Cambodja heeft een van de hoogste vaccinatiegraden van Azië. Het coronavirus is nog niet geheel overwonnen, maar het aantal besmettingen is de afgelopen maanden sterk afgenomen. Toeristen zijn dan ook weer van harte welkom in Cambodja. Deze pagina is bijgewerkt op 15-09-2022.

Toeristen weer welkom in Cambodja

Na het begin van de coronacrisis in 2020 was het meer dan anderhalf jaar lang onmogelijk om voor een vakantie naar Cambodja te reizen. De sterke afname in besmettingsaantallen hebben de Cambodjaanse regering doen besluiten om de grenzen op 15 november 2021 weer te openen. Ook de Nederlandse overheid vindt reizen naar Cambodja weer veilig en geeft het land een geel reisadvies.

Inmiddels mogen volledig gevaccineerde reizigers weer naar Cambodja reizen, zonder dat ze zich op corona moeten laten testen. U geldt als volledig gevaccineerd als u minstens twee prikken heeft ontvangen of als u één prik van het Janssen vaccin heeft gekregen. Een boostervaccinatie is niet noodzakelijk. Ongevaccineerden en niet volledig gevaccineerden moeten bij aankomst een coronatest doen, maar hoeven bij een negatieve uitslag niet in quarantaine te gaan. Lees de informatie op deze pagina aandachtig om goed voorbereid naar Cambodja te vertrekken.

Vraag uw visum aan

Gaat u op vakantie naar Cambodja? Begin dan tijdig met het aanvragen van uw visum. Het visum voor Cambodja is een zogenaamd e-visum. Dat betekent dat het geheel online kan worden aangevraagd. U hoeft dus niet langs bij een ambassade of consulaat. U kunt het visum aanvragen met een online aanvraagformulier.
Uw visum Cambodja aanvragen

Regels voor volledig gevaccineerde reizigers

Bent u volledig gevaccineerd? Dan moet u tijdens uw reis altijd uw paspoort, visum en vaccinatiebewijs kunnen overhandigen. Tijdens de vlucht naar Cambodja moet u zich aan een aantal coronamaatregelen houden, zoals het verplichte dragen van een mondkapje.

Regels voor ongevaccineerde en onvolledig gevaccineerde reizigers

Bent u niet (volledig) tegen het coronavirus gevaccineerd? Dan mag u naar Cambodja reizen, als u in bezit bent van een geldig paspoort en een geldig visum. Verder bent u verplicht om zich bij aankomst in Cambodja middels een antigeentest op corona te laten testen. U moet zelf voor de kosten hiervan opkomen (rond 5 USD). Is de uitslag negatief? Dan hoeft u niet in quarantaine en mag u vrij door Cambodja reizen.

Ook in Cambodja zijn buitengewoon strenge maatregelen genomen tegen de verspreiding van corona (Covid-19).Cambodja loopt voorop met vaccinaties tegen corona / Covid-19 en is weer open voor toerisme.

Coronamaatregelen in Cambodja

Vergeleken met bijvoorbeeld buurlanden Vietnam, Laos en Thailand verloopt de vaccinatiecampagne van Cambodja opmerkelijk succesvol. Ongeveer 84% van de Cambodjaanse bevolking is volledig gevaccineerd, wat een hoger percentage is dan in de meeste Europese landen. Ook worden er al sinds augustus 2021 derde prikken gezet, de zogenaamde boostershots. Cambodja kan tevreden zijn over het behaalde resultaat. Het aantal wekelijkse besmettingen is in Cambodja ook erg laag vergeleken met de meeste Europese landen. Na een kleine piek van de besmettingscijfers in februari, vanwege de opkomst van de omikronvariant, is er sindsdien sprake van een dalende trend.

Er zijn nog wel coronamaatregelen van toepassing in Cambodja. Voor het betreden van winkels, hotels en openbare ruimtes moeten bezoekers de QR-code “StopCovid” en een vaccinatiebewijs voorleggen. Op veel plekken is het dragen van een mondmasker verplicht. Het wordt geadviseerd om de lokale coronarichtlijnen goed bij te houden en op te volgen. De regering deelt regelmatig boetes of in enkele gevallen zelfs gevangenisstraffen uit als de coronamaatregelen niet nageleefd worden.

Bij terugkomst in Europa

Reist u terug naar Nederland? Eind april werden alle coronagerelateerde maatregelen voor de terugreis afgeschaft. U hoeft dus geen gezondheidsverklaring in te vullen of zich op corona laten testen. Dit geldt voor alle reizigers ongeacht de leeftijd en vaccinatiestatus.

Reist u terug naar België? Hier werden in mei alle inreismaatregelen met betrekking tot het coronavirus opgeheven. Als u naar België terugreist hoeft u dus geen PLF in te vullen of een coronatest te doen, ongeacht uw vaccinatiestatus.

Disclaimer: omdat veel informatie over de coronacrisis erg snel verandert kan op geen enkele wijze worden gegarandeerd dat dit artikel volledig en geheel actueel is op het moment dat u het leest. Baseer het al dan niet naar Cambodja reizen tijdens of na de coronacrisis ook op informatie van uw reisbureau en/of luchtvaartmaatschappij, ook al voordat u het visum aanvraagt.