Nieuwsbericht | | 10-09-2018 | ±3 minuten leestijd

Het toerisme in Myanmar is de eerste helft van dit jaar met 2 procent afgenomen. In de eerste helft van het jaar kon Myanmar rekenen op in totaal ruim 1,7 miljoen toeristen. Dat is minder vergeleken met vorig jaar, meldt het ministerie van Toerisme in Myanmar.

Myanmar heeft vooral te maken met een teruglopend aantal toeristen doordat het negatief in het nieuws kwam vanwege de Rohingya crisis. Thailand blijft een van de best bezochte landen in Azië, maar China groeit aanzienlijk sneller.

Aziatische landen

De meeste toeristen die een bezoekje brengen aan Myanmar komen uit omringende Aziatische landen. Myanmar trekt vooral veel bezoekers uit Japan, Zuid-Korea, Singapore, India, Vietnam en Maleisië. Maleisische toeristen moeten als enige uit de AEAN-groep nog een visum aanvragen, wanneer zij Myanmar willen bezoeken.

Tijdens de winters in Myanmar zijn het vooral de Europeanen die goed zijn voor het toerisme. Europa levert vooral toeristen die in een groep het land komen bezoeken. Door de crisis met de Rohingya liepen de toerismecijfers al sinds oktober 2016 behoorlijk terug. De meeste toeristen komen uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië. De meeste toeristen kwamen binnen op de luchthavens Yangon, Mandaly en Nay Pyi Taw.

Doelen

Myanmar heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld voor 2020. Het land wil in de komende jaren meer dan 7 miljoen bezoekers verwelkomen. Vorig jaar kwamen er in het gehele jaar maar liefst 3,4 miljoen toeristen naar Myanmar.

Er is toch sprake van een afname in de toerismecijfers, wanneer men kijkt naar de eerste helft van dit jaar. Het toerisme is naast de problemen met de Rohingya ook teruggelopen omdat er nieuwe regels voor grenspassen zijn ingevoerd. Daardoor konden toeristen die één dag in Myanmar wilden verblijven, minder gemakkelijk de grens passeren. Toeristen mogen landen op drie internationale luchthavens: Yangon, Mandalay en Nay Pyi Taw. Daarnaast kunnen toeristen zich ook melden bij de checkpoints in Tachilek, Myaway, Kawthoung en Hteekhee.

Visum aanvragen

In totaal kunnen inwoners van meer dan honderd landen een zogenaamd e-visum Myanmar aanvragen. Dit digitale visum kan online worden aangevraagd en is speciaal bedoeld om het toerisme in het land weer op gang te helpen.

Nederland behoort tot de landen die zijn geselecteerd door de Myanmarese overheid om een visum online aan te kunnen vragen. De visumplicht geldt voor alle Nederlandse en Belgische toeristen. Alleen inwoners van Myanmar zelf hoeven geen visum meer aan te vragen. De visumplicht geldt voor alle toeristen, ongeacht de leeftijd. Doordat het e-visum gemakkelijk online kan worden aangevraagd, hoeven toeristen niet meer eerst een bezoek aan de ambassade van Myanmar te brengen.

Het e-visum is een elektronisch document en geeft toestemming om het land in te reizen. Daarom wordt het document een e-visum genoemd, maar het gaat hier feitelijk om een ‘approval letter’. Een ‘approval letter’ is een document waarin staat dat de reiziger bij aankomst toegang tot het land zal krijgen. Het daadwerkelijke visum wordt pas bij de paspoortcontrole afgestempeld.

Aankomst in Myanmar

Bij aankomst in Myanmar hoeft men niet nog eens te betalen voor het daadwerkelijke visum. Alle kosten van het visum worden namelijk meteen berekend bij het e-visum Myanmar aanvragen. Het visum is in totaal 90 dagen geldig. Men mag maximaal 28 aaneengesloten dagen met het e-visum in Myanmar verblijven. Voor het e-visum geldt dat reizigers maximaal één keer in en uit mogen reizen.

Er zijn een aantal voorwaarden waar de reiziger aan moet voldoen. Zo moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn, moet bij de visumaanvraag reeds een overnachting in een geregistreerd hotel, herberg of resort zijn geregeld en is het niet toegestaan (vrijwilligers)werk uit te voeren. Bovendien moeten reizigers bij aankomst in Myanmar al laten zien dat ze een ticket voor de terugvlucht of doorreis bezitten.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Myanmar is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Myanmar.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Myanmar. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (50 USD per visum, via evisa.moip.gov.mm). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 50 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,90 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Myanmar is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.