Het ETA UK is 2 jaar geldig vanaf het moment van toekenning. Binnen deze geldigheidstermijn mogen meerdere reizen naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland worden gemaakt. Ieder verblijf in het Verenigd Koninkrijk mag maximaal 6 maanden duren.

Het ETA UK is 2 jaar geldig

De meeste Europese reizigers zullen vanaf eind 2024 een ETA UK kunnen aanvragen. Het ETA is vergelijkbaar met een visum. Het is namelijk een reistoestemming die voor vertrek moet worden aangevraagd om het land binnen te mogen reizen. Het aanvragen van een ETA of visum wordt vanaf eind 2024 verplicht voor alle reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort. Ook reizigers uit alle andere EU-landen en Zwitserland zullen vanaf eind 2024 een ETA of visum nodig hebben voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk.

Vraag hier direct uw ETA aan

Het ETA heeft een standaard geldigheidsduur van 2 jaar. Deze geldigheidsduur gaat in op het moment dat het ETA wordt toegekend. De geldigheidsduur kan in bepaalde gevallen echter ook korter zijn, bijvoorbeeld als het paspoort waarmee het ETA werd aangevraagd binnen 2 jaar na toekenning van de reistoestemming verloopt. In dat geval komt de verloopdatum van het ETA overeen met de verloopdatum van het paspoort. Let op: De geldigheidsduur is niet hetzelfde als de toegestane verblijfsduur. Ieder verblijf in het Verenigd Koninkrijk met een ETA mag namelijk maximaal 6 maanden duren.

Het ETA staat meerdere verblijven van 6 maanden toe

Binnen de geldigheidsduur van het ETA mag u zo vaak u wilt naar Engeland of de andere landen van het Verenigd Koninkrijk reizen. Ieder verblijf mag maximaal 6 aaneengesloten maanden duren. U mag gedurende 6 maanden in een van de vier landen van het Verenigd Koninkrijk verblijven, maar het is ook mogelijk gedurende 6 maanden meerdere landen binnen het Verenigd Koninkrijk te bezoeken. Zo kunt u ervoor kiezen om 6 maanden in Engeland door te brengen, maar is het ook een optie om bijvoorbeeld eerst 2 maanden in Engeland door te brengen, vervolgens 2 maanden in Schotland en daarna nog 2 maanden in Wales. Wat van belang is, is dat uw totale verblijf in het Verenigd Koninkrijk, ongeacht de landen die u bezoekt, niet langer duurt dan 6 maanden per keer. Uiteraard mag u ook korter dan 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk blijven.

In sommige gevallen kan de toegestane verblijfsduur ook minder dan 6 maanden bedragen. Dit geldt in het bijzonder als de geldigheid van uw ETA eerder verloopt. U moet het Verenigd Koninkrijk altijd uiterlijk verlaten op de dag dat de geldigheid van uw ETA verloopt, ongeacht de duur van uw verblijf in het Verenigd Koninkrijk tot dat moment.

Als uw ETA binnenkort verloopt

Verloopt uw ETA binnenkort?
U kunt al een nieuw ETA aanvragen, voordat uw oude ETA is verlopen. Een nieuwe ETA aanvraag overschrijft alle eerder toegekende ETA’s. Het kan soms handig zijn om alvast een nieuw ETA aan te vragen, ondanks dat het oude ETA nog niet verlopen is. Dit is bijvoorbeeld het geval als u binnenkort naar het Verenigd Koninkrijk wilt reizen, maar uw huidige ETA niet meer lang genoeg geldig is voor uw reisplannen. Let op: Een nieuw ETA aanvragen mag alleen als u zich op het moment van de aanvraag niet in het Verenigd Koninkrijk bevindt. Het is dus niet mogelijk om de toegestane verblijfsduur van 6 maanden te verlengen door vanuit het Verenigd Koninkrijk een nieuwe aanvraag in te dienen.


Alleen onder deze voorwaarden is het ETA geldig

Het bezitten van een ETA UK garandeert niet dat u Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland ook daadwerkelijk mag inreizen. Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk wordt namelijk nogmaals gecontroleerd of iedere reiziger voldoet aan alle voorwaarden voor het reizen met een ETA. Het ETA is alleen geldig als:

  • het aanvraagformulier naar waarheid is ingevuld;
  • alle gegevens op het ETA correct zijn;
  • het ETA wordt gebruikt in combinatie met een geldig paspoort en dit hetzelfde paspoort is als het paspoort dat is gebruikt voor het aanvragen van het ETA;
  • de reiziger in kwestie naar het Verenigd Koninkrijk reist voor een vakantie, zakenreis, overstap of korte studie;
  • de reiziger niet van plan is de geldigheidsduur of de toegestane verblijfsduur van het ETA te overschrijden;
  • de reiziger op geen enkele manier een gevaar vormt voor het Verenigd Koninkrijk of zijn inwoners.

Voldoet u aan al deze voorwaarden? Dan is uw ETA geldig en kunt u het Verenigd Koninkrijk zonder problemen inreizen. Het kan echter hoe dan ook nooit gegarandeerd worden dat u het Verenigd Koninkrijk ook daadwerkelijk mag inreizen. Bij aankomst kunnen namelijk uitgebreide controles plaatsvinden en de grensbewaking heeft het recht om reizigers te allen tijde te weren, ook als ze over een geldig paspoort en een geldige reistoestemming beschikken. Dit gebeurt echter alleen in zeer uitzonderlijke gevallen. Veruit de meeste reizigers ervaren geen problemen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk.

Dien direct een ETA aanvraag in

Voldoet u niet aan de genoemde voorwaarden of twijfelt u hierover? Lees voor een uitgebreidere uitleg de pagina over de voorwaarden van het ETA UK. Als u een fout heeft gemaakt in belangrijke gegevens in het aanvraagformulier, zoals uw paspoortgegevens, is uw ETA niet geldig. Wel kunt u in dit geval vaak gewoon een nieuw ETA aanvragen met de correcte gegevens. Als u niet aan de andere voorwaarden voldoet, is het niet mogelijk om gebruik te maken van het ETA. In dat geval heeft u voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk een visum nodig.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Verenigd Koninkrijk. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10 GBP per visum, via apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10 GBP aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 28,06 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Verenigd Koninkrijk is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.