Nieuwsbericht | | 14-06-2019 | ±4 minuten leestijd

Reizigers die binnenkort of tijdens de zomervakantie naar China willen reizen, doen er goed aan zich van tevoren in te lezen over de regels rondom het reizen met de trein. Ieder jaar is het chaotisch in China op de spoorwegen.

De Chinese Spoorwegen heeft nu haar excuses aangeboden voor de ongeregeldheden. Volgens de Spoorwegen komen de ongeregeldheden vooral voort door toeristen die zich niet aan de regels houden. Daarom gaat het bedrijf strenger controleren op zwartrijders en overige reizigers die zich niet aan de regels houden. Voor het reizen met de trein in China moet men de juiste ticket kopen. Om naar China te reizen moet men bovendien een visum China hebben aangevraagd.

Chaos op Chinese treinstations

De Chinese treinstations worden al tijd geplaagd door chaotische situaties. Daarom heeft de Chinese Spoorwegen onlangs haar excuses aangeboden. Tijdens de vakanties moeten veel toeristen lang wachten en zitten de treinen overvol. Volgens het spoorbedrijf ligt het probleem echter niet alleen in de planning van het bedrijf zelf, maar zijn toeristen die de regels niet volgen debet aan het probleem.

Tijdens de laatste feestdagen in China namen 70 miljoen mensen in het drukbevolkte land de trein. Op één dag vervoerde het bedrijf zelfs 17 miljoen passagiers. Dat was op 1 mei. De drukte leidde echter tot chaos op de spoorwegen.

Volgens het Chinese spoorbedrijf kwamen er ongeregeldheden voor, tot ergernis van de passagiers. Op de Chinese staatstelevisie bood het bedrijf haar excuses aan. De problemen werden ook veroorzaakt door de passagiers zelf. Zo zouden er passagiers zijn die niet de juiste kaartjes hebben en toch op de trein stappen.

Toeristen die wel de juiste kaartjes voor de juiste treinrit hadden besteld, konden daardoor niet mee. De conducteurs hielden reizigers tegen met de mededeling dat de trein te vol was. Volgens het Chinese spoorbedrijf zijn er veel reizigers die kaartjes voor korte trips kopen en vervolgens langer dan de bedoeling is op de trein aanwezig blijven.

Handhaven blijkt moeilijk

Ook het handhaven van de regels blijkt moeilijk. In veel gevallen slaagt het personeel er niet in alle kaartjes te controleren. Daarom gaf het bedrijf aan sommige passagiers geld terug. Het Chinese spoorbedrijf gaat met name toeristen nu strenger controleren of zij de juiste tickets hebben gekocht. Toeristen die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen of zelfs de toegang tot het spoornet ontzegd worden.

Chinese regels voor toeristen

Het is belangrijk dat alle toeristen die naar China vertrekken, zich aan de regels houden. Zeker rondom het spoor is het belangrijk in het bezit te zijn van de juiste vervoersbewijzen. De Chinese Spoorwegen zal er strenger op controleren. Daarnaast is het noodzakelijk voor alle Nederlandse en Belgische toeristen een visum China aan te vragen.

In China geldt voor de meeste Europese landen, waaronder Nederland en België, de visumplicht. Tegenwoordig hoeft men daarvoor niet meer naar het Chinese consulaat, maar kan het visum gemakkelijk online worden aangevraagd. Het visum China is beschikbaar voor iedereen die op vakantie of zakenreis wil. Het visum China kost € 247,50 per persoon. Dat is inclusief consulaire kosten, aanvraagkosten en BTW.

Visums China voor toeristen

Alle Nederlandse en Belgische reizigers moeten een visum China aanvragen, ook kinderen. Er zijn vier varianten voor zowel zakelijk als toeristisch gebruik. De verschillen in de varianten betreft de geldigheidsduur en hoe vaak men China in mag reizen.

Zo kan men eenmalig China in reizen met een geldigheidsduur van drie maanden, tweemaal inreizen met een geldigheidsduur van drie of zes maanden en onbeperkt inreizen met een geldigheidsduur van zes maanden. Daaraan zijn wel extra voorwaarden verbonden. De prijzen van alle visums zijn hetzelfde en bedragen € 247,50 per persoon.

Visum China aanvragen

Een visum China aanvragen kan gemakkelijk online. Wel moet men bij het aanvragen enkele documenten aanleveren. Bijvoorbeeld een paspoort, pasfoto, reisschema en werkgeversverklaring. Afhankelijk van het reisdoel kunnen er nog andere documenten benodigd zijn.

Aanvragen kan 24 uur per dag, zeven dagen per week. Bij de aanvraag wordt de aanvraag behandeld door een specialist. Zo verloopt de aanvraag soepel en snel. Wel moet men het visum China op tijd aanvragen; maximaal drie maanden voor vertrek naar China. We raden aan het visum China tenminste drie weken van tevoren aan te vragen.

Visum China met spoed aanvragen

Op kortere termijn al naar China? Dan is het mogelijk de optie ‘spoed’ aan te vinken op het aanvraagformulier. Houd er rekening mee dat ook bij een spoedaanvraag het even duurt totdat het visum geleverd wordt. Bij een normale aanvraag duurt het 2, 3 of 4 werkdagen. Bij een spoedaanvraag ontvangt men meestal de eerstvolgende werkdag het visum.

Het visum en het paspoort moeten fysiek worden opgestuurd en teruggestuurd. Een digitaal visum aanvragen is daarom niet mogelijk.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor China is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor China.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.