Nieuwsbericht | | 02-02-2023 | ±9 minuten leestijd

Met de digitalisering van de wereld zijn er steeds meer landen waarvoor de benodigde reisvergunning digitaal kan worden verkregen. Ook de visumkaart voor Cuba kan online worden besteld. Cuba heeft daarnaast op 23 januari 2023 het zogeheten D’Viajeros-formulier geïntroduceerd. Dit digitale formulier moet voor vertrek worden ingevuld. Wat betekent dit voor toeristische reizen naar Cuba?

Introductie D’Viajeros-formulier

Op 23 januari 2023 is het nieuwe registratieformulier D’Viajeros geïntroduceerd. Het invullen van dit formulier is verplicht voor alle reizigers naar Cuba en heeft als doel de controles aan de Cubaanse grens te versnellen. Het formulier D’Viajeros is geen reistoestemming en staat los van het visum Cuba dat ook verplicht is voor een reis naar het land. U kunt de papieren visumkaart voor Cuba online bestellen, waarna u het visum per post ontvangt en thuis kunt invullen.

Het invullen van het verplichte D’Viajeros-formulier is gratis. Door dit formulier in te vullen, geven reizigers bepaalde informatie door aan de Cubaanse immigratiedienst. Het gaat hierbij om paspoortgegevens, informatie over de reisplannen en gegevens met betrekking tot de gezondheid van de reizigers. Het formulier kan vanaf drie dagen voor vertrek worden ingevuld. Bij het boarden van het vliegtuig naar Cuba moet u het formulier kunnen tonen aan het personeel van de luchtvaartmaatschappij. Het digitale D’Viajeros-formulier vervangt een papieren formulier dat voorheen in het vliegtuig moest worden ingevuld en eenmaal in Cuba aan de douane moest worden overhandigd. Doordat het D’Viajeros-formulier al op voorhand moet worden ingevuld, besparen reizigers dus een hoop tijd na aankomst in Cuba. Bij aankomst in Cuba moeten reizigers ook een geldig visum Cuba kunnen overhandigen.

Uitleg over het invullen van het formulier

Het formulier moet worden ingevuld op de website van de Cubaanse immigratiedienst. Het formulier is beschikbaar in het Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Russisch en kan op een telefoon, tablet of computer worden ingevuld. De website is niet in het Nederlands beschikbaar, dus het is verstandig onderstaande uitleg te raadplegen als u niet ten minste een van de genoemde talen beheerst. De uitleg in dit artikel is gebaseerd op het Engelstalige formulier.

Stap 1: Persoonlijke gegevens

U opent het formulier door op de startpagina te klikken op de rode knop Form Request. U komt dan terecht op de pagina met het eerste deel van het formulier. Hier dient u uw persoonlijke gegevens in te vullen. Het gaat hierbij om de volgende gegevens:

 • Voor- en achternaam
 • Geslacht
 • Geboortedatum en geboorteland
 • Land van uitgifte van het paspoort waarmee u zult reizen *
 • Paspoortnummer van datzelfde paspoort **
 • Woonland
 • E-mailadres en telefoonnummer(s) ***

* Houd er rekening mee dat het gaat om het land van afgifte van het paspoort. Als uw paspoort is uitgegeven in het buitenland door een consulaat van Nederland, bijvoorbeeld, dan vult u hier Nederland in.
** Het paspoortnummer dient zonder spaties ingevuld te worden. Een Nederlands paspoortnummer bestaat uit negen tekens. Dit kunnen letters en cijfers zijn. Nederlandse paspoortnummers bevatten nooit de letter ‘O’. Als er een ‘O’ in het paspoortnummer lijkt voor te komen, is dit dus altijd het cijfer ‘0’. Belgische paspoortnummers bestaan uit twee letters, gevolgd door zes of zeven cijfers.
*** Het invulveld met betrekking tot het e-mailadres is geen verplicht invulveld, maar het is alsnog zeer belangrijk dat u uw e-mailadres invult. Zorg er bovendien voor dat het ingevulde e-mailadres juist is. Op dit e-mailadres ontvangt u na het invullen van het formulier namelijk een e-mail met daarin een QR-code die u bij aankomst in Cuba moet laten zien. Als u twee telefoonnummers heeft, bijvoorbeeld een vast en mobiel nummer, dan kunt u deze allebei invullen.

