Reizigers uit alle 26 landen van de Europese Unie kunnen voor een reis naar Indonesië een Visa on Arrival (VOA) aanvragen. Ook reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland komen voor dit visum in aanmerking. Sinds kort bestaat de mogelijkheid om online een elektronisch VOA aan te vragen. Dit bespaart tijd en moeite bij aankomst in Indonesië.

Vraag hier direct uw e-VOA Indonesië aan

De verschillende visa voor Indonesië

Sinds enkele jaren moeten onder andere Nederlandse en Belgische reizigers voor een reis naar Bali of een van de andere eilanden van Indonesië een visum bezitten. Het visum kan worden aangevraagd bij de Indonesische ambassade, maar het is ook mogelijk om een zogeheten Visa on Arrival (VOA) of electronic Visa on Arrival (e-VOA) aan te vragen. Het Visa on Arrival wordt pas bij aankomst in Indonesië aangevraagd, terwijl een visumaanvraag via de ambassade of een aanvraag voor het e-VOA al voor vertrek kunnen worden ingediend. Aangezien een visumaanvraag via de ambassade veel tijd en moeite kost, kiezen de meeste reizigers voor een van de twee varianten van het VOA.

Het klassieke VOA voor Indonesië

Indonesië biedt al jarenlang een visum aan dat bij aankomst op bepaalde vliegvelden, zeehavens of grensovergangen over land kan worden aangevraagd: het Visa on Arrival (VOA). Het VOA kan onder andere op het vliegveld Ngurah Rai op Bali worden aangevraagd. Het voordeel van dit type visum is dat het niet al voor vertrek aangevraagd hoeft te worden, waardoor het mogelijk is om vanaf het moment dat u besluit naar Indonesië te reizen op relatief korte termijn te vertrekken.

Dit visumtype kent echter ook nadelen. Het klassieke Visa on Arrival kan namelijk maar op een beperkt aantal locaties worden verkregen. Welke locaties dit zijn, ziet u in de tabellen hieronder. Bovendien kan het aanvragen van het visum veel tijd in beslag nemen, waardoor u lang moet wachten op de locatie (vliegveld, zeehaven of grensovergang) waar u Indonesië inreist. Ook moeten de kosten contant of per creditcard worden voldaan en bestaat het risico dat de aanvraag wordt afgekeurd. In dit laatste geval kunt u Indonesië niet inreizen, ondanks dat u zich al in het land bevindt. Mede om deze redenen heeft Indonesië een nieuw elektronisch VOA geïntroduceerd.

Toegestane aankomstlocaties VOA Indonesië

Luchthavens
Hang Nadim - Riau-archipel Soekarno Hatta - Jakarta Ngurah Rai - Bali
Kualanamu - Noord-Sumatra Juanda - Oost-Java Sultan Hasanuddin - Zuid-Sulawesi
Sam Ratulangi - Noord-Sulawesi Yogyakarta - Yogyakarta Zainuddin Abdul Majid - West-Nusa Tenggara
Zeehavens
Benoa - Bali Dumai - Riau
Nongsa Terminal Bahari - Riau-archipel Batam Centre - Riau-archipel
Sekupang - Riau-archipel Citra Tri Tunas - Riau-archipel
Marina Teluk Senimba - Riau-archipel Bandar Bentan Telani Lagoi - Riau-archipel
Bandar Seri Udana Lobam - Riau-archipel Sri Bintan Pura - Riau-archipel
Tanjung Balai Karimun - Riau-archipel
Grensovergangen over land
Entikong - West-Kalimantan Aruk - West-Kalimantan
Mota’ain - Oost-Nusa Tenggara Tunon Taka - Oost-Kalimantan

Het e-VOA voor Indonesië

In 2022 heeft Indonesië een nieuw soort visum geïntroduceerd: het e-VOA, oftewel electronic Visa on Arrival. Ondanks de naam, kan dit e-visum niet bij aankomst in Indonesië worden verkregen. De aanvraag moet namelijk al voor vertrek online worden ingediend. Door het visum al voor vertrek aan te vragen bestaat er geen risico dat de aanvraag bij aankomst wordt afgekeurd. Bovendien kunt u met het e-VOA gebruikmaken van een groter aantal aankomstlocaties dan met het klassieke VOA.

De aanvraagprocedure is erg eenvoudig en bestaat uit het invullen van een online formulier en het digitaal aanleveren van een aantal documenten. Ook de kosten kunnen online worden voldaan, met onder andere iDEAL, Bancontact, creditcard of PayPal. Het indienen van een aanvraag neemt slechts 10-15 minuten in beslag en het visum wordt vervolgens binnen gemiddeld 7 dagen toegekend. Als u kiest voor een spoedlevering bedraagt de levertijd van het e-VOA Indonesië gemiddeld slechts 24 uur.

Vraag hier uw e-visum voor Indonesië aan

Welk visum Indonesië moet ik aanvragen?

Zowel het VOA als het e-VOA zijn geschikt voor toeristische reizen naar Bali of een ander eiland van Indonesië met een verblijfsduur van maximaal 30 dagen. Ook de voorwaarden van beide visa zijn vergelijkbaar. Zo moet u in beide gevallen bij aankomst een ticket voor uw terugreis kunnen tonen en over een paspoort beschikken dat nog minstens 6 maanden geldig is op het moment dat u het land weer verlaat. Het grootste verschil tussen beide visa zit in de aanvraagprocedure. Een VOA wordt na aankomst op het vliegveld in Indonesië aangevraagd, terwijl een e-VOA al voor vertrek online wordt aangevraagd.

Reist u over 24 uur of later naar Indonesië? Dan wordt u geadviseerd om voor vertrek een e-VOA aan te vragen. Zo regelt u thuis alvast uw visum voor Indonesië, waardoor u bij aankomst niet hoeft te wachten in een rij voor de visumbalie. Bovendien heeft u zo al voor aankomst in Indonesië de zekerheid dat u een geldig visum heeft. Reist u al binnen 24 uur naar Indonesië? Dan kan uw aanvraag voor een e-VOA waarschijnlijk niet meer op tijd worden gekeurd, waardoor u beter gebruik kunt maken van het klassieke Visa on Arrival voor Indonesië. Houd in dat geval rekening met langere wachttijden bij aankomst.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (519.500 IDR per visum, via evisa.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 519.500 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 33,79 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.