Vind hier snel het antwoord op uw vraag over het visum China.

Algemene vragen

  • • Heb ik een visum China nodig?

    Alle reizigers naar China moeten een Chinees visum aanvragen.

    Er zijn slechts drie uitzonderingen:
    1. Personen die een Chinees paspoort bezitten
    2. Personen die alleen in China zijn voor een overstap, de luchthaven tussendoor niet verlaten en binnen 72 uur China weer uitreizen, mits ze een Nederlands of Belgisch paspoort bezitten en arriveren op een van deze luchthavens: Beijing Capital International Airport, Shanghai Hongqiao Airport, Pudong International Airport, Baiyun International Airport, Shuangliu International Airport, Jiangbei International Airport, Xianyang International Airport, Zhoushuizi International Airport, Taoxian International Airport
    3. Personen die alleen naar Hong Kong reizen hebben geen visum nodig als ze daar minder dan 90 dagen verblijven.

  • • Wat voor soort visum heb ik nodig voor mijn vakantie of zakenreis naar China?

    Er bestaan diverse soorten visums voor China. De verschillen zitten in het aantal toegestane inreizen (eenmaal, tweemaal of een onbeperkt aantal keer) en de geldigheidstermijn (3, 6 of 12 maanden). De kosten voor alle visums zijn gelijk. Het is alleen mogelijk een visum voor meerdere inreizen en/of een lange geldigheidsduur aan te vragen als u met bevestigingen van geboekte vluchten kunt aantonen met dat u die ook daadwerkelijk nodig heeft.

    Van elke variant van het visum China zijn zakelijke en toeristische varianten, de voorwaarden, geldigheidsduur en kosten voor de visums voor zakenreizen en vakanties zijn exact hetzelfde.

  • • Hoe lang mag ik in China blijven?

    Dat hangt er vanaf welk visum u aanvraagt. Er zijn varianten met een geldigeid van 3, 6 en 12 maanden. Let op: aan het visum van 6 en 12 maanden zijn extra voorwaarden verbonden.

  • • Hoe vaak mag ik China inreizen met één visum?

    U kunt bij het aanvragen van het visum China kiezen voor een visum dat geldig is voor 1, 2 of een onbeperkt aantal inreizen. Let op: aan visums met meerdere toegestane inreizen zijn aanvullende voorwaarden verbonden.

  • • Wat kost het visum China?

    Dat is afhankelijk van de gewenste levertijd en de gekozen manier van aanleveren en afleveren van uw paspoort en overige documenten. De basisprijs bedraagt €164,50 per reiziger. Bekijk alle tarieven en mogelijkheden op de pagina over de kosten van het visum China.

  • • Ik heb een visum aangevraagd, maar geen e-mail ontvangen, wat nu?

    Als u niet binnen een uur na het voldoen van de betaling van uw visum een e-mail van ons heeft ontvangen, controleer dan eerst de map met ongewenste e-mail (spambox). Staat ook daar geen e-mail? Neem dan contact met ons op, telefonisch of per e-mail, via de contactpagina.

Vragen over het aanvragen van het visum China

  • • Hoe kan ik het visum voor China aanvragen?

    Het visum China kan worden aangevraagd middels een eenvoudige procedure met het online aanvraagformulier. Na het invullen van het formulier betaalt u het visum per iDeal, Bancontact, Creditcard of PayPal. U ontvangt vervolgens een persoonlijke e-mail van een visumspecialist, waarin staat welke documenten u nog moet aanleveren en hoe u dit kunt doen. Welke documenten benodigd zijn, hangt af van uw situatie en het type visum dat u aanvraagt. Deze documenten kunt u zelf komen afgeven of opsturen naar ons. Indien gewenst kunnen wij uw documenten ook op laten halen door een koerier.

    Nadat alle gegevens en documenten door ons zijn ontvangen, controleert een visumspecialist of de aanvraag compleet is. Als er nog zaken missen of als wordt vermoed dat er gegevens onjuist zijn aangeleverd, wordt direct contact met u opgenomen. Zo kunnen onvolledigheden snel worden aangevuld en kan de aanvraag snel in behandelding worden genomen.

    Na toekenning wordt het visum China in het paspoort aangebracht. U kunt het paspoort ophalen of thuis laten afleveren. Bekijk hiervoor meer informatie op de pagina met de verzendmogelijkheden.

  • • Wanneer kan/moet ik mijn visum China aanvragen?

    Het consulaat raadt aan het visum voor China 3 tot 12 weken voor vertrek aan te vragen. Vertrekt u binnen drie weken? Dan kunt u gebruikmaken van een spoedprocedure van 2, 3 of 4 werkdagen. De exacte levertijd hangt ook af van de manier waarop u uw visum wilt ontvangen; lees daarvoor meer op de pagina met verzendmethoden en levertijden.

    Let op: u moet al uw vluchten al geboekt hebben voordat u het visum kunt aanvragen. Ook moet u alle overnachtingen hebben geboekt van de eerste reis naar China die u gaat maken.

