Nieuw-Zeeland wordt door veel reizigers als het mooiste land ter wereld bestempeld. Door de ongerepte natuur met berglandschappen, geisers, fjorden, regenwouden en stranden, maar ook grote steden zoals Wellington en Auckland heeft het land voor iedereen wat te bieden. Lees hier alles over het land van de kiwi en de Maori.


Feiten en cijfers

Nieuw-Zeeland ligt aan de andere kant van de wereld, op zo’n 22 uur vliegen van Nederland en België. Veel reizigers maken daarom een tussenstop in Hong Kong of Singapore, voor ze naar Nieuw-Zeeland doorvliegen. Het land heeft meer dan 4,8 miljoen inwoners, waarvan ongeveer een half miljoen Maori’s, het eerste volk dat de eilanden bewoonde.

HoofdstadWellington
TaalEngels, Maori, Nieuw-Zeelandse Gebarentaal
Oppervlakte275.042 km²
Inwoners4,8 miljoen
ReligieChristendom (56 %), veel mensen zonder geloofsbelijdenis, Hindoeïsme (2,3 %), Boeddhisme (1,5 %), Islam (1,2 %)
ValutaNieuw-Zeelandse dollar (NZD)
Tijdsverschil10 uur (zomertijd) of 12 uur (wintertijd)
VliegtijdOngeveer 22 uur
StekkersType I (reisstekker nodig)
KraanwaterVeilig om te drinken
VisumVisum (NZeTA) is verplicht

Kaart

Nieuw-Zeeland is een eilandengroep in het zuidwesten van de Grote Oceaan en is onderdeel van Oceanië. Het land bestaat uit twee grote eilanden, het Noorder- en Zuidereiland en meer dan 700 kleinere eilanden. Het Noorder- en Zuidereiland worden door de Straat Cook, een zeestraat vernoemd naar James Cook, die als eerste Europeaan door de zeestraat voer, van elkaar gescheiden. De overtocht met de veerdienst tussen de twee eilanden duurt iets langer dan drie uur. Het Noordereiland is het dichtstbevolkt. De grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland en de hoofdstad Wellington liggen op het Noordereiland. Het Noordereiland is vulkanisch met enkele nog steeds actieve vulkanen. Het Zuidereiland, het grootste eiland van Nieuw-Zeeland, is bergachtig, met 17 pieken boven de 3.000 meter. Het Zuidereiland heeft afwisselende landschappen met gletsjers, watervallen, fjorden en valleien, maar ook zandstranden.


Geschiedenis

De geschiedenis van Nieuw-Zeeland is vergeleken met andere landen relatief jong. Het eiland is een van de landen dat als laatste door mensen bewoond werd. De eerste bewoners, de voorouders van de huidige Maori, kwamen vanuit de Polynesische eilanden naar Nieuw-Zeeland. Over het exacte jaar, waarin Nieuw-Zeeland voor het eerst bewoond werd, zijn historici het oneens. De eerste nederzettingen ontstonden tussen 1250 en 1300 na Christus.

Europese ontdekkingstochten
De eerste Europeanen die Nieuw-Zeeland ontdekten waren de Nederlander Abel Tasman en zijn bemanning. In opdracht van de gouverneur van Nederlands-Indië vertrokken zij vanuit Batavia naar het “grote Zuidland” ten zuiden van het huidige Australië. De manschappen werden aangevallen door de Maori’s en enkelen van hen werden gedood. Het lukte Abel Tasman niet, handel te drijven met de Maori’s. Het kleine eiland dat als eerste ontdekt werd (deel van Australië), werd later Tasmanië genoemd en het ontdekte land werd naar de Nederlandse provincie Zeeland vernoemd.

Luitenant James Cook maakte een eeuw later, tussen 1769 en 1774 twee reizen om de wereld en ontdekte hierbij het Noordereiland en de doorgang tussen het Noorder- en Zuidereiland. Cook onderhield een goed contact met de lokale bevolking en was in staat handel te drijven met de Maori’s.

Britse kolonie
Vanaf het begin van de 19e eeuw, bereikten walvisvaarders uit Frankrijk en Groot-Brittannië Nieuw-Zeeland en enkele jaren later vestigden zich de eerste Europeanen op het eiland. De Europese inmenging had veel invloed op de Maori. Naast handelsproducten brachten de Europeanen ook ziektes en wapens mee naar Nieuw-Zeeland. Er braken regelmatig conflicten tussen Maori’s onderling en de Europeanen uit. Om een eind aan de confrontaties te maken ondertekenden enkele stamhoofden van de Maori en de vertegenwoordigers van de Britse Kroon in 1840 het Verdrag van Waitangi. Hierin werd vastgelegd dat Nieuw-Zeeland een Britse kolonie werd. Het verdrag bood de Maori’s bescherming en gaf hen de garantie, hun bezittingen te kunnen behouden. In ruil hiervoor erkenden de Maori’s de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk.

