Nieuwsbericht | | 12-10-2023 | ±2 minuten leestijd

China kondigt voor de tweede maand op rij versoepelingen aan van de inreisvoorwaarden voor buitenlandse reizigers. Nadat in augustus 2023 de coronamaatregelen voor buitenlandse reizigers werden opgeheven, kondigt het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken nu aan dat de visumregels versoepeld gaan worden.

Versoepeling van de coronamaatregelen

In augustus 2023 kondigde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken al aan dat de coronamaatregelen voor buitenlandse reizigers nog verder versoepeld zouden worden. Per 30 augustus 2023 is het voor buitenlandse reizigers dan ook niet meer noodzakelijk om bij aankomst in China een negatief resultaat van een PCR- of antigeentest te tonen. Ook het advies om na besmetting met corona in quarantaine te gaan is komen te vervallen.

Versoepeling van de visumvereisten voor China

In navolging op de versoepeling van de coronamaatregelen zijn in september 2023 ook diverse versoepelingen doorgevoerd in de visumvereisten voor buitenlandse reizigers. China wil hiermee meer internationale reizigers aantrekken om zo de toeristische sector van het land te stimuleren. Onder andere vanwege de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende pandemie was het aantal buitenlandse toeristen in China de afgelopen jaren erg laag. China had dan ook een streng coronabeleid. Zo moesten tot eind 2022 alle inkomende reizigers verplicht in quarantaine.

Wie voorheen een visum voor China wilde aanvragen, diende zijn/haar reisgeschiedenis van de gehele afgelopen 5 jaar en een volledige tijdlijn van al zijn/haar gevolgde opleidingen op te geven. Deze voorwaarden zijn door het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken versoepeld. Zo hoeven reizigers nu alleen nog hun reisgeschiedenis van de afgelopen 12 maanden en hun hoogst behaalde opleidingsgraad op te geven.

Aanvullende vereiste documenten

Naast een geldig paspoort, heeft u voor het aanvragen van een visum voor uw reis naar China nog een aantal andere documenten nodig. Lees daarover meer op de pagina over de benodigde gegevens en documenten voor het Chinese visum.

Sinds december 2019 moeten reizigers tussen de 14 en de 70 jaar oud ook een aantal biometrische gegevens aanleveren, waaronder een irisscan en vingerafdrukken. Voor het laten afnemen van deze biometrische gegevens moet u naar de ambassade of het consulaat van China. De biometrische gegevens zijn verplicht om een visumaanvraag in te kunnen dienen.

De verschillende soorten visa voor China

Naar verwachting zullen de versoepelde visumvereisten van toepassing zijn op alle Chinese visa. Het meest bekende en bovendien meestgebruikte visum voor China is het toeristenvisum (ook wel het L-visum genoemd). U kunt dit visum eenvoudig aanvragen via deze website. Het visum is beschikbaar in verschillende varianten, elk met een andere geldigheidsduur. Per variant gelden andere vereisten. Meer daarover leest u op de pagina over de voorwaarden voor het visum voor China.

Ook het zakelijke visum voor China (het M-visum) kunt u aanvragen via deze website. Met een zakelijk visum, ook wel business visa genoemd, mag u in China werken. Dit mag echter alleen voor een werkgever die niet in China gevestigd is en die ook geen services of diensten verleent in het land. Wilt u bijvoorbeeld remote werken vanuit China of gaat u voor een zakenreis naar het land, dan is een zakelijk visum geschikt voor u.

Toeristisch of zakelijk visum China aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.