Nieuwsbericht | | 07-05-2024 | ±3 minuten leestijd

Cuba en China hebben al sinds decennia een hechte relatie. Dit is een van de redenen waarom de Cubaanse regering haar visumbeleid ten opzichte van China aanpast. Vanaf mei hoeven reizigers uit China geen visum meer aan te vragen voor een bezoek aan het Caribische eiland. De verwachting is dat een grotere toestroom aan Chinese toeristen de Cubaanse economie kan aanzwengelen.

De relatie tussen Cuba en China

De hechte relatie tussen Cuba en China gaat terug tot de jaren 1960, toen Cuba een van de eerste landen was die de Volksrepubliek China erkende. Sindsdien hebben de twee landen op verschillende terreinen nauw samengewerkt, vooral op het gebied van handel. China is in de laatste jaren een steeds belangrijkere handelspartner geworden van Cuba. Ook heeft China veel geïnvesteerd in verschillende sectoren in Cuba, variërend van infrastructuur tot gezondheidszorg.

Deze nauwe samenwerking leidde tot een versoepeling in het visumbeleid van beide kanten. In 2021 werd er een overeenkomst getekend waarin een wederzijdse visumvrijstelling werd afgesproken. Cubanen en Chinezen die in het bezit waren van diplomatieke paspoorten en dienstpaspoorten konden vanaf dat moment zonder visum naar het andere land reizen. Tegelijkertijd werd afgesproken dat de landen meer zouden samenwerken op het gebied van toerisme. Het aandeel Chinese toeristen was in de loop der jaren steeds groter geworden en daarmee dus ook belangrijk voor de Cubaanse economie.

Toerisme in Cuba sinds de pandemie

Net zoals de meeste landen in de wereld voerde Cuba strenge inreisbeperkingen in tijdens de coronapandemie. Hierdoor kwam het buitenlandse toerisme nagenoeg tot een halt. Ook na de pandemie duurde het relatief lang voordat het toerisme in Cuba enigszins herstelde. De Amerikaanse sancties die onder andere door president Trump waren ingesteld waren een van de redenen waarom het herstel moeilijk was. Voor Amerikaanse toeristen is het namelijk erg moeilijk geworden om naar Cuba op vakantie te gaan.

De Cubaanse regering heeft in de afgelopen jaren veel moeite gedaan om zo veel mogelijk toeristen uit het buitenland aan te trekken. Zo werden er in opdracht van de overheid tientallen nieuwe hotels gebouwd om meer toeristen te kunnen ontvangen. Toch blijft het land worstelen met meerdere problemen. Er is een tekort aan fossiele brandstoffen en door het Amerikaanse embargo is het voor Cuba lastiger handel te drijven met de meeste westerse landen. Om deze reden probeert de Cubaanse regering zich op toeristen uit andere landen te richten, waaronder Rusland en China.

De visumkaart voor Cuba

Het visum voor Cuba is wellicht een ander obstakel dat een snelle groei van het internationale toerisme in de weg staat. In tegenstelling tot veel andere landen heeft Cuba geen e-visum, maar een ouderwets papieren visum. Dit papieren visum, ook wel toeristenkaart of visumkaart genoemd, kan echter wel gemakkelijk online worden aangevraagd voor € 44,95 per stuk. Het visum wordt vervolgens via de post opgestuurd.

Het visum voor Cuba bestaat uit twee delen. Uw persoonlijke gegevens moet u dan ook in tweevoud op het visum invullen. Bij aankomst in Cuba wordt de helft van het visum afgescheurd door de immigratiedienst. De tweede helft levert u in wanneer u het land verlaat.

Visumvrij reizen voor Chinese staatsburgers

Op 4 mei 2024 kondigde de Cubaanse minister van Toerisme Juan Carlos Garcia aan dat Chinese staatsburgers vanaf mei 2024 geen visum meer nodig hebben om naar Cuba te mogen reizen. Om het toerisme vanuit China verder te stimuleren, zullen er vanaf 17 mei weer directe vluchten tussen Cuba en China plaatsvinden. De Cubaanse regering hoopt dat er op deze manier in 2024 minstens 3,5 miljoen toeristen Cuba zullen bezoeken.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (17 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 17 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.