Ook Cambodja is getroffen door het coronavirus (Covid-19). Ga na welke invloed corona heeft op uw visum en reisplannen en voordat u een visum aanvraagt. In dit artikel is de belangrijkste informatie samengebracht over corona in Cambodja, die beschikbaar was op 15 oktober.

Wat is de huidige situatie omtrent corona in Cambodja?

Op 27 januari werd in Cambodja voor het eerst een besmetting met het coronavirus (Covid-19) geconstateerd. Het betrof een Chinese man die vanuit Wuhan naar Sihanoukville reisde. Inmiddels zijn er volgens de officiële cijfers 283 besmettingen geconstateerd van corona in Cambodja. Er zijn echter tot op heden (15-10-2020) geen patiënten overleden aan het virus, aldus de Cambodjaanse overheid. De grenzen met Thailand en Vietnam zijn gesloten. Veel winkels, horecagelegenheden en stranden zijn weer open. Scholen, nachtclubs, theaters, massagesalons en fitnessstudio's blijven gesloten.

Ook in Cambodja zijn buitengewoon strenge maatregelen genomen tegen de verspreiding van corona (Covid-19).Ook in Cambodja zijn buitengewoon strenge maatregelen genomen tegen de verspreiding van corona (Covid-19).

Kan ik momenteel naar Cambodja reizen?

Op 16 juni heeft de toezichthouder van de civiele luchtvaart van Cambodja aangekondigd dat het weer mogelijk is Cambodja in te reizen, maar dat er rekening gehouden moet worden met de volgende maatregelen: Reizigers moeten een borg van 2.000 Amerikaanse dollar betalen bij aankomst, die gebruikt wordt om alle diensten gerelateerd aan het coronavirus mee te betalen. Dit bedrag kan contant of met creditcard betaald worden. Reizigers moeten bovendien over een doktersverklaring beschikken, waaruit blijkt dat ze COVID-19 vrij zijn. Deze verklaring moet maximaal 72 uur voor de datum van vertrek zijn afgegeven. Daarnaast moeten reizigers kunnen aantonen dat de reis- of zorgverzekering een bedrag tot 50.000 Amerikaanse dollar vergoedt.

Bij aankomst worden alle reizigers op Covid-19 getest. Als de testen van alle reizigers negatief zijn, moeten de reizigers 14 dagen in zelfquarantaine doorbrengen. Op de 13e dag van hun verblijf in Cambodja moeten deze reizigers zich opnieuw op COVID 19 laten testen, waarvoor nogmaals kosten in rekening gebracht worden. Als een van de reizigers aan boord van de vlucht positief getest wordt, moeten alle medereizigers 14 dagen in staatsquarantaine. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 1380 Amerikaanse dollar. Reizigers die zelf positief getest worden, worden naar een openbaar ziekenhuis gebracht. De kosten hiervoor hangen van het ziektebeeld en het ziekenhuis af.

Kan ik momenteel een visum Cambodja aanvragen?

Het is nog niet mogelijk met een e-visum naar Cambodja te reizen, maar een alleen met een fysiek visum dat door de Cambodjaanse ambassade in het paspoort wordt aangebracht. Het e-visum kan weliswaar worden aangevraagd, maar de aanvraag wordt pas in behandeling genomen nadat de immigratiedienst de keuring van de e-visum-aanvragen weer heeft hervat. Het is nog niet bekend wanneer dat zal gebeuren.

Wat moet ik doen als ik al in Cambodja ben?

Het reisverbod tussen de verschillende provincies in Cambodja is opgeheven, waardoor het weer mogelijk is binnen Cambodja te reizen. Het wordt echter aangeraden in de buurt van de internationale luchthaven van Phnom Penh te blijven, omdat vluchten vaak op korte termijn aangekondigd worden.

Reizigers die zich nog in Cambodja bevinden zijn verplicht zich per 1 juli via de FPCS-GDI app (Foreigners Present in Cambodia System) te registreren.

Visums van reizigers die het land niet kunnen verlaten worden automatisch verlengd tot nader order. Reizigers die zich niet houden aan de geldigheidsduur van hun visum zullen geen boetes ontvangen.

Nederlanders die vanuit Cambodja terugkeren wordt dringend verzocht bij terugkomst 10 dagen in thuisquarantaine te blijven.

Wanneer kan ik weer naar Cambodja op vakantie?

Corona heeft al vele vakantieplannen gedwarsboomd. Hoewel het inreisverbod voor Cambodja opgeheven is, gelden er strenge voorwaarden voor reizen naar Cambodja. Indien uzelf of een van de andere reizigers aan boord van uw vlucht bij aankomst positief getest wordt, kan dit hoge kosten opleveren. De Nederlandse overheid vindt het voorlopig niet verantwoord om naar Cambodja op vakantie te gaan. Tot op heden is dan ook niet met zekerheid te zeggen wanneer vakanties naar Cambodja weer op gang komen en elektronische visums weer worden toegekend. De informatie op deze pagina wordt regelmatig voorzien van een update. Zodra het weer mogelijk én verantwoord is om naar Cambodja te reizen zal dat hier te lezen zijn.

Disclaimer: omdat veel informatie over de coronacrisis erg snel verandert kan op geen enkele wijze worden gegarandeerd dat dit artikel volledig en geheel actueel is op het moment dat u het leest. Baseer het al dan niet naar Cambodja reizen tijdens of na de coronacrisis ook op informatie van uw reisbureau en/of luchtvaartmaatschappij, ook al voordat u het visum aanvraagt.