Nieuwsbericht | | 05-05-2023 | ±3 minuten leestijd

Het sultanaat van Oman heeft recentelijk besloten het voor reizigers uit 103 landen mogelijk te maken om tot 14 dagen zonder visum in het land te verblijven. Reizigers die van plan zijn meer tijd in het land door te brengen kunnen in veel gevallen online het e-visum voor Oman aanvragen.

Oman wil meer toerisme voor een diversere economie

Zoals veel andere landen, probeert ook Oman het toerisme te stimuleren na de coronapandemie. Elk land heeft hiervoor zijn eigen strategie en de visumvrije periode hoort bij het plan van aanpak van Oman. Voor Oman geldt daarnaast dat het nieuwe visumbeleid binnen een breder plan past om als land minder afhankelijk te worden van andere sectoren, waaronder de olie- en gasindustrie.

Toerisme en 'Oman Vision 2040'

In 2020 was het toerisme verantwoordelijk voor slechts 2,6% van het bruto binnenlands product van Oman. Dit is ongeveer een tiende van de inkomsten uit de olie- en gasindustrie in 2020. Aangezien de toeristische sector in andere landen wereldwijd gemiddeld zo’n 10% van het BBP genereert, ziet Oman duidelijke kansen in de ontwikkeling van deze sector. Het land zet dan ook in op een gestage groei van de toeristische sector en streeft ernaar dat het aandeel van het BBP uit toerisme in 2030 en 2040 respectievelijk 5% en 10% zal bedragen.

Tegen 2040 moet het Omaanse plan van aanpak met betrekking tot het toerisme hebben gezorgd voor in totaal 500.000 nieuwe banen en 20,4 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten uit het toerisme. Dit plan van aanpak maakt deel uit van een breder ontwikkelingsplan met de naam ‘Oman Vision 2040’. Onderdeel hiervan is een investering van omgerekend ruim 23,5 miljard euro in de ontwikkeling van de toeristische sector. De hoofddoelen van deze investering zijn het toegankelijk maken van het culturele erfgoed van het land voor buitenlandse reizigers en het stimuleren van de werkgelegenheid.

Oman als vakantieland

Veel reizigers zullen Oman waarschijnlijk niet direct beschouwen als vakantieland, maar eerder associëren met de internationale olie-industrie. Met een verwachte groei van 7,2% in 2023 is ook het toerisme echter een groeiende sector. Als deze groei aanhoudt, betekent dit dat er iedere tien jaar een verdubbeling van de inkomsten uit de toeristische sector mogelijk is. Het land telt veel verborgen parels voor vakantiegangers en is dan ook zeker een bezoek waard. Er zijn twee belangrijke luchthavens in Oman, namelijk in de hoofdstad Muscat en bij de zuidelijk gelegen kustplaats Salalah. Beide steden hebben van alles te bieden. Zo staat Muscat bekend om de woestijnexpedities, kleurrijke souks en heerlijke visgerechten. Ook telt de stad verschillende interessante musea. Naast deze twee steden telt Oman nog allerlei andere interessante bezienswaardigheden.

Voorwaarden voor het reizen zonder visum

Reizigers uit verschillende landen, waaronder Nederland en België, kunnen voor een kort verblijf tot twee weken zonder visum naar Oman reizen. Reizigers die gebruikmaken van deze mogelijkheid om tot 14 dagen zonder visum in Oman te verblijven, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het gaat hierbij om voorwaarden die vrij gebruikelijk zijn voor reizen naar bestemmingen buiten Europa. Zo moeten zij desgevraagd het bewijs van een aparte reisverzekering voor medische kosten kunnen overleggen. Ook moeten zij een hotelboeking en een ticket voor de terugreis kunnen laten zien. Alle reizigers die gebruikmaken van de visumvrije periode moeten bovendien reizen met een paspoort dat bij aankomst in Oman nog minstens zes maanden geldig is.

Verblijven in Oman van meer dan 14 dagen

Reizigers die langer dan 14 dagen in het land willen blijven, hebben een visum voor Oman nodig. Geldt dit voor u? Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u het visum online aanvragen. In het aanvraagformulier heeft u de keus uit drie varianten van het visum, elk met andere voorwaarden met betrekking tot de geldigheid. De kosten van het visum zijn afhankelijk van de variant die u kiest.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Oman is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Oman.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Oman. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (11,62 EUR per visum, via evisa.rop.gov.om). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 11,62 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,33 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Oman is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.