Nieuwsbericht | | 12-01-2022 | ±2 minuten leestijd

Via een nieuw visumprogramma dat in 2021 in werking is gesteld, geeft Oman langdurige visums uit aan personen die in de Omaanse economie investeren.

Tienjarig visum voor investeerders

In september 2021 kondigde de Omaanse overheid een nieuw type visum aan voor investeerders. Er bestaan twee soorten van dit visum: een visum dat geldig is voor vijf jaar en een visum dat geldig is voor tien jaar. Beide soorten visums kunnen verlengd worden. Het visum is alleen beschikbaar voor personen die een aanzienlijk bedrag in de Omaanse economie investeren. Om voor het visum dat vijf jaar geldig is in aanmerking te komen, moet de aanvrager aan een van de volgende voorwaarden voldoen:

  • Minimaal 250.000 Omaanse rial (572.725 euro) investeren in een bedrijf in Oman of in overheidsobligaties
  • Onroerend goed kopen ter waarde van minimaal 250.000 Omaanse rial
  • Met pensioen gaan in Oman nadat deze persoon voor langere tijd in Oman heeft gewerkt

Voor het visum dat tien jaar geldig is, gelden de volgende voorwaarden:

  • Minimaal 500.000 Omaanse rial (1.143.678 euro) investeren in een bedrijf in Oman of overheidsobligaties
  • Onroerend goed kopen ter waarde van minimaal 500,000 Omaanse rial
  • Een bedrijf starten met minimaal 50 Omaanse werknemers

Inmiddels hebben 26 personen een investeerdersvisum ontvangen. Qais bin Mohammed al Yousef, de Omaanse minister van Handel, Industrie en Investeringen, benadrukte het belang van een aantrekkelijk investeringsklimaat voor de Omaanse economie. Het visum biedt investeerders de mogelijkheid zich met hun families in het land te vestigen, wat lange termijn investeringen stimuleert. Dit leidt tot meer banen voor Omaanse werknemers.

Het belang van een eenvoudig visumsysteem voor de Omaanse economie ziet men ook terug in het toeristenvisum. Het toeristenvisum voor Oman is een zogeheten e-visum (elektronisch visum) dat geheel online kan worden aangevraagd. Het visum wordt doorgaans binnen een week geleverd en kost € 44,95.

Omaanse economie herstellende

De Omaanse economie is zich in rap tempo aan het herstellen van de coronapandemie en de oliecrash van 2020. In 2021 stegen de olieprijzen fors, wat goed nieuws betekende voor het West-Aziatische land dat grotendeels afhankelijk is van inkomsten uit olie. De coronapandemie sloeg hard toe in Oman. In 2019 verwelkomde Oman meer dan 3 miljoen toeristen. Dit aantal daalde fors als gevolg van de grenssluitingen door het coronavirus. Oman opende en sloot de grenzen meerdere malen. Op 1 september 2021 opende Oman de grenzen definitief voor volledig gevaccineerde toeristen uit alle landen.

Hoewel het aantal toeristen dat naar het land reist nog altijd lager is dan voor de coronapandemie, verwacht de Omaanse overheid dat ook de toeristische sector zich in 2022 zal herpakken. Oman is al jaren bezig om de economie te diversificeren. De overheid vindt dat het land te veel afhankelijk is van olie. Toerisme is een van de sectoren die Oman flink wil ontwikkelen. In 2019 was toerisme goed voor zo’n 1.2 miljard rial (ongeveer 2.7 miljard euro). De Omaanse overheid hoopt dat de inkomsten uit toerisme in 2040 rond de 9 miljard rial (ongeveer 20 miljard euro) per jaar zullen liggen.