Nieuwsbericht | | 16-07-2024 | ±3 minuten leestijd

De Cubaanse overheid kondigde in mei 2024 aan de toeristenkaart te willen vervangen door een e-visum. Het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels een nieuwe website gelanceerd voor het aanvragen van het e-visum. De invoering van een elektronisch visum voor Cuba lijkt dus dichterbij te komen.

Digitaal platform voor het e-visum

In juli 2024 hebben de Cubaanse autoriteiten een nieuwe website gelanceerd voor het aanvragen van een e-visum. Via dit platform kunnen reizigers toekomstig een aanvraag voor een e-visum voor Cuba indienen, maar ook de status van lopende visumaanvragen en de geldigheid van reeds toegekende visa inzien. Hoewel het nieuwe aanvraagportaal inmiddels online is gezet, heeft de overheid van Cuba nog niet bekendgemaakt vanaf wanneer het e-visum daadwerkelijk zal kunnen worden aangevraagd. Voorlopig wordt reizigers daarom aangeraden een toeristenkaart voor Cuba aan te vragen.

Aanvraagprocedure en betaalmogelijkheden

Hoewel het e-visum nog niet kan worden aangevraagd kan uit de nieuwe website van de Cubaanse overheid wel meer informatie worden afgeleid over de aanvraagprocedure voor het visum. Reizigers moeten in het formulier eerst hun contact- en paspoortgegevens invullen. Vervolgens kunnen eventuele medereizigers aan de aanvraag worden toegevoegd. Het is mogelijk om een groepsaanvraag voor maximaal 10 personen tegelijkertijd in te dienen. Het lijkt vooralsnog niet nodig om documenten, zoals pasfoto's of paspoortscans, aan te leveren voor het e-visum. Aanvragen voor het e-visum zullen binnen 3 werkdagen door de Cubaanse autoriteiten verwerkt gaan worden.

Na het invullen van het formulier moet een betaalmethode gekozen worden. Afhankelijk van de ambassade of het consulaat in het woonland van de reiziger zijn verschillende betaalwijzen beschikbaar. Nederlanders moeten de kosten voor het e-visum voldoen door een bedrag over te maken naar het IBAN van de ambassade. Franse reizigers kunnen behalve via een overboeking ook via een cheque betalen, terwijl het in Duitsland, Italië en Spanje ook mogelijk is de kosten contant of met pin bij de ambassade of het consulaat te voldoen. Reizigers die de kosten via een overboeking voldoen, moeten in het aanvraagformulier een betaalbewijs uploaden om aan te tonen dat ze het bedrag hebben overgemaakt.

Voorwaarden en geldigheid van het e-visum

Toen de Cubaanse minister voor toerisme in mei dit jaar aankondigde dat het land een elektronisch visum zou gaan invoeren, was er nog niets bekend over de voorwaarden en de geldigheidsduur van het e-visum. Het nieuwe aanvraagplatform voor het e-visum geeft hier wel meer duidelijkheid over. Dit is wat er op dit moment bekend is over het nieuwe e-visum:

  • Het e-visum zal alleen geschikt zijn voor toeristische reizen, niet voor zakelijke bezoeken of andere reisdoelen.
  • Het e-visum zal geldig zijn voor één reis naar Cuba (single entry).
  • Reizigers zullen met een e-visum 90 dagen in Cuba mogen blijven.
  • De maximale verblijfsduur zal één keer voor nogmaals 90 dagen verlengd kunnen worden.

Toeristenkaart voor Cuba aanvragen

Vanaf wanneer de Cubaanse overheid e-visa gaat toekennen, is nog onbekend. Voorlopig moeten reizigers dus nog een toeristenkaart voor Cuba aanvragen. Volgens de Cubaanse autoriteiten zal de toeristenkaart nog ten minste tot het einde van 2024 geldig blijven. De toeristenkaart kan weliswaar online worden aangevraagd, maar moet vervolgens door de reiziger zelf worden ingevuld. De toeristenkaart is dus geen elektronisch visum, maar een papieren kaart, die met pen moet worden ingevuld. U kunt het visum Cuba hier eenvoudig online aanvragen. Het invullen van het aanvraagformulier duurt slechts enkele minuten en het visum wordt vervolgens binnen 14 dagen per post bij u geleverd.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 23,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.