Myanmar kampt met de gevolgen van de coronapandemie en de politieke instabiliteit als gevolg van de staatsgreep op 1 februari 2021. De overheid heeft tot 31 januari 2022 een inreisverbod opgelegd voor alle buitenlandse reizigers. Het is op dit moment ook niet mogelijk om een visum Myanmar aan te vragen. In dit artikel leest u over de huidige situatie in het land omtrent het coronavirus (Covid-19) en de gevolgen hiervan op uw reisplannen. Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 17-01-2021.

Het coronavirus (Covid-19) in Myanmar

In het begin van 2021 meldde Myanmar nog weinig besmettingsgevallen. Dit kwam mede doordat er na de staatsgreep op 1 februari weinig op corona getest werd. Maar in de zomermaanden werden weer meer tests afgenomen en liepen de besmettingscijfers hoog op. Zo raakten in juli meer dan 140.000 mensen besmet met het coronavirus. Sinds deze piek nemen de cijfers weer geleidelijk af. In de eerste twee weken van januari 2022 zijn nog maar 2.500 besmettingen gemeld. De omikronvariant is ook in Myanmar in opkomst. Op 13 januari heeft de overheid gemeld dat deze variant in totaal bij 63 mensen is vastgesteld. Het vaccinatieprogramma van Myanmar is sinds de zomer 2021 op gang gekomen. Er zijn inmiddels 36 miljoen prikken gezet in het land met 55 miljoen inwoners.

Myanmar heeft verschillende maatregelen genomen om het coronavirus tegen te gaan. Zo is het sinds mei 2020 voor iedereen verplicht om op openbare plekken een gezichtsmasker te dragen. Veel restaurants zijn nog steeds gesloten en sommige winkelcentra verplichten bezoekers om zich vooraf aan te melden. Voor reizen binnen het land gelden vaak lokale regels. Het kan bijvoorbeeld verplicht zijn om voor de reis naar een bepaald gebied een test uit te voeren of bij aankomst in quarantaine te moeten gaan.

Het aantal coronabesmettingen in Myanmar is sinds de zomer aan het dalen.Corona (Covid-19) in Myanmar: het aantal besmettingen daalt sinds de zomer.

De politieke situatie in Myanmar

Sinds de staatsgreep van 1 februari 2021 is in Myanmar de noodtoestand van kracht, met grote gevolgen voor het openbare leven. Beïnvloed zijn onder andere bankdiensten, het openbaar vervoer en de medische dienstverlening. Verder komt het regelmatig tot verstoringen in het telefoon- en internetverkeer. In delen van het land is een avondklok van kracht tussen 20:00/22:00 en 04:00.

In Myanmar vinden nog steeds gewelddadige conflicten plaats, waarbij regelmatig vuurwapens en explosieven gebruikt worden. Daarom raden de meeste Europese overheden het mensen af om naar Myanmar te reizen. Europese burgers die zich momenteel in Myanmar bevinden worden geadviseerd om het land spoedig te verlaten.

Kan ik momenteel naar Myanmar reizen?

Ongeacht de positieve ontwikkeling van de coronabesmettingen en vaccinaties in Myanmar, geldt in het land een inreisverbod tot minstens 31 januari 2022. Hierdoor zijn er momenteel geen commerciële vluchten naar Myanmar. Ook via de landweg is het op dit moment vrijwel onmogelijk om het land in te reizen. Veel grenswegen zijn gesloten of alleen maar toegankelijk voor bewoners van de aanliggende landen.

Alleen in uitzonderlijke gevallen is het mogelijk, om als buitenlander naar Myanmar te reizen. Dit geldt bijvoorbeeld voor urgente missies van de Verenigde Naties of officiële diplomatieke missies. In deze uitzonderlijke gevallen geldt dat reizigers voor hun vertrek bij de ambassade van Myanmar een aanvraag moeten indienen. Wie onder deze voorwaarden naar Myanmar wil reizen, moet het negatief resultaat van een PCR-test voor corona laten zien, die bij vertrek niet ouder is dan 72 uur. Vervolgens zijn reizigers verplicht om na de aankomst minimaal 7 dagen in quarantaine te gaan. De overheid van Myanmar coördineert het verblijf in een quarantainehotel. De kosten van dit verblijf moet de reiziger zelf betalen.

