Wie denkt aan Nieuw-Zeeland, waant zich waarschijnlijk al in immense natuurgebieden, luisterend naar vogels en kletterende watervallen. Nieuw-Zeeland is dan ook een populaire vakantiebestemming. Voor iedere reis, ver weg of dichtbij, is een goede voorbereiding essentieel. Daarom bieden wij naast onze visumexpertise ook een uitgebreid reisadvies voor Nieuw-Zeeland.

Op deze pagina met reisadviezen voor Nieuw-Zeeland staan geen coronamaatregelen vermeld. Meer informatie over de huidige situatie omtrent het coronavirus in Nieuw-Zeeland leest u op de desbetreffende pagina.


Dit reisadvies voor Nieuw-Zeeland is gebaseerd op verschillende officiële overheidsbronnen. Deze bronnen worden regelmatig geraadpleegd om de informatie op deze pagina actueel te houden. VisumBuitenland.nl is niet aansprakelijk te stellen voor eventuele schade of letsel tijdens de reis. Het is nooit vooraf te garanderen dat de reis geheel probleemloos zal verlopen. Desondanks kunnen deze reisadviezen u helpen bij de voorbereiding van uw reis.

Actueel reisadvies

Reisadvies Nieuw-Zeeland: groen, veilig om te reizen
Voor heel Nieuw-Zeeland geldt een positief reisadvies. Dit houdt in dat er geen gevaren of bedreigingen zijn die op grote schaal invloed hebben op de bevolking of bezoekers van het land. Wel heeft Nieuw-Zeeland ieder jaar te kampen met cyclonen en tropische stormen, met name tussen november en mei. Controleer daarom voor vertrek de weersvoorspellingen en houd ook tijdens uw verblijf het lokale weerbericht in de gaten.

Op 17 februari 2023 werd tijdelijk een noodtoestand afgekondigd in het land vanwege gevaarlijke overstromingen ten gevolge van de orkaan Gabrielle. Deze noodtoestand is op 1 juni officieel beëindigd.


Reisadvies voor Nieuw-ZeelandReisadvies Nieuw-Zeeland vanaf 24-02-2023.

Tips voor een goede reisvoorbereiding

Het voorbereiden van een reis naar Nieuw-Zeeland gaat verder dan het boeken van een vliegticket en accommodatie. Net als voor reizen naar de meeste andere landen buiten Europa, zijn er voor een reis naar Nieuw-Zeeland een aantal verplichtingen waar reizigers aan moeten voldoen. Had u bijvoorbeeld al gedacht aan het aanvragen van een NZeTA of visum voor Nieuw-Zeeland?

Regelen voor vertrek
Visum of NZeTA Als u op reis gaat naar Nieuw-Zeeland, heeft u een visum of andere reistoestemming nodig. Het zogeheten NZeTA (New Zealand electronic Travel Authority) vraagt u eenvoudig aan met een digitaal aanvraagformulier. Eenmaal toegekend, staat het NZeTA u toe om binnen de geldigheidsperiode van 2 jaar meerdere malen naar het land te reizen. Bij aankomst in Nieuw-Zeeland start de maximale verblijfsduur van 3 maanden per verblijf. Per kalenderjaar mag u in totaal niet langer dan 6 maanden in het land verblijven.

Voor een toeristische of zakelijke reis is een NZeTA meestal voldoende. Reizigers uit landen met visumvrijstelling kunnen in plaats van een visum deze reistoestemming aanvragen. In totaal zijn er 66 landen die zijn vrijgesteld van de visumplicht voor Nieuw-Zeeland, waaronder Nederland, België en veel andere Europese landen.

