Ook Cambodja is getroffen door het coronavirus (Covid-19). Ga na welke invloed corona heeft op uw visum en reisplannen en voordat u een visum aanvraagt. In dit artikel is de belangrijkste informatie samengebracht over corona in Cambodja, die beschikbaar was op 25 mei.

Wat is de huidige situatie omtrent corona in Cambodja?

Op 27 januari werd in Cambodja voor het eerst een besmetting met het coronavirus (Covid-19) geconstateerd. Het betrof een Chinese man die vanuit Wuhan naar Sihanoukville reisde. Inmiddels zijn er volgens de officiële cijfers 124 besmettingen geconstateerd van corona in Cambodja. Er zijn echter tot op heden (25-05-2020) geen patiënten overleden aan het virus, aldus de Cambodjaanse overheid. De grenzen met Thailand en Vietnam zijn gesloten. Scholen en horeca zijn tot nader order ook dicht.

Ook in Cambodja zijn buitengewoon strenge maatregelen genomen tegen de verspreiding van corona (Covid-19).Ook in Cambodja zijn buitengewoon strenge maatregelen genomen tegen de verspreiding van corona (Covid-19).

Kan ik momenteel een visum Cambodja aanvragen?

Op 20 mei heeft het gezondheidsministerie van Cambodja aangekondigd dat het inreisverbod voor reizigers uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, de Verenigde Staten en Iran, die nog een geldig visum bezitten, per direct opgeheven wordt. Deze reizigers moeten wel over een doktersverklaring beschikken en kunnen aantonen dat de reis- of zorgverzekering een bedrag tot 50.000 Amerikaanse dollar vergoedt.

Het inreisverbod blijft voor reizigers uit andere landen nog steeds in kracht. Voor Nederlandse en Belgische reiziger is het dus nog niet mogelijk naar Cambodja te reizen voor een vakantie of zakenreis. Momenteel worden er om die reden ook geen e-visums voor Cambodja toegekend voor zakenreizigers en toeristen. Het e-visum kan weliswaar worden aangevraagd, maar de aanvraag wordt pas in behandeling genomen nadat de immigratiedienst de keuring van de e-visum-aanvragen weer heeft hervat. Het is nog niet bekend wanneer dat zal gebeuren.

Uitzondering voor uitzonderlijk belangrijke reizen naar Cambodja

Reizigers die een uitzonderlijk belangrijke reden hebben om naar Cambodja te reizen kunnen bij de ambassade een fysiek visum aanvragen. Er moet dan een doktersverklaring worden overhandigd waaruit blijkt dat in de afgelopen 72 uur op corona is getest en geen besmetting met het virus is geconstateerd. Ook moet er worden aangetoond dat een reisverzekering alle medische kosten dekt, tot een bedrag van minimaal 50.000 Amerikaanse dollars. Het visum wordt alleen toegekend als de ambassade van Cambodja overtuigd is van de noodzaak van de reis.

Vanaf 20 mei moeten alle reizigers die in Cambodja aankomen een dag in een aangewezen centrum verblijven, waar een coronatest afgenomen wordt. Indien één of meerdere personen positief getest worden, moeten alle reizigers 14 dagen in een aangewezen centrum in quarantaine, als alle reizigers negatief getest worden, kunnen zij 14 dagen zelf in quarantaine doorbrengen.

Wat moet ik doen als ik al in Cambodja ben?

Reizigers die nog in Cambodja zijn wordt aangeraden het land indien mogelijk zo snel mogelijk te verlaten. Het reisverbod tussen de verschillende provincies in Cambodja is opgeheven, waardoor het weer mogelijk is binnen Cambodja te reizen. Het wordt echter aangeraden in de buurt van de internationale luchthaven van Phnom Penh te blijven, omdat vluchten vaak op korte termijn aangekondigd worden.

Reizigers die zich nog in Cambodja bevinden zijn verplicht zich per 1 juli via de FPCS-GDI app (Foreigners Present in Cambodia System) te registreren.

Visums van reizigers die het land niet kunnen verlaten worden automatisch verlengd tot nader order. Reizigers die zich niet houden aan de geldigheidsduur van hun visum zullen geen boetes ontvangen.

Wanneer kan ik weer naar Cambodja op vakantie?

Corona heeft al vele vakantieplannen gedwarsboomd. Zowel de Nederlandse overheid als de Cambodjaanse overheid vinden het voorlopig niet verantwoord om naar Cambodja op vakantie te gaan. Er zijn enkele datums genoemd waarop de huidige restricties en maatregelen verlopen, maar de verwachting is dat deze nog zeker enkele weken worden uitgesteld. Tot op heden is dan ook niet met zekerheid te zeggen wanneer vakanties naar Cambodja weer op gang komen en visums weer worden toegekend. De informatie op deze pagina wordt regelmatig voorzien van een update. Zodra het weer mogelijk én verantwoord is om naar Cambodja te reizen zal dat hier te lezen zijn.

Disclaimer: omdat veel informatie over de coronacrisis erg snel verandert kan op geen enkele wijzen worden gegarandeerd dat dit artikel volledig en geheel actueel is op het moment dat u het leest. Baseer het al dan niet naar Cambodja reizen tijdens of na de coronacrisis ook op informatie van uw reisbureau en/of luchtvaartmaatschappij, ook al voordat u het visum aanvraagt.