Nieuwsbericht | | 24-06-2019 | ±4 minuten leestijd

Cuba is een campagne begonnen met als doel in 2019 meer dan vijf miljoen toeristen te ontvangen. De campagne loopt al een tijdje en heeft effect: in de eerste vier maanden van dit jaar waren er al 7,2 procent meer toeristen in Cuba ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Sinds het begin van het jaar hebben dus al veel toeristen het land bezocht. Volgens de minister van Toerisme, Manuel Marrero Cruz, is dat een prestatie om trots op te zijn, aangezien het land te maken heeft met een aantal complexe situaties.

Meer toeristen in Cuba, ondanks complexe situatie

Er komen weer steeds meer toeristen naar Cuba, ondanks de complexe situaties waar het land mee te maken heeft. Zo zijn er een aantal problemen met de Europese Unie. Niet alleen in Cuba, maar overal in de Caraïben nam het toerisme in de jaren hiervoor behoorlijk af.

Daarom is de minister van Toerisme in Cuba een campagne begonnen. Dankzij deze campagne is het aantal bezoekers uit met name Canada en Rusland gestegen. Canada blijft het belangrijkste herkomstland voor toeristen in Cuba.

De minister zegt dat er verschillende maatregelen zijn genomen om meer toeristen aan te trekken. Zo vond ook dit jaar weer FITCuba (International Tourism Fair) plaats, het belangrijkste evenement voor de toeristische sector in Cuba. De 39e editie vond afgelopen mei plaats in Havana, de stad die dit jaar november haar 500ste verjaardag viert. Tijdens de beurs werden nieuwe projecten aangekondigd en ook werd opnieuw bevestigd dat het land zich blijft inzetten om toeristen een goede ervaring te bieden.

De toeristische sector is belangrijk voor de economie van Cuba. Als het land het doel van dit jaar - meer dan 5 miljoen bezoekers - haalt, dan is dit het 12e opeenvolgende jaar van groei wat betreft toerisme in het land. Volgens het Ministerie van Toerisme worden de inkomsten uit het toerisme in 2019 geschat op meer dan 3 miljard dollar. Experts zeggen dat de uitbreiding van de accomodatiemogelijkheden - waaronder vijfsterrenhotels in Havana - en de toename van scherp geprijsde hotels hebben geleid tot meer belangstelling onder vakantiegangers.

Op reis naar Cuba

Alle inwoners van de Europese Unie moeten een visum aanvragen als zij naar Cuba willen reizen, dit geldt dus ook voor Nederlanders en Belgen. Dit geldt ook voor minderjarige kinderen. Het visum Cuba is een papieren kaart die men bij het paspoort moet bewaren. Het visum Cuba kan eenvoudig in een paar minuten online worden aangevraagd en kost € 44,95 per persoon. Vervolgens ontvangt de reiziger de visumkaart per post. Wanneer men voor een toeristisch doel naar Cuba reist, kan men het visum Cuba online aanvragen.

Het visum Cuba bestaat in principe uit twee delen. Zowel op het linker- als op het rechterdeel moeten de nationaliteit, eerste voornaam, achternaam, geboortedatum en het paspoortnummer worden ingevuld. Wanneer men arriveert in Cuba, wordt het eerste deel afgescheurd en ingenomen. Bij het verlaten van Cuba wordt het tweede deel ook ingenomen. Bewaar het visum daarom goed, het liefst bij het paspoort in de handbagage. Plak het visum niet in het paspoort, maar bewaar het los.

Voorwaarden aan het visum Cuba

Er zijn verschillende voorwaarden die aan het visum Cuba worden gesteld. Zo is het visum maximaal 90 dagen geldig. Het maakt niet uit wanneer men in Cuba arriveert, want de geldigheid van het visum gaat pas in op het moment van aankomst. Wel moet men op het moment van aankomst in Cuba in het bezit zijn van een paspoort dat nog tenminste zeven maanden geldig is. Eenmaal in Cuba aangekomen is het mogelijk om het visum met 90 dagen te verlengen, zodat men in totaal 180 dagen in het land kan blijven.

Naast de eisen met betrekking tot het paspoort gelden ook nog enkele andere voorwaarden. Zo is het niet toegestaan met een toeristenvisum in Cuba te werken. Als u in Cuba arriveert per cruiseschip, of als u naar Cuba vliegt vanuit de Verenigde Staten, heeft u een speciaal roze visum nodig (het normale visum is groen).

Visum Cuba aanvragen

Een visum Cuba aanvragen kan gemakkelijk online, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Het duurt ongeveer een week om het visum Cuba te leveren. In de totaalprijs zijn de verzendkosten al inbegrepen. Het voordeel van het online aanvragen is dat men dan niet meer naar het consulaat van Cuba hoeft om het visum aan te vragen.

Ga bij het invullen van de gegevens nauwkeurig te werk. Het is belangrijk de paspoortgegevens foutloos over te nemen, anders is het visum niet geldig. Aangezien er op het visum Cuba geen aankomstdatum wordt vermeld, kunnen reizigers het visum al lang voor vertrek aanvragen.

Spoedprocedure visum Cuba

Vertrekt u al op korte termijn naar Cuba? Dan is het verstandig een spoedaanvraag in te dienen. Doet u dit voor 12:00 ’s ochtends en voldoet u meteen de kosten, dan wordt de aanvraag dezelfde dag nog verwerkt en per post toegestuurd. Voor het indienen van een spoedaanvraag wordt een meerprijs van € 10,00 per persoon in rekening gebracht. De levertijd van een visum Cuba is normaal gesproken 1 week, maar in het geval van een spoedaanvraag wordt het visum binnen 1 werkdag toegekend.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cuba is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cuba.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (17 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 17 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.