Nieuwsbericht | | 06-11-2023 | ±3 minuten leestijd

De zes landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) in het Midden-Oosten, waaronder Oman, gaan samenwerken aan een gezamenlijk toeristenvisum. Dat meldt Abdullah bin Touq Al Marri, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten. Het doel van dit gezamenlijke visum is om het toerisme in de landen te stimuleren en daarmee de economie te verbeteren.

Welke landen doen mee?

De Gulf Cooperation Council is een handelsblok in het Midden-Oosten dat gevormd wordt door zes landen: Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Al deze zes landen doen mee aan het programma voor een gezamenlijk toeristenvisum dat volgens minister Abdullah bin Touq Al Marri in 2024 of uiterlijk 2025 geïntroduceerd zal worden. Nu is voor een bezoek aan elk van de zes landen nog een apart visum nodig. Met de introductie van een gezamenlijk toeristenvisum zal het mogelijk zijn om met één visum meerdere landen binnen het samenwerkingsverband te bezoeken.

Het economische doel

De introductie van een gezamenlijk visum moet de zes deelnemende landen aantrekkelijker maken voor toeristen, wat weer zou moeten leiden tot een groei in de inkomsten uit het toerisme. In 2022 lag het totale aantal internationale bezoekers in de zes deelnemende landen op bijna 40 miljoen, een groei van 137% ten opzichte van 2021. Waarschijnlijk heeft het WK voetbal in Qatar in 2022 een grote bijdrage geleverd aan de hogere bezoekersaantallen. Daarnaast speelde ook het einde van de reisbeperkingen vanwege het coronavirus een sleutelrol in de toename van het aantal bezoekers.

Door meer toeristen aan te trekken, zullen ook de inkomsten uit het toerisme toenemen. De verwachting is dat de inkomsten uit het toerisme in de GCC in 2023 ongeveer 97 miljard dollar zullen bedragen. Het doel van de GCC is om dit bedrag in 2030 minimaal te hebben verdubbeld.

Grotere plannen

De introductie van het gezamenlijke toeristenvisum maakt deel uit van de zogeheten 2030-strategie van de GCC. Dankzij deze strategie moet het toerisme in de deelnemende landen aantrekken en daarmee het BBP vergroot worden. De GCC streeft ernaar om tegen 2030 jaarlijks zo’n 100 miljoen bezoekers te mogen verwelkomen. Naast het gedeelde toeristenvisum heeft de Gulf Cooperation Council dan ook nog meer plannen om het toerisme, en daarmee de economie, in de deelnemende landen te stimuleren.

Zo zal er ook een uniforme toeristische route ontworpen worden die toeristen kunnen volgen om gemakkelijk tussen de zes deelnemende landen te reizen. Dubai, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten en vandaag de dag een van de bekendste toeristische bestemmingen ter wereld, zal naar verwachting een grote rol spelen in deze plannen.

Niet alleen het toerisme moet echter gaan zorgen voor een boost van de economie in de zes landen. Door de wijzigingen in het visumbeleid moet het ook voor (internationale) bedrijven en talenten aantrekkelijker worden om zich te vestigen in een van de landen van de Gulf Cooperation Council. Dit moet vervolgens weer zorgen voor meer werkgelegenheid en de komst van nog meer zakenreizigers.

Geldigheid van het gezamenlijke visum

Hoe lang het visum geldig wordt, wat de kosten zullen zijn en hoe en wanneer het gedeelde toeristenvisum geïmplementeerd gaat worden, is tot op heden nog niet bekend. Wie op dit moment naar een van de zes landen wil reizen, bijvoorbeeld Oman, moet per land een apart visum aanvragen. Voor een reis naar Oman doet u dit gemakkelijk online voor vertrek.

Online zijn er zijn verschillende varianten van het toeristische visum voor Oman beschikbaar. De geldigheid en kosten zijn afhankelijk van de gekozen variant. Al deze varianten van het visum Oman kunnen met hetzelfde online aanvraagformulier worden aangevraagd.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Oman. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (11,62 EUR per visum, via evisa.rop.gov.om). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 11,62 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,33 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Oman is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.