Cambodja is een van de vele landen in Azië waar de oude culturen en gebruiken nog volop leven. De Cambodjanen zijn een warm en vriendelijk volk, de natuur is er op veel plekken nog ongerept en door het hele land zijn grote tempelcomplexen te vinden. Op deze pagina vindt u een uitgebreid reisadvies voor een reis naar dit mooie land, met onder andere informatie over het visum Cambodja.


In dit reisadvies is geen informatie opgenomen over de huidige situatie omtrent het coronavirus. Alle informatie hierover vindt u op onze pagina over Covid-19 in Cambodja.


De adviezen op deze pagina zijn gebaseerd op officiële overheidsbronnen, waaronder het Nederlandse en Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Al onze reisadviezen worden regelmatig gecontroleerd op actualiteit om u te voorzien van de recentste informatie. VisumBuitenland.nl is niet aansprakelijk te stellen voor het incorrect opvolgen van de reisadviezen of voor eventuele problemen die tijdens de reis ontstaan, ondanks het correct opvolgen van de adviezen op deze pagina. U blijft zelf verantwoordelijk.

Actueel reisadvies

Reisadvies voor Cambodja | Veilig met inachtneming van veiligheidsrisico’s
Cambodja is over het algemeen veilig voor toeristen en andere reizigers. Wel zijn er een aantal veiligheidsrisico’s waar u rekening mee moet houden die anders zijn dan in Nederland of België. Het gaat echter vooral om standaard veiligheidsrisico’s zoals kleine criminaliteit en verkeersongevallen. Ook zijn er enkele gezondheidsrisico’s die afwijken van die in uw thuisland.

Wees alert voor waarschuwingen over landmijnen. Zodra u tijdens een wandeling of autorit een waarschuwing tegenkomt over landmijnen, moet u het betreffende gebied verlaten om onnodig risico te vermijden. De landmijnen zijn een overblijfsel van de burgeroorlog en liggen met name op het platteland en bij grensgebieden. Blijf altijd op hoofdwegen of duidelijke paden. Wanneer u tempels bezoekt, blijf hier dan bij in de buurt.

Let op bij de grens met Thailand. Sinds 2013 behoren de tempels in de provincie Preah Vihear, na jarenlange geschillen, officieel tot Cambodja. Het gaat om de tempels Ta Moan, Ta Krabei en Preah Vihear waaromheen de landsgrens tussen Thailand en Cambodja niet overal duidelijk is aangegeven. De relatie tussen beide landen is inmiddels gestabiliseerd, maar u dient in dit gebied toch waakzaam te zijn en adviezen van autoriteiten op te volgen.


Reisadvies CambodjaReisadvies Cambodja per 17-05-2023

Reisvoorbereiding Cambodja

Ondanks een relatief positief reisadvies voro Cambodja, is het belangrijk om u voor te bereiden op alle veiligheidsrisico’s. Ook is het belangrijk dat u voor uw reis alle benodigde reisdocumenten op orde heeft. Lees verder voor meer details over het visum en de overige reisadviezen voor Cambodja.

Reisdocumenten

Controleer ruim voor vertrek of u alles van onderstaande checklist kunt afvinken voor u naar Cambodja vertrekt.

Visum

Om Cambodja in te mogen reizen hebben Nederlandse en Belgische reizigers een visum nodig. Voor toeristische of zakelijke reizen van minder dan 30 dagen kunt u online het toeristenvisum aanvragen. Ook voor een medisch reisdoel of een overstap is dit visum voldoende, zolang u aan alle voorwaarden voldoet.

Vanaf het moment van goedkeuring heeft het visum een geldigheid van 90 dagen. U moet voor het verstrijken van deze geldigheidsperiode Cambodja zowel in- als uitgereisd zijn. Let op dat de maximale verblijfsduur met het visum slechts 30 dagen is. Bij aankomst in Cambodja krijgt u een stempel in het paspoort met daarop uw uiterlijke vertrekdatum. Deze kan dus afwijken met de verloopdatum van het visum.

Paspoort

Zonder een geldig paspoort is het niet mogelijk om een visum aan te vragen en om Cambodja in te reizen. Uw paspoort moet bij aankomst in Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast moet u voor de reis hetzelfde paspoort gebruiken als waarmee u het visum heeft aangevraagd. Vraag een visum pas aan wanneer u heeft gecontroleerd of uw paspoort voldoet aan de geldigheidsvoorwaarden om te voorkomen dat u tweemaal een visum moet kopen.
Toelichting voorwaarden visum en paspoort

Rijbewijs

Het Nederlandse, Belgische, of anders Europese rijbewijs is niet geldig in Cambodja. Ook een internationaal rijbewijs (IRB) is hier niet geldig. Wel heeft u beide documenten nodig als u in Cambodja een geldig rijbewijs wilt aanvragen. Pas met een Cambodjaans rijbewijs is het toegestaan een motorvoertuig te besturen. Naast uw nationale rijbewijs en de vertaling hiervan (IRB), heeft u hiervoor ook nodig: uw paspoort, een geldig visum, drie pasfoto’s (4x6), een medische verklaring en een bewijs van uw huidige verblijf.

