Nieuwsbericht | | 18-08-2022 | ±3 minuten leestijd

Recent heeft de regering van Myanmar aangekondigd dat het vanaf 1 augustus 2022 de visumvoorwaarden voor het toeristenvisum heeft verscherpt. Dit heeft gevolgen voor reizigers naar Myanmar. Lees hier wat de nieuwe voorwaarden zijn van het visum Myanmar en hoe u dit visum kunt aanvragen.

Vaccinatie en covid-test

Myanmar opende in april al de grenzen en verwelkomde internationale vluchten. Het doel van de Myanmarese overheid is om de toerismesector weer op te laten bloeien. Maar toch is het nog redelijk lastig om naar Myanmar te reizen, omdat de toegangsvoorwaarden nog steeds vrij streng zijn in vergelijking met andere Aziatische landen. Volgens de nieuwe regels moeten reizigers bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn. Zo moeten ze minimaal 2 vaccinaties hebben gehad die eerder dan 14 dagen voor vertrek zijn toegediend.

Ook moeten ze voor vertrek een PCR of antigeen testresultaat kunnen tonen dat niet ouder is dan 48 uur. Daarnaast moeten buitenlandse reizigers een Covid-19 zorgverzekering hebben afgesloten in Myanmar. Bij aankomst moeten reizigers op eigen kosten een sneltest doen en op het vliegveld wachten op het resultaat. Als het testresultaat positief is, moeten ze 7 dagen in quarantaine in een door de overheid aangewezen gebouw. Als de test negatief is, hoeft u niet in isolatie. Er gelden in het land nog wel enkele maatregelen om de verspreiding van corona te beperken. Zo zijn mondkapjes in publieke ruimtes, zowel binnen als buiten, nog steeds verplicht en moet u 2 meter afstand houden. Ook is er nog een avondklok van kracht tussen 20:00-04:00 of 22:00-04:00. Plaatselijk kan de handhaving van de regels variëren.

De reis naar Myanmar

Myanmar verwelkomt internationale vluchten op dit moment alleen op Yangon International Airport. Als uw reisbestemming niet in de buurt is van Yangon, zult u dus moeten overstappen op een binnenlandse vlucht of met de auto of openbaar vervoer verder reizen. Het is voor buitenlandse reizigers overigens niet mogelijk om in Myanmar over te stappen op een andere internationale vlucht. Myanmar heeft een visumvrij programma ingevoerd om de toerismesector te helpen, maar voorlopig is dit programma alleen beschikbaar voor enkele landen in Zuidoost-Azië. Europese burgers moeten een visum Myanmar aanvragen om Myanmar in te reizen. Dit kan gemakkelijk online gedaan worden.

Visumregels

Het e-visum Myanmar is na goedkeuring 90 dagen geldig. Dat betekent dat men binnen deze periode naar Myanmar mag reizen. De terugreis hoeft niet binnen de geldigheidsperiode te zijn. De maximale verblijfsduur van een visum Myanmar is 28 dagen en het visum is alleen in de single-entry variant te verkrijgen. Als u binnen de geldigheidsperiode Myanmar verlaat en weer wil betreden, moet u opnieuw het e-visum aanvragen en de kosten daarvoor betalen.

Gouden Tempel MyanmarVraag het visum Myanmar aan om de Gouden Tempel te verkennen.

Huidige stand van zaken

Naast de strenge toegangsvoorwaarden komt nog dat de Junta, het leger dat sinds februari 2021 aan de macht is, de noodwet tot einde januari 2023 heeft verlengd. Deze wet geeft het leger veel macht. Generaal Min Aung Hlaing, die zichzelf vorig jaar tot premier had uitgeroepen, geeft als reden voor de verlenging dat het leger meer tijd nodig heeft om de orde in het land te herstellen en het huidige kiesstelsel te hervormen. De Junta wil het huidige meerderheidsstelsel combineren met evenredige vertegenwoordiging. Maar veel inwoners van Myanmar betwijfelen of de Junta echt eerlijke verkiezingen zal gaan houden of de staatsmacht zal overdragen aan een eerlijk gekozen regering.

De Nederlandse overheid geeft op dit moment nog een rood en oranje reisadvies voor Myanmar vanwege de instabiele situatie in het land. Dit betekent dat niet noodzakelijke reizen sterk worden afgeraden. Als u wel naar Myanmar reist, vermijdt dan militaire objecten, omdat die vaak een doelwit zijn voor aanslagen van de rebellen. Zorg dat u daarom goed bent voorbereid op uw reis, door de reisadviezen en het actuele nieuws goed bij te houden. Vergeet ook niet uw e-visum voor Myanmar aan te vragen.

Let op: deze reis maakt u op eigen risico en is daarom uw eigen verantwoordelijkheid. VisumBuitenland.nl is niet aansprakelijk voor schade of letsel dat u oploopt tijdens uw verblijf in Myanmar.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 34,16 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.