Nieuwsbericht | | 26-01-2022 | ±2 minuten leestijd

In een recente wereldwijde ranking van paspoorten, scoort het Tanzaniaans paspoort goed in vergelijking met andere Afrikaanse landen.

Henley Passport Index

De jaarlijkse ranking staat bekend als de Henley Passport Index. Het stond eerst bekend als de Henley & Partners Visa Restrictions Index, maar in januari 2018 werd gekozen voor de huidige naam. De ranking toetst de paspoorten van 199 landen op basis van de hoeveelheid bestemmingen waarnaar visumvrij gereisd kan worden met dat paspoort. Bij de ranking wordt gekeken naar 227 bestemmingen. Voor ieder land waarnaar zonder visum gereisd mag worden, krijgt het paspoort een punt. Als men bij aankomst in dat land een visum kan verkrijgen, en het visum dus niet voor vertrek aangevraagd hoeft te worden, krijgt dat paspoort ook een punt. Er kunnen geen punten worden afgetrokken. Alleen scores van 1 of 0 zijn mogelijk per bestemming. Dit betekent dus dat de maximale score 227 is, en de laagste score 0.

Tanzania scoort beter dan vorig jaar

Op basis van deze regels scoort het Tanzaniaanse paspoort relatief goed. Tanzania staat dit jaar op plaats 71. Het Afrikaanse land deelt deze plaats met Kenia. Met een paspoort van deze landen mag men naar 72 landen reizen zonder vooraf een visum aan te hoeven vragen. Tanzania is acht plaatsen gestegen in vergelijking met vorig jaar, toen nog maar naar 64 landen visumvrij gereisd kon worden met een Tanzaniaans paspoort. Met deze plaats is het Tanzaniaanse paspoort het achtste sterkste paspoort in heel Afrika. Tanzania laat onder meer Marokko (79), Ghana (79) en Ivoorkust (87) achter zich. Afrikaanse landen met een sterker paspoort zijn onder meer Zuid-Afrika (51), Botswana (60) en Namibië (66).

Een van de redenen dat Tanzania zo goed scoort, is dat het land zelf visumvrij reizen mogelijk maakt voor een groot aantal landen. Dit zijn voornamelijk andere Afrikaanse landen, maar ook reizigers uit bijvoorbeeld Hong Kong en Singapore mogen zonder visum naar Tanzania reizen. In tegenstelling tot veel andere landen die visumvrij reizen mogelijk maken, staat Tanzania reizigers zonder visum toe om relatief lang in het land te verblijven: maximaal drie maanden.

Maar ook reizigers die een visum voor Tanzania nodig hebben, zoals Nederlanders en Belgen, kunnen relatief eenvoudig naar het land reizen. Sinds 2018 heeft Tanzania namelijk een e-visum systeem in werking gesteld. Het e-visum vraagt men geheel online aan. Als alternatief is er ook nog het visum on arrival, dat na aankomst in Tanzania verkregen kan worden.

Top tien grotendeels westerse landen

Net als de voorgaande jaren wordt de top tien ook dit jaar grotendeels gevuld door West-Europese landen. In de top tien zitten zeven Europese landen, waaronder Duitsland (2), Finland (3) en Nederland (4). Dit komt deels door overeenkomsten zoals het Schengenverdrag, wat visumvrij reizen mogelijk maakt tussen 26 Europese landen. Japan en Singapore staan bovenaan de lijst. Met paspoorten uit deze landen mag men naar 192 landen reizen zonder vooraf een visum aan te hoeven vragen.

Onderaan de lijst

Onderaan de lijst vindt men veelal landen die geteisterd worden door conflicten. Afghanistan staat op de laatste plaats (111), met slechts 26 landen waarnaar zonder visum gereisd mag worden. Ook landen als Irak (110) en Syrië (109) scoren zeer laag.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Tanzania is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Tanzania.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Tanzania. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via eservices.immigration.go.tz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 37,53 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Tanzania is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.