Cambodja heeft een van de hoogste vaccinatiegraden van Azië. Het coronavirus is nog niet geheel overwonnen, maar het aantal besmettingen is de afgelopen maanden sterk afgenomen. Toeristen zijn dan ook weer van harte welkom in Cambodja. Deze pagina is bijgewerkt op 25-11-2021.

Succesvolle vaccinatiecampagne

Vergeleken met bijvoorbeeld buurlanden Vietnam, Laos en Thailand verloopt de vaccinatiecampagne van Cambodja opmerkelijk succesvol. Ongeveer 85% van de Cambodjaanse bevolking is volledig gevaccineerd, bijna het dubbele van haar buurlanden. Ook worden er al sinds augustus 2021 derde prikken gezet, de zogenaamde boostershots. Cambodja kan tevreden zijn over het behaalde resultaat. De afgelopen maanden is het aantal nieuwe coronabesmettingen sterk gedaald. Van bijna 1000 dagelijkse besmettingen aan het eind van september, tot minder dan 50 sinds medio november.

Toeristen weer welkom in Cambodja

Sinds de aanvang van de coronacrisis in 2020 was het meer dan anderhalf jaar lang onmogelijk om voor een vakantie naar Cambodja te reizen. De sterke afname in besmettingsaantallen hebben de Cambodjaanse regering doen besluiten om de grenzen sinds 15 november 2021 weer te openen. Inmiddels zijn toeristen weer welkom, maar alleen als ze minimaal 14 dagen volledig gevaccineerd zijn. Verder zijn er enkele belangrijke coronamaatregelen waarmee toeristen nog rekening moeten houden. Wie op vakantie wil naar Cambodja moet een visum aanvragen, een speciale coronaverzekering afsluiten, en een coronatest doen.

Stap 1 | Vraag uw visum aan

Gaat u op vakantie naar Cambodja? Begin dan tijdig met het aanvragen van uw visum. Het visum voor Cambodja is een zogenaamd e-visum. Dat betekent dat het geheel online kan worden aangevraagd. U hoeft dus niet langs bij een ambassade of consulaat. U kunt het visum aanvragen met een online aanvraagformulier.
Uw visum Cambodja aanvragen

Stap 2 | Regel uw Covid-19 verzekering

De overheid van Cambodja verplicht alle toeristen om voor vertrek een speciale Covid-19 verzekering af te sluiten. Deze coronaverzekering kan alleen worden aangevraagd via Forte Insurance. Tijdens de aanvraagprocedure van uw visum krijgt u instructies over het aanvragen van deze verzekering, wat ook geheel online verloopt. De kosten van deze verzekering bedragen 90 USD voor een verblijf tot 20 dagen, of 120 USD voor een verblijf tot 30 dagen. De coronaverzekering dekt onder meer de kosten voor coronatests in Cambodja, eventuele ziekenhuisopname als u besmet wordt met het coronavirus, en ambulancediensten. Let op: deze coronaverzekering staat geheel los van uw reisverzekering of ziektekostenverzekering.

Nadat u de coronaverzekering heeft afgesloten, ontvangt u daarvan een bevestiging in pdf-formaat. Dit document moet u vervolgens aanleveren bij uw visumaanvraag, samen met een pasfoto en een foto of scan van uw paspoort. Pas nadat u deze documenten bij uw visumaanvraag heeft aangeleverd, wordt de visumaanvraag verwerkt.

Stap 3 | Laat u testen op corona

Maximaal 72 uur voor vertrek naar Cambodja moet u zich laten testen op het coronavirus met een PCR-test. Ook als u volledig gevaccineerd bent. De negatieve testuitslag moet u voor vertrek per e-mail toesturen naar Forte Insurance.

Stap 4 | Op reis naar Cambodja

Tijdens uw reis moet u altijd uw paspoort, visum, testuitslag en vaccinatiebewijs kunnen overhandigen. Tijdens de vlucht naar Cambodja moet u een mondkapje dragen. Bij aankomst in Cambodja moet u op het vliegveld een sneltest doen en 20 minuten op het resultaat wachten. Als de uitslag van de coronatest negatief is, dan hoeft u niet in quarantaine.

Bij terugkomst in Europa

Na afloop van de vakantie kunt u vrij eenvoudig terugreizen naar Europa. Inwoners van Nederland die volledig gevaccineerd zijn tegen corona, hoeven daarvoor alleen het coronabewijs in de CoronaCheck app te laten zien. Na aankomst in Nederland hoeft u niet in quarantaine. Wel wordt dringend geadviseerd om op de tweede en vijfde dag na aankomst een zelftest te doen.

Ook in Cambodja zijn buitengewoon strenge maatregelen genomen tegen de verspreiding van corona (Covid-19).Cambodja loopt voorop met vaccinaties tegen corona / Covid-19 en is weer open voor toerisme.

Disclaimer: omdat veel informatie over de coronacrisis erg snel verandert kan op geen enkele wijze worden gegarandeerd dat dit artikel volledig en geheel actueel is op het moment dat u het leest. Baseer het al dan niet naar Cambodja reizen tijdens of na de coronacrisis ook op informatie van uw reisbureau en/of luchtvaartmaatschappij, ook al voordat u het visum aanvraagt.