Myanmar kampt met de gevolgen van de coronapandemie en de politieke instabiliteit als gevolg van de staatsgreep op 1 februari 2021. Reizen naar Myanmar zijn officieel weer toegestaan en ook toeristenvisa worden weer verleend. Door de maatschappelijke onrust in het land worden toeristische reizen echter afgeraden. In dit artikel leest u over de huidige situatie in het land omtrent het coronavirus (Covid-19) en de gevolgen hiervan op uw reisplannen. Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 22-03-2023.

Het coronavirus (Covid-19) in Myanmar

In het begin van 2021 meldde Myanmar nog weinig besmettingsgevallen. Dit kwam mede doordat er na de staatsgreep op 1 februari weinig op corona getest werd. Maar in de zomermaanden werden weer meer tests afgenomen en liepen de besmettingscijfers hoog op. Zo raakten in juli meer dan 140.000 mensen besmet met het coronavirus. Sinds deze piek bleven de besmettingscijfers relatief laag, ondanks de opkomst van de omikronvariant. Het vaccinatieprogramma van Myanmar is sinds de zomer 2021 op gang gekomen. Er zijn inmiddels meer dan 50 miljoen prikken gezet in het land met 55 miljoen inwoners.

Myanmar heeft verschillende maatregelen genomen om het coronavirus tegen te gaan. Zo is het sinds mei 2020 voor iedereen verplicht om op openbare plekken een gezichtsmasker te dragen. Veel restaurants zijn nog steeds gesloten en sommige winkelcentra verplichten bezoekers om zich vooraf aan te melden. Voor reizen binnen het land gelden vaak lokale regels. Er kan bijvoorbeeld een test- of quarantaineplicht van toepassing zijn bij reizen naar bepaalde regio’s.

Het aantal coronabesmettingen in Myanmar is sinds de zomer aan het dalen.Corona (Covid-19) in Myanmar: het aantal besmettingen daalt sinds de zomer.

De politieke situatie in Myanmar

Sinds de staatsgreep van 1 februari 2021 is in Myanmar de noodtoestand van kracht, met grote gevolgen voor het openbare leven. Beïnvloed zijn onder andere bankdiensten, het openbaar vervoer en de medische dienstverlening. Verder komt het regelmatig tot verstoringen in het telefoon- en internetverkeer. In delen van het land is een avondklok van kracht tussen 20:00/22:00 en 04:00.

In Myanmar vinden nog steeds gewelddadige conflicten plaats, waarbij regelmatig vuurwapens en explosieven gebruikt worden. Daarom raden de meeste Europese overheden het mensen af om naar Myanmar te reizen. Europese burgers die zich momenteel in Myanmar bevinden worden geadviseerd om het land spoedig te verlaten. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft het grootste deel van Myanmar de kleurcode oranje.

Kan ik momenteel naar Myanmar reizen?

Vanwege de positieve ontwikkeling van de coronabesmettingen en vaccinaties in Myanmar, heeft de overheid besloten om de grenzen voor internationale reizigers te heropenen. Reizigers zijn verplicht om via de Yangon International Airport (RGN) Myanmar in te reizen. De hoeveelheid commerciële vluchten naar het land is echter beperkt.

Hoe kan ik een visum Myanmar aanvragen?

Sinds mei 2022 is het weer mogelijk om een toeristenvisum voor Myanmar aan te vragen. Vanwege de onduidelijke veiligheidssituatie in het land worden toeristische reizen echter afgeraden en is het nog niet mogelijk om via deze website een visum Myanmar aan te vragen. Wilt u ondanks de omstandigheden naar Myanmar reizen? Dan kunt u voor het visum contact opnemen met de ambassade van Myanmar.

Coronamaatregelen voor de reis naar Myanmar

Internationale reizigers naar Myanmar moeten volledig tegen het coronavirus gevaccineerd zijn of zich voor vertrek middels een PCR-test op corona laten testen. De test mag maximaal 48 uur voor aankomst in Myanmar zijn afgenomen. Kinderen onder 12 jaar hoeven niet gevaccineerd te zijn en hoeven zich ook niet te laten testen.

Alle reizigers naar Myanmar zijn verplicht om een speciale coronaverzekering af te sluiten en om na aankomst in Myanmar een gezondheidsverklaring in te vullen. Bovendien zijn reizigers met symptomen verplicht om zich na aankomst met een antigeentest op COVID-19 te laten testen. Als de uitslag negatief is, mag het vliegveld verlaten worden en is het toegestaan om vrij door Myanmar te reizen.

Wat als ik al in Myanmar ben?

De Nederlandse autoriteiten adviseren Nederlanders in samenhang met de staatsgreep dringend naar Nederland terug te keren als dat mogelijk is. Er zijn nog regelmatig commerciële vluchten die het land verlaten, meestal van een regionale luchtvaartmaatschappij naar bijvoorbeeld Singapore. Deze vluchten zijn in veel gevallen niet online te vinden, maar moeten via de luchtvaartmaatschappij of een reisbureau geboekt worden. Zorg ervoor dat u alle voor de vlucht benodigde documenten van tevoren uitgeprint heeft, aangezien de wifi op het vliegveld van Rangoon slecht is. Als u het land niet kunt of wilt verlaten, dan wordt geadviseerd om de plaatselijke regels rondom Covid-19 goed bij te houden en op te volgen. Myanmar deelt soms zware straffen uit als de coronaregels niet nageleefd worden.

De terugreis naar Nederland is eenvoudig, omdat onlangs alle corona-gerelateerde maatregelen afgeschaft werden. Reizigers hoeven zich dus niet meer op corona te laten testen of een gezondheidsverklaring in te vullen. Reist u terug naar België? Ook in België zijn alle coronamaatregelen voor de terugreis opgeheven.

Disclaimer: er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina. Vanwege de snelle opeenvolging van nieuwe ontwikkelingen kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie geheel actueel en volledig is. Wel streven we ernaar de informatie te voorzien van tijdige updates over de status van corona in Myanmar en de invloed daarvan op uw reisplannen en visum.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 29,14 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.