  • • Is er een spoedprocedure?

    Ja, er zijn drie verschillende spoedprocedures. U kunt kiezen uit spoedprocedures van 2, 3 of 4 werkdagen. De kosten en exacte werking van de spoedprocedure vindt u op de pagina met kosten en levertijden.

  • • Kan ik een groepsaanvraag indienen?

    Ja, hiervoor kunt u hetzelfde online aanvraagformulier gebruiken als bij een individuele aanvraag. Onderaan het formulier kunt u klikken op ‘reiziger toevoegen’. Let erop dat in dit geval alle paspoorten tegelijk moeten worden aangeleverd en ook op dezelfde manier zullen worden afgeleverd.

  • • Welke documenten en gegevens moet ik aanleveren?

    Dat hangt af van uw situatie en het type visum dat u aanvraagt. Als u het online aanvraagformulier invult, gaat een visumspecialist voor u na welke aanvullende documenten u moet aanleveren. U kunt dit grotendeels ook zelf nagaan op de pagina over het aanleveren van documenten.

  • • Hoe moet ik mijn paspoort en documenten verzenden?

    Het aanleveren van het paspoort waar het visum voor China in moet worden aangebracht kan op diverse manieren. Allereerst is het mogelijk om het paspoort en aanvullende vereiste documenten zelf af te komen geven. Daarnaast is het mogelijk ze zelf naar ons te verzenden (aangetekend of per koerier). Indien gewenst kunt u ook gebruikmaken van onze ophaalservice, wat soms nog op dezelfde dag mogelijk is. Vraag hiervoor telefonisch naar de mogelijkheden.

  • • Hoe krijg ik het paspoort met visum China weer terug?

    U kunt kiezen uit: ophalen op ons kantoor, ophalen op Schiphol, aangetekende verzending, verzending per koerier (normaal) of verzending per koerier (spoed, op de dag van toekenning).

    Meer informatie over de mogelijkheden vindt u op de pagina met levermethoden en bijbehorende kosten.

  • • Hoe en wanneer moet ik betalen?

    Als u het online aanvraagformulier voor het visum China heeft ingevuld, kunt u direct uw betaling uitvoeren per iDeal, Bancontact, Creditcard of PayPal. Als u gebruikmaakt van een koeriersdienst op maat, worden de kosten hiervoor achteraf gefactureerd; die kosten kunt u overmaken per bankoverschrijving.

  • • Kan ik een bestaand visum China verlengen?

    Nee. U kunt alleen een nieuw visum aanvragen.

Benodigde gegevens en documenten

  • • Waaraan moet mijn paspoort voldoen?

    Dat ligt eraan welk visum u aanvraagt. Het is vooral belangrijk dat het paspoort nog lang genoeg geldig is. Bekijk hiervoor de pagina met voorwaarden van het visum China. Let er ook op dat u minimaal 3 aaneengesloten lege pagina’s in uw paspoort moet hebben.

  • • Staat er een 0 (het cijfer nul) of een O (de letter) in mijn paspoortnummer?

    Nederlandse documentnummers bevatten nooit de letter ‘O’, maar kunnen wel het cijfer ‘0’ bevatten. Lijkt het alsof er in uw paspoort een letter O staat? Ook dan gaat het om het cijfer ‘0’ (nul). Verder is het belangrijk om te weten dat een Nederlands documentnummer 9 karakters lang is.

    Een Belgisch documentnummer kan wel de letter(s) ‘O’ en/of cijfer(s) ‘0’ bevatten. Een Belgisch documentnummer is 8 karakters lang en begint altijd met 2 letters gevolgd door 6 cijfers.

  • • Waar moet mijn pasfoto aan voldoen?

    De pasfoto voor het visum China moet in het formaat 48x33mm worden aangeleverd. Dit is een ander formaat dan het standaard Nederlandse formaat van pasfoto’s. Er mogen geen sierraden, brillen, hoofddeksels en tanden in beeld zijn.

  • • Waar haal ik het ambassadeformulier vandaan?

    Nadat u het online aanvraagformulier heeft ingevuld, ontvangt u het ambassadeformulier per e-mail. Dit is al voor u ingevuld, u hoeft het alleen nog te ondertekenen en samen met de overige documenten aan te leveren.

  • • Wat moet er in mijn reisschema staan?

    Alle vluchten die u maakt naar China, binnen China en vanuit China moeten in het schema staan. Vraagt u een double of multiple entry visum aan? Dan moeten alle vluchten al geboekt zijn en in het reisschema vermeld worden. Ook moet u de boekingsbevestigingen van alle vluchten aanleveren. Hierop wordt u vanzelf attent gemaakt tijdens de aanvraagprocedure van het Chinese visum.

  • • Moet ik een werkgeversverklaring aanleveren?