Reisdocumenten minderjarigen

Alle meereizende minderjarigen hebben zowel een geldig paspoort als eigen visum nodig voor Cambodja. Voor hen gelden dezelfde reisvoorwaarden als voor volwassenen. Reist u als volwassene alleen met uw kind of een andere minderjarige? Zorg er dan voor dat u het Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland volledig ingevuld meeneemt. Vul voor de zekerheid de Engelse variant in, zodat buitenlandse grensbeambten het makkelijk kunnen lezen.

Reisverzekering

Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om voor vertrek te controleren of u genoeg verzekerd bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ziektekostenverzekering die kosten van repatriëring naar Thailand dekt in het geval van gezondheidsproblemen. Daarnaast is het soms verplicht om voor bepaalde activiteiten aanvullend verzekerd te zijn, bijvoorbeeld als u risicovolle sporten wilt beoefenen in het buitenland.

Gezondheidsadviezen

Lees onderstaande adviezen goed door om in Cambodja niet voor onverwachte verrassingen te staan met betrekking tot uw gezondheid.

Drinkwater, voedsel en medicijnen

Vanwege de tropische hitte in Cambodja is het belangrijk om veel water te drinken tijdens uw reis. Kraanwater is echter niet veilig om te drinken. Houd er rekening mee dat ijsblokjes voor in dranken meestal van kraanwater gemaakt worden. Bestel uw drankjes daarom zonder ijsblokjes. Drink alleen water uit verzegelde flessen of water dat gekookt is. Het kan echter geen kwaad om uw mond te spoelen met kraanwater, bijvoorbeeld na het tandenpoetsen.

Er wordt gewaarschuwd voor dieren met hondsdolheid en vogelgriep in Cambodja. Eet daarom alleen gevogelte(producten) die goed gebakken of gekookt zijn en was regelmatig uw handen. Vermijd contact met pluimvee, (wilde) honden, vleermuizen en andere (wilde)zoogdieren.

Gebruikt u normaal gesproken medicijnen? Zorg ervoor dat u tijdens uw reis voldoende op voorraad heeft. Niet alle (basis)medicatie is eenvoudig te verkrijgen in Cambodja. Zorg er daarnaast voor dat u vanuit uw thuisland medicatie meeneemt voor eventuele buikinfecties of buikloop. Op sommige plekken wordt in bedenkelijk hygiënische omstandigheden voedsel bereid, wat voor buikklachten kan zorgen.

Muggen

In het tropische klimaat van Cambodja komen veel muggen voor die ziektes kunnen overdragen. Het gaat met name om dengue (knokkelkoorts), malaria en het Zikavirus. Malaria komt alleen voor buiten de toeristische plekken. Het Zikavirus geeft in de meeste gevallen geen symptomen, maar is wel een risico voor zwangere vrouwen, daar het virus microcefalie kan veroorzaken bij zuigelingen. Dengue is daarentegen altijd gevaarlijk. Raadpleeg onmiddellijk een arts bij het vertoon van (een van) de volgende symptomen: acute hoge koorts, gewrichtspijn, spierpijn en/of huiduitslag.

Voorkomen is beter dan genezen. Neem voldoende insectenwerende middelen mee, het liefst met DEET. Draag bij voorkeur lange kledij en slaap onder een muskietennet of klamboe zodat de muggen u niet kunnen bereiken tijdens uw slaap.

Wetten en gebruiken

Als bezoeker van een land is het noodzakelijk de plaatselijke wetgeving na te leven en gewoonten te respecteren:

 • Cambodja heeft een koningshuis. Negatieve commentaren of beledigende gebaren jegens het koningshuis worden niet op prijs gesteld en kunnen worden bestraft.
 • Het bezit, gebruik of verhandelen van drugs is verboden en wordt streng bestraft. Houd uw bagage altijd in het zicht en pak zelf uw tas in. Neem geen pakketjes aan van onbekenden.
 • Het fotograferen van militaire instanties is verboden
 • Bij het bezoeken van tempels en koninklijke paleizen dient met zich aan de kledingvoorschriften te houden. Dit betekent geen korte broeken, rokken of mouwen en geen schoeisel. Het is in Cambodja gewoon om blootsvoets een tempel of woning te betreden.
 • Koop geen namaakproducten zoals imitatie-merkkleding of handtassen. Deze worden massaal geproduceerd en verkocht in Cambodja. Het kopen van namaakproducten is in de meeste EU-landen verboden. Bij thuiskomst kunt u worden gecontroleerd en een hoge boete ontvangen indien namaakproducten worden aangetroffen.

Natuurgevaar: moesson

In de zomerperiode van juni tot en met november heeft Cambodja te kampen met zware regenval. Als u van plan bent om in deze periode te reizen, doet u er goed aan om zowel voor als gedurende uw reis op de hoogte te blijven over de weersvoorspellingen. Door grote hoeveelheden neerslag kunnen overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen ontstaan. Ook kunnen delen van een weg kunnen plotseling wegzakken.

