kunnen er daardoor lange rijen op het vliegveld ontstaan. Vraag dan de taxichauffeur naar een bezoek aan een ander wisselkantoor.

Veel hotels bieden ook aan om geld te wisselen, maar vaak bieden deze minder waar voor het geld. Wissel nooit geld op straat, de kans op oplichting is dan groot.

Internet

Net als op vrijwel elk land op de wereld is er internet in Cuba. Maar het gaat anders dan gebruikelijk. Doorgaans dient men een internetkaart te kopen. Zo’n kaart geeft recht op gebruik van internet. Houd rekening met een prijs van 2 CUC per uur. De ontvangst is op gebied van internet niet altijd toereikend. Daarom is het vaak alleen mogelijk internet te gebruiken in hotels.

Verblijf in een hotel of huis

Verblijven is mogelijk in een hotel of een appartement. Wie meer met Cubaanse inwoners wil optrekken, kan het best in een appartement verblijven. De lokale bevolking verhuurt regelmatig kamers om zo te kunnen verdienen. De meeste huizen hebben hun eigen badkamer en air conditioning en doen niet onder voor een hotel in Cuba. Wie meer gemak en privacy wil, kan het beste kiezen voor een hotel. Door een huis in plaats van een hotel te boeken, kan men de lokale economie ook steunen.

Transport

Transport in Cuba is goed geregeld. Veruit de meeste reizigers kiezen voor de taxi’s op Cuba. Deze hebben een blauw nummerbord en behoren toe aan de Cubaanse staat. Er zijn ook de oude taxi’s, de auto’s die doen denken aan de klassiekers op foto’s. Deze zijn niet van de Cubaanse staat. Er is wisselend succes met deze taxi’s. Ze zijn vaak niet geschikt voor lange afstanden, maar bij korte afstanden is de kans op oplichting kleiner.

Het is uiteraard ook mogelijk te kiezen voor busvervoer. De meeste bussen zijn voorzien van airconditioning. In veel gevallen is het dan wel nodig een aantal dagen voor vertrek al een plaats in de bus te boeken. Een auto huren is in veel gevallen erg ingewikkeld. Toeristen klagen vaak over dit proces.

Niet vergeten: visum Cuba

Alvorens de reis kan beginnen, is het belangrijk niet te vergeten dat Nederlandse en Belgische reizigers een visum Cuba aanvragen moeten. Deze aanvraag is verplicht. Het visum Cuba is nog een papieren visum dat men bij het paspoort dient te bewaren. Een online aanvraag kost €39,95 per persoon.

Een visum Cuba aanvragen kan wel gemakkelijk online. Minderjarige kinderen moeten over een eigen visum Cuba beschikken. Alleen als het om een toeristisch reisdoel gaat, kan men het visum aanvragen.

Visum Cuba aanvragen

Het visum Cuba is een groene papieren kaart met een linker en rechterzijde. Op beide zijden moeten de persoonlijke gegevens worden ingevuld. Bij aankomst wordt één deel ingenomen. Bij vertrek wordt het andere deel ingenomen. Bewaar het visum Cuba daarom altijd los bij het paspoort.

Met het toeristenvisum moet het paspoort bij aankomst nog zeven maanden geldig zijn. Men mag niet rechtstreeks vanuit Amerika arriveren. Verder mag men alleen per vliegtuig Cuba binnenkomen.

Met spoed een visum Cuba aanvragen

Wie al op korte termijn een visum Cuba nodig heeft, kan het best een spoedaanvraag doen. Wanneer een spoedaanvraag voor 12:00 wordt ingediend en betaald, wordt de aanvraag nog dezelfde dag verwerkt en wordt het visum Cuba per post toegestuurd. Daarvoor geldt wel een extra toeslag.