In de daaropvolgende jaren braken opnieuw conflicten uit tussen de Britten en de Maori’s, omdat het Verdrag van Waitangi op verschillende manieren geïnterpreteerd werd, de afspraken niet overal nageleefd werden en de Engelse kolonisten steeds meer land in beslag namen. De gewapende conflicten staan ook bekend als de Maori-oorlogen. Na deze conflicten in 1891 was het aantal Maori slechts 44.000 vergeleken met 120.000 voor 1820.

Nog voor de eeuwwisseling stelde Nieuw-Zeeland richtlijnen voor de omgang met de oorspronkelijke bevolking op, die voor de rest van de wereld op dat moment onmogelijk leken. Het land werd dankzij de New Zealand Constitution Act sinds 1852 relatief onafhankelijk bestuurd. Vanaf 1867 kregen mannelijke Maori stemrecht en zetels in het parlement. Op 8 september 1893 werd een wet aangenomen die Britse vrouwen en Maori-vrouwen vanaf 21 jaar actief stemrecht verleende. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten Nieuw-Zeelandse soldaten samen met Australië in Europa, Afrika en Azië tegen de Duitsers en de Japanners.

Onafhankelijkheid
Na de Tweede Wereldoorlog in 1947 werd Nieuw-Zeeland met het “statuut van Westminster” onafhankelijk. Het land werd een autonoom onderdeel van het Britse Gemenebest. De landbouweconomie bloeide op en Nieuw-Zeeland werd enkele jaren het welvarendste land ter wereld. In 1967 ging het land van de pond sterling over op de New-Zealand-Dollar en ontwikkelde zich aan het eind van de twintigste eeuw tot een industrieel land met een vrijemarkteconomie en een sterke agrarische sector. In de jaren 70 en 80 positioneerde Nieuw-Zeeland zich sterk tegen atoomwapens en kernenergie, wat leidde tot een conflict met zowel Frankrijk als de Verenigde Staten. Er ontstond een protestbeweging in Nieuw-Zeeland tegen de atoomtesten, die door Frankrijk in Frans-Polynesië doorgevoerd werden. Bovendien werden in het land protesten gehouden tegen de Amerikaanse oorlogsschepen, die op kernenergie aangedreven werden en de premier legde voor deze schepen een verbod op, in Nieuw-Zeelandse havens aan te leggen.

Auckland


Klimaat

Nieuw-Zeeland heeft over het algemeen een zeeklimaat met milde winters en relatief warme zomers. Dat betekent dat de temperaturen in de zomer gemiddeld tussen 20 en 25 graden en in de winter gemiddeld tussen 10 en 15 graden liggen. De meeste neerslag valt in het westen van het land, hier kan het gedurende het hele jaar regenen. Aan de oostkant van Nieuw-Zeeland valt minder regen. De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn precies tegenovergesteld van de seizoenen in Nederland. De zomer vindt in Nieuw-Zeeland van december tot en met februari plaats, de winter van juni tot en met augustus. Het weer kan in Nieuw-Zeeland erg wisselvallig en onvoorspelbaar zijn. Temperaturen kunnen namelijk binnen een dag flink omslaan.

Maand
Gemiddelde max. temperatuur in °C
ø max. temp. in °C
Gemiddelde min. temperatuur in °C
ø min. temp. in °C
Gemiddeld aantal dagen regen
ø Aantal dagen regen
Januari22149
Februari23148
Maart211211
April181011
Mei16714
Juni14514
Juli13315
Augustus14415
September15714
Oktober17913
November191112
December211312

Bevolking en cultuur

Het grootste gedeelte van de bevolking van Nieuw-Zeeland (ongeveer 68 procent) komt van oorsprong uit Europa, onder andere uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Polen en Ierland. Deze Nieuw-Zeelanders van Europese afkomst worden Pākehā genoemd, de benaming die de Maori’s gebruikten voor de kolonisten die in de 18e eeuw in Nieuw-Zeeland aankwamen. De Maori’s maken ongeveer 15 procent van de bevolking uit. De overige 17 procent van de bevolking van Nieuw-Zeeland bestaat uit Aziaten en personen die van oorsprong uit de omliggende eilanden in Oceanië uit de gebieden Micronesië, Polynesië en Melanesië komen.

De belangrijkste religie in Nieuw-Zeeland is het protestants Christendom. De Anglicaanse Kerk is het grootst, gevolgd door de Presbyteriaanse Kerk en de Katholieke Kerk. Het aantal christenen in Nieuw-Zeeland neemt echter af. In Nieuw-Zeeland leven vergeleken met andere landen veel mensen die aangeven niet tot een godsdienst te behoren.

De Nieuw-Zeelandse cultuur is een combinatie van de cultuur van Europese immigranten en de cultuur van de Maori. Hoewel de Engelse taal het meest gebruikt wordt, ook in de administratie en wetgeving, zijn alleen het Maori (Te Reo Maori) en de Nieuw-Zeelandse gebarentaal officiële talen van Nieuw-Zeeland. De schriftelijke versie van het Maori werd oorspronkelijk alleen door oudere Maori’s en tijdens ceremonies gebruikt. Tegenwoordig is er meer aandacht voor de taal. Zo wordt deze op scholen onderwezen en is er een Maori televisiekanaal gecreëerd, om het gebruik ervan te bevorderen en het uitsterven van de taal te voorkomen.