Algemene adviezen voor uw veiligheid

In veel landen zijn buitenlandse toeristen een favoriet doelwit voor kleinschalige criminaliteit. Laat u zich hierdoor niet afschrikken om te reizen, maar verklein de kans dat u slachtoffer wordt door onderstaande waarschuwing en adviezen aandachtig te lezen:

 • Verplaats u het liefst overdag. ‘s Nachts is de kans op criminaliteit verhoogd. In grote steden moet u opletten voor oplichterij, (gewapende) overvallen en tasjesdieven. Draag belangrijke spullen, zoals uw portemonnee en telefoon dan ook niet in een losse tas, maar op uw lichaam.
 • Bewaar bij voorkeur uw paspoort en vliegtickets op een veilige plek en neem alleen een kopie mee als u op pad gaat. Vraag hotelmedewerkers en verhuurders altijd direct uw paspoort weer terug te geven.
 • Wees waakzaam bij uitgaansgelegenheden tijdens uitgaansuren. ‘Drink spiking’ komt hier regelmatig voor. Houd uw drankje goed in de gaten zodat niemand hier verdovende middelen of drugs in kan doen. Ook zijn er regelmatig meldingen van seksueel geweld tegen buitenlandse vrouwen, met name in de uitgaansgebieden van Siem Reap en Sihanoukville. Ga het liefst niet alleen op pad en neem geen eten of drinken aan van onbekenden.
 • Op sommige plekken, met name rondom tempels waar veel toeristen komen, worden kinderen ingezet om souvenirs te verkopen. Moedig dit niet aan door souvenirs bij deze kinderen te kopen, maar koop alleen bij volwassen verkopers.
 • Als u ergens aangifte voor moet doen bij de politie, zou dit geen geld moeten kosten. Als ze u toch geld laten betalen kunt u dit melden bij de Nederlandse of Belgische ambassade. Of u het geld terug kunt krijgen, zal van uw reisverzekering afhangen.
 • Houd u te allen tijde aan de richtlijnen en actuele adviezen van lokale autoriteiten. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat toeristenboten uitvaren, ondanks waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden. Vertrouw daarom niet blindelings op toeristendiensten, maar houd zelf nauwlettend de lokale weersvoorspellingen en berichtgevingen in de gaten.

Nuttige contactinformatie

Mocht u onverhoopt in de problemen raken tijdens uw verblijf in Cambodja, is het handig om belangrijke telefoonnummers en adressen vooraf ergens op te slaan. U kunt ze in uw telefoon noteren, maar ook op een briefje schrijven voor het geval uw telefoon gestolen/kwijt/leeg is. Houd er rekening mee dat u de + met de landcode voor een telefoonnummer niet hoeft te gebruiken wanneer u in Cambodja een simkaart heeft gekocht. In plaats daarvan begint een telefoonnummer dan met het cijfer 0. Let op: consulaire hulpdiensten staan u meestal enkel te hulp als u door de lokale hulpdiensten niet verder geholpen kunt worden. U dient daarom eerst hulp in te schakelen van Cambodjaanse hulpdiensten, voor u de ambassade of het consulaat om hulp vraagt.

Noodnummers
Ambulance 119
Brandweer 118
Politie 117
Overige telefoonnummers en adressen
Engelstalige politie +855 (0) 977 780 002
Toeristenpolitie Siem Reap +855 (0) 12 40 24 24
Toeristenpolitie Phnom Penh +855 (0) 12 94 24 84
Contact met de Nederlandse ambassade 24/7 telefonisch bereikbaar via +31 247 247 247, op whatsapp bereikbaar via +31 6 82 38 77 96, of via Twitter bereikbaar via @247BZ. Er is geen fysieke Nederlandse ambassade in Cambodja.
Belgisch ereconsulaat in Cambodja Te bezoeken aan: #404 D, Monivong Boulevard
Boeung Keng Kang 1
Chamkarmon District, Phnom Penh
Telefonisch bereikbaar via +855 (0) 23 214 024.
Let op: heeft u zowel de Cambodjaanse als Belgisch/Nederlandse nationaliteit, dan wordt u door Cambodjaanse overheden beschouwd als Cambodjaan en zijn consulaire hulpdiensten wellicht niet voor u beschikbaar.

Vraag hier eenvoudig uw visum aan

Een van de belangrijkste benodigheden voor uw reis naar Cambodja is een passend visum. Met dit online-aanvraagformulier is de klus binnen een paar minuten geklaard. Het formulier is volledig in het Nederlands beschikbaar en bij problemen wordt u persoonlijk geholpen door een visumexpert van VisumBuitenland.nl.


Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor Cambodja is met zorg samengesteld. Ddesondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw verblijf in Cambodja en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar Cambodja reist is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Cambodja te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Bron: Rijksoverheid

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,16 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.