Cambodja is een van de vele landen in Azië waar oude culturen en gebruiken nog volop leven. Het land kent nog veel ongerepte natuurgebieden en telt daarnaast veel tempels die een bezoek waard zijn. Ook op cultureel vlak heeft het land veel te bieden. Op deze pagina vindt u een uitgebreid reisadvies voor Cambodja, evenals informatie over het visum Cambodja.


In dit reisadvies is geen informatie opgenomen over de huidige situatie omtrent het coronavirus. Alle informatie hierover vindt u op de pagina over Covid-19 in Cambodja.


De adviezen op deze pagina zijn gebaseerd op officiële overheidsbronnen, waaronder het Nederlandse en Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. De reisadviezen op deze website worden regelmatig gecontroleerd op actualiteit om u te voorzien van de meest recente informatie. VisumBuitenland.nl is niet aansprakelijk te stellen voor de eventuele gevolgen van het incorrect opvolgen van de reisadviezen of voor eventuele problemen die tijdens de reis ontstaan, ondanks het correct opvolgen van de adviezen op deze pagina. U blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk.

Actueel reisadvies

Reisadvies voor Cambodja | Veilig met inachtneming van de veiligheidsrisico’s

Cambodja is over het algemeen veilig voor toeristen en andere reizigers. Wel zijn er een aantal veiligheidsrisico’s waar u rekening mee moet houden. Het gaat hierbij echter vooral om standaard veiligheidsrisico’s zoals kleine criminaliteit en verkeersongevallen. Ook zijn er enkele gezondheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland of België.

Let op waarschuwingen over landmijnen. Zodra u tijdens een wandeling of autorit een waarschuwing tegenkomt over landmijnen, moet u het betreffende gebied verlaten. Zo vermijdt u onnodig risico. De landmijnen zijn overblijfselen van de burgeroorlog en liggen met name op het platteland en bij grensgebieden. Blijf altijd op hoofdwegen of duidelijk afgebakende paden. Wanneer u tempels bezoekt, blijf hier dan bij in de buurt.

Let op bij de grens met Thailand. Het gaat hierbij om de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey, gelegen bij de grens met Thailand. In de gebieden rondom de tempels Ta Moan, Ta Krabei en Preah Vihear is er sprake van een conflict tussen Thailand en Cambodja over de landsgrenzen. Wees bij reizen naar dit gebied dan ook bijzonder alert en volg de instructies van de lokale veiligheidsdiensten op.


Reisadvies CambodjaReisadvies Cambodja per 17-05-2023

Reisvoorbereiding Cambodja

Ondanks het relatief positieve reisadvies voor Cambodja, is het belangrijk op de hoogte te zijn van alle veiligheidsrisico’s. Zorg er bovendien voor dat u alle benodigde reisdocumenten voor uw reis op orde heeft. Lees verder voor meer details over het visum en de overige reisadviezen voor Cambodja.

Reisdocumenten

Controleer ruim voor vertrek naar Cambodja of u alle onderstaande zaken geregeld heeft.

Visum

Nederlandse en Belgische reizigers hebben een visum nodig om Cambodja in te mogen reizen. Voor een toeristische of zakelijke reis van maximaal 30 dagen kunt u online een visum Cambodja aanvragen. Ook voor een reis om medische redenen of een overstap is dit visum voldoende, zolang u aan alle voorwaarden voldoet.

Het visum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen vanaf het moment van goedkeuring. Zowel de aankomst- als vertrekdatum moet binnen deze geldigheidsperiode vallen. Let op dat de maximale verblijfsduur met het visum slechts 30 dagen bedraagt. Bij aankomst in Cambodja krijgt u een stempel in uw paspoort met daarop uw uiterlijke vertrekdatum. Deze kan dus afwijken van de verloopdatum van het visum.
Het visum voor Cambodja direct aanvragen

Paspoort

Om een visum aan te vragen en Cambodja in te reizen is een geldig paspoort nodig. Uw paspoort moet bij aankomst in Cambodja bovendien nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast moet u voor de reis hetzelfde paspoort gebruiken als het paspoort waarmee u het visum heeft aangevraagd. Vraag pas een visum aan nadat u heeft gecontroleerd of uw paspoort voldoet aan de geldigheidsvoorwaarden. Zo voorkomt u dat u tweemaal een visum moet kopen.

Rijbewijs

Een Nederlands, Belgisch of ander Europees rijbewijs is niet geldig in Cambodja. Ook een internationaal rijbewijs (IRB) is niet geldig in het land. Wel heeft u beide genoemde documenten nodig als u in Cambodja een geldig rijbewijs wilt aanvragen. Alleen met een Cambodjaans rijbewijs is het toegestaan in Cambodja een motorvoertuig te besturen. Het aanvragen van een rijbewijs in Cambodja is vrij ingewikkeld en bovendien zijn hiervoor meerdere documenten nodig. Voor een kort verblijf is het dan ook niet aan te raden zelf te gaan rijden.

