Nieuwsbericht | | 26-11-2018 | ±5 minuten leestijd

Alle Nederlandse en Belgische reizigers die naar Cuba willen reizen, moeten voldoen aan de visumplicht. Dat betekent dat het verplicht is voor alle reizigers om een visum Cuba aan te vragen. Wanneer men met minderjarige kinderen reist, moeten dus ook de kinderen beschikken over een eigen paspoort en visum Cuba.

Bij het aanvragen van een visum krijgt men geen zogenaamd e-visum toegestuurd per e-mail, maar wordt er een papieren visum thuis afgeleverd. De verzendkosten zijn bij de prijs inbegrepen. De visumkaart wordt per post geleverd, omdat Cuba (nog) geen systeem heeft om digitaal een visum aan te vragen. Belangrijk: het duurt even totdat het visum wordt verzonden. Met spoed een visum nodig? Doe dan een spoedaanvraag.

Een visum Cuba is noodzakelijk

Iedereen die naar Cuba wil reizen, dient over een visum te beschikken, het is dus noodzakelijk een visum Cuba aan te vragen. Dit kan eenvoudig via het online aanvraagformulier van VisumBuitenland.nl. Het is belangrijk te weten dat het even kan duren tot een visumaanvraag goedgekeurd wordt.

De visumplicht geldt voor inwoners van alle landen van de Europese Unie, dus ook voor Nederlanders en Belgen. Ook kinderen dienen over een eigen visum Cuba te beschikken, het bijschrijven op het paspoort of visum van de ouders is niet toegestaan.

Enkel wanneer men een toeristisch reisdoel heeft, kan men het visum online aanvragen middels het aanvraagformulier. Hierdoor hoeven Nederlandse en Belgische reizigers in dat geval niet meer naar het consulaat van Cuba om een visum aan te vragen.

Zo ziet het visum Cuba eruit

In tegenstelling tot veel andere landen, biedt Cuba nog geen digitaal visum aan. Bij het aanvragen van een visum Cuba spreken we van een papieren visum. Het is een groene papieren kaart die bestaat uit twee identieke delen. Zowel op het linker- als op het rechterdeel dient de reiziger voor vertrek zijn of haar gegevens in te vullen. Het gaat hierbij om de nationaliteit, de eerste voornaam en achternaam, de geboortedatum en uiteraard het paspoortnummer.

Het is belangrijk de informatie juist over te nemen, want deze gegevens worden streng gecontroleerd bij aankomst in Cuba. Wanneer men in Cuba arriveert, neemt de Cubaanse Immigratiedienst het rechterdeel in door deze af te scheuren. Het andere deel moet men gedurende het verblijf in Cuba goed bewaren, aangezien deze moet worden ingeleverd wanneer men het land weer verlaat.

Wij raden aan het visum gedurende de reis altijd bij het paspoort te bewaren. Omdat het visum bij vertrek weer moet worden ingeleverd, mag het visum niet in het paspoort worden geplakt. Bewaar het visum dus los bij het paspoort in de handbagage.

Niet zelf naar het consulaat van Cuba

Reizigers hoeven niet meer naar het Cubaanse consulaat in Rotterdam. Via het online aanvraagformulier kan iedereen een visum Cuba aanvragen. Het is ook mogelijk het visum voor iemand anders aan te vragen, wanneer men beschikt over zijn of haar gegevens. Het indienen van een aanvraag voor iemand anders kost bij het consulaat € 25,- extra, terwijl deze meerprijs bij VisumBuitenland.nl niet in rekening wordt gebracht.

Een visum Cuba aanvragen

Wij raden aan ruim van tevoren de visums al in orde te maken. Het aanvragen kan gemakkelijk online en kost € 44,95 per persoon. Deze prijs is inclusief consulaire kosten, kosten voor het aanvragen en verzenden, transactiekosten en BTW. Het is ook mogelijk met iDEAL of Bancontact te betalen.

Een visum Cuba heeft bepaalde voorwaarden. Het maakt het niet uit waar men arriveert, maar het paspoort moet nog tenminste zeven maanden geldig zijn op de dag van aankomst in Cuba. Eventueel is het mogelijk het visum bij de immigratiedienst te laten verlengen, waarna men geen 90, maar 180 dagen in Cuba mag verblijven. Het groene visum Cuba is niet geschikt voor reizigers die rechtstreeks doorvliegen vanuit de Verenigde Staten, in dat geval is namelijk een speciaal roze visum nodig. Bovendien is het niet toegestaan te werken op het visum. We benadrukken nogmaals dat ook minderjarigen over een eigen visum moeten beschikken.

Wie haast heeft, doet er goed aan gebruik te maken van de spoedprocedure om het visum Cuba aan te vragen.

Spoedaanvraag visum Cuba

Het aanvragen van het visum kost € 44,95 per persoon. Aanvragen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het duurt ongeveer vier werkdagen om het visum te verzenden. Het is belangrijk de paspoortgegevens foutloos op het visum Cuba in te vullen.

Visum Cuba met spoed

Visum met spoed
Wanneer men vergeten is een visum aan te vragen, of er pas later achter komt een visum nodig te hebben, is het mogelijk om een spoedaanvraag te doen. Het is belangrijk de deadlines voor het aanvragen van een visum Cuba in de gaten te houden. Een spoedaanvraag wordt alleen op dezelfde werkdag in behandeling genomen, wanneer deze voor 12:00 ’s morgens ingediend en betaald is. De aanvraag wordt dan nog dezelfde dag verwerkt en het visum dan direct per post verstuurd. Men hoeft geen contact op te nemen met VisumBuitenland.nl voor een spoedaanvraag. Maak gebruik van het normale aanvraagformulier en vink dan de optie ‘spoed’ aan.
Visum Cuba aanvragen


Voor het gebruiken van de spoedaanvraag wordt € 10,00 per persoon extra in rekening gebracht. We raden aan het visum op tijd te regelen, omdat we geen garanties kunnen geven dat het visum Cuba bij een spoedprocedure nog op tijd binnenkomt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cuba is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cuba.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cuba. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (17 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 17 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cuba is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.