Vraag hier uw NZeTA aan

Als u of uw reisdoel niet aan de voorwaarden van het NZeTA voldoet, heeft u een ander soort visum voor Nieuw-Zeeland nodig.
Paspoort Om een visum Nieuw-Zeeland aan te kunnen vragen, heeft u een geldig paspoort nodig. Deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet uw paspoort nog minimaal 3 maanden geldig zijn vanaf de dag dat u Nieuw-Zeeland verlaat en moet u met hetzelfde paspoort reizen als waarmee u het visum of NZeTA heeft aangevraagd. Zowel kinderen als volwassenen hebben ieder een eigen paspoort en reistoestemming nodig. Als een paspoort niet meer lang genoeg geldig is, moet er een nieuw paspoort worden aangevraagd voordat er een visumaanvraag wordt ingediend.

Maak voor vertrek een kopie van uw paspoort en print deze uit. Bewaar de papieren kopie in uw handbagage en daarnaast een digitale kopie op uw telefoon. U zult deze kopieën nodig hebben in het geval u uw paspoort kwijtraakt.
Reisverzekering Controleer bij uw verzekeringsmaatschappij of u voldoende verzekerd bent voor een intercontinentale reis. Informeer daarbij goed of u voor bepaalde activiteiten, zoals extreme sporten, een aanvullende verzekering nodig heeft en of eventuele zorgkosten worden vergoed. Hiermee dekt u zichzelf vooraf in tegen onverwachte (medische) kosten.
Ambassaderegistratie U kunt uw reisplannen laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland. Als u dit doet, wordt de Nederlandse ambassade op de hoogte gesteld van uw verblijf in het land en kunnen ze u te hulp schieten als u in de problemen komt. Daarnaast ontvangt u meldingen van nationale of regionale gevaren in Nieuw-Zeeland als die zich tijdens uw verblijf voordoen, zoals overstromingen of aardbevingen.

De ambassaderegistratie combineert u eenvoudig met uw visumaanvraag. U kunt er in het aanvraagformulier van deze website voor kiezen om uw reisgegevens door te geven aan de ambassade. Hiermee wordt de ambassaderegistratie voor u geregeld.
Rijbewijs Als u van plan bent om in Nieuw-Zeeland zelf auto te rijden, moet u voor vertrek een internationaal rijbewijs (IDP) aanvragen. Het is niet mogelijk om deze na aankomst in Nieuw-Zeeland nog te verkrijgen. Zorg er altijd voor dat u in de auto zowel uw huidige normale rijbewijs als het IDP bij u heeft.

Een Europees of ander (vanuit Nieuw-Zeeland gezien) overzees rijbewijs mag in Nieuw-Zeeland maximaal 12 maanden achterelkaar worden gebruikt. Na een jaar moet er een officieel Nieuw-Zeelands rijbewijs worden aangevraagd. Reist u met een NZeTA? Aangezien u hiermee maximaal 3 aaneengesloten maanden in Nieuw-Zeeland mag verblijven, kunt u in dit geval altijd uw nationale rijbewijs in combinatie met het IDP gebruiken.

Tips voor tijdens uw verblijf

Als u alle benodigde documenten heeft, kunt u zich richten op de reisadviezen voor tijdens uw verblijf. Hoewel Nieuw-Zeeland een veilig land is voor reizigers, zijn de omstandigheden niet identiek aan die in Nederland of België. Lees verder voor de belangrijkste adviezen op het gebied van (verkeers)veiligheid, cultuur, natuur en klimaat.

Verkeer in Nieuw-Zeeland

Links rijden: Net als in Engeland rijdt men in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg. Als u hier een auto huurt, zult u dan ook zien dat het stuur zich aan de rechterkant van de auto bevindt. De weghelften zijn niet altijd duidelijk gemarkeerd, dus u moet er zelf voor zorgen dat u altijd ver genoeg links blijft rijden.

Inhalen: Aangezien er aan de linkerkant van de weg wordt gereden, moet er altijd rechts worden ingehaald. De meeste wegen hebben slechts één rijbaan, waardoor inhalen gevaarlijk kan zijn. Wacht daarom altijd met inhalen tot u een wegverbreding tegenkomt of tot uw voorganger u voorbij laat gaan. Net als in Europa mag u in Nieuw-Zeeland niet inhalen over een doorgetrokken streep.

