Nieuwsbericht | | 20-08-2021 | ±3 minuten leestijd

Ook Tanzania worstelt met het coronavirus (COVID-19). Als gevolg hiervan heeft het land maatregelen genomen gericht op buitenlandse reizigers. Naar Tanzania reizen is mogelijk, maar lees eerst dit artikel over de toegangsvereisten voor toeristen, zoals het online aanvragen van het visum Tanzania.

Corona in Tanzania: de cijfers

De uitbraak van corona in Tanzania is ogenschijnlijk bijzonder mild geweest in vergelijking met andere landen op het continent. De laatste cijfers laten zien dat slechts 601 mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus, waarvan er 21 zijn overleden. Er kan echter niet met zekerheid gezegd worden of deze cijfers een correct beeld van de situatie in Tanzania geven. De overheid van Tanzania is zeer terughoudend met het publiceren van de coronacijfers. Sinds het begin van de uitbraak heeft de Tanzaniaanse overheid slechts tweemaal openheid gegeven over het aantal besmettingen en sterfgevallen in het land: eenmaal in mei 2020, en recent in juli 2021. Mensenrechtenorganisaties vermoeden dan ook dat veel van de problemen waar het land mee worstelt als gevolg van de coronauitbraak door de overheid geheim worden gehouden. Recent overleed president John Magufuli. De overheid zegt dat het kwam door hartproblemen, maar veel mensen in Tanzania vermoeden dat corona de doodsoorzaak was.

Reizen naar Tanzania: reisbeperkingen

Buitenlandse reizigers mogen naar Tanzania reizen. Zij moeten echter wel de volgende regels naleven.

  • Reizigers moeten in het bezit zijn van een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst is afgenomen. Dit is niet nodig voor reizigers die jonger zijn dan 5 jaar.
  • Reizigers uit bepaalde landen, waaronder de VS en het VK, moeten bij aankomst een COVID-19 antigeentest ondergaan. De kosten hiervoor moeten zij zelf betalen (25 dollar per reiziger).
  • Reizigers moeten bij aankomst een medische screening ondergaan.
  • Een visum Tanzania is verplicht, behalve voor reizigers uit landen die visumvrij naar Tanzania mogen reizen.

Vliegtuigpersoneel hoeft bij aankomst geen coronatest af te laten nemen. Zij moeten wel een medische screening ondergaan. Alle reizigers moeten voor vertrek online een “Traveller’s Surveillace Form” invullen. Als gevolg van de uitbraak van de deltavariant van het coronavirus worden reizigers die vanuit India reizen momenteel niet toegelaten.

Quarantaine niet nodig

Quarantaine is alleen nodig voor reizigers die positief testen, of die voor vertrek in een land waren waar nieuwe mutaties van het coronavirus zijn vastgesteld (momenteel alleen India). Daarom moeten reizigers die in de laatste 14 dagen in India zijn geweest (ook voor een overstap) en naar Tanzania mogen reizen in quarantaine in een door de overheid aangewezen hotel. De kosten hiervoor moet men zelf betalen. Het overgrote merendeel van de reizigers hoeft dus niet in quarantaine. Zij moeten echter wel gewoon de coronaregels naleven, zelfs als zij volledig gevaccineerd zijn.

Visum Tanzania verplicht

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit moeten verplicht voor vertrek het visum Tanzania aanvragen. Zonder een geldig visum komt men Tanzania niet in. Voor toeristische reizen waarbij het verblijf in Tanzania niet langer dan 90 dagen duurt, kan de aanvraag voor het visum online worden ingediend. Dit e-visum Tanzania is een elektronisch document dat sinds 2018 beschikbaar is gesteld om de visumaanvraagprocedure te vereenvoudigen. Omdat de aanvraagprocedure geheel online verloopt hoeft men dus niet met het paspoort naar een consulaat of ambassade te gaan.

Om het e-visum aan te vragen moet het paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Een ticket voor de terugreis of doorreis moet al geboekt zijn, evenals minimaal één overnachtingsadres in Tanzania.

Terugkeer naar Nederland

Bij de terugkeer naar Nederland moeten reizigers in het bezit zijn van een coronabewijs. Een coronabewijs is een van de volgende 3 bewijzen:

  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat men volledig gevaccineerd is
  • Een negatief testbewijs dat bij aankomst in Nederland niet ouder dan 48 uur mag zijn. Een negatieve uitslag van een antigeentest mag bij aankomst in Nederland niet ouder dan 24 uur zijn.
  • Een herstelbewijs dat aantoont dat de reiziger genezen is van corona. Dit bewijs moet minstens 11 dagen en maximaal 180 dagen na de positieve test zijn uitgegeven door een Europese lidstaat.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Tanzania is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Tanzania.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Tanzania. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via eservices.immigration.go.tz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,93 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Tanzania is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.