De Maori’s staan bekend als een kunstzinnig volk dat sterk met de natuur verbonden is. De traditionele dans van de Maori is de Haka, een ceremonie waarbij geprobeerd wordt de goden aan te roepen. De dans wordt nog steeds bij verschillende gelegenheden uitgevoerd, zoals huwelijken en begrafenissen, maar ook bij sportwedstrijden. Daarnaast zijn de Maori bekend voor hun houtsculpturen en stenen beelden.

Aoraki


Geld en valuta

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse dollar. Een Nieuw-Zeelandse dollar is momenteel ongeveer € 0,55 waard. Over het algemeen worden Nederlandse en Belgische bankpassen met het logo van Cirrus of Maestro in Nieuw-Zeeland geaccepteerd. Bij banken en wisselkantoren kunnen euro’s gewisseld worden, maar het is meestal goedkoper om bij een geldautomaat met een bankpas geld op te nemen. Het is ook mogelijk met een creditcard contant geld te pinnen, maar hiervoor worden vaak hoge transactiekosten in rekening gebracht. Toch is het raadzaam om voor de zekerheid ook een creditcard mee te nemen, in het geval de bankpas niet geaccepteerd wordt. Let er bovendien op dat veel banken het gebruik van bankpassen buiten Europa uit veiligheidsredenen blokkeren. Het gebruik buiten Europa kan meestal op de website van de bank ingesteld worden.

Het is in Nieuw-Zeeland niet gebruikelijk om fooi te geven, ook niet in restaurants of bars. Bij een erg goede service wordt soms een kleine fooi van maximaal 10 procent gegeven.


Visum (NZeTA)

Sinds 1 oktober 2019 moeten Nederlandse en Belgische reizigers verplicht voor vertrek naar Nieuw-Zeeland een NZeTA (New Zealand electronic Travel Authority) aanvragen. Het NZeTA visum is twee jaar geldig en kan voor meerdere reizen gebruikt worden. Elk afzonderlijk bezoek aan Nieuw-Zeeland mag maximaal 3 maanden duren.

Toeristen en zakenreizigers die aan de voorwaarden voldoen kunnen het NZeTA eenvoudig online aanvragen en hoeven geen speciaal visum aan te vragen. Het NZeTA visum wordt met het online-formulier in enkele minuten aangevraagd. De kosten kunnen veilig en gemakkelijk per iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard voldaan worden. Na het voldoen van de kosten wordt het visum over het algemeen binnen 5 werkdagen per e-mail verstuurd.

Bij het aanvragen van een visum voor Nieuw-Zeeland (NZeTA) moet naast de kosten voor het visum zelf een toeristenbelasting worden voldaan. Deze belasting wordt International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) genoemd en wordt gebruikt voor het onderhouden en beschermen van de natuur, het verbeteren van de infrastructuur en het uitbreiden van de toeristische sector in Nieuw-Zeeland. Indien een visumaanvraag wordt ingediend op VisumBuitenland.nl is het bedrag voor de IVL al in de kosten inbegrepen.
Visum Nieuw-Zeeland direct aanvragen

Beach


Veiligheid en gezondheid

Veiligheidsrisicoʼs
Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen ter wereld met een stabiel politiek systeem en weinig geweldsmisdrijven. In 2019 werden terroristische aanslagen gepleegd op twee moskeeën, waarbij vele doden en gewonden vielen. De veiligheidsmaatregelen zijn sindsdien verscherpt en de overheid heeft een systeem ontwikkeld om het dreigingsniveau voor terrorisme bij te houden. De veiligheidsrisico’s zijn momenteel vergelijkbaar met die in Nederland. Het wordt geadviseerd waardevolle documenten op een veilige plaats te bewaren en waardevolle bezittingen niet onbeheerd achter te laten.

De grootste risico’s liggen in de natuur, omdat het weer in het land erg snel kan omslaan. Zorg er daarom voor om bij wandelingen in de bergen of afgelegen gebieden altijd voldoende kleding, water, voedsel en zonnebrandcrème mee te nemen. In bepaalde (afgelegen) gebieden van Nieuw-Zeeland is geen mobiel bereik. Nieuw-Zeeland ligt in een gebied waar aardbevingen en tropische stormen of cyclonen voorkomen. Bovendien bevinden zich in het land actieve vulkanen. Bij de vulkaanuitbarsting op White Island in 2019 zijn 19 mensen omgekomen. Houd de lokale media in de gaten voor actuele informatie over de weersomstandigheden.

Voor een vakantie of zakenreis in Nieuw-Zeeland worden geen vaccinaties of overige medicijnen aanbevolen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,91 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.