Reisdocumenten minderjarigen

Voor minderjarigen gelden dezelfde reisvoorwaarden als voor volwassenen. Dit betekent dat alle meereizende minderjarigen zowel een geldig paspoort als eigen visum voor Cambodja nodig hebben. Reist u als volwassene alleen met uw kind of met een andere minderjarige? Neem dan een formulier mee waaruit blijkt dat u van alle personen met ouderlijk gezag over het kind toestemming heeft om met de minderjarige te reizen. Vul voor de zekerheid (ook) de Engelse variant in, zodat buitenlandse grensbeambten het gemakkelijk kunnen lezen.

Reisverzekering

Neem ruim voor vertrek contact op met uw verzekeringsmaatschappij om na te gaan of u voldoende verzekerd bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ziektekostenverzekering die ook de kosten van eventuele repatriëring naar Nederland of België dekt in het geval van gezondheidsproblemen. Ga bovendien na of het nodig is om aanvullend verzekerd te zijn voor de activiteiten die u wilt ondernemen in Cambodja. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u gedurende uw reis risicovolle sporten wilt beoefenen.

Mobiele telefoon

Ga voor vertrek bij uw provider na wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik in Cambodja. Het is belangrijk om te weten dat er in de afgelegen gebieden in Cambodja niet overal bereik is. Als u naar (meer) afgelegen gebieden reist, is het daarom verstandig een lokale simkaart te kopen (met dataroaming) van een mobiele provider die goede dekking biedt in het gebied waar u naartoe reist.

Geld

Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of u uw bankpas kunt gebruiken in Cambodja. Het is verstandig zowel uw pinpas als creditcard en contant geld (USD) mee te nemen.

Gezondheidsadviezen

Lees onderstaande adviezen goed door om te weten wat u kunt doen om te voorkomen dat u in Cambodja te maken krijgt met gezondheidsproblemen.

Drinkwater, voedsel en medicijnen

Vanwege de tropische hitte in Cambodja is het belangrijk om veel water te drinken tijdens uw reis. Het kraanwater in Cambodja is echter niet veilig om te drinken. Houd er rekening mee dat ijsblokjes meestal van kraanwater gemaakt worden. Bestel uw drankjes daarom zonder ijs. Drink alleen water uit verzegelde flessen of water dat gekookt is. Het kan geen kwaad om uw mond te spoelen met kraanwater, bijvoorbeeld na het tandenpoetsen.

Er wordt gewaarschuwd voor dieren met hondsdolheid in Cambodja. Vermijd daarom contact met (wilde) honden, vleermuizen en andere (wilde) zoogdieren.

Gebruikt u medicijnen? Zorg ervoor dat u hier tijdens uw reis voldoende van op voorraad heeft. Niet alle (basis)medicatie is eenvoudig te verkrijgen in Cambodja. Ga wel altijd na voor welke medicijnen een verklaring nodig is om deze mee te mogen nemen naar Cambodja en vraag deze zo nodig aan.

Muggen

In Cambodja komen muggen voor die ziektes kunnen overdragen. Het gaat met name om dengue (knokkelkoorts), malaria en het zikavirus. Malaria komt niet overal in Cambodja voor. Ga voor vertrek na of er een hoog malariarisico is in het gebied waar u naartoe reist. Het zikavirus geeft in de meeste gevallen geen symptomen, maar vormt wel een risico voor zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens. Het virus kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor de baby. Dengue is daarentegen altijd gevaarlijk. Raadpleeg onmiddellijk een arts in het geval van (een van) de volgende symptomen: acute hoge koorts, gewrichtspijn, spierpijn en/of huiduitslag.

Voorkomen is beter dan genezen. Neem voldoende insectenwerende middelen mee, het liefst met DEET. Draag bij voorkeur kleding die uw lijf bedekt en slaap onder een muskietennet of klamboe zodat de muggen niet bij u kunnen als u slaapt.

Wetten en gebruiken

Als bezoeker van een land is het noodzakelijk de plaatselijke wetgeving na te leven en bovendien belangrijk de lokale gewoonten te respecteren:

  • Cambodja heeft een koningshuis. Negatieve opmerkingen of beledigende gebaren jegens het koningshuis worden niet op prijs gesteld en kunnen worden bestraft.
  • Het bezit, gebruik of verhandelen van drugs is verboden en wordt streng bestraft. Houd uw bagage altijd in het zicht en pak zelf uw tas in. Neem geen pakketjes aan van onbekenden.
  • Het fotograferen van militaire instanties is verboden.
  • Bij het bezoeken van tempels en koninklijke paleizen dient men zich aan de kledingvoorschriften te houden. Dit betekent geen korte broeken, rokken of mouwen. In sommige tempels kan het bovendien nodig zijn uw schoenen uit te trekken. Het is in Cambodja gewoon om blootsvoets een tempel of woning te betreden.
  • Koop geen namaakproducten zoals imitatie-merkkleding of handtassen. Deze worden massaal geproduceerd en verkocht in Cambodja. Het kopen en invoeren van namaakproducten is in de meeste EU-landen verboden. Bij thuiskomst kunt u worden gecontroleerd en een boete ontvangen als er hierbij namaakproducten worden aangetroffen.

