Nieuwsbericht | | 10-08-2022 | ±3 minuten leestijd

Met ingang van 6 juni 2022 heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de PU-brief afgeschaft voor buitenlandse werknemers en hun gezinsleden. Met deze maatregel wil China de reisbeperkingen voor buitenlanders versoepelen en het voor hen makkelijker maken om een visum voor China aan te vragen en het land in te reizen.

Wat is een PU brief?

Een PU- brief is in feite een uitnodigingsbrief die wordt uitgegeven door de overheid aan buitenlandse reizigers voordat ze een zakenvisum (type M) of visum voor een familiebezoek (type Q1/Q2) kunnen aanvragen. Tot voor de versoepeling in juni 2022, was het ook verplicht om bij het aanvragen van een werkvisum (Z-visum) een PU-brief aan te leveren. De PU-brief wordt in principe uitgegeven door het Provinciale ministerie van Buitenlandse Zaken waar het Chinese bedrijf is gevestigd waar de werknemer komt te werken. Het bedrijf in kwestie is in dat geval verantwoordelijk om deze brief aan te vragen.

De PU-brief was een standaard onderdeel van de visumaanvraagprocedure voordat de Chinese regering deze versoepelde. De brief werd tijdens de coronapandemie wel opnieuw ingevoerd om strenge grenscontroles mogelijk te maken. Het is echter niet de eerste keer dat de Chinese regering de maatregelen over de PU-brief versoepeld. Eerder had de regering al aangekondigd dat ze in sommige gevallen af zouden zien van een uitnodigingsbrief voor mensen die volledig waren ingeënt met Chinese coronavaccins en daarbij een officieel inentingscertificaat aan konden tonen.

Algemene versoepelingen omtrent de PU-brief

Vanaf 6 juni 2022 hoeven de volgende categorieën buitenlandse reizigers geen PU-brief meer aan te vragen en kunnen ze een werkvisum aanvragen als ze een werkvergunning voor buitenlanders, of een bewijs van familieband kunnen aantonen:

  • Reizigers die door de bevoegde instanties in China mogen werken en een geldige werkvergunning voor buitenlanders hebben.
  • Gezinsleden van een echtgenoot/echtgenote of ouder die in China mag werken (inclusief diegenen die al in het land verblijven) en hun kinderen die jonger zijn dan 18.

Specifieke versoepelingen omtrent de PU-brief voor Nederlanders

Nederlandse reizigers die van plan zijn om het werk in China te hervatten, hebben met ingang van 4 juli 2022 geen PU-brief meer nodig bij het aanvragen van een zakelijk visum (type M) en een bezoekersvisum (type F). Dit heeft de Chinese Ambassade in Nederland onlangs bekend gemaakt.

Landen zoals Oostenrijk, Portugal, Cyprus, Noorwegen, Saudi-Arabië, Myanmar, Spanje, Ierland en België zijn ook officieel vrijgesteld van de PU-brief bij het aanvragen van een werkvisum (type Z), zakelijk visum (type M) en het bezoekersvisum (type F).

Een visum China aanvragen

Voor een reis naar China dienen Nederlandse en Belgische reizigers te beschikken over een geldig visum China. Dit visum is een reistoestemming die na goedkeuring in uw paspoort wordt aangebracht. Er zijn vier verschillende varianten van het toeristenvisum voor China. Welk visum u kunt aanvragen hangt af van de geldigheidsduur en het aantal keren dat u met een visum het land mag inreizen. De kosten voor het visum China bedragen € 247,50 en zijn voor alle visumvarianten gelijk.

Verschillende varianten van het visum voor China:

  • Een keer inreizen (3 maanden geldig)
  • Twee keer inreizen (3 maanden geldig)
  • Twee keer inreizen (6 maanden geldig)
  • Onbeperkt inreizen (12 maanden geldig)

Het aanvragen van de laatste twee visumvarianten is alleen toegestaan als u binnen de geldigheidsduur van het visum al eerder eenzelfde soort visum hebt aangevraagd en minimaal 3 in- en uitreisstempels in uw paspoort heeft staan. Het is op dit moment echter nog niet bekend wanneer het weer mogelijk is om een toeristenvisum of studievisum aan te vragen voor China.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor China is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor China.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.