Kan ik een visum Myanmar aanvragen?

Het is momenteel niet mogelijk om een visum Myanmar aan te vragen, omdat de overheid van het land een strikt inreisverbod heeft opgelegd als gevolg van de coronapandemie. In dringende uitzonderingssituaties is het soms wel mogelijk om nu al een reisvergunning te verkrijgen. In deze gevallen moeten reizigers contact opnemen met de ambassade van Myanmar.

In het begin van 2022 heeft de overheid van Myanmar aangegeven dat tot minstens 31 januari 2022 geen nieuwe visa verleend zullen worden i.v.m. corona. De verwachting is dat de immigratiedienst rond dit datum een nieuwe update geeft en meer informatie naar buiten brengt omtrent de toekomstige maatregelen vanwege Covid-19 in Myanmar.

Wilt u een e-mail ontvangen zodra het inreisverbod in Myanmar is opgeheven?
Vul hier uw e-mailadres in en ontvang een update

Wat als ik al in Myanmar ben?

De Nederlandse autoriteiten adviseren Nederlanders in samenhang met de staatsgreep dringend naar Nederland terug te keren als dat mogelijk is. Er zijn nog regelmatig commerciële vluchten die het land verlaten, meestal van een regionale luchtvaartmaatschappij naar bijvoorbeeld Singapore. Deze vluchten zijn in veel gevallen niet online te vinden, maar moeten via de luchtvaartmaatschappij of een reisbureau geboekt worden. Zorg ervoor dat u alle voor de vlucht benodigde documenten van tevoren uitgeprint hebt, aangezien de wifi op het vliegveld van Rangoon slecht is. Als u het land niet kunt of wilt verlaten, dan wordt geadviseerd om de plaatselijke regels rondom Covid-19 goed bij te houden en op te volgen. Myanmar deelt soms zware straffen uit als de coronaregels niet nageleefd worden.

Bij terugkeer naar Nederland moet u een negatieve uitslag van een NAAT/PCR-test kunnen overleggen die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen of een antigeentest van maximaal 24 uur oud bij vertrek. U moet ook een gezondheidsverklaring invullen, waarmee u bevestigd geen corona-gerelateerde klachten te hebben. Deze moet u tijdens de gehele reis bij u dragen. Heeft u een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u van corona bent hersteld? Dan wordt u dringend geadviseerd om bij terugkomst een zelftest te doen. Heeft u geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs? Dan wordt u dringend geadviseerd om zich op corona te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Er geldt geen quarantaineplicht.

Reizigers die vanuit Myanmar terugkeren naar België zijn verplicht om een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in te vullen. Bij aankomst moeten reizigers in quarantaine tot ze een negatief testresultaat kunnen voorleggen. Heeft u een vaccinatiecertificaat? Dan moet u een PCR-test doen op dag 1 en dag 7 na terugkomst. Als de eerste test negatief is, mag u gelijk uit de quarantaine. Heeft u geen vaccinatiecertificaat? Dan moet u minstens 7 dagen in quarantaine. U moet een PCR-test doen op dag 1 en dag 7 na terugkomst. Als de tweede test negatief is, dan mag u uit de quarantaine. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen test te doen, maar moeten bij terugkomst naar België in quarantaine totdat hun ouders deze mogen verlaten.

Disclaimer: er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina. Vanwege de snelle opeenvolging van nieuwe ontwikkelingen kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie geheel actueel en volledig is. Wel streven we ernaar de informatie te voorzien van tijdige updates over de status van corona in Myanmar en de invloed daarvan op uw reisplannen en visum.