Indonesië is een populaire vakantiebestemming. Wie naar Indonesië wil reizen, doet er verstandig aan om voor vertrek altijd het reisadvies voor Indonesië te controleren. Op deze pagina vindt u een aantal veiligheidsadviezen om rekening mee te houden en het actuele reisadvies voor Indonesië.

Actueel reisadvies

Reisadvies Indonesië: de meeste gebieden zijn veilig te bezoeken

Kleurcode geel: De meeste gebieden in Indonesië, waaronder de populaire eilanden Lombok, Java en Bali, zijn door reizigers veilig te bezoeken. Desalniettemin moet er ook in het geval van een verblijf in deze gebieden rekening worden gehouden met een aantal veiligheidsrisico’s. Het gaat hierbij om algemene veiligheidsrisico’s die gelden voor elk verblijf in Indonesië.

Kleurcode oranje: Het wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden om naar de gebieden te reizen waarvoor kleurcode oranje geldt. Het gaat hierbij om de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal Papoea en Zuid-Papoea. Het wordt afgeraden om naar deze provincies te reizen in verband met toenemend geweld. Ook vinden er in deze gebieden regelmatig gewapende confrontaties plaats tussen verschillende onafhankelijkheidsbewegingen en de lokale autoriteiten. Reis alleen naar deze gebieden als dit noodzakelijk is. Een vakantie of andere reis van toeristische aard is geen noodzakelijke reis. Reizen naar deze gebieden zijn geheel op eigen risico.

Kleurcode rood: Het wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken ten strengste afgeraden om naar deze gebieden te reizen. Het gaat hierbij om de vulkanen Merapi, Anak Krakatau, Semeru en Karangetang. Reizen naar deze gebieden is geheel op eigen verantwoordelijkheid en risico. Als u in deze gebieden in de problemen komt, kan de ambassade u waarschijnlijk niet helpen.


Reisadvies IndonesiëReisadvies Indonesië per 21-06-2023

Ga goed voorbereid op reis

Bereid uw reis naar Indonesië goed voor. Houd hierbij altijd rekening met het reisadvies voor de regio waar u naartoe reist. Lees hieronder verder voor meer belangrijke informatie voor uw reis naar Indonesië.

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Indonesië dient u te voldoen aan de inreisvoorwaarden, waaronder het bezitten van een geldig paspoort, een geldig visum en een boekingsbevestiging van uw terug- of doorreis vanuit Indonesië. Lees daarover meer op de pagina over de benodigde reisdocumenten voor Indonesië. Het benodigde visum kan eenvoudig worden aangevraagd via deze website.

Direct een visum voor Indonesië aanvragen

Ambassaderegistratie

Nederlanders die hun visum via deze website aanvragen, kunnen ervoor kiezen hun reis te registreren bij de Nederlandse ambassade in Indonesië. Hiervoor vinkt u in het aanvraagformulier aan dat u gebruik wilt maken van de ambassaderegistratie. Door uw reis bij de ambassade te registreren, kunnen zij u op de hoogte houden van (eventuele veranderingen in) de veiligheidsrisico’s. Zo weet u wat u moet doen in risicosituaties. Ook kan de ambassade in dit geval contact met u opnemen als dit nodig is.

Reisverzekering en geld

Naast bovengenoemde reisdocumenten doet u er ook verstandig aan om een reisverzekering met voldoende dekking af te sluiten. Daarnaast is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat u voldoende financiële middelen heeft om uw reis en verblijf mee te bekostigen. Controleer voor vertrek ook altijd of u met uw betaalpas geld kunt opnemen in Indonesië. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw bank.

Mobiele telefonie

Het is goed om te weten dat het handig kan zijn om een Indonesische simkaart aan te schaffen, omdat het bereik in Indonesië niet overal even goed is. Controleer ook bij uw mobiele provider of u tijdens uw verblijf in Indonesië gewoon gebruik kunt maken van de diensten die u gewend bent en wat de kosten en voorwaarden zijn voor het gebruik van data en mobiel bellen in Indonesië.