Stap 2: Reisgegevens

Nadat u al uw persoonlijke gegevens heeft ingevuld, klikt u onderaan op Next (rode knop) om naar de volgende pagina te gaan. U komt dan bij het tweede deel van het formulier, waar u een aantal reisgegevens dient in te vullen, zoals uw aankomstdatum en uw aankomstlocatie in Cuba (bijvoorbeeld een vliegveld of haven). Ook vult u hier een aantal gegevens met betrekking tot uw vlucht naar Cuba in, zoals uw vluchtnummer en de naam van uw luchtvaartmaatschappij. Andere gegevens die u in dit deel van het formulier moet invullen zijn uw land van herkomst en het doel van uw reis (bijvoorbeeld toerisme).

Stap 3: Gezondheidsinformatie

Nadat u uw reisgegevens heeft ingevuld, klikt u weer op Next. Op de pagina waar u dan terechtkomt moet u een aantal gegevens invullen met betrekking tot uw gezondheid. Het gaat hierbij om de volgende gegevens:

 • De provincie in Cuba waar u zult verblijven.
 • De accommodatie waar u zult verblijven (bijvoorbeeld een hotel of bij iemand thuis).
  • Als u selecteert dat u in een hotel overnacht, moet u ook de naam van het hotel invullen.
  • Als u selecteert dat u bij iemand thuis verblijft of dat u een huis of kamer huurt, moet u het adres invullen waar u zult verblijven.
 • Landen die u in de afgelopen 15 dagen heeft bezocht (niet verplicht).
 • Eventuele symptomen in de afgelopen 15 dagen (niet verplicht).
 • Gegevens over uw vaccinatie(s): als u gevaccineerd bent, vinkt u dit vakje aan. Als u dit doet, moet u vervolgens:
  • de naam van het ontvangen vaccin selecteren;
  • en aangeven of u volledig of onvolledig gevaccineerd bent.
 • PCR-test: als u niet (volledig) gevaccineerd bent, kunt u dit vakje aanvinken. Als u dit doet, moet u:
  • de datum selecteren waarop de PCR-test is uitgevoerd;
  • de naam invullen van het laboratorium dat het testresultaat heeft afgegeven;
  • en aangeven wat het resultaat van de test was (positief of negatief).

Stap 4: Informatie voor de douane

Om naar het volgende deel van het formulier te gaan, klikt u weer op Next. U komt dan op een pagina waar u informatie kunt invullen voor de douane. In dit deel van het formulier dient u onder andere aan te geven of u onbegeleide bagage heeft door te kiezen voor Yes of No. Op deze pagina wordt ook gevraagd naar het aantal minderjarigen dat met u meereist. Ook wordt er gevraagd naar in te voeren valuta en goederen. Converteerbare valuta mogen vrij worden ingevoerd tot een geldbedrag ter waarde van 5000 USD (het maakt daarvoor niet uit om welke munteenheid het gaat). Geldbedragen van 5000 USD (of vergelijkbaar) of hoger moeten worden gedeclareerd voordat u deze mag invoeren. Dit doet u door bij Currency de valuta te selecteren en vervolgens bij Amount de totale waarde van de in te voeren valuta in te vullen.

Bepaalde artikelen mogen tot een waarde van maximaal 1000 USD (of een equivalent daarvan in een andere munteenheid) vrij worden ingevoerd. Het gaat hierbij om artikelen die vallen onder de noemer ‘diversen’ zoals kleding, schoenen, sieraden, huishoudelijke artikelen, parfum en andere soortgelijke artikelen. Als u dit soort artikelen meeneemt, dient u de totale geschatte waarde ervan in te vullen en de artikelen waar het om gaat aan te vinken in de lijst.

