Nieuwsbericht | | 07-05-2024 | ±2 minuten leestijd

De Cubaanse autoriteiten hebben aangekondigd binnenkort een e-visum te introduceren. Het is nog niet bekend vanaf welke datum het e-visum Cuba kan worden aangevraagd. Voorlopig moeten reizigers dus nog gebruikmaken van het oude visum, ook wel de toeristenkaart Cuba genoemd.

E-visum moet toeristenkaart gaan vervangen

De Cubaanse minister voor toerisme, Juan Carlos García, kondigde op 2 mei tijdens de internationale toerismebeurs Fit Cuba aan dat het land van plan is een elektronisch visum in te voeren. Dit e-visum zal de huidige toeristenkaart voor Cuba gaan vervangen. Het nieuwe, digitale platform moet de aanvraagprocedure voor toeristen eenvoudiger en efficiënter maken. Omdat het nieuwe visum online kan worden aangevraagd, zal het aanvraagproces bovendien milieuvriendelijker worden. Het zal dan namelijk niet meer nodig zijn visa per post te versturen en met de hand in te vullen.

Verouderd aanvraagsysteem

Cuba is een van de weinige landen die nog papieren toeristenvisa uitgeeft. Deze visa moeten door de reiziger zelf tweemaal met pen worden ingevuld. De eerste helft van het visum moet bij de grenscontrole bij aankomst worden ingeleverd, de tweede helft bij vertrek. Bij een invulfout wordt het visum meteen ongeldig en moet de reiziger een nieuwe visumkaart aanvragen. Veel reizigers beschouwen deze aanvraagprocedure als omslachtig en achterhaald. Met de modernisering van zijn visumsysteem volgt Cuba nu het voorbeeld van andere landen die vaak al geruime tijd zijn overgestapt naar een elektronisch visum.

Tegenvallende cijfers voor de toeristische sector

De invoering van het e-visum moet ook een boost geven aan het toerisme in Cuba, dat sinds de coronapandemie nog steeds niet volledig is hersteld. Hoewel de inkomsten uit het toerisme in 2023 met 50% zijn gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, werden de doelstellingen van de Cubaanse overheid niet gehaald. Cuba had de ambitie om in 2023 ten minste 3,5 miljoen buitenlandse toeristen te verwelkomen. Het daadwerkelijke aantal toeristen bleef uiteindelijk op 2,4 miljoen steken. Mede door het moderniseren van de visumaanvraagprocedure hoopt het land dit jaar meer buitenlandse toeristen aan te trekken.

Visumvoorwaarden nog onbekend

De Cubaanse autoriteiten hebben aangekondigd het nieuwe e-visumplatform tussen 6 mei en 30 juni te willen lanceren. Vanaf welke datum het nieuwe visum voor Cuba daadwerkelijk aangevraagd kan worden, is nog niet duidelijk. Ook over de voorwaarden van het e-visum en de nationaliteiten die ervoor in aanmerking komen is nog niets bekendgemaakt. De verwachting is dat Nederlandse en Belgische reizigers het e-visum zullen mogen gebruiken. Daarnaast is het nog niet bekend hoeveel het nieuwe e-visum Cuba zal gaan kosten en hoe lang het visum geldig zal zijn. Wilt u binnenkort naar Cuba reizen? Houd dan deze website in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Toeristenkaart voor Cuba

Reizigers die een vakantie naar Cuba plannen, zullen voorlopig nog gebruik moeten maken van de toeristenkaart. Dit visum kan net als het e-visum eenvoudig online worden aangevraagd. Na het invullen van het aanvraagformulier en het voldoen van de betaling wordt het visum per post verstuurd. Reizigers vullen de kaart vervolgens zelf in en nemen deze met hun paspoort mee op reis.
Vraag hier direct uw visum Cuba aan

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (17 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 17 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.