Oman (officieel “Sultanaat Oman”) timmert de laatste jaren hard aan de weg om een van de bekendste toeristenbestemmingen op het Arabisch schiereiland te worden. De reden daarvoor is dat Oman zijn economie aan het diversifiëren is om niet uitsluitend van de olie-export afhankelijk te zijn. In de jaren 70 van de laatste eeuw veranderde de Omaanse economie van een agrarische naar een olie-exporterende economie, waarin bijna al het uitvoerende werk door gastarbeiders werd gedaan. Nu verandert deze economie opnieuw, waarbij ook de Omaanse bevolking uitvoerend werk gaat doen en de industrie, ambachtelijke productie en toerisme uitgebouwd worden. Het succes van de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) is het voorbeeld voor de Omaanse investeringen in het toerisme. Oman staat bekend om de in de Arabische wereld bijzonder vriendelijke bejegening van reizigers.


Feiten en cijfers

In Oman wonen bijna 5 miljoen mensen, waarvan verreweg de meeste in de steden. Oman is een absolute monarchie en de ministers en parlementen, die door de sultan benoemd worden, hebben alleen een adviserende functie. 95% van de inwoners is moslim, waarvan de meeste Soennieten en Ibadieten zijn. In andere landen van de moslimwereld (behalve Zanzibar) komt de religieuze stroming van het Ibadisme alleen in minderhedengroepen voor, maar in Oman is dat de overheersende vorm van Islam (Ibadieten maken daar ca. 45% van de bevolking uit). De officiële taal van Oman is Arabisch, daarnaast worden Iraanse (Farsi en Beloetsji) en Indo-Europese talen, zoals het Urdu, gesproken. De Handelstaal in Oman is het Engels. Voor een reis naar Oman is een visum nodig dat eenvoudig online aangevraagd kan worden. Het visum Oman kan online veel eenvoudiger en sneller aangevraagd en verkregen worden dan een visum dat in het paspoort aangebracht wordt.

HoofdstadMasqat
TaalArabisch
Oppervlakte309.500 km²
InwonersBijna 5 miljoen
ReligieIslam (86%), Christendom (6,5%), Hindoeïsme (5,5%)
ValutaRial Omani (OMR)
Tijdsverschil2 uur (zomertijd) of 3 uur (wintertijd)
VliegtijdOngeveer 6 uur (afhankelijk van de vliegmaatschappij)
StekkersType G (reisstekker/-adapter nodig)
KraanwaterGeen drinkwater
VisumVisum verplicht

Kaart en topografie

Oman ligt in het zuidoosten van het Arabische schiereiland. Het grenst in het noordwesten aan de Verenigde Arabische Emiraten, in het westen aan Saoedi-Arabië en in het zuidwesten aan Jemen. Oman heeft ook een lange kust aan de Indische Oceaan en de Golf van Oman en een korte kust aan de Perzische Golf.

Het nationale grondgebied omvat ook het schiereiland Rus al-Djibal op Kaap Musandam ten noorden van het grondgebied van de Verenigde Arabische Emiraten aan de Straat van Hormus, de enclave Madha die volledig door de Verenigde Arabische Emiraten omgeven is, en de Kuria-Muria-eilanden en het eiland Masira voor de oostkust van Oman.

Al-Batina ("laag land"), de 250 km lange smalle kuststrook aan de Golf van Oman tussen de steden Masqat en Sohar, is een vruchtbare, veelvoudig geïrrigeerde vlakte waarvan het grondwater wordt gevoed door de slechts in sommige tijden van het jaar waterhoudende, ravijnachtige wadi's uit het Omangebergte. Het centrale, grootste deel van Oman wordt echter ingenomen door de binnenwoestijn (Jeddat al-Harasis). Tussen de kuststrook en de binnenwoestijn ligt het Omangebergte, waarvan de Djabal Sjams met 3017 m de hoogste top is.


Geschiedenis

Het gebied van het huidige Oman was al in het Stenen Tijdperk bewoond. In de pre-islamitische periode behoorde de provincie Dhofar tot het rijk van Saba. Oman was rond 3000 voor Christus reeds als “Magan” bij de Sumeriërs bekend.

