Nieuwsbericht | | 08-05-2024 | ±3 minuten leestijd

De Gulf Cooperation Council (GCC), een samenwerkingsverband tussen Golfstaten, werkt aan een gezamenlijk visum voor de zes lidstaten. Dit nieuwe visum zal GCC Grand Tours gaan heten en zal nog voor het eind van 2024 worden ingevoerd. Momenteel moeten reizigers nog apart voor elk van de zes landen, waaronder Oman, een visum aanvragen.

Eerdere plannen voor een gezamenlijk visum

De plannen voor een gezamenlijk visum werden al eerder door de landen besproken. In mei 2023 stemden Oman en Saudi-Arabië al in met een voorstel om een gemeenschappelijk visum te introduceren. Later dat jaar werden plannen gemaakt voor een breder gezamenlijk visum waarmee reizigers ook naar Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Koeweit kunnen reizen. In oktober gaven alle zes de Golfstaten groen licht voor de invoering van dit gemeenschappelijke visum. Momenteel mogen staatsburgers van de zes landen al visumvrij door de GCC-landen reizen.

Nu ligt er dus een concreet voorstel op tafel om het gezamenlijke visum voor het eind van 2024 daadwerkelijk in te voeren. Met het visum wordt een voorbeeld genomen aan het Europese Schengenvisum, waarmee naar alle lidstaten van het Schengengebied mag worden gereisd. Oman en de andere Golfstaten hopen met de invoering van het nieuwe visum meer toeristen voor langere periodes naar de regio te trekken en toeristische trekpleisters in de GCC-landen meer onder de aandacht te brengen.

Het GCC Grand Tours visum

Op de jaarlijkse toerismebeurs Arabian Travel Market (ATM) in Dubai werd in mei dit jaar bekendgemaakt dat het nieuwe gemeenschappelijke visum GCC Grand Tours zal gaan heten. Met dit visum zullen reizigers waarschijnlijk meer dan 30 dagen in Oman, Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Koeweit mogen blijven en onbeperkt tussen de verschillende landen mogen reizen. Het is dan niet meer nodig om voor de zes landen afzonderlijk een visum of een andere reistoestemming aan te vragen. Omdat het visum geldig is voor een verblijf van meer dan 30 dagen, hebben reizigers voldoende tijd om tijdens een reis meerdere van de zes deelnemende landen te bezoeken.

Impuls voor het toerisme in de regio

De GCC-landen proberen al langer de lokale toerismesector een boost te geven door hun economische markten beter op elkaar af te stemmen. Dit doen ze onder andere met investeringen in luchthavens en cruiseterminals, een nieuw gezamenlijk spoorwegsysteem en andere projecten om de infrastructuur te verbeteren. Het GCC Grand Tours visum moet hier ook een bijdrage aan leveren. Met het nieuwe visum zal het voor toeristen eenvoudiger en goedkoper worden om meerdere van de Arabische Golfstaten te bezoeken.

Huidige visumregels in Oman

De exacte datum waarop het GCC Grand Tours visum beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend. Het voornemen is dat het visum voor het eind van dit jaar ingevoerd zal worden. Ook de precieze voorwaarden die voor het aanvragen van het gezamenlijke visum zullen gaan gelden, zijn nog onduidelijk. Reizigers die dit jaar naar Oman of een van de andere lidstaten van de GCC willen reizen, zullen dus nog rekening moeten houden met het huidige visumbeleid van de afzonderlijke landen.

Dat houdt in dat reizigers voor een verblijf van meer dan 14 dagen in Oman een visum nodig hebben. Het is niet meer mogelijk bij aankomst op de luchthaven in Oman een Visa on Arrival aan te vragen, maar het visum Oman kan wel eenvoudig online worden aangevraagd. Dit e-visum wordt na toekenning via e-mail verstuurd. Reizigers kunnen hun visum vervolgens zelf printen en meenemen op reis.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Oman. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (11,62 EUR per visum, via evisa.rop.gov.om). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 11,62 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,33 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Oman is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.