Voetgangers: Ook als u niet van plan bent om zelf auto te rijden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels. Omdat auto’s aan de linkerkant van de weg rijden, moet u als voetganger voor het oversteken van een weg eerst naar rechts kijken, in plaats van eerst naar links.

Natuur en klimaat

De potentiële gevaren van de natuur worden in Nieuw-Zeeland nauwlettend in de gaten gehouden. Om uzelf te behoeden voor de gevaren van onverwacht natuurgeweld, zoals een storm of vulkaanuitbarsting, is het verstandig om de lokale nieuwsberichten goed in de gaten te houden. Mocht er zich een natuurramp voordoen terwijl u in Nieuw-Zeeland bent, volg dan alle adviezen op van de lokale autoriteiten.

Stormen en orkanen: Nieuw-Zeeland heeft zijn grotendeels groene landschap te danken aan de grote hoeveelheid neerslag die er gedurende het hele jaar valt. Met name tussen november en mei kunnen deze frequente regenbuien zich ontwikkelen tot tropische stormen en cyclonen. Hierdoor kunnen overstromingen ontstaan, zoals in februari 2023 door de tropische storm Gabrielle.

Aardbevingen: De eilanden van Nieuw-Zeeland hebben dagelijks te maken met aardbevingen. De meeste aardbevingen zijn echter zo klein dat ze niet waarneembaar zijn door de mens. Van de gemiddeld 14.500 aardbevingen die per jaar in Nieuw-Zeeland plaatsvinden, zijn er maar zoʼn 200 voelbaar.

Tsunamiʼs: Het grote aantal aard- en zeebevingen gaat voor een eilandstaat als Nieuw-Zeeland automatisch gepaard met een verhoogd risico op tsunami’s. Bent u aan zee en ziet u het water plotseling terugtrekken? Dit is een van de belangrijkste kenmerken van een naderende tsunami. Trek in zoʼn geval zo snel mogelijk het binnenland in en waarschuw alle anderen die u tegenkomt.

Vulkanische activiteit: Nieuw-Zeeland bevindt zich aan een van de uiteinden van de zogeheten Pacifische Ring van Vuur en telt maar liefst 10 actieve vulkanen. Over het algemeen zijn de vulkanen vooral zeer populaire toeristische attracties, waar zowel de lokale bevolking als wetenschappers zich weinig zorgen over maken. Desondanks blijven actieve vulkanen een mogelijk gevaar. De laatste dodelijke vulkaanuitbarsting vond plaats in 2019 op White Island. Dit eiland, dat in het Maori Whakaari heet, is tot op heden gesloten voor toerisme.

Criminaliteit

Nieuw-Zeeland kent over het algemeen een laag criminaliteitsgehalte. Helaas zijn toeristen soms het doelwit van dieven en zakkenrollers. Met name campers en auto’s zijn een vaak gekozen doelwit. Laat belangrijke en kostbare spullen dan ook nooit onbeheerd achter. Als u toch spullen of tassen in een voertuig moet achterlaten, zorg er dan voor dat deze uit het zicht liggen.


Een NZeTA aanvragen

Bent u bezig met het plannen van een reis naar Nieuw-Zeeland? Vergeet dan niet een visum voor Nieuw-Zeeland aan te vragen. Ook als u zich momenteel slechts nog aan het oriënteren bent en nog niets concreet geboekt heeft, kunt u alvast een NZeTA aanvragen. Omdat u met een en hetzelfde NZeTA meerdere reizen naar Nieuw-Zeeland mag maken, hoeft u in het online aanvraagformulier van het NZeTA geen definitieve reisplannen aan te geven.

Zorg er wel voor dat u al voor vertrek een retour- of doorreisticket heeft geboekt. Bij aankomst in Nieuw-Zeeland moet u kunnen aantonen dat u het land binnen de maximale verblijfsduur van uw NZeTA of visum weer zult verlaten. Bekijk bovendien altijd voordat u een visum aanvraagt of u aan de voorwaarden van het NZeTA voldoet.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,79 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.