De overheid van Nieuw-Zeeland heeft ingrijpende maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van corona, ook wat betreft het NZeTA visum Nieuw-Zeeland. Bent u van plan naar Nieuw-Zeeland te reizen? Houd dan de informatie over corona en het NZeTA visum van Nieuw-Zeeland op deze pagina in de gaten. Laatste update: 10-06-2021.

Is er nog steeds corona in Nieuw-Zeeland?

Ja. Op 9 juni 2021 waren er in Nieuw-Zeeland 2.697 corona-besmettingen en 26 sterfgevallen bekend als gevolg van het virus. Op dit moment lijkt de uitbraak onder controle. Sinds maart 2021 geldt in heel Nieuw-Zeeland weer niveau 1 van het Covid-19-noodplan (vergelijkbaar met het Nederlandse niveau “waakzaam”). Er zijn weliswaar nog enkele corona-infecties, maar daarbij gaat het (bijna) uitsluitend om buitenlanders, die met een uitzonderingsvergunning naar Nieuw-Zeeland mogen reizen en bij wie de infectie in de verplichte 14-daagse quarantaineperiode wordt vastgesteld. Omdat ze nog in quarantaine zijn treedt er dus (nagenoeg) geen verspreiding van corona naar de bevolking meer op.

Corona (Covid-19) heeft ook in Nieuw-Zeeland tot verregaande maatregelen geleidCorona (Covid-19) heeft ook in Nieuw-Zeeland tot verregaande maatregelen geleid

Kan ik nu een visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen?

Ja. Ondanks de huidige maatregelen omtrent corona is het mogelijk een NZeTA visum aan te vragen. Dat heeft echter alleen zin voor een reis later dit jaar of volgend jaar, want het inreisverbod blijft ondanks het feit dat Nieuw-Zeeland nagenoeg corona-vrij is, tot nader order van kracht. Dat verbod geldt voor alle zakelijke en toeristische reizigers, maar niet voor burgers van Nieuw-Zeeland, inwoners met een permanente verblijfsvergunning en burgers van Australië.

Er zijn enkele uitzonderingen, die het reizen naar Nieuw-Zeeland na het verkrijgen van een speciale vergunning (“Border Exception”) mogelijk maken voor essentiële beroepen, directe familieleden van inwoners van Nieuw-Zeeland (hiertoe behoren partners, kinderen tot 24 jaar en ouders van kinderen tot die leeftijd) en mensen met een dringende humanitaire reden (bijv. stervende familieleden). Onder inwoners worden niet alleen burgers van Nieuw-Zeeland verstaan, maar ook personen met een rechtmatig verblijf in Nieuw-Zeeland, die zich al in Nieuw-Zeeland bevinden, personen die in onmisbare delen van de gezondheidszorg werken en “higly-skilled workers”. Als u ondanks het inreisverbod binnenkort naar Nieuw-Zeeland moet reizen, moet u op de website van de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland eerst deze uitzonderingsvergunning aanvragen.

Voorwaarden voor wie met een uitzonderingsvergunning mag reizen

Reizigers, die met zo’n uitzonderingsvergunning naar Nieuw-Zeeland mogen vliegen, moeten bij vertrek een negatieve PCR-test overleggen, die niet ouder dan 72 uur mag zijn (let op dat het bij deze 72 uur gaat om het vertrek van de eerste vlucht naar Nieuw-Zeeland en dat u dus de overstaptijden mee moet rekenen). Alleen reizigers, die voor hun reis naar Nieuw-Zeeland in Australië, de meeste eilanden in de Stille Oceaan of Antarctica waren, hoeven zich voor vertrek niet op corona te laten testen.

Reizigers uit Victoria/Melbourne (Australië) moeten voor hun reis een negatieve coronatest afleggen en overleggen - en personen uit een aantal plaatsen en soms specifieke wijken in Victoria, die op de website van de staat Victoria (in Australië) genoemd zijn, mogen voorlopig helemaal niet naar Nieuw-Zeeland reizen, ook niet met een negatieve coronatest. Deze regeling voor reizigers uit Victoria / Greater Melbourne geldt voorlopig minimaal tot 17 juni.

Quarantaine en isolatiehotel

Commerciële vluchten naar Nieuw-Zeeland zijn zeer beperkt mogelijk. Personen, die een uitzonderingsvergunning hebben gekregen om naar Nieuw-Zeeland te mogen reizen, moeten voor vertrek (online) een voucher (een kamerboeking) voor een Nieuw-Zeelands isolatiehotel regelen en deze bij de check-in kunnen laten zien. Bij de aankomst in Nieuw-Zeeland wordt een coronatest doorgevoerd en gedurende de quarantainetijd wordt op dag 3 en dag 12 nogmaals telkens een verplichte coronatest afgenomen.

Alleen voor reizigers, die in de 14 dagen voor hun reis naar Nieuw-Zeeland in Australië, op de Cookeilanden of Niue waren, geldt deze quarantaineplicht niet. Tussen Australië en Nieuw-Zeeland (en Nieuw-Zeeland en deze eilanden) is quarantainevrij reizen (weer) mogelijk. Voor reizigers uit de Australische staat Victoria geldt in elk geval tot 4 juni - en misschien nog langer - echter wel de quarantaine-verplichting. Voor reizigers, die in de 14 dagen voor hun reis naar Nieuw-Zeeland in India, Brazilië, Pakistan of Papoea-Nieuw-Guinea waren, geldt vanwege de inschaling als hoog-risico-land zelfs dat alleen maar burgers van Nieuw-Zeeland, hun partners, hun afhankelijke kinderen of ouders van afhankelijke kinderen met de Nieuw-Zeelandse nationaliteit (en ook alleen maar na een negatieve PCR-test) naar Nieuw-Zeeland mogen reizen.

