Nieuwsbericht | | 05-01-2022 | ±2 minuten leestijd

In een verklaring heeft de overheid van Myanmar laten weten dat de grenssluiting als gevolg van het coronavirus verlengd wordt tot 31 januari 2022. Er worden tot die datum ook geen visumaanvragen behandeld.

Grenssluiting verlengd

Net als de meeste andere landen had ook Myanmar de grenzen gesloten na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Hoewel veel landen sindsdien de grenzen weer grotendeels hebben geopend, is dit nog altijd niet het geval voor Myanmar. Op 1 januari 2022 liet de overheid van Myanmar weten dat de grenssluiting verlengd zal worden tot 31 januari. Volgens de Myanmarese overheid is dit noodzakelijk om de veiligheid en gezondheid van de bevolking te garanderen. Tot 31 januari zijn buitenlandse reizigers niet welkom in Myanmar. Alleen reizigers met een dringende reden om naar Myanmar te reizen kunnen een uitzondering aanvragen om toch toegelaten te worden.

Visum aanvragen mogelijk

Het besluit van de overheid van Myanmar betekent ook dat visums voor Myanmar nog niet worden toegekend. Een aanvraag kan wel zoals normaal online worden ingediend, maar die komt dan in de wacht te staan. Zodra de grenzen opengaan en Myanmar weer toeristenvisums toekent, zal de aanvraag automatisch in behandeling worden genomen. De overheid heeft nog geen wijzigingen aangekondigd met betrekking tot het online toeristenvisum. Dit betekent dat men met het visum Myanmar maximaal 28 dagen in het land mag verblijven. De geldigheidstermijn van het visum is 90 dagen.

Heropening uitgesteld

Dit is de tweede keer dat de datum voor het heropenen van de grenzen wordt uitgesteld. De grenzen zouden eigenlijk al op 30 november 2021 opengaan, maar die datum werd verzet naar 31 december. Dat is nu dus weer verzet naar 31 januari. Begin november 2021 had de overheid van Myanmar nog haar plannen bekendgemaakt om het land te heropenen voor toerisme. Er werden al reisovereenkomsten gesloten met buurlanden en binnenlands werden grootschalige versoepelingen doorgevoerd in het coronabeleid. Het visumsysteem zou ook weer in werking worden gesteld, zodat toeristen online hun visums konden aanvragen. De overheid van Myanmar hoopt begin 2022 het land weer te kunnen openen voor toeristen.

Interne problemen

Of het heropenen van de grenzen veel effect zal hebben op het toerisme naar het land is nog maar de vraag. Myanmar heeft nog steeds te maken met onrust op grote schaal. Sinds de coup van begin 2021 is de militaire overheid verwikkeld in een bloedige strijd met lokale groeperingen die eisen dat de democratie wordt hersteld. In het verleden waren vooral de grensregio’s in Myanmar gevaarlijk voor toeristen, maar sinds de coup zien ook andere delen van Myanmar geregeld confrontaties tussen het leger en verzetsgroepen.

De overheid van Myanmar hoopt niettemin met campagnes toeristen naar het land te lokken. Myanmar is vooral voor reizigers uit China een populaire vakantiebestemming, en de Myanmarese overheid hoopt dat deze toeristenstroom zo snel mogelijk weer op gang komt. De al zwakke Myanmarese economie heeft zwaar geleden door de coronapandemie en de coup. De toerismesector, een van de belangrijkste onderdelen van de economie, is vrijwel stilgevallen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 33,51 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.