Nieuwsbericht | | 29-07-2020 | ±3 minuten leestijd

Terwijl andere landen nog worstelen met het coronavirus, heeft Myanmar alle restricties voor binnenlandse reizen opgeheven. Alle toeristische bestemmingen mogen weer open, en de bevolking wordt aangemoedigd ze te bezoeken. Buitenlandse reizigers worden vooralsnog geweerd, zelfs als ze een visum hebben, maar de vooruitzichten met betrekking tot internationaal toerisme naar Myanmar zijn positief.

Al een maand lang geen nieuwe coronagevallen

Myanmar staat te popelen om de binnenlandse economie weer op gang te laten komen. Bedrijven gaan weer open en werknemers mogen, als vanouds, weer op locatie werken. Hoewel dit door sommigen als vroegtijdig wordt beschouwd, is de overheid van Myanmar er zeker van dat dit het moment is om het herstelproces op gang te laten komen. De voornaamste reden hiervoor is dat het aantal gevallen van coronavirus besmetting in Myanmar de afgelopen maanden vrijwel nihil is geweest.

De overheid schrijft dit toe aan de snelheid waarmee de maatregelen tegen het virus werden doorgevoerd. Zo werd er een reisverbod ingevoerd voor internationale vluchten, konden er geen nieuwe visums voor Myanmar aangevraagd worden en werden populaire festivals en massale bijeenkomsten verboden. De aanpak van de Myanmarese overheid heeft ook complimenten gekregen van de WHO.

Stappenplan voor economie

Het binnenlands toerisme begint langzaam weer op gang te komen in Myanmar, hoewel mensen veel minder in groepen reizen dan voorheen. Deze sector in het bijzonder heeft veel te lijden gehad onder de coronacrisis. De inkomsten waren in de maanden april en mei te verwaarlozen, met duizenden ontslagen als gevolg. De aandacht van de overheid gaat dan ook specifiek uit naar (binnenlands) toerisme. Het Ministerie van Hotels en Toerisme heeft een concreet stappenplan uiteengezet die de sector weer op de been moet helpen, bestaande uit drie fases.

1: Financiële steun voor hotels en bedrijven

De eerste fase zal voornamelijk bestaan uit het geven van financiële steun aan noodlijdende bedrijven in de toeristische sector. Zij krijgen belastingverlagingen, hoeven tijdelijk geen huur te betalen en kunnen speciale leningen aanvragen tegen een zeer lage rente. Deze fase is inmiddels grotendeels voorbij, en de effecten zijn volgens het ministerie zeer positief.

2: Algehele opening

Deze fase vindt plaats van juni tot en met augustus. Alle toeristische trekpleisters mogen weer open, maar ze moeten zich wel houden aan strikte hygiëneregels om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet opnieuw verspreidt.

3: Het land herstarten

De laatste fase begint in september. Het land zal zich langzaam maar zeker weer openstellen voor internationaal toerisme. Het visumsysteem zal weer in werking treden en buitenlandse reizigers zullen potentieel weer het land in mogen. Er zullen massale marketing campagnes opgezet worden om Myanmar zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Het uiteindelijke doel is dat het land na deze fase, die zes maanden tot een jaar zal duren, economisch weer grotendeels hersteld zal zijn.

Visum Myanmar en reizen naar Myanmar

Momenteel zit het land echter nog in de tweede fase, wat betekent dat de focus ligt op binnenlands toerisme. Buitenlanders zullen nog even moeten wachten, maar de vooruitzichten met betrekking tot internationale vluchten naar Myanmar zijn vooralsnog positief. Met het publiceren van het stappenplan heeft de overheid van Myanmar een duidelijk signaal afgegeven dat de buitenlandse toeristen niet vergeten zijn.

Naast de coronavirus maatregelen waar reizigers zonder meer mee te maken gaan krijgen als ze in de toekomst naar Myanmar willen reizen, moet men niet vergeten dat Myanmar tevens een visumplicht heeft. Dit betekent dat Nederlandse en Belgische reizigers verplicht een visum Myanmar moeten aanvragen als zij naar Myanmar willen reizen. Dit visum kan online aangevraagd worden middels een digitaal visum aanvraagformulier. Dit betekent dat er geen bezoek aan de ambassade nodig is. Het visum wordt na toekenning per email verstuurd, waarna het uitgeprint kan worden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,46 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.