Na de verovering van het gehele Arabische schiereiland door de moslims rond 630 na Christus werd Oman onderdeel van het Omajiade en het Abbasidisch kalifaat. Vooral in het achterland groeide rond 700 na Christus de geloofsgemeenschap van de Ibadieten, die in de 9e eeuw in het binnenland een onafhankelijke Imamaat stichtten. Een deel van de Omaanse bevolking emigreerde naar Oost-Afrika en legde daarmee de grondsteen voor de dominantie van de Arabische handelaren in de westelijke Indische Oceaan. De havenstad Sohar werd in deze tijd het belangrijkste handelscentrum van de islamitische wereld en onderhield contacten en handelsrelaties tot aan het Chinese keizerrijk. Na de vernietiging van Sohar door de Boejiden (965) werd het land meerdere keren door Perzische veroveraars bezet voordat de Portugezen rond 1500 de controle over de gebieden rond de Straat van Hormus verwierven.

Oman lukte het na een interne hereniging, de Portugezen te verdrijven en werd in de 17e eeuw een grote zeemacht in de Indische Oceaan. Rond 1730 veroverde Saif ibn Sultan II Zanzibar en grote delen van de Oost-Afrikaanse kust. Vanaf 1798 kreeg Groot-Brittannië echter steeds meer invloed in Oman. Toch beleefde Oman het hoogtepunt van zijn macht in de eerste helft van de 19e eeuw. Na het verlies van Zanzibar in 1856 begon de economische achteruitgang van het land. Hoewel Oman formeel altijd onafhankelijk was, werd het eind van de 19e eeuw de facto afhankelijk van Groot-Brittannië.

Ondanks de terugtrekking van de Britse troepen uit het gebied "ten oosten van Suez", dus de feitelijke dekolonisatie in 1968, verbleef het land in conservatief beleid en isolement van het buitenland: de slavernij bleef bestaan, er werden hoge interne douanetarieven geheven en het schoolsysteem werd beperkt tot Koranscholen. Pas met de start van de olieproductie en de installatie van de regering van Qabus ibn Said, die zijn vader in 1970 had afgezet, vonden de eerste hervormingen plaats: afschaffing van de slavernij, opheffing van uitgaans- en reisbeperkingen en verbetering van de infrastructuur, wat mogelijk gemaakt werd door inkomsten uit de olieproductie.


Klimaat

Passaatwinden en uitlopers van de Indische moesson zijn bepalend voor het bijna tropische klimaat in Oman. In het binnenland (in de woestijn) is het heet en droog, in het laagland aan de kust in het noorden en in het zuidelijker gouvernement Dhofar heet en vochtig. In de meer in het midden van de kust gelegen gebieden rond Masqat worden gemiddelde temperaturen van 22 °C in januari en ongeveer 34,5 °C in juni gemeten. De Gharbi, een hete neerwaartse wind uit het Omangebergte, maakt de temperaturen tijdens de zomermaanden soms ondraaglijk. De hoge luchtvochtigheid (vooral in de zomer) leidt tot mistvorming en af en toe motregen. De jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 100 mm in de kustgebieden en 500 mm in het Omangebergte.

De hoge bergen van Oman

Beste reistijd
De beste tijd om naar Oman te reizen is daarom van november tot maart. Als het koud is in Nederland en België, verwelkomt Oman u met zomers weer. Van november tot maart liggen de maximumtemperaturen onder de 30 °C en zijn ze gemakkelijk te verdragen. November is de warmste maand binnen de beste reistijd voor Oman met dagelijks 29 °C. ‘s Nachts ligt de temperatuur dan rond de 23 °C. Ter vergelijking: in februari is de maximumtemperatuur 24 °C per dag. Dit maakt de maand iets koeler dan november en december, maar het is nog steeds heerlijk warm. ‘s Nachts moet u rekening houden met temperaturen rond de 19 °C. Na februari stijgt de temperatuur weer en in maart is het overdag 27 °C. Ook 's nachts stijgen de temperaturen weer boven de 20 °C. In Oman schijnt de zon altijd, ongeacht in welke maand.

