Nieuwsbericht | | 20-06-2023 | ±5 minuten leestijd

Oman en Saoedi-Arabië zijn overeengekomen een gezamenlijk toeristenvisum te gaan invoeren. Dit is een belangrijke stap ter bevordering van het toerisme en het reizen tussen beide landen. Reizigers uit Nederland en België hebben voor allebei de landen vaak een visum nodig.

De introductie van een gezamenlijk toeristenvisum

Tijdens de Arabian Travel Market van 2023 hebben de Omaanse minister van Toerisme en Erfgoed, Salem Al Mahrooqi, en zijn Saoedische tegenhanger, Ahmad Al Khatib, ermee ingestemd om samen te gaan werken aan de invoering van een gezamenlijk toeristenvisum. Het doel van dit visum is om het toerisme naar beide landen te stimuleren, maar ook om de handel tussen beide landen te bevorderen en zo de economische banden te versterken. Het gezamenlijke toeristenvisum was een van de initiatieven op het gebied van toerisme die tijdens dit evenement besproken werden. Naast de introductie van dit visum is er bijvoorbeeld ook gesproken over de realisatie van seizoensvluchten en een gezamenlijke toeristische agenda. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rondreizen waarbij beide Golfstaten bezocht worden.

Plannen voor een breder gezamenlijk visum

De introductie van dit gezamenlijke toeristenvisum voor Oman en Saoedi-Arabië komt voort uit de plannen die worden gemaakt om een breder gezamenlijk visum voor de Golfstaten in te voeren. Dit visum, vergelijkbaar met het Schengenvisum dat in Europa wordt gebruikt, moet het reizen tussen de lidstaten van de Gulf Cooperation Council (GCC) vergemakkelijken. De lidstaten Saoedi-Arabië, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar zijn van mening dat de invoering van een gezamenlijk toeristenvisum het voor toeristen aantrekkelijker zal maken om naar de regio te reizen. Daarnaast zijn ze ervan overtuigd dat de invoering van zo’n visum ook een positieve invloed zal hebben op de economische welvaart in de hele Golfregio.

Gezamenlijk visum ook voor internationale reizigers?

In eerste instantie is het gezamenlijke toeristenvisum er vooral op gericht om het gemakkelijker te maken voor burgers van Oman en Saudi-Arabië om tussen de twee Golfstaten te reizen. In de eerste drie maanden van 2023 reisden er ruim 164.000 Omaanse toeristen naar Saoedi-Arabië; een stijging van maar liefst 136% vergeleken met dezelfde periode in 2022. Omgekeerd bezochten in dezelfde periode in 2023 ruim 49.000 Saoedische toeristen het zuidelijkere gelegen Oman, wat een stijging is van 92% ten opzichte van 2022.

Het visumprogramma wordt mogelijk uitgebreid

Er is een toenemende belangstelling om de visumregeling ook beschikbaar te stellen voor toeristen uit andere landen, waaronder Nederland en België. Het is dan ook aannemelijk dat Saoedi-Arabië en Oman het gezamenlijke visumprogramma gaan uitbreiden. Als dat gebeurt zullen waarschijnlijk ook internationale toeristen uit onder andere de omliggende Golfstaten en Europese landen met één visum zowel Oman als Saoedi-Arabië kunnen bezoeken. Er is nog geen officiële berichtgeving naar buiten gekomen over de eventuele toevoeging van meer landen aan het visumprogramma.

Toerisme naar de Golfregio: het WK in Qatar

Veel Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië en Oman, deden allerlei investeringen om de grote hoeveelheid toeristen te kunnen verwelkomen die in 2022 naar de regio reisden om een van de WK-wedstrijden bij te wonen. Daarnaast versoepelden een aantal landen hun inreisvoorwaarden. Zo introduceerde Saoedi-Arabië bijvoorbeeld de Hayya Card, een gratis reisdocument waarmee toeristen die in het bezit waren van geldige kaartjes voor een van de WK-wedstrijden toegang kregen tot het land. Ook Oman versoepelde zijn inreisvoorwaarden. Reizigers die een kaartje hadden voor een WK-wedstrijd, mochten dit kaartje ook gebruiken als geldig inreisvisum voor Oman. Daarnaast verzorgde Oman chartervluchten tegen gereduceerde prijzen tussen Muscat, de hoofdstad van Oman, en Doha in Qatar. Sinds het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, steeg het toerisme in het land met ruim 347%. In januari en februari van 2023 reisden er ruim 730.000 toeristen naar Qatar.

Het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar heeft dus aangetoond dat een gezamenlijk visum mogelijk gunstig zou kunnen zijn voor de groei van het toerisme naar de Golfregio. Daarnaast is tijdens het WK bewezen dat de Golfstaten kunnen samenwerken aan een gemeenschappelijk doel.

Voordelen van het gezamenlijk toeristenvisum

Als het gezamenlijke toeristenvisum tussen Oman en Saoedi-Arabië ook beschikbaar wordt voor Europese toeristen zal het onder andere voor Nederlandse en Belgische toeristen een stuk gemakkelijker worden om naar deze landen te reizen. Ten eerste hoeven internationale toeristen dan niet meer voor allebei de landen apart een visum aan te vragen. Zoals eerder genoemd, kunnen deze toeristen beide landen dan met één visum bezoeken, waardoor ze genieten van een meer gestroomlijnde reiservaring. Omdat ze zo eenvoudiger beide landen kunnen bezoeken, hebben ze bovendien meer flexibiliteit in het verkennen van het rijke culturele erfgoed, de adembenemende landschappen en de historische monumenten van zowel Saoedi-Arabië als Oman.

Visumvereisten voor een reis naar Oman

Op dit moment moeten reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit die op reis willen naar Oman alleen een visum Oman aanvragen als ze langer dan 14 dagen in het land willen verblijven. Voor een reis die korter duurt hebben ze geen visum nodig. Het visum Oman kan eenvoudig online worden aangevraagd met behulp van een digitaal aanvraagformulier.

In dit aanvraagformulier hebben reizigers de keuze uit drie verschillende varianten van het toeristenvisum voor Oman. De kosten van het visum zijn afhankelijk van de gekozen variant. Er zijn twee verschillende single-entry visa en daarnaast kan men ook kiezen voor een multiple-entry visum. Ten eerste is er een single-entry variant voor een verblijf tot maximaal 10 dagen, die € 49,95 kost. Het andere single-entry visum kan worden gebruikt voor een verblijf van maximaal 30 dagen en kost € 89,95. Daarnaast is er ook nog een multiple-entry variant. Deze variant van het visum is 1 jaar geldig en kost € 159,95. Met een multiple-entry visum kunnen reizigers meerdere keren naar Oman reizen binnen de geldigheidsduur van het visum. Ook voor de multiple-entry variant geldt voor elk verblijf een maximale verblijfsduur van 30 dagen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Oman. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (11,62 EUR per visum, via evisa.rop.gov.om). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 11,62 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 38,33 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Oman is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.