Rijden in Indonesië

Bent u van plan in Indonesië te gaan rijden? Vergeet dan niet uw rijbewijs mee te nemen. Voor het besturen van een auto, motor of scooter in Indonesië is naast uw Nederlandse of Belgische rijbewijs ook een internationaal rijbewijs nodig. Mocht u in Indonesië deel willen gaan nemen aan het verkeer, houd er dan ook zeker rekening mee dat het verkeer, de verkeersregels en de drukte op de weg in Indonesië anders zijn dan in Nederland of België.

Natuurgeweld

Alle eilanden van Indonesië, waaronder de populaire vakantiebestemmingen Bali, Java en Lombok, liggen in een gebied waarvoor een verhoogde kans op natuurgeweld geldt. Zo bestaat de kans dat er zich aardbevingen voordoen en telt het gebied een aantal actieve vulkanen. Het advies is dan ook om gedurende uw verblijf de lokale berichtgeving hierover nauwlettend in de gaten te houden.

Tijdens het regenseizoen (van november tot en met maart) is er bovendien kans op overstromingen en aardverschuivingen, vooral in de regio rondom Jakarta. Dit kan onder andere ernstige verkeershinder tot gevolg hebben. In het droge seizoen (van april tot en met oktober) is er sprake van een verhoogde kans op bosbranden, wat voor een verslechtering van de luchtkwaliteit kan zorgen, met name op de eilanden Kalimantan en Sumatra.

Gezondheidsadviezen

Houd tijdens uw reis naar Indonesië altijd rekening met onderstaande gezondheidsadviezen.

Kraanwater

In tegenstelling tot het kraanwater in Nederland en België is het kraanwater in Indonesië niet veilig om te drinken. Het is dan ook aan te raden om kraanwater te koken alvorens het te gebruiken voor consumptie. Ook kunt u natuurlijk verzegelde flessen water kopen.

Coronamaatregelen

Lees meer over de actuele coronamaatregelen op de pagina over het coronavirus in Indonesië.

Vaccinaties

Raadpleeg ruim voor vertrek naar Indonesië uw huisarts voor meer informatie en advies over de vaccinaties die in uw geval noodzakelijk zijn of worden aanbevolen.

Belangrijke contactgegevens

Het kan altijd voorkomen dat u (onverhoopt) contact moet opnemen met de lokale autoriteiten in Indonesië of met de ambassade van uw thuisland die in Indonesië gevestigd is. Hieronder vindt u de contactinformatie van deze instanties. Het is aan te raden deze gegevens en telefoonnummers zowel in uw mobiele telefoon op te slaan als op te schrijven en in uw koffer te stoppen alvorens u naar Indonesië vertrekt. Zo kunt u tijdens uw verblijf in Indonesië altijd contact opnemen met de ambassade of de lokale autoriteiten mocht dit nodig zijn.

Contactinformatie lokale autoriteiten Indonesië
Politie:110
Ambulance:118
Brandweer:113

In onderstaande tabellen vindt u de contactinformatie van de Nederlandse en Belgische ambassade in Indonesië. Bent u op zoek naar de contactinformatie van de Indonesische ambassade in Nederland of België? Kijk dan op de pagina met informatie over de ambassade van Indonesië in Nederland en België.

De Nederlandse ambassade in Indonesië
Adres Jalan HR Rasuna Said Kav.S-3, 12950 Jakarta
Telefoon +622 15 24 82 00

Adres van de Nederlandse ambassade in IndonesiëAdres van de Nederlandse ambassade in Indonesië


De Belgische ambassade in Indonesië
Adres Jalan Imam Bonjol 80 - 10310 Jakarta Pusat
Telefoon +62 21 316 20 30

Adres van de Belgische ambassade in IndonesiëAdres van de Belgische ambassade in Indonesië

Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor de Indonesië is met zorg samengesteld, desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in Bali of een ander eiland van Indonesië en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in Indonesië, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u op reis gaat is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Indonesië te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in Indonesië en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Bron: Rijksoverheid

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (5000 IDR per visum, via molina.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 5000 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,18 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.