Natuurgevaar: extreme regenval door de moesson

In de zomerperiode van juni tot en met november heeft Cambodja te kampen met zware regenval. Als u van plan bent om in deze periode naar het land te reizen, doet u er goed aan om zowel voor als gedurende uw reis de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. Door de grote hoeveelheid neerslag kunnen overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen ontstaan. Ook kunnen delen van wegen plotseling wegzakken.

Algemene adviezen voor uw veiligheid

In veel landen zijn buitenlandse toeristen een populair doelwit voor kleinschalige criminaliteit. Laat u zich hierdoor niet afschrikken, maar houd er wel rekening mee. Verklein de kans dat u tijdens uw reis slachtoffer wordt van deze vorm van criminaliteit door onderstaande waarschuwingen en adviezen aandachtig door te lezen:

  • Verplaats u het liefst overdag. De kans dat u slachtoffer wordt van bepaalde criminele activiteiten is ‘s nachts hoger. In grote steden moet u opletten voor oplichterij, (gewapende) overvallen en tasjesdieven. Draag belangrijke spullen zoals uw portemonnee en telefoon dan ook op uw lichaam en niet in een losse tas.
  • U moet zich altijd met een geldig paspoort kunnen identificeren als hier in Cambodja naar gevraagd wordt. Vliegtickets, geld en identiteitsbewijzen die u niet direct nodig heeft, kunt u gedurende uw reis echter beter op een veilige plek opbergen. Vraag hotelmedewerkers en verhuurders altijd direct uw paspoort weer terug te geven.
  • Wees waakzaam in en rondom uitgaansgelegenheden. Het komt voor dat er drugs of andere verdovende middelen in drankjes worden gedaan. Houd uw drankje dus altijd goed in de gaten. Ga het liefst niet alleen op pad en neem nooit eten of drinken aan van onbekenden.
  • Als u aangifte moet doen bij de politie, zou dit geen geld moeten kosten. Als ze u toch geld laten betalen, kunt u dit melden bij de Nederlandse of Belgische ambassade. Of u het geld terug kunt krijgen, zal van uw reisverzekering afhangen.
  • Houd u te allen tijde aan de richtlijnen en actuele adviezen van lokale autoriteiten. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat toeristenboten uitvaren ondanks waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden. Vertrouw daarom niet blindelings op toeristendiensten, maar houd zelf nauwlettend de lokale weersvoorspellingen en berichtgeving in de gaten.

Nuttige contactinformatie

Mocht u onverhoopt in de problemen komen tijdens uw verblijf in Cambodja, is het handig om onderstaande belangrijke telefoonnummers en adressen bij de hand te hebben. Sla deze dus al voor vertrek op in uw telefoon. Schrijf de gegevens ook op een briefje en doe deze in uw (hand)bagage voor wanneer u uw telefoon niet bij de hand heeft. Zorg dat u naast onderstaande telefoonnummers gedurende uw reis ook altijd het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekering en het nummer van uw bank bij de hand heeft.

Let op: consulaire hulpdiensten staan u meestal enkel te hulp als u door de lokale hulpdiensten niet verder geholpen kunt worden. U dient daarom eerst de hulp in te schakelen van de Cambodjaanse hulpdiensten, voordat u de ambassade of het consulaat om hulp vraagt.

Noodnummers
Ambulance 119
Brandweer 118
Politie 117
Overige belangrijke telefoonnummers en contactgegevens
Politie (Engelstalig) +855 (0) 977 780 002
Toeristenpolitie Siem Reap +855 (0) 12 40 24 24
Toeristenpolitie Phnom Penh +855 (0) 12 94 24 84
Nederlandse ambassade 24/7 telefonisch bereikbaar via +31 247 247 247
Op WhatsApp bereikbaar via +31 6 82 38 77 96
Bereikbaar via Twitter via @247BZ.

Er is geen fysieke Nederlandse ambassade in Cambodja, maar wel in Bangkok, Thailand.
Belgisch ereconsulaat Adres:
#404 D, Monivong Boulevard
Boeung Keng Kang 1
Chamkarmon District, Phnom Penh

Telefonisch bereikbaar via +855 12 840 056.

Vraag hier eenvoudig uw visum aan

Een van de belangrijkste benodigdheden voor uw reis naar Cambodja is een geldig visum. Met het online aanvraagformulier op deze website kan dit visum binnen een paar minuten worden aangevraagd. Het formulier is volledig in het Nederlands beschikbaar en bij vragen of problemen wordt u persoonlijk geholpen door een visumexpert van VisumBuitenland.nl.

Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor Cambodja is met zorg samengesteld. Desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw verblijf in Cambodja en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis, alsmede voor de keuze om een bepaalde reis al dan niet te maken. Voordat u naar Cambodja reist is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Cambodja te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Cambodja. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36 USD per visum, via www.evisa.gov.kh). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,19 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Cambodja is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.