Ook Cambodja is getroffen door het coronavirus (Covid-19). Ga na welke invloed corona heeft op uw visum en reisplannen en voordat u een visum aanvraagt. In dit artikel is de belangrijkste informatie samengebracht over corona in Cambodja, die beschikbaar was op 10 juni.

Wat is de huidige situatie omtrent corona in Cambodja?

Lange tijd waren er in Cambodja - mede dankzij strenge corona-maatregelen - heel weinig infecties. Inmiddels zijn er volgens de officiële cijfers 36.666 besmettingen geconstateerd van corona in Cambodja. Er zijn tot op heden (10-06-2021) 300 patiënten overleden aan het virus en meer dan 5 miljoen doses van een coronavaccin gezet, aldus de Cambodjaanse overheid.

De grenzen met Thailand en Vietnam zijn gesloten. Sinds 25 april is het weer toegestaan om binnen de provincies in Cambodja te reizen. De lockdown in Phnom Penh en in Sihanoukville is opgeheven en winkels en restaurants zijn weer geopend. In de provincie Siem Reap en in de districten Sihanoukville en Prey Nup geldt nog wel een avondklok van 20.00 tot 5.00 uur, in Phnom Penh niet meer.

De overheid van Cambodja heeft een kaart gepubliceerd met plaatsen in het land die vermeden moeten worden, omdat er besmettingen plaatsgevonden hebben. Op de kaart is aangegeven welke maatregelen van toepassing zijn met rode, donkergele en gele zones. Bewoners van rode zones mogen de zone niet verlaten en bewoners van donkergele zones mogen alleen naar hun werkplek reizen met een brief van hun werkgever of de lokale overheid. Veel horeca en dienstverlening is en blijft tot nader order gesloten.

Ook in Cambodja zijn buitengewoon strenge maatregelen genomen tegen de verspreiding van corona (Covid-19).Ook in Cambodja zijn buitengewoon strenge maatregelen genomen tegen de verspreiding van corona (Covid-19).

Kan ik momenteel naar Cambodja reizen?

Op 16 juni 2020 heeft de toezichthouder van de civiele luchtvaart van Cambodja aangekondigd dat het weer mogelijk is Cambodja in te reizen, maar dat er rekening gehouden moet worden met de volgende maatregelen: reizigers moeten een borg van 2.000 Amerikaanse dollar betalen bij aankomst, die gebruikt wordt om alle diensten gerelateerd aan het coronavirus mee te betalen. Dit bedrag kan contant of met creditcard betaald worden. Reizigers moeten bovendien over een doktersverklaring beschikken, waaruit blijkt dat ze COVID-19-vrij zijn. Deze verklaring moet maximaal 72 uur voor het tijdstip van vertrek zijn afgegeven. Daarnaast moeten reizigers een Covid-19-verzekering afsluiten bij Forte Insurance - de grootste verzekeringsmaatschappij van Cambodja - die een bedrag tot 50.000 Amerikaanse dollar vergoedt.

De verplichte borg en Covid-19-verzekering geldt niet voor personen die voor zaken naar Cambodja reizen en een goedgekeurd VAPGI-certificaat (Validation Application on Payment Guarantee/Invitation) hebben ontvangen, waaruit blijkt dat het uitnodigende bedrijf bij een positieve test de financiële kosten dekt of dat de reiziger zelf deze kosten zal dragen.

Bij aankomst worden alle reizigers op Covid-19 getest en zij moeten 14 dagen in staatsquarantaine. De kosten voor de PCR-test, de verblijfskosten en eventuele kosten voor een medische behandeling zijn voor de reiziger zelf. Volgens het Cambodjaanse Ministerie van Financiën bedragen de kosten voor de PCR-test 100 Amerikaanse dollar en moeten reizigers voor de kosten voor een eventuele behandeling of de quarantainefaciliteit een bedrag van 2.000 Amerikaanse dollar als borg betalen. Op de 13e dag van hun verblijf moeten alle reizigers zich nogmaals laten testen in het Khmer-Soviet Friendship ziekenhuis of de Chak Angre kliniek in Phnom Penh.

Kan ik momenteel een visum Cambodja aanvragen?

Het is nog niet mogelijk met een toeristenvisum naar Cambodja te reizen, maar alleen met een fysiek visum dat door de Cambodjaanse ambassade in het paspoort wordt aangebracht of met elektronisch zakenvisum dat bij de immigratiedienst van Cambodja kan worden aangevraagd. Het toeristenvisum kan weliswaar worden aangevraagd, maar de aanvraag wordt pas in behandeling genomen nadat de immigratiedienst de keuring van de e-visumaanvragen weer heeft hervat. Het is nog niet bekend wanneer dat zal gebeuren.

Wilt u een e-mail ontvangen zodra de immigratiedienst weer toeristenvisums toekent?
Vul hier uw e-mailadres in en blijf op de hoogte

Wat moet ik doen als ik al in Cambodja ben?

Het wordt aangeraden in de buurt van de internationale luchthaven van Phnom Penh te blijven, omdat vluchten vaak op korte termijn aangekondigd worden. Momenteel bestaan er vliegverbindingen tussen Cambodja en Europa via Singapore en Seoul. Reizigers die naar Cambodja reizen of zich nog in Cambodja bevinden zijn verplicht zich via de FPCS-GDI app (Foreigners Present in Cambodia System) te registreren. Bij winkels, hotels en andere publieke gebouwen moet men een QR-code scannen.

Reist u vanuit Cambodja naar Nederland? Dan heeft u een negatieve corona-testuitslag van een NAAT-test nodig (PCR-, RT PCR-, LAMP-, TMA- of mPOCT), die maximaal 24 uur voor het boarden voor uw vlucht is afgenomen. Een andere mogelijkheid is de combinatie van een NAAT-test (maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen) én een sneltest (maximaal 24 uur voor het boarden afgenomen). Als uw vlucht vertraging heeft en het langer dan 4 uur duurt voor u gaat boarden, blijft de sneltest geldig als u het vliegveld tussendoor niet verlaat. Heeft u al corona gehad en blijven uw testen positief? Dan mag u een positief testresultaat (2 tot 8 weken oud) en een doktersverklaring laten zien, waaruit blijkt dat u niet meer besmettelijk bent. Nederlanders die vanuit Cambodja terugkeren gaan bij terugkomst 10 dagen in thuisquarantaine.

Wanneer kan ik weer naar Cambodja op vakantie?

Corona heeft al vele vakantieplannen gedwarsboomd. Hoewel het inreisverbod voor Cambodja opgeheven is, gelden er strenge voorwaarden voor reizen naar Cambodja. Indien uzelf of een van de andere reizigers aan boord van uw vlucht bij aankomst positief getest wordt, kan dit hoge kosten opleveren. De Nederlandse overheid vindt het voorlopig niet verantwoord om naar Cambodja op vakantie te gaan. Tot op heden is dan ook niet met zekerheid te zeggen wanneer vakanties naar Cambodja weer op gang komen en elektronische visums weer worden toegekend. De informatie op deze pagina wordt regelmatig voorzien van een update. Zodra het weer mogelijk én verantwoord is om naar Cambodja te reizen zal dat hier te lezen zijn.

Disclaimer: omdat veel informatie over de coronacrisis erg snel verandert kan op geen enkele wijze worden gegarandeerd dat dit artikel volledig en geheel actueel is op het moment dat u het leest. Baseer het al dan niet naar Cambodja reizen tijdens of na de coronacrisis ook op informatie van uw reisbureau en/of luchtvaartmaatschappij, ook al voordat u het visum aanvraagt.