Nieuwsbericht | | 28-12-2022 | ±4 minuten leestijd

Na drie jaar een streng coronabeleid te hebben gevoerd, heropent China op 8 januari 2023 zijn grenzen voor internationale toeristen. Onder andere de verplichtingen met betrekking tot de PCR-testen en het quarantainebeleid voor reizigers worden versoepeld. Ook zullen er vanaf deze datum weer visumaanvragen worden verwerkt. Lees hier meer over het hernieuwde coronabeleid en het aanvragen van het visum China.

Achtergrond coronabeleid China

China heeft direct vanaf het begin van de pandemie (eind 2019) een strikt COVID-19 beleid gehanteerd. Dit zogeheten zero-COVID beleid heeft ernstige gevolgen gehad voor de economie van het land. Dit in combinatie met het feit dat veel burgers de strenge beperkingen en herhaaldelijke verplichte tests niet langer konden verdragen, leidde afgelopen november tot hevige openbare protesten tegen de Chinese president Xi Jinping. Als reactie op deze protesten besloot de Chinese overheid de strikte coronaregels enkele weken later te laten vallen.

Belangrijkste veranderingen coronabeleid China

Op 26 december 2022 kondigde de Chinese Nationale Gezondheidscommissie (NHC) aan de officiële definitie van overlijdensgevallen door het coronavirus te veranderen. Alleen overlijdensgevallen waarbij de overledene positief getest was op het coronavirus en vervolgens is gestorven door ademhalingsproblemen worden nog gezien als overlijdensgevallen door Covid-19. Vanaf die datum staat het coronavirus niet langer geregistreerd in de Border Health and Quarantine Law of the People’s Republic of China als besmettelijke infectieziekte waarvoor quarantaine noodzakelijk is. Daarom worden vanaf dat moment preventieve bestrijdingsmaatregelen voor een klasse B infectieziekte toegepast op coronabesmettingen.

Overige veranderingen die China vanaf 8 januari 2023 gaat doorvoeren:

 • De quarantaineverplichting bij een coronabesmetting wordt opgeheven.
 • De verplichte registratie van mensen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met corona wordt opgeheven.
 • Hoog- en laagrisicogebieden worden niet langer afgebakend.
 • Verplichte PCR-tests zullen worden omgezet in vrijwillige tests.
 • Er zal worden voorzien in gerichte behandeling voor coronapatiënten en de zorgverzekeringspolissen zullen worden aangepast.
 • De frequentie van het uitbrengen van coronagerelateerde informatie zal worden gereguleerd.
 • De quarantainemaatregelen tegen infectieziektes voor inkomende reizigers en goederen zullen worden afgeschaft.

Bovendien wil China maatregelen nemen om het internationale personenverkeer naar het land te reguleren en de internationale betrekkingen te versterken. Hierbij moet er rekening gehouden worden met de internationale regelgeving omtrent corona en de dienstverlenende capaciteit van alle sectoren in China. Met het oog op deze doelstellingen zullen met ingang van 8 januari 2023 ook de volgende maatregelen worden doorgevoerd: ⁣

 • Reizigers die China willen inreizen, hoeven daarvoor niet langer een verplichte gezondheidscode aan te vragen bij een Chinese ambassade of een Chinees consulaat in hun thuisland.
 • De verplichting voor inkomende reizigers om een PCR-test af te nemen wordt opgeheven, net als de verplichte gecentraliseerde quarantaine. Zolang de gezondheidsverklaring in orde is en de routinematige quarantainecontrole bij aankomst normaal verloopt, mogen reizigers zonder verdere beperkingen het land inreizen.
 • De beperkingen met betrekking tot internationale passagiersvluchten, waaronder het zogeheten “vijf-een”-beleid (waardoor internationale luchtvaartmaatschappijen maar 1 vliegroute mochten onderhouden en maar 1 vlucht per week mochten uitvoeren) en de maximale bezettingsgraad van vliegtuigen, worden opgeheven. Wel blijft het verplicht om gedurende de vlucht een mondmasker te dragen.
 • De regelingen voor buitenlanders die terugkeren naar China voor werk, studie, zaken of familiebezoek worden verbeterd en de visumprocedures hiervoor worden hervat.
 • Het in- en uitreizen van reizigers over land- en waterwegen zal langzaamaan weer mogelijk worden.

Reden voor versoepeling coronabeleid

Met het invoeren van deze nieuwe maatregelen worden enkele van de strengste reisbeperkingen in China opgeheven. Vooral de verplichte afname van PCR-testen en het strenge quarantainebeleid zorgden bij veel reizigers tot ongenoegen.

Ondanks het opheffen van deze maatregelen, is het voor internationale reizigers nog niet mogelijk om naar China te reizen. Dit omdat het nog niet mogelijk is om een visum aan te vragen. Nu de Chinese overheid de coronamaatregelen steeds meer versoepelt en zich meer richt op economische groei, zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat China zijn grenzen weer volledig opent.

Verwerking van aanvragen voor enkele visumtypes hervat

Niet alleen de strenge reisbeperkingen worden versoepeld, maar ook de uitgifte van paspoorten voor Chinese burgers en de verwerking van visumaanvragen voor internationale toeristen worden hervat. De Chinese National Immigration Administration (NIA) begint begin januari 2023 weer met het uitvoeren van visumdiensten voor internationale reizigers. Zo worden onder andere de verwerking van visumaanvragen en de procedures met betrekking tot het aanvragen, verwerken en verlengen van verblijfsvergunningen hervat.

Ook Nederlandse reizigers kunnen vanaf 8 januari 2023 weer een visum voor China aanvragen. Op dit moment is het alleen mogelijk een e-visum voor China aanvragen als er in een groep van twee of meerdere personen gereisd wordt. Als u van plan bent om alleen naar China te reizen, moet u daarom een fysiek visum aanvragen. Waar er maar een variant van het e-visum China is, zijn er van het fysieke visum meerdere varianten beschikbaar. Ondanks de verschillen tussen deze varianten, is de prijs per persoon voor elk van deze visa gelijk, namelijk € 247,50.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor China is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor China.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.