Verschillende visumbureaus bieden een e-visum voor China aan. Elk visumtype heeft zijn eigen voor- en nadelen. Overweeg zorgvuldig welk visumtype u aanvraagt, om vervelende verrassingen tijdens uw reis te voorkomen.

Het verschil tussen een e-visum en fysiek visum

Er bestaan twee visumtypes voor China, het e-visum en het fysieke visum.

Wat is een fysiek visum voor China?

De meeste reizigers maken gebruik van het fysieke visum voor China, ook wel het ‘reguliere’ visum genoemd. Dit visum wordt in het paspoort van de reiziger aangebracht op het Chinese consulaat. De reiziger kan zelf een afspraak maken bij het consulaat en het paspoort afgeven en een paar dagen later weer ophalen. Maar veel reizigers besteden dit liever uit aan een visumbureau, zoals VisumBuitenland.nl, welke helpt bij de aanvraag en namens de reiziger naar het consulaat gaat.

Wat is een e-visum voor China?

Het e-visum voor China wordt niet in het paspoort geplakt, maar is een los papieren document. Het kan online worden aangevraagd en wordt na toekenning per post verstuurd. Het e-visum is alleen geschikt voor groepen (vanaf twee personen). Ook is het e-visum China minder lang geldig dan het reguliere visum.

China verkennen op de fietsChina verkennen op de fiets

Tip 1: Pas op bij het prijsvergelijken

De kosten van het e-visum China zijn niet gelijk aan de kosten van het reguliere visum China. Maar behalve het visumtype hangt de prijs ook af van het visumbureau waar de aanvraag wordt ingediend. Er wordt namelijk niet altijd geadverteerd met een all-in prijs. Sommige visumbureaus lijken wel érg goedkoop, doordat alleen de servicekosten worden vermeld, en niet de consulaire kosten die er altijd nog bij komen. Op VisumBuitenland.nl vindt u enkel en alleen totaalprijzen, dus inclusief de consulaire- én servicekosten.

Tip 2: Gebruik géén e-visum China als u alleen reist

Het grootste nadeel van het e-visum is dat het niet mag worden gebruikt door individuele reizigers. Alleen als er sprake is van een groep (van twee of meer personen) mag een e-visum worden aangevraagd. Naast de noodzaak tot het indienen van een groepsaanvraag, is het ook essentieel dat de reizigers te allen tijde samen reizen. Alle reizigers binnen de groep moeten tegelijk in China aankomen en mogen het land ook alleen gezamenlijk verlaten.

Tip 3: Wat als een e-visum toch gesplitst moet worden?

Het opsplitsen van gekoppelde e-visums is alléén mogelijk indien na aankomst in China een onverwacht kritische/schrijnende situatie is ontstaan. Plannen kunnen wijzigen en in bepaalde situaties kan het noodzakelijk zijn om een groep op te splitsen om China individueel te kunnen verlaten. Er wordt echter zeer sterk afgeraden om een e-visum aan te vragen als de groep met enige waarschijnlijk opgesplitst zal moeten worden. Bepaalde situaties kunnen echter nooit 100% worden uitgesloten. Bijvoorbeeld ziekte van één van de reizigers, waardoor die persoon eerder naar huis moet, of juist langer in China moet blijven dan gepland. Alleen in een dergelijke schrijnende situatie is het mogelijk het e-visum alsnog op te splitsen. Dit moet echter worden geregeld door het visumbureau dat het e-visum China heeft geleverd. Zij zullen hiervoor contact moeten opnemen met de Chinese autoriteiten. Pas nadat de splitsing is goedgekeurd door de Chinese immigratiedienst is het mogelijk om het land individueel te verlaten.

Tip 4: Let op de kortere geldigheidsduur van het e-visum

Het e-visum is alleen geschikt voor een enkele aankomst in China. Het is dan ook altijd een single-entry visum; er bestaat geen multiple-entry e-visum voor China. Daarnaast zijn e-visums enkel geldig voor een verblijf van minder dan 30 dagen in China. Van het reguliere visum bestaan varianten met een geldigheid van 3, 6 en 12 maanden. Indien gewenst kunt u ook een visum aanvragen dat gebruikt kan worden voor meerdere reizen (multiple-entry), voor dezelfde prijs als één single-entry visum.

Het visum China aanvragen

Het reguliere visum aanvragen kan eenvoudig via deze website. Onze visumspecialisten controleren alle aanvragen handmatig op volledigheid. Indien alles in orde is gaat deze namens u naar het consulaat om het paspoort in te leveren en een paar dagen later weer op te halen. Hierdoor is het visum voor China alsnog eenvoudig te verkrijgen en loopt u geen risico op de ongemakken van het opsplitsen van een e-visum China.
Nu een regulier visum voor China aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.