Nieuwsbericht | | 22-10-2021 | ±5 minuten leestijd

Bij het plannen van een reis naar Tanzania is het belangrijk om na te gaan welke periode van het jaar het meest geschikt is voor uw reis. Verschillende delen van het land kunnen het hele jaar door bezocht worden, maar voor bepaalde activiteiten is het verstandig rekening te houden met het weer of de migratiepatronen van de dieren in het land. Zo kan de Ngorongoro-krater in het noorden van het land het hele jaar door bezocht worden. Wanneer en waar u zich in het land bevindt kan echter van invloed zijn op de wilde dieren die u tijdens uw reis kunt bewonderen.

Een andere belangrijke voorbereiding op uw reis is het aanvragen van de benodigde reisdocumenten. Voor het plannen van de reis is het nuttig te weten wat de kosten van het visum Tanzania zijn en wat de gemiddelde levertijden van het visum zijn. In dit artikel vindt u meer informatie over het klimaat en de beste periode voor een reis naar Tanzania, evenals over de aanvraagprocedure van het visum.

Hoogseizoen

Juli en augustus behoren tot het hoogseizoen, en niet zonder reden; in deze maanden is het weer perfect om dieren te spotten. Bovendien vindt elk jaar rond deze tijd de Grote Migratie plaats, waarbij ontelbaar veel gnoes de Mara-rivier oversteken. Elk jaar komen er dan ook veel toeristen naar deze rivier in de hoop deze prachtige dieren in groten getale de rivier over te zien steken. Het is een prachtig schouwspel om te zien. Houd er rekening mee dat er elk jaar kleine veranderingen zijn in de migratiepatronen van de dieren en dat het dus verstandig is uw reisgids te raadplegen.

Er zijn niet alleen gnoes te zien die de rivier oversteken of bij de rivier vertoeven. Dit is ook de perfecte periode om olifanten, zebra’s, neushoorns, nijlpaarden, leeuwen en vele andere diersoorten te bewonderen. In het droge seizoen verzamelen de dieren zich rond waterpoelen en rivierbeddingen, waardoor het in heel Tanzania gemakkelijker is om wilde dieren te spotten.

Er zijn nog vele andere redenen waarom het droge seizoen zo populair is. Vanwege het droge weer zijn er in deze tijd van het jaar bijvoorbeeld veel minder muggen, een groot pluspunt. Ondanks dat er minder muggen zijn, is het toch verstandig na te gaan of u medicijnen tegen malaria mee moet nemen. De meeste overheidsinstanties in de EU en het VK raden aan om malariamedicijnen mee te nemen naar Tanzania, ongeacht de periode van het jaar.

In het hele land is het weer in deze tijd van het jaar over het algemeen ook koeler. Het kan daarom handig zijn om laagjes te dragen en warmere kleren mee te nemen voor de vroege ochtend en de late avond. Een voordeel hiervan is dat het klimaat over het algemeen droog en zonnig is en dat de lucht helder is. Bovendien is het gebladerte en andere begroeiing vanwege de droogte minder dicht, waardoor het gemakkelijker is dieren te spotten.

Hoewel het officiële hoogseizoen in juli en augustus valt, heeft men de genoemde voordelen ruwweg in de gehele periode van juni tot en met oktober. Het weer is over het algemeen droog en de dieren zijn gemakkelijk te spotten. Wie dus niet specifiek naar Tanzania reist om de migraties te zien, kan gedurende deze periode genieten van een prettig klimaat, de perfecte mogelijkheden om wilde dieren te spotten en een zonnige lucht, terwijl de grotere drukte en hogere prijzen vermeden kunnen worden.

Natte en droge seizoenen

Tanzania kent een lang regenseizoen van maart tot en met mei en een lang droog seizoen van juni tot en met oktober. Daarnaast is er een kort regenseizoen van november tot en met december, gevolgd door een kort droog seizoen van januari tot en met februari.

De periode van november tot en met februari is een gebruikelijke tijd voor mensen van het noordelijk halfrond om naar Tanzania te reizen om te genieten van het mooie weer, de stranden en de kusten. Omdat Tanzania net ten zuiden van de evenaar ligt, is het voor mensen uit koudere, noordelijke klimaten een perfecte plek om te “overwinteren”. Aan de kust van Tanzania kan het van maart tot en met mei flink regenen, waardoor dit een minder geschikte periode is voor een zon- en strandvakantie.

Het korte droge seizoen is een ideale periode om te reizen als u spectaculaire vogels wilt spotten. Bovendien worden van januari tot en met maart op de zuidelijke vlakten elke dag honderden kalfjes van gnoes geboren, wat een prachtig gezicht is.

Van november tot en met februari ligt de gemiddelde temperatuur in het hele land tussen de 30 en 32° C. Op sommige plekken kunnen deze temperaturen natuurlijk variëren. Zo kunnen in hoger gelegen steden temperatuurdalingen tot ver onder de 10° C voorkomen.

Wanneer het regenseizoen te vermijden

Van bepaalde activiteiten kunt u het hele jaar genieten. In de reservaten in het noorden van het land zoals de Serengeti en de Ngorongoro kan men bijvoorbeeld het hele jaar door prachtige wilde dieren zien. Er zijn echter een paar reservaten in het zuiden en westen van het land waar de kans om wilde dieren te zien in het natte seizoen aanzienlijk afneemt omdat veel dieren in deze periode naar het noorden trekken.

De regens treffen vooral het westen en het zuiden van het land. In deze periode kunnen wegen onderlopen en omdat de parken zo groot zijn en de dieren zich verspreiden is het lastiger om ze te spotten. Safari’s zijn in het regenseizoen zeker nog mogelijk, maar beter te doen in het noorden van het land.

Natuurlijk is het beklimmen van de Kilimanjaro een van de populairste dingen om te doen in Tanzania. Hoewel het technisch gezien het hele jaar door mogelijk is om de berg te beklimmen, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat hevige regenval het bereiken van de top veel moeilijker en wellicht onmogelijk kan maken. De seizoensregens kunnen de paden glad en moeilijk begaanbaar maken.

Het wordt daarom aanbevolen om in het droge seizoen te klimmen. Bovendien is het tijdens het korte droge seizoen van januari - februari wat warmer omdat het dan zomer is.

Een visum Tanzania aanvragen

Onafhankelijk van de periode waarin uw reis plaatsvindt, dient u een visum Tanzania aan te vragen. Het aanvragen van het visum Tanzania kan eenvoudig en snel online. U hoeft geen bezoek te brengen aan de ambassade of het consulaat voor een persoonlijk interview. De aanvraagprocedure is eenvoudig, maar houd er rekening mee dat het een maand kan duren voordat uw visum wordt toegekend. Het is dus belangrijk om het visum voor Tanzania op tijd aan te vragen. Na toekenning ontvangt u het elektronische visum per e-mail. U moet het visum printen en meenemen op reis naar Tanzania. Met het visum mag u maximaal 90 aaneengesloten dagen in Tanzania blijven.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Tanzania is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Tanzania.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Tanzania. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via eservices.immigration.go.tz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,93 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Tanzania is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.