Nieuwsbericht | | 09-01-2024 | ±3 minuten leestijd

Indonesië heeft onlangs een nieuw visum voor toeristen en zakenreizigers geïntroduceerd. Het nieuwe visum heeft een geldigheidsduur van 5 jaar. Gedurende deze 5 jaar kunnen meerdere reizen naar Indonesië worden gemaakt. Het visum is ook beschikbaar in varianten met een geldigheidsduur van 1 of 2 jaar.

Wie komt in aanmerking voor het 5 jaar geldige visum?

Het nieuwe toeristen- en zakenvisum met een geldigheidsduur van 5 jaar is geschikt voor reizigers die binnen 5 jaar meermaals naar Indonesië willen reizen voor verblijven van telkens maximaal 60 aaneengesloten dagen. Het visum wordt bij toekenning gekoppeld aan het paspoort van de aanvrager. Dit paspoort moet op het moment van aanvragen nog minimaal 6 jaar geldig zijn. Reizigers met dit visum mogen naar Indonesië reizen voor een vakantie, maar ook om vrienden of familie te bezoeken, beurzen en tentoonstellingen bij te wonen en verschillende zakelijke activiteiten te verrichten.

In de volgende gevallen is het visum niet geschikt:

  • De reiziger ontvangt een vergoeding (in welke vorm dan ook) van een Indonesische werkgever of staatsburger;
  • De reiziger gaat een dienstverband aan bij een Indonesische organisatie;
  • De reiziger gaat in Indonesië goederen of diensten verkopen;
  • De reiziger gaat in Indonesië toezicht houden op productieprocessen;
  • De reiziger heeft niet voldoende financiële middelen om de reis te bekostigen (minimaal 2000 USD).

Uitleg over de geldigheids- en verblijfsduur

Het nieuwe visum is beschikbaar in varianten met een verschillende geldigheidsduur. Zo is er een variant die 5 jaar geldig is, maar zijn er ook varianten beschikbaar met een geldigheidsduur van 1 of 2 jaar. Het is een multiple-entry visum, wat betekent dat binnen de geldigheidsduur een onbeperkt aantal reizen naar Indonesië mag worden gemaakt. Ieder verblijf mag maximaal 60 aaneengesloten dagen duren. Er is geen officieel maximum aan het totaal aantal dagen dat een reiziger per jaar in Indonesië mag doorbrengen.

Hoeveel kost het 5-jarig visum voor Indonesië?

De kosten van het visum bedragen 15.000.000 Indonesische roepia, zo’n 900 EUR (op 04-01-2024). De kosten van de visa met een kortere geldigheidsduur liggen lager. Zo kost het visum dat 2 jaar geldig is 6.000.000 IDR (zo’n 350 EUR) en het visum dat 1 jaar geldig is 3.000.000 IDR (zo’n 175 EUR). Wie voldoende heeft aan een visum voor één reis naar Indonesië van maximaal 30 of 60 dagen, kan er ook voor kiezen om via deze website een e-visum aan te vragen. Dit visum kost € 64,95.

Hoe vraag ik het visum aan?

Indonesië wil het aanvragen van visa eenvoudiger maken en digitaliseert de aanvraagprocedures daarom steeds meer. Ook het nieuwe 5-jarige visum kan online worden aangevraagd. Dit doet men via de website van de Indonesische immigratiedienst. Voor het aanvragen van het visum moet een digitaal formulier worden ingevuld en moeten er daarnaast een aantal documenten worden aangeleverd, waaronder een pasfoto en een bewijs dat de aanvrager over voldoende financiële middelen beschikt (minimaal 2000 USD). De kosten moeten per creditcard worden voldaan.

Is het 5-jarige visum geldig voor Bali?

Ieder visum voor Indonesië is geldig voor een reis naar alle delen van de eilandstaat, dus ook voor Bali. Met het 5-jarige visum mogen reizigers binnen de geldigheidsduur van 5 jaar zo vaak naar Bali reizen als ze willen. Ieder verblijf mag maximaal 60 dagen duren. Het toeristen- of zakenvisum met een geldigheidsduur van 5 jaar is dus ook geschikt voor reizigers die regelmatig naar Bali reizen om vakantie te vieren of zaken te doen op het eiland. Het visum kan natuurlijk ook gebruikt worden om naar andere Indonesische eilanden te reizen, zoals Java of Lombok.

Visum voor een kort verblijf in Indonesië

Wie het aanvragen van een visum met een geldigheidsduur van meerdere jaren te duur of te ingewikkeld vindt, kan ook eenvoudig een e-visum voor Indonesië aanvragen. Op deze website doet u dat eenvoudig in het Nederlands. Het visum kan gebruikt worden voor één reis en staat een verblijf van maximaal 30 dagen in Indonesië toe. Deze maximale verblijfsduur kan in Indonesië eenmalig met nog eens 30 dagen worden verlengd. Na het indienen van de aanvraag duurt het gemiddeld zo’n 2 weken voordat deze volledig is verwerkt. Bij spoedaanvragen duurt de verwerking gemiddeld maar 6 werkdagen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (5000 IDR per visum, via molina.imigrasi.go.id). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 5000 IDR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 36,00 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.