Het verbod op het aanleggen in Nieuw-Zeelandse havens voor cruiseschepen geldt nog tot nader order. Wilt u een reis naar Nieuw-Zeeland boeken? Houd dan het nieuws en deze pagina in de gaten, zodat u op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Ik heb al een NZeTA visum, is dat nog geldig?

Corona heeft veel roet in het eten gegooid bij reizigers die intercontinentaal willen vliegen. Dat is niet anders in het geval van Nieuw-Zeeland. Eén van de coronamaatregelen is een algeheel inreisverbod. Dit verbod houdt in dat geen enkele toerist of zakenreiziger (behalve personen die onder de categorie “critical health worker” of “other critical worker” vallen) nog naar Nieuw-Zeeland mag reizen. Dus ook reizigers met geldig visum mogen het land niet in. Een uitzondering bestaat voor partners van inwoners van Nieuw-Zeeland en “critical health workers” en “other critical workers”. Deze personen moeten voor hun reis een online formulier “Request for travel to New Zealand” invullen en krijgen bij acceptatie een uitnodiging om een bepaald soort visum aan te vragen.

De NZeTA-variant van het visum is het meest aangevraagde visumtype door toeristen en zakenreizigers en heeft een geldigheidsduur van twee jaar. Corona heeft erin geresulteerd dat het visum momenteel niet te gebruiken is. Strikt genomen is de geldigheid echter niet vervallen en het visum kan naar verwachting gewoon weer gebruikt worden zodra het gevaar van corona is geweken. Als echter de geldigheid van een NZeTA gedurende de grenssluiting verloopt, moet voor een reis naar Nieuw-Zeeland na de grenssluiting een nieuw visum aangevraagd worden.

Direct een NZeTA visum voor later dit jaar of volgend jaar aanvragen

Wanneer worden de corona-beperkingen opgeheven?

Het gros van de maatregelen die de overheid van Nieuw-Zeeland omtrent corona heeft genomen zijn van kracht sinds 20 maart 2020. Ook al zijn de maatregelen op 9 juni 2020 versoepeld, zijn enkele maatregelen, waaronder het inreisverbod, nog steeds in kracht. Er is nog geen enkele zekerheid over de vervaldatum van deze maatregelen. Houd er rekening mee dat de kans aanzienlijk is dat de maatregelen nog enkele maanden van kracht zullen zijn.

Wilt u bericht ontvangen zodra het inreisverbod wordt opgeheven?
Vul hier uw e-mailadres in en blijf op de hoogte

Ik ben nog in Nieuw-Zeeland, wat moet ik doen?

Als het niet lukt om Nieuw-Zeeland te verlaten, of als u om een andere reden besloten heeft om in het land te blijven, houd dan rekening met het volgende. Personen, die op grond van internationale reisbeperkingen Nieuw-Zeeland niet kunnen verlaten, kunnen sinds medio september een bridging-visum in Nieuw-Zeeland zelf aanvragen. Alle richtlijnen van het RIVM die gelden voor Nederlanders in eigen land, gelden ook voor Nederlanders in Nieuw-Zeeland. Denk daarbij aan het houden van afstand, mijden van sociaal contact (zeker met kwetsbare personen) en veelvuldig handenwassen. Daarnaast zijn sinds begin juni in Nieuw-Zeeland nog de volgende coronamaatregelen van kracht:

  • Reizen binnen Nieuw-Zeeland is weer volledig toegestaan, maar in het openbaar vervoer (incl. veerboten) en op binnenlandse vluchten overal in Nieuw-Zeeland is het dragen van mond-neus-maskers verplicht. Verder blijft daar waar niet voldoende afstand kan worden gehouden, zoals in winkels, het advies om mondmaskers te gebruiken.
  • Toegang voor buitenlanders tot Nieuw-Zeeland is - op enkele uitzonderingen na - nog steeds verboden en wie met een speciale vergunning in mag reizen, moet de eerste 14 dagen in quarantaine doorbrengen.
  • U wordt nog steeds geacht de hygiënemaatregelen na te leven. Let daarbij op de aanwijzingen van lokale overheden. Bij overtreding van de hygiënevoorschriften kunnen hoge boetes worden opgelegd.
  • Iedereen is opgeroepen om de NZ COVID Tracking-App te downloaden en de QR-code’s in winkels, openbare gebouwen en het openbaar vervoer te scannen.

Nieuw-Zeeland kent hoge straffen voor buitenlanders die de corona-maatregelen niet naleven, tot aan detentie en uitzetting vanwege het niet voldoen aan de visum-voorwaarden.

Krijg ik de kosten van mijn visum en geboekte reis terug?

Als u al kosten heeft gemaakt voor een reis naar Nieuw-Zeeland die vanwege corona niet door kan gaan, dan kunt u die kosten mogelijk nergens verhalen. Veel verzekeraars zullen klanten wijzen op de ‘overmacht’-clausule waaruit blijkt dat ze in geval van een pandemie niet hoeven uit te keren. En veel touroperators en reisbureaus hebben onvoldoende middelen om alle geboekte reizen terug te betalen. Ook de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland vergoedt geen kosten van (NZeTA) visums die vanwege corona niet gebruikt kunnen worden. Wel kunnen toegekende visums mogelijk alsnog worden gebruikt voor een toekomstige reis.

Disclaimer: corona biedt veel onzekerheden en de situatie in Nieuw-Zeeland verandert dagelijks. Ondanks het raadplegen van diverse bronnen kan de volledigheid en correctheid van de informatie in dit artikel niet worden gegarandeerd. Informeer voor de meest actuele situatie ook bij uw luchtvaartmaatschappij, touroperator of reisbureau.