Nieuwsbericht | | 12-09-2024 | ±3 minuten leestijd

Op 1 januari 2024 zijn de regels met betrekking tot het studievisum verscherpt. Dit heeft geleid tot een forse afname in het aantal internationale studenten dat in het Verenigd Koninkrijk wil en kan studeren. Britse universiteiten vrezen hierdoor veel inkomsten mis te lopen.

Gevolgen aanscherping studievisa

Op 1 januari voerde de conservatieve regering onder leiding van de toenmalige minister-president Sunak strengere regels in met betrekking tot het studievisum voor het Verenigd Koninkrijk. Het doel was het tegengaan van immigratie. Critici vreesden echter dat dit tot een grote terugloop in het aantal internationale studenten zou leiden. Dit zou een grote financiële tegenslag betekenen voor Britse onderwijsinstellingen. Deze angst lijkt deels bewaarheid geworden.

In de eerste vier maanden van 2024 waren er 30.000 minder aanvragen voor het studievisum dan over dezelfde periode in 2023. Hoewel hiermee het doel bereikt wordt wat betreft het terugdringen van migratie, lijken Britse onderwijsinstellingen een groot financieel tekort op te bouwen. Internationale studenten betalen namelijk meer collegegeld dan Britse studenten en zijn hierdoor een belangrijke bron van inkomsten. Volgens vertegenwoordigers van de onderwijssector is het tekort inmiddels al opgelopen tot bijna 7 miljard GBP. Experts vrezen hierdoor dat de kwaliteit van het Britse onderwijs in het geding komt.

Meer financiële dompers voor internationale studenten

De aangescherpte visumvoorwaarden zijn niet het enige waar internationale studenten rekening mee moeten houden. Zo heeft het UK Home Office (het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken) aangekondigd dat internationale studenten vanaf 2 januari 2025 aan strengere financiële eisen moeten gaan voldoen. Anno 2024 moeten internationale studenten al kunnen bewijzen over voldoende spaargeld te beschikken om hun studie en verblijf in het Verenigd Koninkrijk te bekostigen.

Het minimumbedrag dat studenten op hun rekening moeten hebben staan om in aanmerking te komen voor een studievisum wordt in 2025 met ongeveer 11 procent verhoogd. Voor internationale studenten in Londen wordt het minimumbedrag verhoogd van 1334 GBP naar 1483 GPB per maand dat ze gaan studeren en voor studenten buiten Londen wordt het bedrag van 1023 GBP naar 1136 GBP per maand verhoogd. Hoewel deze stijging geldt als een inflatiecompensatie, vrezen critici dat het op deze manier voor studenten uit landen waar de inkomens lager liggen nog lastiger wordt om in het Verenigd Koninkrijk te studeren.

Hoop gevestigd op nieuwe regering

Sinds de Britse verkiezingen van juli 2024 en de machtsovername van de Labour Party is de toon ten aanzien van internationale studenten veranderd. De nieuwe regering lijkt het belang van internationale studenten te benadrukken, waardoor het vertrouwen van Britse onderwijsinstellingen langzaam weer toeneemt. De nieuwe regering wil echter nog niet tornen aan het visumbeleid dat is ingesteld door de conservatieve regering. Voorlopig blijven de strengere visumregels voor het studievisum dus nog intact. Dit is ook de reden dat critici sceptisch blijven. Zo houden tegenstanders van het visumbeleid vol dat de restricties grote langetermijngevolgen kunnen hebben die de reputatie van het Britse hoger onderwijs zullen schaden.

Het ETA voor het Verenigd Koninkrijk

Als internationale studenten in het Verenigd Koninkrijk willen studeren, hebben ze een studievisum nodig. Voor een toeristisch verblijf in het Verenigd Koninkrijk hebben Europese reizigers op dit moment geen visum of reistoestemming nodig. Dit gaat vanaf 2025 veranderen, aangezien dan het ETA voor het Verenigd Koninkrijk wordt ingevoerd. Dankzij het ETA kan de Britse immigratiedienst beter monitoren wie er het land in- en uitreist. De Britse autoriteiten hopen dat de binnenlandse veiligheid er hierdoor op vooruit gaat. Europese reizigers moeten dit ETA in de toekomst verplicht aanvragen om het land binnen te mogen.

Voor een ETA aanvraag moeten reizigers enkele belangrijke gegevens aanleveren. Het gaat hier om informatie over de reis en de paspoortgegevens. Ook moet een scan van het paspoort worden geüpload. Na toekenning mag men vervolgens tot 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk blijven.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Verenigd Koninkrijk. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10 GBP per visum, via apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10 GBP aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 27,93 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Verenigd Koninkrijk is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.