Nieuwsbericht | | 23-08-2021 | ±3 minuten leestijd

Het Sultanaat Oman heeft medegedeeld volledig gevaccineerde reizigers uit alle landen weer toe te laten vanaf 1 september 2021. Naast de coronamaatregelen moeten Nederlandse en Belgische reizigers ook rekening houden met andere voorwaarden om het land binnen te komen, zoals het hebben van een geldig visum Oman.

Coronacijfers in Oman lager dan ooit

De aankondiging van de Omaanse overheid komt niet geheel als verrassing. Het land lijkt corona inmiddels onder controle te hebben. Het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen in het land zijn historisch laag. Op 30 augustus meldde Oman gemiddeld 107 nieuwe gevallen van corona en 7 sterfgevallen per dag, een forse daling vergeleken met juni en juli, toen het land nog honderden nieuwe besmettingen per dag had. Oman heeft dan ook al veel versoepelingen doorgevoerd in de binnenlandse coronamaatregelen. Recent schafte de overheid de landelijke avondklok af en er wordt ook gekeken of grote bijeenkomsten zoals het vrijdaggebed weer mogen plaatsvinden.

Met de aankondiging van de heropening van de grenzen lijkt er eindelijk een einde te komen aan maanden van onduidelijkheid. Sinds de uitbraak van corona sloot en heropende Oman de grenzen meerdere keren. Dit gebeurde voor het laatst in april 2021 tijdens de Ramadan.

Toegangsvereisten voor reizen naar Oman

Na al dat harde werk wil Oman de coronacijfers natuurlijk zo laag mogelijk houden. Hoewel reizen naar Oman weer mogelijk zal zijn, zijn er een aantal maatregelen waar men rekening mee moet houden als men het land binnen wil komen.

De belangrijkste voorwaarde voor reizigers om Oman vanaf 1 september binnen te komen, is het hebben van een vaccinatiebewijs met QR-code dat aantoont dat de reiziger volledig gevaccineerd is. Dit vaccinatiebewijs moet voor vertrek worden geüpload in het Omaanse Tarassud+ platform. Het tweede vaccin moet minimaal 14 dagen voor vertrek zijn toegediend. Reizigers moeten zijn gevaccineerd met een vaccin dat in Oman is goedgekeurd. Momenteel zijn dit AstraZeneca, Pfizer, Spoetnik V en Sinovac, hoewel de lijst in de toekomst mogelijk zal worden uitgebreid.

Personen die middels een lange internationale vlucht (minimaal 8 uur) naar Oman reizen en voor vertrek (binnen 96 uur) een PCR-test hebben ondergaan met een negatieve uitslag, hoeven niet in quarantaine. Reizigers op kortere vluchten (dus minder dan 8 uur) moeten een negatief testresultaat kunnen overleggen dat maximaal 72 uur oud is. Reizigers die geen PCR-testresultaat kunnen overleggen, moeten bij aankomst op eigen kosten een test af laten nemen. Men krijgt dan een elektronisch polsbandje totdat het testresultaat binnen is. Bij een positief resultaat moet men 10 dagen in quarantaine. Reizigers van 18 jaar en jonger die vanwege een medische aandoening niet gevaccineerd kunnen worden, hoeven geen vaccinatiebewijs of PCR-testresultaat te hebben.

Landsgrenzen met Verenigde Arabische Emiraten ook open

De Omaanse overheid heeft ook aangekondigd de landsgrenzen met de Verenigde Arabische Emiraten weer te openen. Ook reizigers over land moeten volledig gevaccineerd en in het bezit van een negatieve PCR-testresultaat zijn. Vanwege de gedeelde landsgrenzen zijn de Emiraten en Oman zeer belangrijk voor elkaar op het gebied van toerisme. Vooral Oman hoopt dat de eigen toerismesector zal aantrekken als gevolg van dit besluit.

Er is echter een mogelijk probleem. Zoals eerder genoemd accepteert Oman alleen volledig gevaccineerde reizigers die zijn gevaccineerd met een in Oman geaccepteerd vaccin. In de Emiraten gebruikt men echter voornamelijk het Chinese Sinopharm vaccin, dat momenteel niet op de lijst van in Oman geaccepteerde vaccins staat.

Visum Oman verplicht

Hoewel Oman dus alle reizigers weer verwelkomt, blijft het aanvragen van een visum verplicht voor personen uit landen die niet voor visumvrij reizen in aanmerking komen. Dit geldt ook voor Nederland en België. Een visum Oman kan men online aanvragen middels het digitale aanvraagformulier, en kost € 89,95 per persoon. Ook hier gelden echter een aantal voorwaarden. Het online visum Oman is alleen geschikt voor toeristische reizen. Het paspoort waarmee het wordt aangevraagd moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn en mag géén Israëlische stempels bevatten. Een hotel en uitreisticket moeten voor aankomst al geboekt zijn.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Oman is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Oman.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Oman. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (11,62 EUR per visum, via evisa.rop.gov.om). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 11,62 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,33 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Oman is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.