Nieuwsbericht | | 29-04-2019 | ±4 minuten leestijd

Voor sommige regio’s is het mogelijk om naar China te reizen zonder dat men een visum nodig heeft. Een voorbeeld van een dergelijke regio is Shanghai. Bezoekers die per vliegtuig naar Shanghai reizen, mogen tot 144 uur (zes dagen) in het land verblijven zonder een visum China aan te vragen.

In andere regio’s in China is het mogelijk tot 72 uur zonder visum in het land te verblijven. Voor alle andere gevallen moeten Nederlandse en Belgische reizigers nog steeds voldoen aan de visumplicht en een visum China.

Reizen naar China zonder visum

In sommige gevallen is het mogelijk naar China te reizen, zonder dat men een visum nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld naar de regio Shanghai, waar men 144 uur geen visum nodig heeft. De regel geldt voor in totaal 51 landen, waaronder alle Europese staten, Rusland en Oekraïne). Dat betekent dat ook Nederlandse en Belgische reizigers naar Shanghai mogen reizen zonder visum.

De regels gelden ook voor zeventien andere grote steden van China, zoals bijvoorbeeld Beijing, Guanzhou en Wuhang. Er gelden dan echter andere regels met betrekking tot de verblijfsduur. In deze regio’s is het toegestaan maximaal 72 uur zonder visum in de regio’s te verblijven.

Door deze regels in te voeren wil China meer buitenlandse zakenreizigers en toeristen aantrekken. Mogelijk krijgen andere grote steden op een later tijdstip ook de mogelijkheid 144 uur zonder visum in sommige regio’s van China te verblijven.

Strikte regels voor reizen naar China zonder visum

Wie wil reizen naar China zonder visum, moet in aanmerking komen voor zogenaamde visumvrijstelling. De passagier moet voor vertrek vragen om gebruik te maken van een visum waiver. Op de luchthaven in China is een speciaal loket waar men zich kan melden voor verblijf zonder visum. Er wordt dan een stempel in het paspoort gedrukt, waarbij de overheid aangeeft hoe lang men in de regio mag verblijven. De 72 of 144 uur in gaan in tijdens middernacht na de dag van aankomst. Daardoor is het gunstig om te kiezen voor een vlucht met een aankomsttijd in de morgen.

Het is bovendien verplicht om China weer op tijd middels dezelfde luchthaven te verlaten. Er zijn wel redenen om langer in China te mogen verblijven. Dit geldt enkel bij overmacht, dus ziekte of vluchtvertraging. Wie om andere redenen te lang zonder visum in China blijft, moet alsnog een visum aanvragen en ervoor betalen. Bezoekers moeten zich bovendien melden bij de politie. In veel gevallen handelt het hotel dit probleem af. Particulieren die ergens anders gaan slapen, moeten zichzelf bij de autoriteiten melden. Er wordt dan gecontroleerd of een veilig verblijf kan worden gegarandeerd. Het is onduidelijk wat er gebeurt als men zich niet bij de politie meldt.

Visum China aanvragen

Voor alle andere regio’s in China is het visumvrij reizen niet mogelijk. Daarom geldt voor Belgische en Nederlandse reiizgers nog steeds een visumplicht. Wie binnenkort voor vakantie of zakenreis naar China wil reizen, dient te beschikken over een verplicht visum. Het aanvragen van een visum China kost € 247,50 per persoon. Dat is inclusief consulaire kosten, aanvraagkosten en BTW. Daarmee is dit visum goedkoper dan bij andere aanbieders.

Ook meereizende kinderen moeten beschikken over een eigen paspoort en visum China. Dat geldt ook voor minderjarige kinderen. Een visum China is een officiële reistoestemming. Het visum China wordt na toekenning van de aanvraag in het paspoort geplakt. Het visum aanvragen kan eenvoudig 24 uur per dag, zeven dagen per week via onze website.

Bij de aanvraag kan het even duren totdat de aanvraag wordt goedgekeurd. Onze visumspecialisten controleren de aanvraag eerst op invulfouten. Zo kan de aanvraag altijd correct bij de Chinese overheid worden ingediend, zodat de kans op slagen het grootst is. Een ander voordeel aan een visum China online aanvragen, is dat men niet meer naar het consulaat voor het visum China hoeft te reizen.

Bij de aanvraag dient de aanvrager het paspoort in te leveren bij Visum Buitenland. Dit kan aangetekend verzonden worden, of per koerier worden aangeboden. Als de aanvraag voltooid is, wordt het paspoort met daarin het visum China weer retour gestuurd.

Voorwaarden visum China

Er zijn meerdere visums China mogelijk. Ze kosten allemaal € 247,50. Met het visum China kan men eenmaal, tweemaal of onbeperkt inreizen tegen een beperkte geldigheidsduur van 3, 6 of 12 maanden.

Verder dient men te voldoen aan de voorwaarden visum China voorwaarden: men moet een paspoort, pasfoto, reisschema en een werkgeversverklaring indienen.

Spoedaanvraag visum China

Binnenkort al naar China? Het kan twee, drie of vier werkdagen duren totdat de aanvraag van het visum China wordt goedgekeurd. Vraag in andere gevallen het visum China middels de spoedprocedure aan. Met kan het paspoort met ingeplakt visum dan de volgende werkdag ophalen op Schiphol.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor China is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor China.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor China. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (126,55 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 126,55 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 120,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum China is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.