Cambodja heeft geen ambassade of consulaat in Nederland. Nederlandse reizigers die naar Cambodja gaan kunnen bij de ambassade van Cambodja in Brussel terecht voor visumaanvragen of andere consulaire zaken. Toeristen hoeven echter meestal niet naar de ambassade voor een visum Cambodja. Reizigers die aan de voorwaarden van het e-visum voldoen, kunnen hun aanvraag eenvoudig online indienen.

Geen ambassade of consulaat in Nederland

Cambodja is slechts in enkele Europese steden diplomatiek vertegenwoordigd, namelijk in Brussel, Parijs, Berlijn, Londen, Genève, Zürich, Belgrado, Warschau en Moskou. Omdat Cambodja niet vertegenwoordigd is in Nederland, dienen Nederlanders voor consulaire aangelegenheden contact op te nemen met de ambassade in Brussel. De ambassade in Brussel voert namelijk ambassadetaken voor België, Nederland, Oostenrijk en Luxemburg uit. Reizigers uit Nederland, Oostenrijk, Luxemburg en natuurlijk ook uit België die niet in aanmerking komen voor een elektronisch visum, kunnen daarom contact opnemen met de ambassade van Cambodja in Brussel.

Daarnaast moeten Cambodjanen in Nederland, Oostenrijk en Luxemburg naar Brussel voor consulaire zaken (tenzij het consulaat in Zürich of de ambassade in Berlijn dichterbij is). Zij kunnen bij de ambassade in België terecht voor bijvoorbeeld het verlengen of aanvragen van reisdocumenten zoals een (nood)paspoort.

Visum niet bij de ambassade, maar online aanvragen

De meeste reizigers hoeven echter niet naar de ambassade voor een visum Cambodja, omdat zij hun aanvraag eenvoudig online kunnen indienen. Voor het online aan te vragen visum gelden wel enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo mogen reizigers met dit visum niet langer dan 30 dagen in Cambodja blijven en mogen zij slechts op een beperkt aantal locaties in het land aankomen, te weten: de luchthavens van Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville en de grensovergangen Cham Yeam, Poi Pet, Bavet en Tropaeng Kreal. Bovendien is het elektronische visum alleen voor toeristische doeleinden bestemd.

Personen die langer dan 30 dagen in Cambodja willen blijven, die niet op een van de bovengenoemde locaties aankomen of die niet voor een vakantie, maar bijvoorbeeld voor zaken of vrijwilligerswerk naar Cambodja reizen, moeten hun visum bij de ambassade in Brussel aanvragen. Omdat men met een e-visum alleen op de bovengenoemde luchthavens of grensovergangen mag aankomen en niet in een haven, komen cruisereizigers niet in aanmerking voor het e-visum. Ook zij dienen voor vertrek een visum aan te vragen bij de ambassade.

Contactgegevens van de ambassade in Brussel

De ambassade in Brussel is van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 14:00 en 17:00 uur geopend.

De ambassade van Cambodja in België
AdresTervurenlaan 264A, 1150 Brussel
Telefoon+32 2 772 03 72
Fax+32 2 772 03 76
E-mailcamemb.bel@mfaic.gov.kh

Adres van de ambassade van Cambodja in BrusselAdres van de ambassade van Cambodja in België