Ook dient u aan te geven welke apparatuur en andere voorwerpen u wilt invoeren die niet onder de noemer ‘diversen’ vallen. Voorwerpen die voorkomen in deze lijst zijn bijvoorbeeld muziekinstrumenten en meubels. Voor dit soort voorwerpen moet u de volgende informatie invullen:

 • De categorie waartoe het apparaat behoort (bijvoorbeeld Furniture).
 • De naam van het artikel waar het om gaat (bijvoorbeeld Bookcase).
 • Hoeveel van deze artikelen u meeneemt.
 • De waarde van het artikel, uitgedrukt in Amerikaanse dollar (USD).
 • Voor de artikelen die u invoert en waarvoor speciale toestemming nodig is in de vorm van een invoervergunning van het Cubaanse ministerie van Communicatie (MINCOM), kunt u het nummer van de vergunning (Import Technical Authorization Number) invullen. Als dit voor u niet van toepassing is, kunt u dit invulveld leeg laten.

Ten slotte dient u op deze pagina aan te geven of u iets moet aangeven bij de douane, door het antwoord aan te vinken dat voor u van toepassing is (Yes of No).

Stap 5: Verklaring

Nadat u het vierde deel van het formulier heeft ingevuld en alle gegevens heeft gecontroleerd, klikt u weer op de rode knop met Next. Er verschijnt dan een pagina met een korte verklaring. Als u akkoord gaat met deze verklaring, geeft u aan dat u alle informatie in het formulier volledig en naar waarheid heeft ingevuld. U dient aan te geven dat u akkoord bent met de verklaring door het vakje aan te vinken bij I agree. Nadat u het vinkje heeft gezet, moet u nog een Captcha-code invullen en pas dan kunt u op de knop Next klikken om naar de volgende pagina te gaan.

Stap 6: Compleet formulier

Op de pagina waar u terechtkomt nadat u akkoord bent gegaan met de verklaring, kunt u er nog voor kiezen het formulier te wijzigen, mocht dit nodig zijn. Als u alle gegevens nauwkeurig heeft ingevuld, is dit niet nodig. Ook kunt u vanaf deze pagina een nieuw formulier openen voor een andere reiziger door te klikken op New form. U kunt uw ingevulde D’Viajeros-formulier bekijken door te klikken op View (PDF). Als het goed is, heeft u na het doorlopen van het formulier ook een e-mail met dit pdf-bestand ontvangen op het door u ingevulde e-mailadres. In het pdf-document in de bijlage van deze e-mail vindt u een QR-code die u bij aankomst in Cuba moet laten zien. Alle reizigers moeten een eigen QR-code laten zien, wat betekent dat voor ieder lid van het reisgezelschap, ongeacht zijn/haar leeftijd, een apart formulier moet worden ingevuld.

Vergeet ook het visum Cuba niet

Voor een reis naar Cuba moeten reizigers een geldig visum Cuba hebben. Naast de QR-code van het D’Viajeros-formulier, moet elke reiziger bij aankomst in Cuba dus een ingevulde visumkaart voor Cuba kunnen laten zien. De visumkaart voor Cuba kan gemakkelijk online worden besteld. Na ontvangst moet u zelf uw gegevens op beide delen van de visumkaart invullen. Het gaat hierbij om uw voor- en achternaam, uw geboortedatum, uw paspoortnummer en uw nationaliteit. De visumkaart bestaat uit twee vrijwel identieke delen. De ene helft wordt bij aankomst in Cuba ingenomen en de andere helft levert u in zodra u Cuba weer verlaat. Met het visum Cuba kunt u tot 90 dagen in Cuba verblijven. U kunt de toegestane verblijfsduur van het visum eenmalig met 90 dagen verlengen tot maximaal 180 dagen.

Als u in Cuba aankomt per cruise(schip) of als u vanuit Amerika naar Cuba reist, dient u er rekening mee te houden dat u geen normale groene visumkaart nodig heeft, maar een speciale roze visumkaart. De geldigheid van deze twee visa is hetzelfde, maar de kosten van het roze visum zijn hoger. Het normale visum kost € 44,95 per persoon, terwijl u in het geval van een roze visum € 58,00 per persoon betaalt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cuba is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cuba.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (17 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 17 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.