    Als u in dienst bent bij een organisatie moet u een werkgeversverklaring aanleveren. Ook als u niet zakelijk reist. Na het insturen van het online aanvraagformulier ontvangt u een voorbeeld van deze verklaring, zodat u deze snel kunt laten opstellen door uw werkgever.

  • • Moet ik een verklaring van mijn onderwijsinstelling aanleveren?

    Als u geen werkgeversverklaring kunt aanleveren maar wel een opleiding volgt (student/scholier), dan moet u een verklaring van die onderwijsinstelling aanleveren. Ook als de reis toeristisch is en niets te maken heeft met uw opleiding. U ontvangt een voorbeeld van deze verklaring zodra u het online aanvraagformulier voor het visum China heeft ingevuld. Daarop vindt u precies wat er in de verklaring moet staan.

  • • Wat als ik geen werk heb?

    Als u werkloos bent en geen opleiding volgt, of als u van uw pensioen geniet, dan moet u aantonen dat u over voldoende middelen beschikt om de reis te kunnen bekostigen (minimaal 100 euro per dag in China).

  • • Wat als ik zelfstandig ondernemer ben?

    Als u als zelfstandige (ZZP-er of ondernemer) werkt, dient u behalve een eigen werkgeversverklaring ook een uittreksel van de KvK aan te leveren (Engelstalig). Daarnaast moet de laatste aangifte omzetbelasting worden aangeleverd. Lees hier meer over de benodigde documenten voor een visumaanvraag, voor een zelfstandige..

  • • Moet ik al vliegtickets en overnachtingen hebben geboekt om het visum China te kunnen aanvragen?

    U moet kunnen aantonen het visum daadwerkelijk nodig te hebben, door een reisschema aan te leveren en bevestigingen van alle vluchten van, naar en binnen China alsmede van alle hotelovernachtingen van de eerste reis.

  • • Waar moet ik rekening mee houden als ik zakelijk reis?

    Voor zakenreizen gelden aanvullende voorwaarden en benodigde documenten. Zo is een uitnodigingsbrief benodigd, met business licence. Voor meer informatie over zakelijk naar China reizen met het visum bekijkt u de pagina met benodigde documenten.

Een aanvraag wijzigen of annuleren

  • • Ik heb een fout ingevuld of iets verkeerd aangeleverd, wat nu?

    Indien u zelf ontdekt dat u iets verkeerd heeft ingevuld in het aanvraagformulier of documenten onjuist heeft aangeleverd, dient u zo snel mogelijk telefonisch contact op te nemen (telefonisch of per e-mail, via de contactpagina). Of het nog mogelijk is om de aanvraag tijdig te corrigeren, hangt af van het moment waarop u de correctie doorgeeft; hoe eerder u dit doorgeeft, hoe groter de kans dat correctie mogelijk is.

  • • Wat als mijn aanvraag voor het visum China wordt afgekeurd?

    Het kan gebeuren dat een aanvraag wordt afgekeurd. Doordat onze specialisten alle aanvragen handmatig controleren op eventuele fouten of onvolledigheden, is de kans hierop zeer klein. Desondanks kan het gebeuren dat een aanvraag wordt afgekeurd, bijvoorbeeld als de overheid van China vermoed dat u een risico kunt vormen voor de veiligheid en/of openbare orde in China.

    Omdat het verplicht is alle vluchten te boeken voordat een visum kan worden aangevraagd, kan het verstandig zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten die de kosten van de boekingen vergoedt, indien de visumaanvraag wordt afgekeurd.

  • • Kan ik mijn aanvraag nog annuleren?

    Zodra wij uw paspoort en overige documenten hebben ontvangen, wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk een aanvraag te annuleren. Heeft u uw documenten nog niet aangeleverd en wilt u een aanvraag annuleren? Neem dan contact op; dat kan per e-mail of telefoon.

Overige/andere vragen

  • • Hoe gaan jullie om met persoonlijke gegevens?

    Wij gebruiken uw gegevens enkel en alleen voor de verwerking van uw visumaanvraag. Daarnaast respecteren wij de privacy van alle gebruikers van onze site en dragen wij er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft tijdens uw aanvraag vertrouwelijk wordt behandeld. Belangrijk om te weten is dat uw gegevens niet worden verkocht en ook niet worden gebruikt voor welke andere commerciële doeleinden dan ook.

    Mocht u nog vragen over uw privacy hebben, bekijk dan ook ons privacybeleid of neem contact met ons op.

  • • Het lukt me niet, waar vind ik meer informatie of hulp?

    Probeer altijd eerst op deze pagina uw antwoord te vinden; zo kunt u namelijk snel het antwoord vinden op uw vraag over het visum van China.

    Mocht u op deze pagina geen antwoord op uw vraag vinden, dan helpen wij u natuurlijk graag. Om contact met ons op te nemen kunt u het contactformulier gebruiken.

Geen antwoorden gevonden op basis van uw trefwoorden… Laat alle vragen zien of probeer het opnieuw.
Of neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.