Verschillende visumbureaus bieden een e-visum voor China aan. Aan dit visum kleven enkele nadelen. Overweeg zorgvuldig welk visumtype u aanvraagt, om vervelende verrassingen tijdens uw reis te voorkomen.

Het verschil tussen een e-visum en fysiek visum

Er bestaan twee visumtypes voor China, het e-visum en het fysieke visum.

Wat is een fysiek visum voor China?

De meeste reizigers maken gebruik van het fysieke visum voor China, ook wel het ‘reguliere’ visum genoemd. Dit visum wordt in het paspoort van de reiziger aangebracht op het Chinese consulaat. De reiziger kan zelf een afspraak maken bij het consulaat en het paspoort afgeven en een paar dagen later weer ophalen. Maar veel reizigers besteden dit liever uit aan een visumbureau, zoals VisumBuitenland.nl, welke helpt bij de aanvraag en namens de reiziger naar het consulaat gaat.

Wat is een e-visum voor China?

Het e-visum voor China wordt niet in het paspoort geplakt, maar is een los document. Het kan online worden aangevraagd en wordt na toekenning per post verstuurd. Het is alleen geschikt voor groepen en veel reisbureaus waarschuwen voor de problemen die met het e-visum kunnen ontstaan. Dat is dan ook de reden dat wij ervoor hebben gekozen geen e-visums te leveren.

China verkennen op de fietsChina verkennen op de fiets

Waarschuwing: let op de nadelen van het e-visum

Het e-visum voor China is vaak goedkoper dan het reguliere visum. Visumbureaus die het e-visum leveren vergeten echter nog wel eens te melden dat he e-visum ook nadelen heeft. Om een goede keuze te kunnen maken is het verstandig om hiervan op de hoogte te zijn.


Alleen groepsvisums

Strikt genomen bestaat er geen e-visum voor China; het document dat u ontvangt is een bevestiging dat een reisgezelschap zonder regulier visum China mag inreizen. Het is dan ook bedoeld voor groepsreizen en niet voor individuele reizigers. Reist u alleen? Dan kunt u geen e-visum aanvragen.

Samen uit, samen thuis

Het is niet mogelijk om de groep op te splitsen; reizigers die samen met een e-visum naar China reizen, moeten ook weer gezamenlijk het land verlaten. In het geval van bijvoorbeeld een noodsituatie waarbij één reiziger eerder of later het land wil verlaten (bijvoorbeeld door ziekte), kan dit grote problemen opleveren.

Kortere geldigheidsduur

Het e-visum China is enkel geschikt voor een enkele aankomst in China met een maximale geldigheid van 21 dagen. Reguliere visums zijn er in varianten van 3, 6 en 12 maanden geldigheid.

Oponthoud bij aankomst

Het e-visum voor China is relatief onbekend. Het komt dan ook regelmatig voor dat het e-visum bij aankomst in China niet direct wordt herkend en erkend. Medewerkers van de immigratiedienst die na aankomst in China het e-visum te zien krijgen, zien dit vaak voor het eerst. Er moet dan eerst worden uitgezocht of het document legitiem is, wat in oponthoud resulteert.

Geldigheid kan direct worden ingetrokken

Er zijn gevallen bekend waarbij de Chinese immigratiedienst zonder opgaaf van reden besloot dat een e-visum niet langer geldig was. Een van Nederlands grootste reisbureaus gespecialiseerd in China, is Risksja Travel. Ook Riksja is bekend met het e-visum voor China en zegt er het volgende over: “Het doel of de geldigheid van het e-visum China kan door de overheid op elk moment worden gewijzigd. Door deze onzekerheid maken wij (bewust) geen gebruik van dit visum en raden we het E-visum/groepsvisum dan ook af tot de regelgeving wat stabieler is.”

Ga voor veilig, kies een regulier visum

Vooralsnog adviseren we met klem een regulier (fysiek) visum voor China aan te vragen en geen gebruik te maken van het e-visum. Wellicht gaat dit in de toekomst veranderen, maar tot die tijd zal het in elk geval niet mogelijk zijn om via deze website een e-visum voor China aan te vragen.

Het reguliere visum aanvragen kan wel via deze website. Onze visumspecialisten controleren alle aanvragen handmatig op volledigheid. Indien alles in orde is gaat deze namens u naar het consulaat om het paspoort in te leveren en een paar dagen later weer op te halen. Hierdoor is het visum voor China alsnog eenvoudig te verkrijgen en loopt u geen onnodige risico’s.
Nu een regulier visum voor China aanvragen