De watertemperatuur ligt in de Europese wintermaanden tussen 24 °C en 26 °C, wat het heerlijk maakt om dan een duik in de zee te nemen!

Maand
Gemiddelde max. temperatuur in °C
Gem. max. temp. in °C
Gemiddelde min. temperatuur in °C
Gem. min. temp. in °C
Gemiddeld aantal dagen regen
Gem. aantal dagen regen
Januari24192
Februari24192
Maart27221
April31251
Mei35300
Juni37310
Juli35310
Augustus33290
September33280
Oktober33260
November29231
December326202

Bevolking en cultuur

Oman is een van de dunst bevolkte landen ter wereld. De meeste inwoners wonen aan de kust, en daar weer vooral in het noorden van het land en in de zuidelijke regio rond de stad Salalah. De rest van het land is grotendeels onbewoond. In 2020 leefde meer dan 86% van de bevolking in steden en ca. 5% nog steeds als nomadische veeteler. De bevolking groeit zeer sterk en is in tien jaar tijd ongeveer verdubbeld. De instroom van buitenlandse werknemers, die sinds 2010 sterk is toegenomen, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de bevolkingsgroei. Zo bestaat 46% van de bevolking, oftewel ongeveer 2,3 miljoen mensen, nu uit immigranten, waaronder ongeveer 1,3 miljoen Indiërs. Veel inwoners van de noordoostelijke gebieden komen oorspronkelijk uit de voormalige Omaanse koloniën in Oost-Afrika (bijvoorbeeld Zanzibar).

In 2020 kon 97% van de mannelijke bevolking en 92,7% van de vrouwelijke bevolking lezen en schrijven, wat een van de hoogste percentages in de Arabische wereld is. 30 jaar geleden was nog bijna de hele bevolking analfabeet. Hoewel er geen algemene leerplicht bestaat, gaat meer dan 90% van de kinderen naar school. Het schoolbezoek is gratis.

Een verordening van het Ministerie van Religie vereist op straat in het openbaar altijd het dragen van niet-uitdagende kleding, die schouders en knieën bedekt. In het vakantiehotel is het echter toegestaan in bikini aan het strand te liggen en te zwemmen, maar naturisme is in alle hotels verboden en topless uit den boze. Tijdens de vastenmaand Ramadan moet u rekening houden met beperkingen in het dagelijks leven (bijvoorbeeld sluiting van restaurants buiten de hotels overdag, kortere werktijden bij de autoriteiten) en een grotere gevoeligheid voor religieuze zaken en voor kwesties van respect voor de islamitische tradities. Eten, drinken en roken in het openbaar zijn dan ook voor niet-moslims verboden.

mosquee


Geld en valuta

De munteenheid in Oman is de Omaanse Rial (in Oman zelf meestal afgekort als R. O., internationaal OMR), waarbij 1 Rial overeenkomt met 1.000 Baisa. De Rial is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, die door banken zonder commissie gekocht en verkocht wordt. 1 Rial komt overeen met 2,2 € (10 november 2020). Inflatie bestaat vrijwel niet en in het tienjarig gemiddelde van 1985 tot 1995 was er sprake van een deflatie van 0,2%. U kunt overal in R. O. (OMR) betalen, maar zelden in US-dollars en nog moeilijker in €.

Het opnemen van contant geld bij geldautomaten en het betalen met creditcards is op veel plaatsen mogelijk. Houd er echter rekening mee dat veel banken het gebruik van pinpassen buiten de eurozone als veiligheidsmaatregel standaard geblokkeerd hebben. Regel daarom voor vertrek bij uw bank dat uw pinpas voor gebruik in Oman gedeblokkeerd wordt. Het is aan te raden ook een creditcard mee te nemen, voor het geval de pinpas een keer niet geaccepteerd wordt. Creditcardmaatschappijen hanteren meestal hogere transactiekosten voor het opnemen van geld in het buitenland, waardoor het een voorkeur heeft, uw pinpas hiervoor te gebruiken.


