Nieuwsbericht | | 27-08-2021 | ±4 minuten leestijd

Ook Cuba heeft maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Deze maatregelen hebben invloed op toeristische reizen naar het land. Lees hier de huidige stand van zaken omtrent reizen naar Cuba en hoe u het verplichte visum kunt aanvragen.

Corona in Cuba: de cijfers

Cuba slaagde er vorig jaar in om het aantal coronabesmettingen relatief laag te houden. Recentelijk zijn het aantal besmettingen en sterfgevallen echter enorm toegenomen. Het land heeft tot nog toe 602.526 besmettingen en 4.710 sterfgevallen als gevolg van corona gemeld. Begin juli noteerde Cuba 6.000 nieuwe besmettingen per dag. Ongeveer de helft van alle besmettingen vond plaats in de provincie Matanzas. Bij een van zijn dagelijkse televisie-uitzending begin juli zei de nationaal directeur voor epidemiologie, Dr. Francisco Durán, dat de coronasituatie in Cuba erger is dan ooit.

Het aantal coronabesmettingen in Cuba loopt al sinds begin dit jaar op. In tegenstelling tot andere landen heeft Cuba besloten vaccins te gebruiken die het zelf produceert. Het voornaamste vaccin dat in Cuba wordt gebruikt is het Abdala vaccin, dat volgens de meest recente tests 92% effectief is tegen corona, wat het op ongeveer hetzelfde niveau zet als Pfizer en Moderna. 43,7% van de bevolking heeft op zijn minst één prik gehad, 27,6% is volledig gevaccineerd. De Cubaanse overheid verwacht dit jaar nog de hele bevolking te vaccineren. Het land lijdt echter ook onder het zeer strenge Amerikaanse embargo dat al sinds 1960 van kracht is. Volgens de Cubaanse overheid maakt het embargo het onder meer moeilijker om de vereiste medische benodigdheden in te kopen.

Reizen naar Cuba: verplichte PCR-tests

In November 2020 opende Cuba de grenzen voor toerisme. Door de sterke toename in het aantal coronabesmettingen wordt het door de Nederlandse overheid echter afgeraden naar het land te reizen. Momenteel zijn er op sommige plaatsen in het land ook hevige protesten. Mocht er toch naar Cuba worden gereisd, moeten een aantal maatregelen in acht worden genomen.

Sinds 10 januari 2021 moeten alle reizigers die naar Cuba reizen een negatieve PCR-testuitslag kunnen overhandigen. Deze testuitslag mag niet ouder dan 72 uur zijn. Bij aankomst wordt nogmaals een PCR-test afgenomen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor kinderen. Daarnaast moet iedereen die naar Cuba reist een gezondheidsverklaring invullen, waarin men onder meer het verblijfadres in Cuba moet vermelden. Sinds 1 December 2020 is er een “sanitaire” toeslag van $ 30 op alle vliegtickets met bestemming Cuba. Alle reizigers moeten een reisverzekering met dekking voor corona hebben.

Quarantaine en coronamaatregelen

Reizigers moeten na aankomst in quarantaine in een door de overheid aangewezen locatie (zoals een voor dit doel geaccrediteerd hotel). Deze quarantaine duurt totdat een tweede PCR-test wordt afgenomen (doorgaans op de vijfde dag). Als ook deze test negatief is mag de reiziger vrij door het land reizen. Bij een positieve testuitslag moet men verplicht naar het ziekenhuis of naar een quarantainefaciliteit, zelfs als de PCR-test die 72 uur voor vertrek was afgenomen negatief was. De kosten voor het ziekenhuisverblijf moeten door de reiziger zelf betaald worden (met creditcard).

Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare ruimtes, evenals het houden van 1,5 meter afstand. Er geldt een limiet voor het aantal personen dat tegelijkertijd in een winkel mag zijn, dus er kunnen wachtrijen ontstaan.

In de regio Havana geldt een avondklok van 21.00 tot 05.00 uur. Restaurants mogen alleen eten bezorgen en er mag eten afgehaald worden. Bars, discoʼs, bioscopen, theaters, sportvelden en andere recreatieve voorzieningen zijn gesloten. Het openbaar vervoer is opgeschort van 21.00 tot 5.00 uur. Het is verboden na 19.00 uur in parken en andere openbare plaatsen te zijn. Reizen tussen Havana en andere delen van het land is niet mogelijk met het openbaar vervoer. Controles en beperkingen aan de stadsgrenzen zijn ook bij particuliere voertuigen te verwachten. Er kunnen tekorten zijn aan dagelijkse levensmiddelen en medicijnen.

Visum Cuba aanvragen

Naast de verplichte PCR-test moeten reizigers naar Cuba ook een visum Cuba in hun bezit hebben. Het visum Cuba is een papieren kaart die online kan worden aangevraagd. Alle inwoners van de Europese Unie die naar Cuba reizen hebben een visum nodig, dus ook Nederlandse en Belgische reizigers. Ook minderjarigen moeten elk over een eigen visum beschikken.

Het visum Cuba heeft in het midden een scheurlijn. Na goedkeuring wordt het visum per post toegezonden. Deze kaart moet worden meegenomen naar Cuba. Bij aankomst in Cuba wordt één deel van het papieren visum afgescheurd. Bij het verlaten van het land wordt het andere deel ingenomen.

Het visum Cuba is 90 dagen geldig. In tegenstelling tot visums voor sommige andere landen gaat de geldigheidstermijn van het Cubaanse visum pas in wanneer men arriveert in het land en dus niet wanneer het visum wordt toegekend. Na aankomst kan het visum Cuba indien nodig met nog eens 90 dagen worden verlengd voor een totale geldigheidstermijn van 180 dagen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cuba is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cuba.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (17 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 17 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.