Myanmar heeft in de afgelopen jaren te maken gehad met zeer strenge maatregelen tegen het coronavirus (Covid-19). Pas sinds 1 juli 2023 hoeven inkomende reizigers geen negatief testbewijs meer te tonen of aan te tonen gevaccineerd te zijn tegen corona. Er zijn echter nog wel een aantal coronamaatregelen van kracht en ook het aanvragen van een visum Myanmar is nog altijd verplicht.

Resterende coronamaatregelen voor reizen naar Myanmar

Myanmar hanteerde een erg streng coronabeleid. Tot voor kort moesten alle personen die het land wilden bezoeken volledig gevaccineerd zijn of negatief getest zijn. Per 1 juli 2023 is het coronabeleid echter gewijzigd. Sindsdien wordt de vaccinatiestatus van inkomende reizigers niet meer gecontroleerd. Ook is het niet meer nodig dat reizigers zich voor vertrek op corona laten testen. Als u naar Myanmar wilt reizen moet u nog rekening houden met de volgende maatregelen tegen Covid-19:

  • U moet bij aankomst in Myanmar een gezondheidsformulier invullen.
  • U moet een zorgverzekering afsluiten die de kosten van een mogelijke coronabehandeling in Myanmar dekt.
  • Bij aankomst in Myanmar wordt uw lichaamstemperatuur gemeten.
  • Als u gedurende uw reis last krijgt van symptomen van Covid-19, moet u zich onmiddellijk bij de gezondheidsdiensten melden.

Naast het voldoen aan deze maatregelen, moet u ook over een geldig visum Myanmar beschikken.

De juiste zorgverzekering afsluiten

Voor een reis naar Myanmar heeft u niet alleen een visum nodig, maar moet u ook over een aanvullende zorgverzekering beschikken. Deze verzekering moet de kosten van een mogelijke coronabehandeling in Myanmar dekken. Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij welke verzekering u hiervoor het beste kunt afsluiten. Het is belangrijk dat u gedurende uw reis een bewijs meeneemt waaruit blijkt dat u deze verzekering daadwerkelijk heeft afgesloten. Als u bij aankomst in Myanmar geen voldoende bewijs van uw verzekering kunt overhandigen, dan bent u verplicht om ter plekke een verzekering van Myanma Insurance af te sluiten.

Als u in Myanmar ziek wordt

Bij aankomst in Myanmar wordt uw lichaamstemperatuur gemeten. Bij verhoging of koorts moet u op het vliegveld een coronatest doen. Als het resultaat van deze test positief is, dient u in quarantaine te gaan in een quarantainehotel dat wordt gekozen door de lokale gezondheidsdiensten. De kosten van zowel de test als de quarantaine zijn voor uw eigen rekening.

Als u op enig moment tijdens uw verblijf in Myanmar symptomen van corona ontwikkelt, moet u contact opnemen met de plaatselijke gezondheidsdiensten. Vervolgens ontvangt u instructies over wat te doen in die situatie. U wordt met klem geadviseerd om deze instructies op te volgen, aangezien het niet opvolgen ervan strafrechtelijke consequenties kan hebben.

Het coronavirusCorona (Covid-19) in Myanmar: het aantal besmettingen is al een hele tijd laag

Het visum voor Myanmar

De resterende maatregelen tegen het coronavirus zijn niet het enige waar u rekening mee moet houden als u op reis gaat naar Myanmar. Er geldt namelijk een algemene visumplicht voor Myanmar. De eenvoudigste manier om hieraan te voldoen is om het benodigde visum online aan te vragen. De online aanvraag kan binnen enkele minuten eenvoudig vanuit huis worden voltooid. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u het zogeheten e-visum per e-mail. Vervolgens mag u met het visum tot 28 dagen in Myanmar doorbrengen.
Vraag hier uw visum Myanmar aan

Overig reisadvies voor Myanmar

Vanwege de staatsgreep die begin 2021 plaatsvond in Myanmar, is de politieke situatie in het land niet volledig stabiel. U wordt dan ook geadviseerd om voor vertrek het actuele reisadvies voor Myanmar te raadplegen. Zo kunt u onveilige situaties en onnodige risico’s vermijden. Omdat de veiligheidssituatie in het land snel kan veranderen, is het verstandig om zowel het reisadvies als de actuele coronamaatregelen in de periode voor vertrek regelmatig te controleren. Zorg er ook gedurende uw verblijf in het land voor dat u op de hoogte blijft van de veiligheidssituatie op uw reisbestemming.

Terugreis naar Nederland of België

Ook als u terugreist naar uw thuisland dient u zich aan de geldende coronamaatregelen te houden. Reist u in 2024 vanuit het buitenland terug naar Nederland of België? Dan hoeft u geen rekening meer te houden met eventuele maatregelen tegen het coronavirus. U hoeft voor de terugreis geen vaccinatiebewijs of testbewijs te tonen. Het invullen van een gezondheidsverklaring of Passenger Locator Form (PLF) is evenmin verplicht. Dit geldt voor reizigers van alle nationaliteiten die naar Nederland of België reizen.

Disclaimer: aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Vanwege de snelle opeenvolging van nieuwe ontwikkelingen kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie geheel actueel en volledig is. Wel streven we ernaar de informatie tijdig bij te werken in overeenstemming met de actuele situatie met betrekking tot het coronavirus in Myanmar en de invloed daarvan op uw reisplannen en visum.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 33,76 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.