Visum

Nederlanders en Belgen hebben voor een reis naar Oman een visum nodig. Sinds 21 maart 2018 is er geen visum-on-arrival meer verkrijgbaar en het visum Oman moet nu dus reeds voor vertrek aangevraagd en verkregen worden. In de meeste gevallen kan het Oman visum eenvoudig online aangevraagd worden en hoeft geen bezoek aan de ambassade gebracht te worden. Voor het e-visum moeten het digitale aanvraagformulier ingevuld en de kosten voldaan worden. Vervolgens moet u een scan of foto van het paspoort en een pasfoto of duidelijke selfie uploaden.

Online kunt u kiezen tussen een single-entry-visum met een geldigheid van 10 dagen, een single-entry-visum met een geldigheid van 30 dagen of een multiple-entry-visum, voor een verblijf van 30 dagen per reis, waarbij binnen 1 jaar vanaf toekenning meerdere reizen naar Oman mogelijk zijn.

Visumaanvragen voor Oman worden over het algemeen binnen een week goedgekeurd. Reizigers die al op korte termijn vertrekken en nog geen visum hebben, kunnen een spoedaanvraag indienen, waarvoor een toeslag van € 17,50 in rekening gebracht wordt. Het visum wordt dan meestal al binnen 4 dagen toegekend.
Nu een visum Oman aanvragen


Veiligheid en gezondheid

Veiligheidsrisico’s
Het misdaadcijfer en het risico op geweldsmisdrijven zijn zeer laag. (Oman is immers een relatief rijk land.) Overvallen en diefstallen komen echter voor, vooral op plaatsen die door toeristen worden bezocht. Houd daarom de deuren en ramen van voertuigen gesloten en laat ze niet onbeheerd achter. Bewaar geld, passen, rijbewijs, vliegtickets en andere belangrijke documenten op een veilige plek (bijvoorbeeld in een hotelsafe).

Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Oman. Veroordeelden kunnen zelfs de doodstraf krijgen. Huwelijken met partners van hetzelfde geslacht worden niet erkend.

Voor de kust van Oman is er voor schepen nog steeds een risico op piratenaanvallen en kapingen. Ook diep in de Arabische Zee bestaat nog steeds het risico te worden aangevallen en gekaapt. Ondanks internationale inspanningen om de piraterij te beteugelen, blijft het aantal aanvallen door piraten hoog en kan een doeltreffende bescherming niet worden gegarandeerd. Ga dus niet met een boot voor de kust van Oman varen, zolang piraten in dat gebied actief zijn.

In het grensgebied van Jemen, Saoedi-Arabië en Oman, kan het vanwege de actuele conflictsituatie in Jemen tot aanvallen en reisbeperkingen komen. Vermijd dus de directe grensstreek met Jemen, zolang het interne conflict in Jemen voortduurt.

Haven Masquat

Inentingen en medicatie
Bij aankomst uit Nederland of België zijn geen inentingen verplicht. Bij aankomst vanuit een land, waar gele koorts voorkomt of als u meer dan 12 uur, bijvoorbeeld voor een overstap, in zo’n land geweest bent, moet u kunnen bewijzen, tegen gele koorts ingeënt te zijn. Oman zelf is geen risicogebied voor gele koorts. Bij aankomst uit een land, waarin het risico op verspreiding van polio hoog is, is een polio-inenting verplicht.

Wel wordt voor een reis naar Oman algemeen een DTP- en Hepatitis-A-vaccinatie aanbevolen. Afhankelijk van de verblijfsduur en de activiteiten in Oman kunnen ook inentingen tegen Hepatitis B, Tyfus, Rabiës en Mazelen raadzaam zijn. Let er ook op dat in Oman bij contact met zoet oppervlaktewater een risico op schistosomiasis bestaat. Neem hiervoor de nodige voorzorgsmaatregelen (d.w.z. niet zwemmen, duiken of waterskiën in zoet water) in acht.

Op een minimaal restrisico na is Oman malariavrij. Bij normale omstandigheden op uw reis (verblijf niet langer dan 4 weken, verblijf in hotels met airco, voorzichtigheid) wordt geen profylactische malaria-medicatie aanbevolen. Wel wordt aanbevolen een antimuggenspray zoals DEET of Icardin – vooral ter bescherming tegen knokkelkoorts (Dengue) – tegen muggensteken te gebruiken.