Nieuwsbericht | | 14-10-2024 | ±2 minuten leestijd

Cuba heeft onlangs een elektronisch visum geïntroduceerd als aanvulling op de bestaande toeristenkaart. De toeristenkaart is een papieren visum voor Cuba dat reizigers bij aankomst in het land moeten inleveren. Recent werd bekendgemaakt dat de toeristenkaart in 2025 definitief verdwijnt. Ook is er nieuws over het elektronische visum voor Cuba.

Toeristenkaart wordt definitief vervangen

De toeristenkaart was lang het enige visum voor Cuba dat specifiek voor toeristen bedoeld was. Hierbij gaat het om een papieren visum dat reizigers via een visumbureau, een reisbureau of de Cubaanse ambassade kunnen aanvragen. Vaak moeten reizigers het visum zelf invullen. Een helft van de toeristenkaart moet bij aankomst in Cuba worden overhandigd en de andere helft wordt bij vertrek uit Cuba ingeleverd. Met de toeristenkaart mag men 90 dagen in Cuba verblijven.

Eerder dit jaar maakten de Cubaanse autoriteiten bekend dat ze een elektronisch visum gaan introduceren. Dit zou op termijn de toeristenkaart vervangen. Inmiddels is het elektronische visum al geïntroduceerd en heeft Cuba bekendgemaakt dat de toeristenkaart op 30 juni 2025 definitief wordt afgeschaft. Reizigers met een toeristenkaart mogen nog tot 30 juni 2025 naar Cuba reizen, maar daarna kan de toeristenkaart niet meer worden gebruikt.

Elektronisch visum voor Cuba

Het elektronische visum voor Cuba werd in juli 2024 gelanceerd. Dit e-visum kan via een portaal van de Cubaanse immigratiedienst worden aangevraagd. Dit gaat via een Cubaanse ambassade. Hiervoor moet een betaling aan de desbetreffende ambassade worden voldaan. Vanaf 48 uur voor aankomst in Cuba moet het visum via het digitale immigratieformulier van Cuba, ook bekend als D’Viajeros, aan een specifiek paspoort worden gekoppeld.

D’Viajeros nu 7 dagen voor aankomst invullen

Om het aanvragen van een elektronisch visum iets eenvoudiger te maken, kunnen reizigers het D’Viajeros immigratieformulier sinds 1 oktober 2024 enkele dagen eerder invullen dan eerst mogelijk was. Sindsdien kunnen reizigers het verplichte immigratieformulier voor Cuba 7 dagen voor aankomst in Cuba invullen. Dit geeft iets meer ruimte om alle benodigde procedures voor vertrek naar Cuba te regelen.

Visum Cuba op VisumBuitenland.nl aanvragen

U kunt uw visum voor Cuba online op VisumBuitenland.nl aanvragen. Als u eind 2024 of begin 2025 naar Cuba reist, ontvangt u nog een toeristenkaart per post. U moet de toeristenkaart zelf invullen en een helft bij aankomst en de andere helft bij vertrek inleveren. Deze toeristenkaart is geldig voor één reis naar Cuba vóór 30 juni 2025. Vervolgens mag u maximaal 90 dagen in Cuba verblijven.

Als u pas later in 2025 naar Cuba reist, ontvangt u automatisch een e-visum. U ontvangt het e-visum in de vorm van een code, die bevestigt dat de betaling is voldaan en dat het visum door de Cubaanse ambassade of het consulaat is verstrekt. Deze code moet u zelf in de 7 dagen voor uw vertrek naar Cuba in het verplichte immigratieformulier D’Viajeros invullen. Zo wordt het visum aan uw paspoort gekoppeld.
Vraag hier uw visum voor Cuba aan

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 23,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.