Vanaf eind 2024 zullen Europese reizigers voor een reis naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland een ETA of een UK visa nodig hebben. Het aanvragen van een ETA is eenvoudiger, sneller en goedkoper dan het aanvragen van een visum. Om in aanmerking te komen voor het ETA moet u voldoen aan alle voorwaarden die op deze pagina worden genoemd.

Het ETA UK: een verplichte reistoestemming

Reist u eind 2024 of later naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland? Dan moet u voor vertrek een ETA of visum aanvragen. Het ETA is een elektronische reistoestemming die verplicht is voor alle Europeanen die vanaf eind 2024 zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen. Ook als zij alleen naar het Verenigd Koninkrijk reizen voor een korte overstap. Het ETA is officieel geen visum, maar een reistoestemming die in plaats van een visum kan worden aangevraagd. Het ETA UK moet voor vertrek worden aangevraagd, aangezien de reistoestemming al bij vertrek naar het Verenigd Koninkrijk moet worden getoond. De aanvraag neemt slechts enkele minuten in beslag en kan eenvoudig via deze website worden ingediend.

Vraag hier uw ETA voor het Verenigd Koninkrijk aan

Wanneer heeft u geen ETA nodig? U hoeft geen ETA aan te vragen als u al beschikt over een geldig UK visa. Ook inwoners van Ierland, houders van een Iers paspoort en houders van een paspoort dat is uitgegeven door een van de landen van het Verenigd Koninkrijk hoeven geen ETA aan te vragen. Ten slotte geldt er een uitzondering voor personen die een verblijfsvergunning hebben voor het Verenigd Koninkrijk (pre-settled of settled status). In al deze gevallen is geen ETA nodig voor een reis naar de Britse eilanden.

Een bewaker in een herkenbaar uniform voor het Buckingham PalaceDe King's Guard bij het Buckingham Palace in Londen

Paspoortvereisten

Om voor uw reis naar Engeland of een ander gedeelte van het Verenigd Koninkrijk een ETA UK aan te vragen heeft u een geldig paspoort nodig. Het paspoort moet verstrekt zijn door een land binnen de Europese Unie, zoals Nederland of België, of door een land buiten de Europese Unie waarmee het Verenigd Koninkrijk bijzondere afspraken heeft gemaakt, zoals Zwitserland of Noorwegen. Zoals hierboven al genoemd, mogen inwoners van Ierland en reizigers met een Iers paspoort of een paspoort dat is uitgegeven door een van de landen van het Verenigd Koninkrijk zonder ETA naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Voor het aanvragen van een ETA en de reis naar het Verenigd Koninkrijk kunt u gebruikmaken van een regulier paspoort of een noodpaspoort. Uw paspoort moet gedurende de volledige duur van uw reis geldig zijn. U kunt geen ETA aanvragen met een ander reisdocument, zoals een ID-kaart. Een ID-kaart is geen geldig reisdocument voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk.

Voorwaarden aan uw reisplannen

Het ETA UK kan gebruikt worden voor reizen naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De geldigheidsduur van het ETA bedraagt 2 jaar. Binnen deze geldigheidsduur mag u meerdere keren naar het Verenigd Koninkrijk reizen, waarbij ieder afzonderlijk verblijf maximaal 6 maanden mag duren. Zolang u zich aan de maximale verblijfsduur en de geldigheidsduur van uw ETA houdt, mag u zelf bepalen welke landen van het Verenigd Koninkrijk u gedurende deze 6 maanden wilt bezoeken en hoeveel tijd u in elk land doorbrengt.

Naast deze voorwaarden met betrekking tot de geldigheidsduur en toegestane verblijfsduur, gelden er ook een aantal voorwaarden met betrekking tot het doel van uw reis. Met een ETA is het toegestaan om voor een vakantie, een bezoek aan vrienden of familie, een zakenreis of een korte studie naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Ook voor een overstap is het ETA geschikt. Voor andere reisdoelen, zoals werken voor een Brits bedrijf, is een ETA niet voldoende. Wel geldt er een bijzondere regeling voor werk in de creatieve sector. Zo kunnen onder andere acteurs, dansers, artiesten en kunstenaars tot 3 maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven met een ETA. In dit geval moeten zij met hun werk wel een unieke bijdrage leveren aan het land, een sponsor hebben, minstens het minimumloon betaald krijgen en aan alle overige voorwaarden van het ETA UK voldoen.

Veiligheidsvragen ETA formulier

Naast de voorwaarden omtrent het paspoort en de reisplannen, moet ook de reiziger zelf aan een aantal voorwaarden voldoen. Of de reiziger in kwestie aan de voorwaarden voldoet en dus in aanmerking komt voor het reizen zonder visum, wordt gecontroleerd in het ETA aanvraagformulier. In het aanvraagformulier moet u eerst een aantal contact- en reisgegevens invullen. Vervolgens moet u voor elke reiziger een aantal gegevens, waaronder de paspoortgegevens, invullen. Ook moet u voor elke reiziger aangeven of deze een baan heeft en zo ja, welke. Ook moet u antwoord geven op de vraag of de reiziger in kwestie ooit strafrechtelijk vervolgd is. Zo ja, kunt u dit nog nader toelichten. Verkeersovertredingen of overtredingen die in het Verenigd Koninkrijk niet strafbaar zijn, hoeven niet opgegeven te worden. Als een reiziger een strafblad heeft, moet dat wel altijd worden aangegeven.

De immigratiedienst beoordeelt op basis van de ingevulde gegevens of de reiziger in aanmerking komt voor een ETA UK en dus zonder visum naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland mag reizen. Als een reiziger op het moment van de ETA aanvraag werkloos is, betekent dat niet automatisch dat de aanvraag wordt afgekeurd. Wel kan dit onder bepaalde omstandigheden meewegen in de beoordeling van uw aanvraag. Voor alle veiligheidsvragen in het aanvraagformulier geldt dat als deze bewust of onbewust verkeerd worden beantwoord, dat strafrechtelijke gevolgen kan hebben. Ook kan de reiziger in kwestie voor een langere periode de toegang tot het Verenigd Koninkrijk worden ontzegd.

Open het ETA aanvraagformulier

Als u niet in aanmerking komt voor het ETA

Voldoet u niet aan de voorwaarden die op deze pagina genoemd worden? Dan kunt u voor uw reis naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland geen ETA aanvragen. Wilt u alsnog naar (een van) deze landen reizen? Dan heeft u een visum voor het Verenigd Koninkrijk (UK visa) nodig. Een UK visa kan via de website van de Britse immigratiedienst worden aangevraagd. Houd voor het verkrijgen van een standaard bezoekersvisum of studentenvisum rekening met verwerkingstijden van minimaal 3 weken. De verwerkingstijd van aanvragen voor werkvisa is afhankelijk van het type werkvisum dat wordt aangevraagd.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Verenigd Koninkrijk. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10 GBP per visum, via apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10 GBP aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 28,06 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Verenigd Koninkrijk is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.