Nieuwsbericht | | 29-04-2019 | ±4 minuten leestijd

Indonesië is een van de meest bezochte landen in Zuidoost-Azië. Het land staat bekend om haar witte stranden, tempels en rijstvelden die door UNESCO zijn aangemerkt. Doordat Indonesië zo bijzonder is, heeft het land in 2017 maar liefst 5,7 miljoen reizigers weten te verwelkomen.

Indonesië heeft moeite om het hoge aantal toeristen bij te kunnen houden en spreekt nu van ‘overtoerisme’. Daarom wil Indonesië de toeristenbelasting in gaan voeren. Nederlandse en Belgische reizigers moeten naast de kosten van de toeristenbelasting op Bali ook rekening houden met de kosten van een visum Indonesië aanvragen.

Indonesië slachtoffer van het eigen succes

Indonesië lijkt slachtoffer te zijn geworden van haar eigen succes. Het land kampt inmiddels met overtoerisme, wat inhoudt dat het land uit Zuidoost-Azië de drukte niet meer aankan. Volgens de Indonesische website Jakarta Post zou de regionale regering op Bali inmiddels overwegen om een toeristenbelasting in te gaan voeren. Bali heeft inmiddels een conceptwetsvoorstel gemaakt waarbij bezoekers omgerekend tien Amerikaanse dollar per buitenlandse toerist moeten betalen.

Het bedrag dient betaald te worden op het moment dat de reiziger het land verlaat. “Toeristen vinden onze omgeving en cultuur erg mooi. Waarom zouden we dan geen belasting heffen om te zorgen dat het ook zo mooi blijft?”, vraagt Nyoman Adi Wiryatama, hoofd van het provinciale parlement van Bali zich af.

Toeristen betalen graag toeristenbelasting Bali

Het idee van de overheid om een toeristenbelasting voor Bali in te gaan voeren, komt niet geheel uit de lucht vallen. Het voorstel werd eerder onderzocht door de Udayana Universiteit, gevestigd op Bali. De universiteit houdt zich bezig met gastvrijheid en toerisme. Uit onderzoek van de universiteit blijkt dat bezoekers welwillend tegenover het idee staan om een kleine toeristenbelasting te betalen. De bedoeling daarvan is dat het eiland de omgeving beter kan onderhouden, zodat de staat van het eiland in goede orde blijft.

Uit de studie van de universiteit blijkt dat maar liefst 60 procent van de toeristen een kleine toeristenbelasting een goed idee vindt. Indonesië is niet het enige land ter wereld dat gaat werken met een toeristenbelasting. De toeristenbelasting is in meer landen ingevoerd. Afrekenen bij vertrek wordt bijvoorbeeld ook in Japan gedaan, met de zogenaamde ‘vertrektax’. Deze belasting bedraagt omgerekend slechts negen dollar en is bedoeld voor het onderhouden van de toeristische infrastructuur.

Ook in Europa zijn er landen die met een toeristenbelasting werken. Zo moeten bezoekers van Venetië, Italië zo’n 11 dollar betalen om de stad te mogen bezoeken. De toeristenbelasting was bedoeld om de verliezen van de lokale hotels goed te maken. Bij de Taj Mahal, India worden hogere prijzen gevraagd om zo het aantal bezoekers te reguleren.

Houd rekening met een visum Indonesië

Wie naar Indonesië wil reizen en langer dan 30 dagen wil verblijven, dient rekening te houden met een aantal bijkomende kosten. Op Bali zal mogelijk binnenkort de toeristenbelasting worden ingevoerd, maar er zijn nog andere kosten. Zo dienen alle Nederlandse en Belgische reizigers een visum Indonesië aan te vragen. In Indonesië geldt de visumplicht, wat betekent dat alle reizigers een visum moeten kunnen tonen. Deze regel geldt ook voor minderjarige kinderen. Zij moeten in het bezit zijn van een eigen paspoort en visum Indonesië. Enkel Nederlandse reizigers kunnen bij ons een visum aanvragen.

Het visum Indonesië hoeft niet altijd aangevraagd te worden. Wanneer men minder dan 30 dagen in het land verblijft, heeft men geen visum nodig. De visumplicht geldt enkel voor toeristen die langer dan 30 dagen in Indonesië willen verblijven. Het visum Indonesië aanvragen kan eenvoudig via de website en kost € 89,95 per persoon.

Visum indonesië aanvragen

Het visum Indonesië aanvragen wordt doorgaans als ingewikkeld ervaren. Daarom is het tegenwoordig ook mogelijk eenvoudig een aanvraag via onze website te doen. Men hoeft dan niet meer naar de Indonesische ambassade of het consulaat. Men dient een aantal documenten voor het visum Indonesië aan te leveren per aangetekende post of koerier. Vervolgens wordt het visum Indonesië in het paspoort geplakt en weer teruggezonden.

Er zijn zowel een toeristische visums als zakenvisums voor Indonesië. Reizigers die voor toeristische doeleinden naar het land komen, mogen maximaal 60 dagen op het visum verblijven. Voor een zakenvisum geldt da men een jaar lang onbeperkt kan reizen, mits hij in het bezit is van een multiple entry visum Indonesië. Korter dan 30 dagen in Indonesië verblijven? Dan is het helemaal niet nodig een visum aan te vragen.

Spoedprocedure visum Indonesië

Een visum Indonesië wordt binnen negen werkdagen toegekend. Wie binnenkort al naar Indonesië vertrekt, kan een spoedaanvraag voor het visum Indonesië doen. Voor zakelijke visums geldt dan een levertijd van drie werkdagen. Toeristische visums worden binnen zes werkdagen toegekend. Voor de spoedprocedure worden extra kosten van € 89,95 per persoon voor een toeristenvisum en 36,50,- per persoon voor zakenreizigers in rekening gebracht.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Indonesië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Indonesië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Indonesië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (60 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 60 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 29,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Indonesië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.